Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Stelling: een Papegaai of Ara hoort niet in de huiskamer. Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-18 - 19:48:06 send message to natasja

daar kan ik je inderdaad antwoord op geven , de reden dat mijn beide edelpapegaaien verkocht zijn is omdat mijn dochtertje in het VU op de intensive care terecht kwam ivm haar longproblemen , niet vanwege problemen die ik zou hebben met mijn edelpapegaaien , sterker nog ik heb ze met veel pijn in mijn hart weg moeten doen


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2008-04-18 - 19:51:51 send message to Picolet

Dat is inderdaad een vervelende situatie, maar waarom kocht je er een man bij destijds?

Ruud


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-18 - 20:23:37 send message to natasja

Ik kocht er destijds een man bij omdat ik mijn edelpop kiek zo geweldig vond , ik had totaal geen problemen met haar ..

Je lijkt de indruk te hebben dat ik er een man bij kocht ivm problemen die ik met haar had .. maar dat was dus totaal niet aan de orde , kicah deed het bij ons heel erg goed en juist omdat het zo goed ging wilde ik er een tweede vogel bij , ook vanwege het vele aanraden wat hier gebeurde om vogels gezamelijk te houden , echter !
Eenmaal samen kwamen er wel kleine problemen die er voorheen niet waren , kiek werd bijv best jaloers en ging harder uithalen en ze moest zeker niet gelijk wat weten van Kyran
Vrienden zijn het dan ook nooit geworden en om die reden heb ik ze ook apart van elkaar geplaatst.

Overigens heb ik er destijds wel 1,5 jaar over lopen twijfelen of ik er wel of geen man bij zou kopen en kicah zelf heb ik een ruime 3 jaar gehad , in het half jaar dat Kyran erbij kwam werden de klachten van mijn dochtertje dusdanig ernstig dat we de knoop hebben moeten doorhakken.

Inmiddels zijn de longproblemen van mijn dochter heel stabiel te houden en na een "aan komen vliegen" engelse parkiet in huis gehouden te hebben bleek het wel goed en stabiel te blijven , nu hebben we ons gewaagd aan valkparkieten en ze reageerd er totaal niet op toch zal ik nooit meer het risico durven nemen om een grotere papegaai in huis te nemen , maar zou ik dat ooit weer doen zou ik zeker wederom voor handopfok kiezen, dan wel handopfok vanaf 5 weken en niet vroeger, ik ben voorstander van handopfok in het geval van een huiskamer vogel maar ben wel tegenstander van handopfok vanuit het ei omdat ik dat zelf onzin vind en geen goede basis .
Maargoed handopfok is natuurlijk wel weer een heel ander onderwerp wink ;)




ineznick
Website Member
Posts :654

Website Member
2008-04-18 - 21:12:22 send message to ineznick

Hallo ruud ,
Ik voel me eigenlijk een beetje aan gesproken op jou comentaar hier op deze stelling. Sinds kort heb ik een koppel edelpapegaaien, de pop is handtam en zit prachtig in de veren. En de man is ook redelijk tam, maar lijkt wel een geplukte kip. Volgens mij is dit koppel (zoals jij dat zegt )samen gesteld uit 2 huiskamerneuroten. En inderdaad om misschien wel jongen bij te kweken.Maar dat lukte niet en mochten ze voor een leuke prijs weg. Ik ben me wel bewust, dat het zo'n koppel kan zijn. Ik heb dit koppel gekocht, omdat ik graag een koppel (half)tamme papegaaien wou. Maar wil ze niet in de huiskamer hebben, omdat wij ook een doorsnee (druk) gezin zijn.
Mijn eerste bedoeling is dan ook niet om met dit koppel te kweken, als dat gebeurt is dat mooi mee genomen. Ik wil zoveel mogelijk van deze mooie vogels genieten en er voor zorgen dat de man weer mooi in de veren komt.
Dus niet alle eigenaren van huiskamer neuroten doen de vogels bij elkaar om er veel geld mee te verdienen. Dat is misschien bij mijn koppel wel de inzet geweest , maar mij maakt het niet uit wat ze gaan doen.
Ik probeer met pyrrhura's te kweken en deze papegaaien heb ik er voor de leukigheid bij.

met vriendelijke groet gerben


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2008-04-19 - 11:12:57 send message to Picolet

Huiskamerpapegaaien zoals de edels van Natasja die door omstandigheden worden geruimd, waar komen die dan terecht.

De pop was behoorlijk agressief aan het worden, de man accepteerde ze niet omdat ze wellicht een soortgenoot niet herkend.

Juist dit soort vogels geven bij een liefhebber die er probeert mee te kweken een berg ellende. De huiskamervogels die dan opeens in een kweekkooi terecht komen moeten zich enorm aanpassen. Vaak herkennen ze een bijgeplaatste partner niet en raken de vogels ernstig gestrest met vaak als gevolg dat de vogels vervelend gaan krijsen en zich gaan plukken tot bloedens toe.


Onderzoeken hebben aangegeven dat het grootbrengen van papegaaien op jonge leeftijd ernstige gevolgen heeft voor zijn ontwikkeling en er op latere leeftijd gedragsstoornissen optreden.
Is het dan verantwoord voor het welzijn van de papegaai om deze al zeer jong uit het nest te halen en huiskamer te socialiseren?.
Naar mijn mening ben je fout bezig om zo met je je jonge vogels zo om te gaan.

Om je nakweek naast de ouders op stok te zien zitten is naar mijn mening het mooiste aspect in onze hobby.

Helaas kiezen een groot aantal liefhebbers voor de zekerheid van handopfok en weinig risico's. De vogels krijgen een beperkt leven in de huiskamer en erger worden veelal onbruikbaar om er later wanneer ze broedrijp zijn geworden er normaal mee te kweken.

Je zou binnen de hobby verwachten dat iedere liefhebber het meest maximale wat betreft het houden en kweken van zijn vogels zou doen. Natuurlijk worden de vogels goed verzorgd door iedereen, maar baby's onder de ouders uittrekken en in een huiskamerjungle met vreemde vogels plaatsen en een leven zonder soortgenoot lijkt me niet het meest ideale voor een vogel.

De koper zal er wel blij mee zijn en het meest maximale voor zijn gevoel doen, echter het zijn levende wezens met een eigen gevoel en karakter. De natuur in elk wezen is niet te veranderen en als liefhebber zou je hier rekening mee moeten houden en nadenken voor je de ouders een leeg nest bezorgd.

Ruud



ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2008-04-19 - 11:46:10 send message to ParkietenPeter

quote
De pop was behoorlijk agressief aan het worden, de man accepteerde ze niet omdat ze wellicht een soortgenoot niet herkend.

Ik weet niet waar je die vandaan haalt maar Natasja heeft heel duidelijk gesteld dat er géén problemen waren met de vogels! Maar met de allergie van haar dochtertje.

quote
Naar mijn mening ben je fout bezig om zo met je je jonge vogels zo om te gaan.

Dat mag. Maar dat heb je al meerdere keren in deze discussie aangehaald. Laat nu ook andere hun mening durven geven.
quote
door handopfok een aantal vogels onbruikbaar worden voor de kweek

Op zich hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Want als mensen er goed over nadenken dan blijft deze vogel in de huiskamer en hoeft helemaal niet te kweken. Dat is een keus die ieder voor zichzelf kan/mag maken.
quote
is er een mogelijkheid om een mentaliteitskwestie zoals deze op te lossen?

Ik denk van wel! Iedereen in zijn waarde laten en de hobby laten uitoefenen zoals hij er plezier aan heeft. Het is niet aan iemand anders om een bepaalde denkwijze door de strot te duwen.
Zolang er geen wetten overtreden worden zal ieder zijn eigen verantwoordelijkheid moeten dragen om met fatsoen met hun toevertrouwde om te gaan.

En dat kan op vele manieren.

Deze is trouwens een stereo voorbeeld van een ras echte KWEEKvogel

Het kan dus ook andersom.
ALS je er niet goed voor zorgt dus.


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2008-04-19 - 12:34:19 send message to Picolet

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Een beetje kort door de bocht volgens mij,
bovengenoemde problemen waren er namelijk wel. Dus niet zo snel conclusies trekken.

zie mijn reactie in de topic bij vogels in huis bij kyran en kicah

Ruud


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-19 - 12:58:15 send message to natasja

Volgens mij snap je het niet zo goed ..
Kyran haalde al vanaf dag 1 uit naar Kicah terwijl hij toen net bij zijn ouders weg gehaald was , dat pikte Kiek op een gegeven moment inderdaad niet meer

Wat heeft dat met handopvoeding te maken dan ?
Want dit was iets wat hij gelijk al had en niet iets wat later is gekomen , sterker nog het uithalen werd nadat we met handvoeding begonnen zelfs al minder.

Je probeerd hier een voorbeeld te maken van huiskamerpapegaaien en handopfok wat geen voorbeeld hiervan is , dit was enkel een voorbeeld van het niet automatisch klikken tussen een pop en een man.

Of wou je nou stellen dat in een voliere iedere pop en man die samen gezet worden opeens de perfecte match zijn samen ?



natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-19 - 13:01:47 send message to natasja

quote
De pop was behoorlijk agressief aan het worden, de man accepteerde ze niet omdat ze wellicht een soortgenoot niet herkend.



Ze was enkel fel naar de man toe , ze is vanuit mij geplaatst naar iemand met een grijze roodstaart en dat daar integen gaat overigens prima .

Daarbij is kiek in kolonie gekweekt en geboren en heb ik haar vanaf dat ze ca 6 weken oud was , in de tijd dat ik haar had heb ik er altijd andere vogels bij gehad , ze is nooit de enige in huis geweest .

Het feit dat ze niet klikte met deze man zegt daar dus niets over het zegt alleen dat zij samen niet klikte , daarna heeft ze zonder problemen de grijze roodstaart geaccepteerd.


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-19 - 13:04:33 send message to natasja

picolet , begenoemde problemen waren er feitelijk niet

alleen het NIET KLIKKEN tussen deze 2 vogels , het is voor mij nooit een reden geweest om ze weg te doen , wel baalde ik er van omdat Kyran uiteindelijk als maatje voor kiek erbij was gekomen, lijkt me vrij logisch dat je dan even baalt als dat niet samen lukt .

Ik vind het een beetje irritant dat je nu contineu de indruk probeerd te wekken dat mijn vogels weg zijn gegaan vanwege problemen omtrend hun zelf , als je dan toch topics terug aan het halen bent lees dan ookd e topics door met de reden waarom ze weg zijn gegaan.


Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2008-04-19 - 13:06:06 send message to Picolet

Gedragsstoornissen en onnatuurlijk gedrag bij handopfokvogels. Hier zijn de vogels de dupe van en wellicht op een later tijdstip de kweker.

In jouw situatie waarbij de vogel schreeuwerig gedrag gaat vertonen omdat ze broedrijp gaat worden en er dan een vogel bijgekocht wordt is wellicht een schoolvoorbeeld hoe het mis kan lopen en niet moet.

Ruud


















natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-19 - 13:10:13 send message to natasja

quote
De koper zal er wel blij mee zijn en het meest maximale voor zijn gevoel doen, echter het zijn levende wezens met een eigen gevoel en karakter. De natuur in elk wezen is niet te veranderen en als liefhebber zou je hier rekening mee moeten houden en nadenken voor je de ouders een leeg nest bezorgd.



En dat gaat niet op voor vogels die uit de natuur gehaald zijn en in voliere's geplaatst ?
Is het niet een beetje zo dat je de eene kant erg negeerd wat in je eigen straatje ligt en aan de andere kant mensen die het in jouw ogen fout doen de schuld toeschuiven ?

Steek je hand eerst eens in eigen boezem zou ik haast willen zeggen.
Want als we allemaal alleen bezig waren geweest met het welzijn van de vogels dan had niemand een vogel in zowel huiskamer als in de voliere gehad.



ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2008-04-19 - 13:22:40 send message to ParkietenPeter

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Niet om mij met jouw discussie met Natasja te bemoeien. Wat ik persoonlijk trouwens niet zo geslaagd vind in het kader van de vraagstelling. Want er werd gevraagd om niet persoonlijk te gaan spelen. sad :( (heen en weer)
quote
In jouw situatie waarbij de vogel schreeuwerig gedrag gaat vertonen omdat ze broedrijp gaat worden en er dan een vogel bijgekocht wordt is wellicht een schoolvoorbeeld hoe het mis kan lopen en niet moet.

En wellicht gaat het goed! Dat zie je ook maar vaak genoeg.
Maar wat je nu schildert is overigens een normale volgorde bij elke kweker.
Er zal ooit een moment moeten komen dat een mannetje en een vrouwtje bij elkaar gezet gaan worden. De een zijn iets jonger en de ander zijn iets ouder. Voor tijdens of nadat ze broedrijp zijn geworden. Het gaat goed of het gaat niet goed. Dat ligt aan de persoonlijke voorkeur van de individuele vogel.
En er kan niet per definitie gestelt worden dat natuurbroed vogels in gevangenschap geen problemen krijgen. Merinda is er een levend voorbeeld van. Ze is trouwens met de nodige zorg helemaal in de veren gekomen en maakt nu deel uit van een gezond kweekstel.

Persoonlijke voorkeuren zijn er zovelen als er personen zijn!

quote
Zonder waardeoordeel, ik ben gewoon benieuwd hoe de huidige generatie vogelleifhebbers hier over denkt.

Wat vind jij van de stelling?
Ton.
(Ik cursiveer)


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2008-04-19 - 15:50:51 send message to natasja

quote
Gedragsstoornissen en onnatuurlijk gedrag bij handopfokvogels. Hier zijn de vogels de dupe van en wellicht op een later tijdstip de kweker.



En wat heeft de kweker daar nou mee te maken ?
Handopfokvogels worden niet met de hand groot gebracht om als kweekvogels te dienen , ze krijgen die start juist op die manier mee om het makkelijker te maken in hun verdere leven als huiskamervogel Daar kan je het als kweker oneens over zijn dat is je eigen keuze maar ik als huiskamervogelliefhebber ga toch ook niet zeuren over het feit dat er kwekers zijn die zo weinig tijd steken in het tam maken van vogels dat ze daardoor totaal ongeschikt worden voor in huiskamers ? Want juist bij die vogels komen de grootste problemen voor zodra ze als huisdier gehouden worden.
Dan mag je het als trauma en dergelijke beschrijven dat een vogel zich meer richt op de mens als op een vogelpartner maar liever een vogel die de mens als partner ziet en daar tevreden mee kan wezen als een half verwilderde papegaai die als huisdier word gehouden en alleen vogels accepteerd als zijnde "veilig" en daardoor een ellendig leven tegemoet gaat in de huiskamer.

En verder er is inderdaad gevraagt om er geen persoonlijke kwesties van te maken en je haald mijn situatie er nu specifiek bij , prima als je een voorbeeld wilt zoeken en die zullen er ongetwijfeld zijn maar ga geen voorbeelden in jouw voordeel verdraaien als zijnde dat ik mijn vogels weg heb moeten doen omdat ze gedragsproblemen vertoonde want dat is nooit aan de orde geweest.

Mijn vogels zijn vanwege een totaal andere reden weg gegaan en hadden totaal niets met gedragsproblemen te maken , mijn vogels hebben dus ook niets met deze hele discussie te maken en als het je dwars zit dat ik ze destijds genomen heb of weg heb gedaan dan ben je inmiddels bijna 2 jaar te laat met dat vertellen ..



chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2008-04-19 - 18:03:56 send message to chrislaevers

Natasha,

Ik ben het volledig met je eens wanneer je meer dan één keer de kleine kweekkooien (op zolder, in de kelder, tuinhuisje...dat voeg ik er aan toe) aanhaalt. Ik heb het daar dus ook moeilijk mee. Dat soort kweek (kanaries,...) geniet heb ik de indruk een soort diplomatieke onschendbaarheid die niet verder mag of moet bekeken worden daar ze aan de grondslag ligt en heeft gelegen van de TT-vogels en de kleurinslagen enzovoort.
Dat argument van jouw wordt dan ook netjes genegeerd. Ik negeer het niet en ik vind dat je daar een groot punt hebt.
Een kanarie in volière met beplanting gedraagt zich dus helemaal anders anders dan een kanarie in kweekkooi, idem voor alle vogels, binsenastrildes, zebravinken...
Mijn nieuwe St-Helenafazantjes die al maanden binnen zitten omdat ze altijd hebben binnen gezeten en het te koud is om naar buiten te gaan hebben ondertussen twee nesten gebouwd in een kweekkooi van 120cm lang. Maar ze willen weg! Alle delen van de tralies heeft hun bek gezien! Ik vind het niet aangenaam en de dag dat ze naar de nieuwe volière kunnen met vlier, pronkbonen, rozenstruik, frambozenstruik zal het voor mij een hele opluchting zijn want die vogels komen in zo'n kleine ruimte niet aan hun trekken en ik ben er zeker van dat ik nog maar de helft van die vogels gezien heb.

En voor iedereen : aub geen persoonlijke zaak van maken want elke situatie met deze papegaaien is anders.

Ik heb zelf enkele jaren geleden handopgefokte valkparkieten gekocht (mijn vriend had vroeger een tamme kraai maar ik had geen speciale behoefte aan een tamme vogel) en ze zijn allen (3) ontsnapt uit de volière door hun afhankelijkheid van de mens. Ik heb toen 60 euro betaald terwijl een gewone valk er toen 25 kostte.
Met de tijd worden er opinies gevormd en nu ben ik wel tot een balans gekomen dat ik geplande handopfok (geen noodhandopfok!) bij wet zou willen verboden zien. De redenen waarvoor kan ik niet beter verwoorden dan de mensen die in die richting hebben gereageerd.
Is de tijd niet een beetje rijp geworden om jonge vogels te vrijwaren van effe in de huiskamer en effe in een andere huiskamer en effe pikken en effe schreeuwen en... en...
De vogels die van her naar der verplaatst worden zijn er maar de jonge vogels... moeten die dat ook nog eens allemaal meemaken?
Ik vind van niet. Het mag voor mij vandaag stoppen met handopfok om een van de mens afhankelijke vogel te maken. Ik begin zelfs een afkeer te krijgen van een dier dat te fel aan de mens hangt en een afkeer te krijgen van mensen die sommige dieren verstikken in het menselijke, een olifant in een circus die beide poten in de lucht moet houden vind ik ronduit wansmakelijk, een ziekelijk uit de ogen kijkende poedel met geassorteerde kledij met het baasje, ja zeg, kunstmatige inseminatie bij koeien en operatieve bevalling van de kalveren... hebben we ze nog alle vijf?
Papegaaien, handopfok... huiskamer... plastic speeltjes... lawaai, geen zonlicht, met veel geluk een douche...
Al die zaken horen eigenlijk in één kastje dat gaat over hoe mensen door de eeuwen heen met dieren zijn omgegaan en het is toch nog steeds vanuit een positie die zuiver homocentrisch is (de mens is het centrum van alles) en zwaar gedrenkt is in godsdienstige dogma's: god heeft de dieren geschapen ten dienste van de mens...
Ik bekijk het momenteel helemaal anders en daarom zijn er heel veel dingen die me tegen de borst stoten.
Ik hou de vogels in volière en wees er maar zeker van dat ik ook dat in vraag stel.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 113 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede