Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Verkoop Garantie Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-27 - 22:36:47

Ik vind dat net iets te simpel, evenals trouwens een garantie van 6 maanden of welke termijn dan ook. Strikt juridisch kan een en ander zo zijn, maar dat wil nog niet zo zijn dat een en ander moreel ook zo ligt of inderdaad redelijk en naar menselijke maat is. Natuurlijk heb je als verkoper geen invloed nadat de vogel weg is. Maar welke verkoper vertelt de koper het hele verhaal als de vogel bijvoorbeeld een week geleden nog flink ziek zat? Bij vogels is dat vaak echt niet te zien bij aankoop en ook juridisch zul je daar niet ver mee komen. Garantie tot aan de deur mag niet betekenten: hoepel maar op en zoek het maar uit, elke verantwoordelijkheid van de verkoper is dan, tenminste voor een echte hobbyist, nog niet verdwenen. Maar garantie geven zoals op een koelkast slaat natuurlijk ook nergens op. Het gaat om een middenweg die niet in regels valt te vatten.


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2005-01-27 - 22:45:19

Nog zo een verhaaltje:
jonge, net zelfstandige agepornisje naar thuiszittende oudere vrouw die bedlegering was, nare bacteriele ziekte's, handenvol medicijnen elke dag etc.
Wilde zo graag weer een vogeltje om de eenzaamheid te verdrijven.
Belt na 5-6 weken huilend op: vogeltje dood ! Ik in de stress en vraag "hoe kan dat nou"... Heel verhaal: hij was zo lief, zo aanhankelijk, was de hele dag uit de kooi, sliep bij mij in bed shocked 8O, at alles wat je gaf en was helemaal gek op fricandellen shocked 8O, water drinken was wat moeilijk.... hij wilde alleen speeksel shocked 8Oshocked 8Oshocked 8O..
angrygek heangry ging die nog dood ook angry



natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-01-28 - 07:59:16

quote
Strikt juridisch kan een en ander zo zijn, maar dat wil nog niet zo zijn dat een en ander moreel ook zo ligt of inderdaad redelijk en naar menselijke maat is.


helemaal mee eens ..
Ik heb voor mijn Kicah ook een lange tijd moeten sparen ( 450,- ) en mocht het zo gegaan zijn dat ze zou overlijden dan ben je niet alleen je vogel kwijt waar je ongetwijfeld direct aan gehecht geraakt bent maar ook nog eens een flinke som geld .. want hoe snel je ook 450 euro zegt het is nog altijd een kleine 1000 gulden , ik denk dat garantie in een bepaalde verhouding moet liggen tot de prijs , een parkietje van ca. 15 euro kan haast ieder mens wel weer aanschaffen in een relatief korte periode ,vogels van enkele honderden euro's is haast voor iedereen moeilijker.


Het gekke is alleen dat juist bij parkietjes en goedkopere vogeltjes de garantie beter geregeld is .. je hoort heel vaak dat ze een vogeltje mogen omruilen of een andere kunnen ophalen .. nou snap ik gerust wel dat de prijs daar ook mee te maken heeft maar een kweker van duurdere soorten is in vergelijking net zo veel eigen geld kwijt aan de verzorging .. of niet ?

Ik bedoel een kweker van parkietjes moet ook zijn dieren voeren etc. en kan dan af en toe een vogeltje van 15 euro verkopen ..

een kweker van bijv. edelpapegaaien is meer kwijt aan voeding etc. maar verkoopt een vogel dan ook wel voor een bedrag van rond de 450 euro ..

je zou haast gaan denken dat het vooral de kwekers van de goedkopere soorten om de hobby te doen is en de kwekers met de duurdere soorten toch de prijs meer in de gaten houden ..


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-01-28 - 08:38:42

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Uuuuhh, dat laatste mag je denk ik niet zo heel direct stellen Natasja, als ik naar mezelf kijk dan, ik houd bepaalde vogels omdat ik ze mooi vind. Omdat de vogels elkaar ook mooi vinden komen er wel eens jongen, Die jongen kan ik helaas neit allemaal herbergen en zullen dan verkocht moeten. Toch? Maar dat is in mijn geval. Daarom heb ik ook maar een paar vogeltjes.

Kun je natuurlijk nog altijd over de prijs discussieren, dat klopt.

Maar dat is natuurlijk weer heel wat anders dan het oorspronkelijke onderwerp.razz :p

wink ;) Peter


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-28 - 09:05:34

Er zijn inderdaad mensen die juist de duurdere en ook zeldzamere vogels opzoeken vanwege de prijs die zij dan hopen te krijgen voor de jongen (maar dat geldt zeker niet voor iedereen). Daarmee kunnen dat nog wel goede kwekers zijn, maar echt hobbyisten zijn het dan niet meer. Een hobbyist zoekt de vogel die qua karakter/gedrag e.d. bij hem of haar past en binnen het budget ligt. We dwalen wat af, maar in het algemeen: hoe meer geld mensen hebben, hoe hebberiger ze worden. Hoe sneller vervoers middel ze hebben, hoe harder ze willen rijden zonder na te denken over veiligheidsrisico's. Dit is een algemeen patroon wat veel voorkomt.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-01-28 - 09:22:05

Hoi Natasja,

quote
een kweker van bijv. edelpapegaaien is meer kwijt aan voeding etc. maar verkoopt een vogel dan ook wel voor een bedrag van rond de 450 euro ..


Dat heeft te maken met vraag en aanbod en wat de "gek" er voor geven wil!

Dat wij ons de "luxe" kunnen of willen permiteren om zoveel geld, ik ook hoor, uit te geven aan een wel hééél luxe "kip" neemt dat niet weg dat we wel te maken hebben met een levend wezen wat "a la minute" iets zou kunnen gaan mankeren.

Ik vind dat je met bepaalde garantie's dingen redelijkerwijs kan uitsluiten. Maar het houdt natuurlijk wel ergens op en dat geldt zowel voor een kweker als een handelaar.
We hebben, op het moment dat we een dier in huis nemen, wel de eigen verantwoordelijkheid.

En in het algemeen:
Op het moment dat we het beestje meenemen, halen we het wel uit zijn vertrouwde omgeving en op het moment dat hij in een andere ruimte komt begin je al risico's te lopen en daar kan je m.i niet de kweker of handelaar voor verantwoordelijk houden.
M.a.w. we moeten wel natuurlijk redelijk blijven en of het nu gaat om een grasparkiet van € 15 of een hyacint van € 10.000 de hoogte van de prijs doet er dan er niet toe!

Lennart wink ;)


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-01-28 - 12:26:37

Dus Kurt,

Als ik het nu goed begrijp geef jij altijd 100% geld terug of een nieuwe vogel indien iemand een vogel bij jou koopt en deze dood gaat? Niet omdat je dit wettelijk niet hoefd te doen maar uit medeleven voor het verlies! Dat wil ik zien!

Offtopic misschien de vraag waarom men denkt dat RUILEN van dieren een garantie voorwaarde moet zijn? Alsof een diertje hiermee is geholpen. Het is toch geen ding?

erwin


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-28 - 12:53:41

Volgens mij spreek je de verkeerde persoon aan, maar goed:
een middenweg betekent nu juist dat een en ander afhankelijk is van de situatie, hetgeen bij levenloze objecten niet het geval is. Het is kennelijk moeilijk om niet in termen van 100% garantie of garantie tot aan de deur te denken.


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-28 - 13:30:01

Hawkeye,

Ik weet niet waar jij het gelezen hebt dat ik een vogel teruggeef????

Hier enkele quotes van mij:
Er wordt veel gezeverd om het in die woorden te zeggen van vogel dood , de verkoper moet iets doen. Ik ben hier eigenlijk in veel gevallen totaal niet mee akkoord. Waarom? Als de vogel van mijn eigendom is heb ik totaal geen controle meer wat er gebeurt.
Is dan de verkoper schuldig? Moet hij iets teruggeven? Ik denk het niet. Het beste dat je kan doen is een massa info meegeven aan de koper hem er opwijzen om ter plekke te vogel zeer goed te onderzoeken (in de hand te nemen) en zelf hem laten zeggen zijn ze 100% ok of niet. Twijfelt hij , gaat de koop niet door. Zegt hij ok ze zijn in orde. Dan zeg je hem best vanaf het moment dat de vogels van mijn eigendom zijn is er geen garantie meer, want ik heb geen controle meer wat er allemaal kan gebeuren.
Natuurlijk zijn er afwijkingen zoals de testen op bek -en veder en polyoma die hij direct moet laten uitvoeren. Dat vind ik niet meer dan normaal, maar met de uitvoering van deze testen mag hij ook niet langer dan een week wachten van mij, daarna is hier ook geen garantie meer op. Want ik kan niet weten of zijn vogels allemaal vrij zijn van bek-en veder. Van de mijne weet ik dat.

Dus ik weet niet waar ik geschreven heb dat ik bij sterfte een vogel teruggeef of vergoed? Ik geef veel info mee op voorhand en begeleid de mensen na hun koop ook. Zelf niet klanten. Maar sterftes kan aan veel zaken liggen zoals ik al eerder vertelde.


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-01-28 - 13:53:44

Kurt, ik heb het idd verkeerd gelezen.
Nederig bied ik mijn verontschuldiging aan!

Erwin


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-28 - 13:57:41

Erwin,

Dacht ik al, maar geeft niets.

Kurt


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-01-28 - 13:58:01

quote
Uuuuhh, dat laatste mag je denk ik niet zo heel direct stellen Natasja


mee eens , maar ik denk toch dat de praktijk vaak uitwijst dat in het geval van een overleden of zieke vogel van rond de 15 euro hier sneller een vogel terug gegeven word als in de gevallen van vogels van enkele honderden euro's ...
Terwijl voor een kweker van parkietjes die 15 euro ook een groot bedrag is..
een kweker van parkietjes is sneller geneigd zijn schouders op te halen onder het mom " ach het is maar 15 euro en dan is het netjes opgelost" terwijl bij honderden euro's een kweker sneller zal denken onder het mom " de vogel ging hier levend weg en onder geen geding ga ik je gratis een vogel meegeven van 400 euro "

een kweker van parkietjes moet ook zijn voliere's bekostigen , vogels voeren etc. ik denk dat die kweker uiteindelijk meer verliest op zijn vogels als de kweker die duurdere soorten houd en een aantal jongen voor een goeie 500 euro kan verkopen ( en dan heb ik het niet over winst maar een terugkomst van gemaakte kosten )

Verder denk ik ook zeker niet dat de prijs voornamelijk word bepaald door " wat de gek ervoor wil geven " maar juist door het afstemmen van de prijzen onderling , tenslotte weten haast alle kwekers wel wat de richtprijzen zijn en bepalen hierop hun prijs , die in het algemeen ook rond die richtprijs ligt ..


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-28 - 14:12:03

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Natasja,

Een andermans rekening kan je niet maken. Als een kweker van duurdere soorten zijn kweekpop of man verliest zal hij ook meer moeten neerleggen dan een grasparkietenkweker. Het gaat om het principe:
Koper komt ter plekke kijkt, onderzoekt, vergaart zoveel mogelijk info en beslist tot koop of niet. Is hij niet tevreden , geen koop.
Verkoper biedt de vogels aan, geeft de koper de kans om de vogels volledig te laten onderzoeken, verschaft zoveel mogelijk info over hoe de huisvesting , voeding is bij de koper en geeft heel veel info mee van eigen ervaringen en van de desbetreffende vogels, wat doen bij bepaalde symptomen, vraagt aan de koper dat hij de vogel 100% ok vindt.
Zijn beide partijen akkoord, gaat de koop door. Vanaf het moment dat er betaald is en de koper verlaat de verkoper zijn eigendom, is het risico voor de koper. Er kan nog wel eerst iets opgesteld worden voor de welgekende ziektes , dit moeten koper en verkoper met elkaar overeenkomen. Maar dan dienen de gekochte vogels ook zeer snel onderzocht te worden door de gespecialiseerde dierenarts.
Sterft er toch een vogel, dan moeten de oorzaken onderzocht worden. Dit om andere sterftes en de oorzaak te weten te komen. Want dit kan ook bij de koper zelf liggen. Als je de collectie van de verkoper kan bewonderen, kun je al veel zien en als dit je als koper niet aanstaat en je gaat over tot koop, dan zijn de gevolgen ook voor U.
Een andere vraag hoeveel mensen hechten echt belang aan hygiëne, iedere dag proper drinkwater, uitgebalanceerde voedingen, ... Doet de verkoper dit? Doet de koper dit eigenlijk?


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-01-28 - 14:30:06

ik snap wel wat je bedoeld hoor .. maar zoals jij het stelt kan zo ongeveer alleen een kenner nog een vogel kopen ..

Hoeveel ziektes en gebreken zie je bijvoorbeeld niet direct aan de buitenkant ..?

Ik vind alleen dat een verkoper ongeacht vastgestelde wettelijke garanties of niet , per situatie wel mag bekijken in hoeverre hij de koper tegemoet kan komen ipv het gestelde " garantie tot de voordeur" gegeven .. ook de verkoper moet hier zijn verantwoording in kennen ipv alle risico's op rekening van de ter goede trouw zijnde koper te plaatsen.


kurt fierens
Website Member
Posts :163

Website Member
2005-01-28 - 14:45:28

Daarom dat de verkoper zoveel mogelijk info geeft aan de koper. En beginnelingen kunnen snel experts worden als ze zich goed informeren en blijven informeren. Ik heb ook mijn leergeld moeten betalen en nu nog. Alles leer je met vallen en opstaan. Daarom dat aan beginners de raad wordt gegeven om met niet te dure soorten te beginnen en eerst wat ervaring op te doen met minder dure soorten. MAar meestal doen de beginners maar weinig met de goede raad.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 146 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede