Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > uitslag onderzoek nop Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



m.blom
Website Member
Posts :3

Website Member
2009-04-15 - 21:48:30 send message to m.blom

M.Blom, Hoe vreselijk het ook is om na 4 jaar pas de waarheid te horen over je vogel, moet ik in deze toch streng zijn.

quote
Nu is dit een aardig moeilijke discussie.
Ik maak het bij deze nog iets moeilijker!

Alleen discussieren over de uitslag!
Discussies over het al of niet eens zijn met het beleid is al zeer utigebreid gevoerd en dient hier dan niet opnieuw opgerakelt te worden.

http://www.vogelarena.com/forum/forum_read.php?id=8467&recordnum=0

Deze was met opgegeven reden gesloten!

Hier enkel dus over de uitslag discussieren, andere bijdragen worden gecensureerd/verwijdert.


ParkietenPeter
Moderator VA


Dit bericht is door moderator ParkietenPeter aangepast

Strigiformes
Website Member
Posts :149

Website Member
2009-04-21 - 12:44:06 send message to Strigiformes

http://www.minlnv.nl/pls/portal/url/page/minlnv/actueel/nieuwsitem?p_news_item_id=24230


Dierenwelzijn in goede handen bij papegaaienopvang Veldhoven
Persbericht | 21-04-2009

Het Nederlands Opvangcentrum Papegaaien (NOP) in Veldhoven heeft het diermanagement en het dierenwelzijn op orde. Er is dan ook geen reden voor een vervolgonderzoek naar de vogelopvang. Dat schrijft minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid aan de Tweede Kamer. Verburg volgt daarmee de conclusie van oud-directeur Dorresteijn van Diergaarde Blijdorp, die onlangs een onafhankelijk onderzoek afrondde over de hoge vogelsterfte bij het NOP. Het NOP dient ondermeer als opvangtehuis voor door de AID in beslag genomen vogels.

Het TROS-televisieprogramma Radar bracht in januari een reportage over de Veldhovense vogelopvang, waarin het beeld werd gecreëerd dat er massaal vogels stierven als gevolg van slechte leefomstandigheden en ondermaatse verzorging van de dieren.

Het bestuur van het NOP verzocht daarop oud-directeur Ton Dorresteijn van diergaarde Blijdorp een onafhankelijk onderzoek te verrichten naar de vogelsterfte in relatie met het dierenwelzijn in de opvang. Zijn rapport verscheen twee weken geleden.

Minister Verburg brengt nu de Tweede Kamer op de hoogte van de bevindingen van het rapport, dat antwoord geeft op een aantal vragen van Kamerleden. De minister heeft vandaag tevens de Kamervragen beantwoord die in het rapport niet aan de orde komen.

Verburg heeft waardering voor de onafhankelijke inzet van Ton Dorresteijn: "Hij heeft zijn onderzoek kosteloos uitgevoerd en is als bioloog en vanuit zijn functie als voormalig dierentuindirecteur deskundig waar het gaat om het welzijn en een goed beheer van bijzondere dieren zoals papegaaien. De adviezen zijn deskundig en gezaghebbend en het rapport bevat bruikbare handvatten voor het NOP om verbeteringen te realiseren."

In zijn rapport onderschrijft Dorresteijn eerdere onderzoeken van de AID, VWA en Dienst Regelingen en hij beoordeelt het diermanagement van ruim voldoende tot uitstekende kwaliteit.

De aanzienlijke sterfte onder papegaaien bij het NOP beperkt zich vooral tot de papegaaien die door particulieren worden aangeboden en is volgens Dorresteijn te verklaren door verschillende oorzaken, waaronder de voorgeschiedenis van de vogels, de gezondheidssituatie van de papegaaien bij de opvang, de leeftijd van de dieren, het huisvestingssysteem bij het NOP en voortdurend wisselende groepssamenstellingen.

Kritiekpunten in het rapport vormen de registratie en de communicatie. Hoewel de registratie van de in het park aanwezige papegaaien op zich op orde is, vindt Dorresteijn dat deze zou kunnen worden gemoderniseerd. Hiermee is met ingang van dit jaar een start gemaakt. De communicatie met de buitenwereld en met particulieren die vogels willen onderbrengen is ook voor verbetering vatbaar.

Dorresteijn heeft bij zijn onderzoek niet gekeken naar de registratie van in beslag genomen vogels door het Ministerie van LNV. Het op orde brengen van deze registratie waarmee in 2008 is gestart, is inmiddels bijna voltooid. Dienst Regelingen van het Ministerie van LNV onderhoudt hierover contact met het NOP. Ook in het kader van het Dierentuinenbesluit wordt door het NOP gewerkt aan het volledig op orde brengen van de registratie.

