meester Vogel
Website Member
Posts :64
|
2006-01-17
-
16:33:42 |
|
Ervaren of onervaren. Wanneer iemand ervaring heeft met de handopfok, dan is dat (los van de discussie over handopfok op zich) een gave die je kunt gebruiken. Een goede kweker kweekt meer jonge vogels dan een 'koper'. Van de laatste zijn er velen, van de eerste slechts enkele (relatief gezien). Wanneer ik eender welke vaardigheid onder de knie wil krijgen moet ik vaak oefenen.
Eèn vogel met de hand opvoeden is niet vaak oefenen, de vaardigheid onder de knie krijgen is dus, in dit geval, slechts voor enkelen weggelegd. Gevolg is dat er vogels de dupe worden van de prutsers die het nooit zullen leren. Ze krijgen eenvoudigweg niet genoeg oefening.
Kunnen we er wat aan doen? Nee, spijtig voor de slachtoffers, maar ja.
Als je talent hebt (Natasja) geniet daar van, maar helaas (voor de vogels) is dat niet voor iedereen weggelegd.
Veel plezier alvast met je nieuwe vriend(innetje).
|
natasja
Website Member
Posts :1796
|
2006-01-17
-
18:56:38 |
|
ohww maar ik heb al een tweede edel hoor
vanaf 7 weken groot gebracht , Kicah destijds met 5,5 week gekregen ( vind ik overigens veeeeel te jong , achterafgezien dan )
Het gaat niet om mijn beslissing hierin , het viel mij gewoon op dat veel mensen zoiets hebben van dat je een vogel pas mag kopen als deze zelfstandig is maar .. dat die zelfde mensen er niet altijd tegen zijn dat ze handopfok zijn ..
en ik begrijp wel dat een leek tegenover een ervaren kweker natuurlijk ver achter loopt , maar nog nooit heb ik in zo'n stelling gezien dat er word gezegt dat een kweker ook ervaren moet wezen ..
Ik kan van een kweker bijv. net zo goed een vogel kopen met kropverzuring of kropverbranding etc.
Maar het lijkt vaker te gebeuren dat er met verschillende maten word gewerkt in de vogelwereld ..
Bij kruisingen bijv. word er uitgegaan van slechte kwekers die hun kruisingen verkopen zonder te vermelden dat het kruisingen zijn en van goede kwekers in het geval van raszuivere vogels.
bij handopfok word er uitgegaan van kopers die het " niet in de vingers" hebben en kwekers met ervaring
Ik ben altijd zo vreselijk langdradig als ik tracht iets uit te leggen ..maargoed
Ik doel dus op de opmerkingen als "handopfok pas kopen als ze zelfstandig zijn"
en mijn vraagteken is daar dus bij dat ik vind dat je het wellicht per persoon moet bekijken .. want geloof me ..
Bij veel kwekers is het handopvoeden toch een kwestie van hoger inkomen en makkelijkere verkoop en bij alle kopers is de opzet toch voor het leven te houden , dus waarom zou die laatste niet geschikt zijn om met de hand op te voeden ..?
en als er nou nog iemand is die begrijpt wat ik bedoel en het simpel durft samen te vatten .. graag
|
dooren
Website Member
Posts :2443
|
2006-01-17
-
19:38:51 |
|
Dit bericht is 1 keer gewijzigd
Laat ik dan maar even simpel samenvatten.
Omdat elke huiskamerliefhebber slechts eenmaal een huiskamervogel koopt, lijkt me het niet slim om voor deze ene keer de huiskamervogel zelf met de hand groot te brengen.
Kortom als iedereen het ei moet uitvinden om zijn ene huiskamervogel groot te brengen met de hand, zijn we verkeerd met onze vogels bezig.
Handopfok is voor ervaren personen, niet om zelf de experimenteren.
Laat de experts hun werk doen. De vogels worden net zo tam, daarvoor aub geen risico lopen.
Neem je verantwoordelijkheid voor deze vogels.
Gert
|
molineti
Website Member
Posts :1604
|
2006-01-17
-
19:51:41 |
|
Quote
-----------------------------------------------
dus waarom zou die laatste niet geschikt zijn om met de hand op te voeden ..?
------------------------------------------------
Als die laatste er volledig op ingericht zou zijn,dus b.v ook een goede warmtekast/ziekenkooi zou hebben,en goede begeleiding en bij problemen terug zou kunnen vallen op ervaren mensen die hulp kunnen bieden:waarom niet
Maar hoeveel zijn er dat in praktijk?? (en wie worden er de dupe van als het verkeerd gaat )
|
natasja
Website Member
Posts :1796
|
2006-01-17
-
20:55:25 |
|
sja moet jullie wel deels gelijk geven ..
maar denk dat ik het te persoonlijk naar mezelf toe trek , ik heb zelf inmiddels 6 maal handopfok gedaan en krijg nog steeds het commentaar een oudere vogel te moeten nemen terwijl mijn ervaring is dat ik de handopfok beter aanpak als sommige kwekers , misschien is dat een reden dat ik er zo tegen aan kijk en zijn de ander ervaringen juist dat leken echt niet weten waar aan te beginnen ..
misschien ben ik dan toch een beetje speciaal
|
meester Vogel
Website Member
Posts :64
|
2006-01-17
-
21:00:48 |
|
Gert, een samenvatting is een verkorte weergave van de tekst, dat is wezenlijk iets anders dan een verkorte eigen mening over een topic. Zo help je Natas niet met haar 'samenvattingsvraag'
Met instemming van de schrijfster (Natasja) wil ik mijn groep wel een copy voorleggen van jouw uitgebreide versie van je mening. Je kunt dan zeker zijn van 29 samenvattingen, er zal zeker 1 goede bij zijn.
Heb ik meteen weer een les gevuld en zijn we allebei blij.
Ik ken trouwens het probleem van langdradige uitleggingen (verbasterd abn) mijn kinderen (lees de klas) boemt dat preken, maar ach. EEn mens kan meerdere roepingen tegelijkertijd uitvoeren nietwaar.
Je hebt gelijk er wordt rgelmatig te zwartwit en bevooroordeeld gekeken. Alsof huiskamerliefhebbers onnadenkend zijn en kwekers of toppers of vuillakken.
Wij denken in hokjes (niet alleen voor vogels).
Weltrusten allemaal, het licht gaat hier zo uit.
Gerrit
|
dooren
Website Member
Posts :2443
|
2006-01-17
-
21:30:53 |
|
Dit bericht is 1 keer gewijzigd
Tja natasja vroeg om een "simpele samenvatting" dus ik wou het niet te lang maken
Alles is de eerste keer, als je je rijbewijs gaat halen wordt je begeleid. Als je een vak leert ook, en zo zijn er nog wel meer levenslessen, sommige fouten zijn dom of vervelend.
Sommige helaas maar waar die zijn fataal. Daar wordt de ultime prijs betaald.
Echter wat ik bedoel is duidelijk, vogels lenen zich niet voor een leerproces met errors and trail. Dit brengt onmiddelijk dood en ellende.
Ook hierin zal begeleiding moeten zijn, dat is duidelijk, slechts dan zou er niks op tegen zijn.
De stelling Handopfok: zelf doen of kweker laten doen moet dan ook worden beantwoord door de kweker zelf.
De beginner die even denkt dat kan ik ook, moet worden afgeschrikt. Anders geven wij verkeerde informatie op dit forum.
Deze verantwoordlijkheid zal een ervaren kweker niet onderkennen. Je kweekt toch geen vogels om ze na een paar dagen dood te laten gaan in onervaren maar goed bedoelde handen.
En de koper koopt evenmin om na een paar dagen geweldig te worden teleurgesteld. Sommige zijn dan in een keer "genezen" van de vogelhobby.
Daarvoor moeten wij waken.
Gert
|
natasja
Website Member
Posts :1796
|
2006-01-17
-
23:17:44 |
|
nou ik kan volgens mij meerdere conclussies opmaken ..
de eerste conclussie is, indien een nieuwe eigenaar zich goed laat informeren en er verantwoord mee omgaat kan hij/zij dus net zo goed de handopfok doen als een kweker die hieraan begint.
de tweede conclussie is, dat er kwekers zijn die deze verantwoording simpelweg niet uit handen willen geven , ongeacht of de nieuwe eigenaar hier verantwoord mee om zou gaan.
Dan word mijn eindconclussie dus exact die waar ik mee begon nml. een nieuwe eigenaar kan net zo goed handopfok doen als een kweker Mits ! ze beide gelijkgesteld zijn in verantwoording en informatie inwinnen.
dus .. dan moet het afraden van vogels van 6 weken niet botweg afgeraden worden omdat het beter is dat een kweker dat doet , maar moet er geinformeerd worden naar de voor en nadelen , dan pas geef je een eerlijk advies, want een kweker kan handopfok dus niet per defintie beter als een nieuwe eigenaar ..
bij beide partijen is het een kwestie van kennis vergaren en daar hoef je geen kweker voor te zijn
|
natasja
Website Member
Posts :1796
|
2006-01-17
-
23:20:35 |
|
quote Met instemming van de schrijfster (Natasja) wil ik mijn groep wel een copy voorleggen van jouw uitgebreide versie van je mening. Je kunt dan zeker zijn van 29 samenvattingen, er zal zeker 1 goede bij zijn.
Heb ik meteen weer een les gevuld en zijn we allebei blij.
haha nou kinderen en dronken mensen spreken de waarheid heb ik me eens laten vertellen dus ga je gang
|
dooren
Website Member
Posts :2443
|
2006-01-17
-
23:41:34 |
|
Hmm Natasja, een kweker zoals Peter of Erwin zal het toch altijd veel beter kunnen als iemand die het even uit wordt gelegd hoe je dan een baby-papegaai moet voeren en hoeveel.
Voorbeeldje:
Een scheikundige proef uitvoeren uit een geschreven boekje is moeilijker dan dat iemand dit voordoet.
Het probleem is gewoon dat het gros niet wordt voorgelicht en dat de koper er licht tegenaan kijkt. En dat is altijd te licht.
Kwaadwillende en naieve verkopers zullen altijd zeggen dat het niks voorsteld, daar is het gewoon hup hup hup en geld beuren.
Kortom het is gewoon absoluut geen risico waard, waarom: omdat de huiskamerliefhebber maar eenmaal een papegaai aanschaft, waarom dan doehetzelven?
Ik kan me een geval van me zelf herinneren, zo'n 10 jaar geleden. Een diadeemlori jong had een ontstoken krop, deze krop werd dus niet leeg en het jong werd koud.
Omdat ik het voer er met geen mogelijkheid eruit kreeg gemasseerd heb ik met een seriel scalpel een sneedje in de bovenkant van de krop gemaakt van het jonge vogelje van 2 weken oud.
Hierdoor kon ik met een spuitje de oude pap verwijderen. Hierna de krop enkele mililiters gevuld met water en probiotica. Na 2 voedingen met deze oplossing en de broedkast was het jong weer in staat normaal te eten.
Deze vogel zit nu bij een collegakweker en leeft dus nog.
Nou wil je toch niet zeggen dat elke doe hetzelfer
die begint met handopfok dit even ook kan?
Je kunt dit alleen bereiken met veel handopfok en ervaringen. Ook als het misgaat moet je instaat zijn dingen naar je hand te zetten.
Als alles goed gaat volgens schema is het gemakkelijk, echter fouten herstellen is even iets anders. Alles moet je leren.
Gert
|
Wickingh
Website Member
Posts :1058
|
2006-01-17
-
23:45:36 |
|
Hai Natasja,
ik geloof zonder meer dat jij het goed kan /doet.
Aangezien ik niet geloof dat dit voor iedere "leek" is weggelegd heb ik voor mijzelf de stelregel ingenomen, dat er geen jong weggaat die nog handvoeding nodig heeft.In het belang van mijn kindjes/baby's.
Hopelijk is voor deze opstelling ook begrip ,
mvg Frank
|
natasja
Website Member
Posts :1796
|
2006-01-18
-
00:05:49 |
|
natuurlijk heb ik daar begrip voor Frank , stel mijn edels zouden ooit gaan kweken .. nou mooi niet dat ik iemand mijn 6 weken oude babytjes toevertrouw !
Ik heb het begrip wel voor de kwekers die dit niet willen .. echter heb ik dus niet het begrip voor de gezegdes dat een eigenaar dit moet overlaten aan een kweker en vaak ook de ondertoon dat als een kweker wel onzelfstandige vogels verkoopt dit geen goede kweker is
Gert : "hmm Natasja, een kweker zoals Peter of Erwin zal het toch altijd veel beter kunnen als iemand die het even uit wordt gelegd hoe je dan een baby-papegaai moet voeren en hoeveel."
een kweker zoals Peter of Erwin hebben het ook moeten leren , ze zijn niet geboren met die kennis en er zijn vele kwekers die niet contineu jongen met de hand groot brengen maar dit ook maar af en toe eens doen ..
Hoeveel jongen heb je dan met de hand moeten opfokken voor het zogenaamd verantwoord is ?
er word NOOIT gezegt/gevraagt hoeveel een kweker al met de hand heeft opgevoed maar er word wel VAAK gezegt dat je een vogel pas moet kopen als hij/zij zelfstandig is
er word naar mijn mening dus weer voordeel van de twijfel toegepast waar het mensen uitkomt ..
( kweker voordeel van de twijfel / koper nadeel van de twijfel en dat zonder verdere informatie te weten )
Oke voorbeeldje ..
Kicah was de 5de vogel die ik met de handopvoede , geinformeerd verantwoord en met juiste voeding groot gebracht vanaf 5,5 week en direct uit het blok vandaan.
Fout ! , volgens vele
Kicah's kweker zou voor het eerst aan handopvoed beginnen , zou haar met roosvicee,brinta en olvaritpotjes gaan voeden , dan zelfstandig verkopen.
Goed ! , volgens vele ..
fout vanwege onzelfstandig kopen / goed vanwege zelfstandig kopen.
maar .. wat is nou de betere manier geweest ?
Nu geef ik in dit voorbeeld aanvullende informatie waardoor de mening van fout/goed opeens heel anders komt te liggen maar .. ik lees hier heel vaak de adviezen door maar er word vrijwel Nooit ! naar die aanvullende informatie gevraagt
|
Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918
|
2006-01-18
-
00:39:27 |
|
Natasja,
We zijn echt heel goed in staat om je vragen te begrijpen. We proberen je er ook elke keer een net en eerlijk antwoord op te geven. Helaas wil je elke keer aan de hand van jouw eigen ervaring je vraag herhalen! Wat er ook als reden of als antwoord wordt gegeven, het lijkt erop dat jij er nooit genoegen mee neemt totdat er hier iemand komt die zegt "Natasja, je hebt helemaal gelijk en iedereen kan het leren, verkoop van baby vogels is dus geen enkel probleem!" Welnu, van mij zal je dit antwoord nooit kunnen krijgen. Gewoon omdat ik te veel mensen heb meegemaakt die niet net als jij gelijk al het geluk hadden en een goed resultaat behaalden. Mesnen die graag de jongen zelf groot wilden brengen, die zelfs heel veel ervoor over hebben gehad maar uiteindelijk huilend boven een dood jong zitten af te vragen waarom ze nou persé een baby moesten hebben.
Als je een baby wil kopen in ons land dan is er altijd wel iemand die je die verkoopt. Als je voor meer zekerheid wil gaan dan wacht je gewoon en koop je als ze zelfstandig zijn. Heeft niets te maken met de personen maar met de veiligheid, rechten van het jong.
|
Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918
|
2006-01-18
-
00:44:50 |
|
PS! ik zeg dus niet dat wij niet tegen problemen aan kunnen lopen. Dat wij nooit met de handen in het haar kunnen komen te staan en zelfs niet dat wij nooit een jong zouden kunnen verliezen. De kans hierop is alleen vele malen kleiner omdat wij door onze ervaringen de meeste dingen al kunnen zien aankomen of herkennen. En ja, na de eerste 100 heb je echt wel wat ervaring!
|
dooren
Website Member
Posts :2443
|
2006-01-18
-
00:56:58 |
|
Het probleem natasja in jouw geval is dat dit niet maatgevend is, elke geval is anders, als je begrijp wat ik bedoel. Edels, ara's, amazones, grijze en loris hebben allen hun eigen dingentjes.
Maar de kweker heeft de verantwoording om een baby papegaai zelfstandig te verkopen.
Iemand die geen zelfstandige babies verkoopt is fout bezig.
Natuurlijk hebben bv Peter of Erwin het moeten leren, maar dat wil toch niet zeggen dat iedereen die eenmalig een baby-papegaai aanschaft het moet leren. Liever niet, dit is alleen extra risico voor de jonge vogel.
Dat je zelf 6 edels hebt grootgebracht zegt al dat je ervaring hebt opgedaan, ook feeling is van belang. Maar om nu te stellen dat iedereen dit kan, er dat er ook kwekers zijn die het niet in de vingers hebben. (dat durf ik ook te zeggen)
Maar mensen aanzetten tot handopfok van baby-papegaaien alsof dit even tussen de soep en aardappelen kan worden geleerd is onzin.
Het opfokken, trainen en socialiseren is complex.
Hierover zijn dikke pillen geschreven.
Je kunt dit nooit propageren dat dit normaal is, in geen enkele manier van denken.
Gert
|