En nu een onderzoek plaatsen, naar het gedrag/kennis van de leken die men een vogel in hun handen duwt.
En niet zwaaien met een onderzoek gedaan met 105 papegaaien die notabene nog uitgezocht zijn ook.
En als jouw edeltje je een flinke knauw geeft, eerst bij jezelf te rade gaan wat je verkeerd doet.
En anders eens goed observeren hoe vogels in het wild/avicultuur met elkaar onderling omgaan.
Een ouderbroed mee geven aan een leek, is hetzelfde als een geladen pistool overhandigen aan een kind van 5 jaar, kun je gewoon wachten tot deze de trekker/triggerpiont overhaalt.
Dat handopfok zich manifesteert, binnen het gezin/groep alszijnde een individu, is normaal, maar let wel, ook zij maken duidelijk wat hun grenzen zijn, is niets meer en minder dan wat ze doen in de natuur.
Het is aan de houder om zich terdege te verdiepen in het gedrag, neemt men een puppy, is het normaal dat men een puppy curcus volgt, maar bij een papegaai/ara/kaketoe schijnt dit nog niet echt ingeburgert te zijn.
Wil je positief bijdragen aan het welzijn van dergelijke vogels, draag dan kennis uit.
Wil je een relatie opbouwen die gebaseerd is op angst.
Ga dan in de grote kudde schapen/volgers lopen.
En beledig de intelligentie van je kromsnavel, dag in en dag uit.
En laat hem/haar verworden tot een levendig standbeeld, met zoveel beperkingen, dat het er gewoon afdruipt bij het aanschouwen van deze afgestompte/snaveldicht gemaakte vogels.
Een basis op wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar, geeft een vrolijke en vriendelijke vogel, die je onder alle omstandigheden kunt benaderen, geen handschoenen/geen touwstokken/ of andere dwangmiddelen.
Dit bereik je niet op een half uurtje, hier komt inzicht/kennis op het gebied van gedrag en herkenning van deze aan te pas.
Als er ooit iets verplicht moest worden, ten aanzien van het houden van huiskamer kromsnavels.
Verplicht een curcus volgen, wij bevelen aan Tinley gedrags herkenning.
Want vind men het niet raar, als men op consult gaat met een zogenaamd groot probleem bij hun vogel, en na een 15 minuten dit probleem heel klein blijkt te zijn, gewoon geen ervaring in herkenning van gedrag, en niet weten wat er aan te doen.
Dan is het eenvoudig om alle schuld bij de vogel/handel/kwekers weg te leggen toch.!!!
Men pleegt nogal hoog op te geven, dat de grotere soorten kromsnavels, veel te dicht bij de natuur staan, om als huiskamervogel gehouden te worden.
Maar zou je op dezelfde manier met een jonge wilde wolf omgaan zoals met je huishond, dacht het niet, denk dat je wel heel goed op zijn gedrag zal letten, ter voorkoming van toch.....
Dus is het gewoon zaak om gedragsherkenning te leren, zeker als leek, op deze manier zal heel veel verbetering zich aandienen, en een enorme bijdragen zijn aan het welzijn van de groep huiskamervogels.
Dus inplaats van hier een hetze op te starten, ten aanzien van vele huiskamervogel bezitters en mensen die zich daar ook voor inzetten.
Lijkt het mij beter, om als je ERVARING hebt, dit ook uit te dragen.
Ter verbetering van de leefomstandigheden van onze gevleugelde vrienden.
Ben je een leek op dit gebied, is niet erg, schrijf je in, kan nog 29-09-2006 begint de nieuwe cursus.
Succes met het verwerven van KENNIS.
Peter.