Alles overziend, ziet minister Verburg geen aanleiding om over te gaan tot nader onderzoek.



dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2009-04-21 - 13:34:48 send message to dooren

Onze CDA minister Verburg, tja daar kun je wel "vertrouwen" in hebben.

Ze vindt o.a. dat megastallen geen invloed uitoefenen op de volksgezondheid van mensen uit de nabije omgeving.

Laat staan dat ze een objectieve beoordeling kan geven over papegaaienopvang. Kortom als welzijn en gezondheid van mensen niet belangrijk is dan zeker niet van papegaaien.

Het enige groen van die Cda partij is het groen van het logo. (milieu en dierwelzijn staat helaas zeer laag op de agenda van deze partij, tenminste als het erop staat)

Gert



Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2009-04-21 - 14:33:24 send message to Picolet

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Onvoorstelbaar hoe alles uitgelegd kan worden door een expert, wellicht eigenbelang en geen kennis van virussen.

Dat er iets aan de hand is moge duidelijk zijn, helaas alles weggepoetst met een "kosteloos" geschreven rapport op titel van ex directeur van een diergaarde. het grootste deel van de bevolking voor de gek gehouden. Deze meneer wist natuurlijk niet dat er gevaarlijke virussen rondwaren in de papegaaien wereld en juist op deze verzamelplaats van probleemvogels een reeel gevaar vormen en grote sterfe veroorzaken, zeker bij vogels in groepsverband met stresssituaties en pelletvoeding.

Dode vogels worden door de hoge kosten zelden getest op virus, de zieke en besmette vogels sterven vaak door secundaire gevolgen van het virus. Hierdoor lijkt de doodsoorzaak vaak op een ouderdoms of gebreksziekte, en dus de kliko in en doorgaan met het wanbeleid en erger kweken en handel van eieren en jonge vogels.

Overigens is een ei al een vogel? Als je een ei het park uit haalt is het dan nakweek of niet?

Natuurlijk moet het dan bevrucht zijn, het blijft een risico voor de hobby als er uit een dergelijke grote risico collectie vogels of eieren het kweekbestand in gaan van liefhebbers in Europa. Bewijs is er niet, maar ik heb nooit een jonge papegaai gezien bij zijn ouders of in het park. Wel talloze broedkasten die natuurlijk alleen als slaapkasten worden gebruikt.

Ik bezoek het park niet meer, zolang ik geen zekerheid heb dat het park virusvrij is.

en zoals al eerder gediscuseerd, welke collectie is met zekerheid van 100% virusvrij

De uitbreidingen van zoogdieren is ook nergens bekritiseerd, tevens de kweekcentra in midden en zuid amerika.

Dus boter op de hoofden van deze minister en onderzoeker.

Overigens als het rapport negatief zou zijn en het management zou moeten verdwijnen was er voor deze minister een enorm probleem ontstaan;

Wie betaald dan de opvang van de vogels en het personeeel ;
het ministerie. Dus nu gelooft men dat het management is wakker geschud en het in de toekomst veel beter zal gaan, het verleden is keurig weggepoetst, de vogels blijven op hun plek en is duur ingrijpen niet nodig en is het allemaal op zijn pootjes terecht gekomen.

Politiek gezien een 10+ voor Gerda,

Ruud


Papegaaienboer
Website Member
Posts :190

Website Member
2009-04-21 - 15:34:15 send message to Papegaaienboer

Sommige mensen komen nu eenmaal overal mee weg. Al denk ik wel dat ze in de toekomst niet veel misstappen meer kunnen veroorloven.

Andere vraag kan iemand mij vertellen hoe je in zo'n bestand berekend wat het sterftepercentage is?
Stel even voor het gemak ze hebben in totaal 10.000 papegaaien opgevangen en er zijn er 8.000 doodgegaan in 20 jaar tijd.
Bereken je dan het aantal sterftes ten opzichte van wat er per jaar binnenkomt, t.o.v. wat er aan het begin van het jaar in de collectie zat, aan het eind van het jaar in de collectie zat of aan het totaal aantal opgevangen vogels tot dan toe gedeeld door het aantal jaren dat je bezig bent.


Strigiformes
Website Member
Posts :149

Website Member
2009-04-21 - 20:05:35 send message to Strigiformes

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

quote
Overigens als het rapport negatief zou zijn en het management zou moeten verdwijnen was er voor deze minister een enorm probleem ontstaan;

Wie betaald dan de opvang van de vogels en het personeeel ;
het ministerie. Dus nu gelooft men dat het management is wakker geschud en het in de toekomst veel beter zal gaan, het verleden is keurig weggepoetst, de vogels blijven op hun plek en is duur ingrijpen niet nodig en is het allemaal op zijn pootjes terecht gekomen.

Politiek gezien een 10+ voor Gerda,
Goed gezien.
Ik vind Verburg trouwens helemaal geen slechte minister.
Ze is nuchter en ik ben het over het algemeen wel eens met haar besluiten. 100% mee eens dat lukt geen één minister.
Ook die mafkezen van de pvdd worden steeds weer van goed repliek gedient door haar.




Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2009-04-21 - 21:17:56 send message to Daniel

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

laten we eerlijk zijn niemand heeft er belang bij dat het NOP moet sluiten ook wij als liefhebbers niet.
De minister en LNV niet omdat ze de opvang anders moeten gaan regelen.
Wij niet omdat het imago van het NOP ook op ons afstraalt (vergeet niet voor de buitenwereld zijn we allemaal 1 pot nat). En hoe meer shit er naar buiten komt hoe meer maatregelem we kunnen verwachten die ons als liefhebbers raken.

Dus ik stel voor dat we als liefhebbers kritisch naar veldhoven kijken en zo veel mogelijk verbeter punten aan hen doorgeven en verder hopen dat ze hun les geleerd hebben.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-04-21 - 22:51:58 send message to Karel

quote
Overigens als het rapport negatief zou zijn en het management zou moeten verdwijnen


Voor de goede orde: dat het management dan had moeten verdwijnen is geen vanzelfsprekend gevolg. Dat bepaalt namelijk het stichtingsbestuur en niet de minister.

Verder ben ik het wel met Daniel eens. Tijd om vooruit te kijken en te denken.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2009-04-21 - 22:58:41 send message to dooren

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Ben bang karel dat "vooruit kijken" weinig zal helpen.

Het zelfreinigend vermogen van een management is vaak ver te zoeken.

Met alle aanbevelingen die hier zijn gedeponeerd zal men weinig mee aanvangen.

Bovendien voelen ze zich nu gesterkt door de conclusie die getrokken is door het ministerie.

(wat natuurlijk een face is, maar een geweldige dekmantel is om alles te laten zoals het is)

Of zoals wij het in brabant zeggen: ze dronken een glas, ze deden een plas, en alles bleef zoals het was.

En met die "mafkezen" van de PvdD valt het trouwens wel mee, zij hebben ook goede punten.
(ook in ons belang, die kopen tenminste niet van de dure vliegtuigen om andere kapot te maken, terwijl we ons wel kapot mogen gaan werken tot 67)
Gert


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-04-21 - 23:59:42 send message to Karel

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

@Gert
Misschien dat onze suggesties inderdaad weinig zullen veranderen, maar heeft het z'n allen blijven (na)brommen wel zin?

PS
Met de PvdD ben ik het overigens meestal wel eens...behalve als het over dieren gaat.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2009-04-22 - 00:44:41 send message to dooren

Klopt dat na brommen heeft geen nut. Het is een soort onmachtgevoel. (maar dat komt meer voor wink ;))
Gert





Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2009-05-19 - 12:22:29 send message to Picolet

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Gisteren bij Radar: de overkoepelende organisatie die de belangen van parken en organisaties die dieren opvangen behartigd heeft de samenwerking en lidmaatschap opgezegd aan het NOP.

Het NOP is hier zeer verbolgen over en heeft beroep tegen deze beslissing aangetekend. Wellicht heeft dit ook financiele consequenties.

Tevens was men bij Radar van mening dat het "onafhankelijk" onderzoek niet geweldig was en er zoals bekend veel kanttekeningen geplaatst kunnen worden.

Wellicht volgt er een vervolg onderzoek door een echte onafhankelijke commissie die geen bindingen heeft met het NOP.

Ruud


Papegaaienboer
Website Member
Posts :190

Website Member
2009-05-19 - 13:33:43 send message to Papegaaienboer

Dat is een wijs en moedig besluit. het NOP was een van de oprichters van het VOND en wordt er nu uitgeknikkerd. Heeft overigens geen financiele gevolgen hooguit nog wat meer imagoschade. Stichting AAP is een van de andere aangesloten organisaties met een grote vinger in de pap.


johnveraart
Website Member
Posts :77

Website Member
2009-05-19 - 17:31:34 send message to johnveraart

het blijkt maar weer de beste stuurlui staan aan wal


roul rouls
Website Member
Posts :93

Website Member
2009-05-19 - 18:18:37 send message to roul rouls

De AID heeft ook een verblijf zitten in het park. Die gaan echt niet zeggen dat ze fout zitten. Zij controleren alle regels o.a
op het gebied van dierwelzijn.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 93 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede