nogmaals jongens, ik heb even op het internet een aantal sites bekeken over zeoliet, als je je dan echt wilt verdiepen in de materie kijk dan even op de volgende sites. overigens wordt het al jaren in de kippen industrie gebruikt als bodembedekker.
www.zeobic.nlwww.zeolife.nlwww.aquariaan.nlen hieronder nog een stukje over zeoliet en vogels wat ik vond.
ONDERZOEK
Vogels
Bodemmateriaal
Zeoliet is uitermate geschikt als bodemmateriaal voor gevogelte en andere diersoorten. Het grote voordeel begint bij de ammoniakadsorptie, waardoor de luchtwegen minder gevoelig raken. Verder voorkomt het de vorming van schimmels, door het groot vochtabsorberend vermogen.
In praktijktesten is gebleken dat zeoliet door deze drogere en hygiënischere omgeving ook schimmelvorming voorkomt. Tevens is het klimaat voor de vorming van wormeitjes drastisch verslechterd, zodat de dieren geen last van wormen krijgen. Bacterievorming krijgt ook minder kans.
De lichte kleur van zeoliet zorg dat vogels op shows mooier uitkomen. De bodem blijft mooi droog en de volières blijven reukvrij. In nesten hoeft u zeoliet aanzienlijk minder vaak te vervangen, waardoor u het nest niet steeds hoeft te verstoren.
In vergelijking met zand of houtspaanders heeft zeoliet de volgende voordelen:
-het verwaait minder
-gaat niet steeds in de hoeken liggen
-gaat veel langer mee
-is hygiënischer
-blijft droog
-geen cementvorming
-is ook nog goedkoper in gebruik (omdat het langer mee gaat)
Het heeft nog een extra voordeel namelijk op de spijsvertering. Het zeoliet is bij het opeten onschadelijk en heeft zelfs een positief effect. Naast dat het bijdraagt aan de vermaling, heeft het nog een ander effect. Lees hiervoor het onderwerp voedingssupplement.
Voedingssupplement
Zeoliet als voedingssupplement heeft een werking die als volgt is samen te vatten:
Het zeoliet zorgt voor een gespreide opname van de voedingsstoffen in het lichaam ten gevolge van vertraagde afgifte van deze voedingsstoffen. Praktijk onderzoek op kippen boerderijen in Japan tonen aan dat 7 groepen van 30 kippen (210 kippen) die verschillende doseringen zeoliet toegediend kregen allen verbetering in de gezondheid vertoonden, waarbij het grootste effect begint vanaf 5% zeoliet toevoeging aan het eten. Het zeoliet zorgde vanaf 3% toevoeging voor een verhoging in de groeisnelheid bij een onveranderd voedingspatroon. Een ander aanzienlijk verschil was dat de sterfte in de met zeoliet gevoede groep nul was terwijl dit in de andere groepen waar geen zeoliet gevoerd werd, onder de zelfde omstandigheden 3 kippen stierven zonder toevoeging van antibiotica en 2 stierven terwijl antibiotica was gebruikt om ze te laten herstellen. Nu is dit slechts 1 onderzoek uit een reeks van. Wat echter zeker is, is dat zeoliet geen nadelig effecten heeft, maar steeds positief blijkt te werken. Het is dan ook een door de Europese Unie goedgekeurd product voor dierlijke consumptie.
Vis
Het grootste dilemma van viskwekerijen en hobbyïsten is het feit dat vissen door hun spijsvertering ammonium (NH4+) aanmaken. Zodra ammonium in het water komt gaat dit zich omzetten in ammoniak en nitriet volgens. Door voedsel regulatie; dus door het zeer nauwkeurig doseren van de toegediende hoeveelheid voedsel op een bepaalde hoeveelheid vis en een bepaalde hoeveelheid water, kan de hoeveelheid ammonium zeer redelijk gecontroleerd worden. Dit geldt met name voor professionele kwekers. Door de noodzaak van het doseren, wordt de groeisnelheid van de vis dan wel de hoeveelheid vis per kweekbassin beperkt door dit verschijnsel. Dus zou de ammonium productie niet een beperking zijn, dan zou er wellicht veel meer vis in een bassin kunnen of dan zou de vis meer voedsel toegediend kunnen krijgen en dus sneller groeien.
Oplossing 1:
Het toevoegen van zeer fijn zeoliet als voedingssuplement in het water. Zeoliet draagt zorg voor:
- verbetering van de voedsel conversie graad met zo'n 25%
- ammonium uitstoot vermindering door voeding: meer eten, sneller groeien
- meer vis op de zelfde hoeveelheid water
- organische schadelijke stoffen worden geabsorbeerd en gebonden.
- voorkomt algen groei
Oplossing 2:
Grofmaziger zeoliet gebruiken als onderdeel van het filtratie proces.
Het zeoliet filtreert via adsorbtie het ammonium uit het water.
Ammoninium is het eerste afvalproduct dat uit stikstofhoudende afval wordt gemaakt.
Nitriet is een zeer giftige tussenproduct uit de stikstofkringloop.
Nitraat is het eindproduct uit de stikstofkringloop. Bij voldoende ijzer en sporenelementen worden geringe hoeveelheden door de planten gebruikt als voedsel.
Bij te veel nitraat neemt de algengroei toe maar bij een te kort vermindert of stopt de groei van plantaardige organismen.
Zeoliet filtreert:
- zware metalen
- fosfaten
- nitraten
- nitriet
- ammoniak
- stopt algen groei
Hoe een dergelijk filter te bouwen is afhankelijk van uw huidige processen. Neem hierover contact met ons op.
Zwembadfilters
Natuurlijk zeoliet wordt algemeen beschouwd als het ideale filtermedium voor zwembaden en het gaat zand als keuzemateriaal vervangen. Het heeft vele voordelen boven zand en het kan direct gebruikt worden ter vervanging van het zand in het zandfilter. Vanwege de zeer poreuze structuur heeft zeoliet een geringere dichtheid dan zand en dus is er minder zeoliet aan gewicht nodig. Zeoliet heeft als extra voordeel, dat er sprake is van hoge capaciteit aan ionenuitwisseling om restanten te verwijderen die zand en DE filters niet kunnen verwijderen, zoals opgelost ammonia.
Voordelen van natuurlijk gewonnen zeoliet:
-Zandfilters verwijderen deeltjes tot een grootte van 40 micron. Zeolietfilters verwijderen deeltjes tot een grootte van 4 micron evenals DE filters. Dus zeoliet kan ook zeer kleine deeltjes verwijderen, dus een veel grotere hoeveelheid dan zand.
-Zeoliet kan in tegenstelling tot zand ammoniumionen verwijderen - waaruit anders het schadelijke ammonia gevormd wordt - door middel van ionenuitwisseling. Daarbij komt, dat als ammonia niet verwijderd zou worden (zoals bij zandfilters) dit met chloordeeltjes zou reageren. En dat oogirritaties en vervelende geuren.
-Zeolietfilters hebben een geringere aantal schoonmaakrondes nodig dan zandfilters en dat betekent een reductie van waterverbruik voor onderhoud, hetgeen tot een besparing van wel 30% kan oplopen.
-Zeolieten zijn wat betreft fysiologische werking veel en veel duurzamer dan zand.
Vee
Ook als voedingssupplement voor vee is zeoliet uitermate geschikt, met name omdat het een positieve bijdrage kan leveren aan de ammoniakuitstoot van mest, waardoor een boer meer mest kan produceren zonder de milieu eis te overschrijden. Ook hier blijft gelden, dat zeoliet als bodemmateriaal een zeer goede oplossing is. Om een beetje begrip te geven van de werking van zeoliet als voedingssupplement vindt u hier alvast enkele onderzoeksresultaten:
Bindingskarakteristieken van natuurlijk zeoliet in biologisch materiaal in vitro (= laboratorium petri-schaaltje). Vrzgula, L. en Seidel, H. (1989):
• De bindingskarakteristieken door clinoptiloliet met betrekking tot arsenicum, cadmium, lood ionen van het herkauwsel en maagsap werd gemeten in laboratorium condities.
• Er werd gevonden dat zeoliet 91% van het lood en 45 % cadmium opneemt binnen 24 uur. De opname effectiviteit was nog hoger bij maagsap zeoliet nam hier 98% lood op binnen 24 uur.
Kalveren in de post natale periode (Vrzgula L., 1988, Veterinary University, Czechoslovakia; Jacobi. U. Animal Production and Veterinary Medicine, Humboldt University, Germany)
• Gezondheidsproblemen en voedingsdiarree kunnen tot in de tweede levens week een doodsoorzaak vormen voor kalveren. Een behandeling met antibiotica is niet altijd effectief.
• Zeoliet (clinoptiloliet) werd toegevoegd aan het colostrum van pasgeboren kalveren tot op de 15e levensdag (1 gram per kg lichaamsgewicht bij iedere voeding).
• De zeoliet verminderde in vergelijking met de controlegroep het optreden van vormen van diarree met als oorzaak voeding en het ook optreden van een respiratoir syndroom (ademhalingsproblemen).
• Bij de kalveren die gevoed waren met zeoliet viel een significante toename waar te nemen van de concentratie immunoglobulinen in het bloed serum.
• Zeoliet verbeterde de absorptie van immunoglobulinen, het gehele spectrum van eiwitten en sommige micro-elementen, zoals ijzer en koper.
• Ook werden mechanismen voor een positief beschermend effect waargenomen voor het optreden en oorzaken van diarree in het spijsverteringskanaal; toename van het aanhechtende vermogen van de enterogenische bacterie E. coli; verandering van het metabolisme van de zuurwerking door effecten van osmotische druk in de darmwand.
Het effect van clinoptiloliet op herkauwers: gisting, spijsvertering en voedselpatronen bij vleeskoeien (stieren) die hoge concentratie voedsel krijgen toegediend (Mc. Collum, F.T. and Galeyan, M.L. 1983).
• Clinoptiloliet toegevoegd aan het voedsel van jonge kalveren laat een toename van de groei zien en afname van het aantal gevallen van diarree (cited by Mumpton en Fishman, 1977)
Homo-immuun parameters bij pasgeboren kalveren (Nik-Khan A., (2002) Faculty of Agriculture, Theran University, Iran, Zeolite ‘02)
• Pasgeboren kalveren worden geboren zonder immunoglobulinen in het bloed en moeten het wat dit betreft hebben van de colostrum (eerste melk) door passieve immuniteits overdracht.
• Mannelijke en vrouwelijke kalveren werden gevoed met colostrum en zeoliet (0.5, 1.0, 1.5 en 2.0 gram per kg lichaamsgewicht per dag).
• 1 gram clinoptiloliet per kg lichaamsgewicht per dag had het beste effect op de toename van het serum immunoglobuline, de vitamine A adsorptie, gemiddelde dagelijkse gewichttoename, reductie van ontlastingsproblemen en een reductie van de morbiditeit en mortaliteit.