Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Papegaaienziekte Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



lovebird-farm
Oud Lid
Posts :124

Oud Lid
2005-01-17 - 15:08:22 send message to lovebird-farm

als dat spul al 25 jaar op de markt is werkt het nu niet meer of de medicijn is aangepast!


Ramon
Website Member
Posts :476

Website Member
2005-01-17 - 16:08:14 send message to Ramon

Ik ben geen dierenarts, maar "dat spul" is nog steeds in de handel en werkt nog steeds.


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-01-17 - 16:29:25 send message to oranjekuif

preventief kuren met antibiotica werkt ten allertijde negatief daar je goede floras kapot gaat maken zonder dat je weet of er wel pathogene(ziekteverwekkende)bacterieen aanwezig zijn.
Zelfde geldt voor medicijnen tegen schimmel.

Medicijnen uitsluitend bij zieke vogels,anders ga je problemen creeeren.
wink ;)wink ;)
MVG Rene


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-01-17 - 17:46:29 send message to djenco

Kan je d.m.v. ontlasting laten onderzoeken of een papegaai, papegaaienziekte heeft, danwel drager is?


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-01-17 - 17:51:05 send message to oranjekuif

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Met een cloacaswab kunnen ze de ziekte opsporen (uitscheiders)
Kun Je laten doen bij vogeldierenarts

MVG REne


djenco
Oud Lid
Posts :383

Oud Lid
2005-01-17 - 17:58:23 send message to djenco

Mijn Ara's zijn niet handtam. D.w.z. als ik ermee naar de dierenarts moet, moet ik ze echt vangen. En om nou de vogels niet onnodig te stressen dacht ik misschien met wat ontlasting. Ik heb geen idee wat een cloacaswab is. Kan je die zelf afnemen en deze dan naar de dierenarts brengen?


Agaporniden
Website Member
Posts :120

Website Member
2005-01-17 - 18:15:32 send message to Agaporniden

Hallo
een cloaca swab is ongeveer het zelfde als een uitstrijkje bij de mens.(vrouw)


Gert Jan
Website Member
Posts :191

Website Member
2005-01-17 - 19:06:06 send message to Gert Jan

Wat ik niet snap aan dit verhaal is dat die zgn papegaaienziekte uitbraak op deze manier kan worden afgehandeld door de betrokken persoon. Even los van het feit of het nu wel of niet zo is, zoals gezegd is er een meldingsplicht voor psitacose. De evt betrokken dierenarts die de diagnose steld is verplicht dit te melden en de betreffende kweker wordt vervolgens direct door de A.I.D. op slot gedaan. Geen mens meer zonder hygienische maatregelen op of af de dam! Alle vogels worden onderzocht en vervolgens ben je verplicht 6 weken speciaal voer met antibiotica te geven. Vervolgens wordt weer alles getest. Pas als alle vogels gezond worden verklaard vervalt de quarantaine weer!
Dus, of de man heeft zelf de diagnose gesteld en niemand ingeschakeld (strafbaar feit!), of er gebeuren vreemde dingen in den lande!


angelique
Website Member
Posts :124

Website Member
2005-01-17 - 19:30:21 send message to angelique

Hoi allemaal,

Ik heb 2 maal last gehad van de papegaaienziekte.
Ik heb het door onwetendheid opgelopen op de vogelbeurs in Meppel. Mijn valkparkieten vertoonden ziek gedrag (mager worden, bol zitten, ontstoken ogen, Donkergroene ontlasting met gele urine, ontlasting wat aan de cloaca blijft plakken, enz.).
Ik ben bij Dr. Feld geweest in Amersfoort, en na een cloaca uitstrijkje was al heel snel bekend, dat het ging om deze ziekte. Een aantal vogels overleden, terwijl de meesten het overleefden, gelukkig. Mijn vogels hebben doxyxycline gekregen.Ik ben zelf ook aan de medicijnen geweest (doxyxycline) en 1 keer is aangetoond, dat ik zelf ook daadwerkelijk de papegaaienziekte had. Dit is via bloedonderzoek meestal te herkennen.
Hopelijk leert een ieder van o.a. mijn fouten.
Tegenwoordig houd ik mijn nieuwe vogels minimaal 6 weken in quarantaine, want bij aankoop weet je meestal niet dat een vogel ziek is. Vaak weet de kweker/verkoper dit ook niet eens. Wel vind ik dat eerlijkheid boven alles moet gaan, en men zieke vogels niet mag verkopen, maar moet behandelen. Met 3 weken kunnen vogels van de ziekte af zijn. Het kost wel wat geld, maar iedereen weet dat een hobbie geld kost.
Ook heb ik nog een aantal foto's van zieke valkparkieten, degene die deze graag wil zien kan me een email sturen ( info@valkparkiet.com )

groetjes Angelique


Bubbles
Website Member
Posts :36

Website Member
2005-01-25 - 16:20:42 send message to Bubbles

Hallo allemaal,
Wij zijn de bewuste personen, die in Den Ham de zieke vogels hadden gekocht. Wij zijn ook degene die alle bieders een 'waarschuwingsbericht'hadden gemailt. Deze ziekte had bij ons verstrekkende gevolgen. Misschien zijn we iets te naïef geweest met het kopen van deze vogels, maar daar is achteraf natuurlijk niks meer aan te doen. Wij hebben de ziekte in eerste aan de persoon in kwestie gemeld. Hij deed hier verder niks mee. We hebben ook onze dierenarts van het hele gebeuren op de hoogte gesteld. Deze heeft trouwens ook de claoaceswab gedaan( in Utrecht is de ziekte toen vastgesteld). Daarna is alles in snel tempo verlopen. De 2 papagaaien (die nog niet bij onze andere papagaaien zaten) zijn ingespoten. Maar 2 gr. roodstaarten moesten ook mee (preventief). Bonte boeren en agapornissen moesten op medisch voer. Helaas moesten wij hier ook nog eens 1 uur heen en 1 uur voor terugrijden, omdat onze eigen dierenarts niet gespecialiseerd is. Ook wij zelf (incl. 3 kleine kinderen) hebben een antibioticumkuur moeten volgen. Alles is dus gemeld, en nu is het aan die instanties om hier iets mee te doen. Het enige wat wij nog konden doen was mensen over het voorval waarschuwen, omdat de "handelaar" zelf niet van plan was om zijn verkopen te staken.

Even terugkomen op het preventief inenten tegen papagaaienziekte. Dit is zeker niet zomaar aan te raden. Een van onze gr. roodstaarten heeft het heel benauwd door de antibiaticum. Dit stimuleerd n.l. de schimmelgroei.


Ramon
Website Member
Posts :476

Website Member
2005-01-25 - 16:29:05 send message to Ramon

Bubbles,
Bedankt voor jouw berichtje, nu weten we in ieder geval zeker, dat de oproep die gedaan werd geen loze was. Hopelijk heeft de ziekte niet te veel gevolgen bij jullie.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-01-25 - 17:33:30 send message to ParkietenPeter

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Wanneer het echt om de papegaaienziekte gaat, is dit geregeld bij de gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

De artikelen 19-22,29; Hieronder een greep hieruit;

quote
Artikel 19

1. Indien een dier verschijnselen van een besmettelijke dierziekte vertoont, geeft de houder hiervan terstond kennis aan de burgemeester van de gemeente waar het dier zich bevindt.

2. De burgemeester stelt een door Onze Minister aangewezen ambtenaar alsmede, voorzover de dierziekte is aangewezen in overeenstemming met Onze Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, een door Onze Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur aangewezen ambtenaar, onmiddellijk op de hoogte indien zich in zijn gemeente een geval voordoet, als bedoeld in het eerste lid.

Artikel 20

Indien de houder van een dier vermoedt dat dat dier door een besmettelijke dierziekte is aangetast, dan wel indien de houder van een dier door een dierenarts of een in artikel 114 bedoelde ambtenaar van een dergelijk vermoeden op de hoogte is gesteld, is hij verplicht aan deze naar waarheid alle inlichtingen te verstrekken en alle medewerking te verlenen, welke deze redelijkerwijs voor de vervulling van zijn taak nodig heeft en al datgene te doen wat in zijn vermogen ligt om de aard van de ziekte zo spoedig mogelijk te doen vaststellen.

Artikel 21

1. Een door Onze Minister aangewezen ambtenaar deelt de burgemeester, zo nodig na overleg met het hoofd van de voor de provincie waar het geval zich heeft voorgedaan, door de stichting genoemd in artikel 82 aangewezen of ingestelde gezondheidsdienst voor dieren, zo spoedig mogelijk mede welke maatregelen tot bestrijding van de ziekte door hem nodig worden geacht.

2. De burgemeester neemt de nodig geachte maatregelen zo spoedig mogelijk.

3. In spoedeisende gevallen neemt de in het eerste lid bedoelde ambtenaar deze maatregelen zelf en stelt hij de burgemeester daarvan onmiddellijk in kennis.

Artikel 29

1. Iedere houder van een ziek of verdacht dier is verplicht ervoor zorg te dragen, dat dit dier zijn verblijfplaats niet verlaat, tenzij met toestemming of krachtens bevel van een door Onze Minister aangewezen ambtenaar.

2. De toestemming kan onder beperkingen worden verleend en daaraan kunnen voorschriften worden verbonden


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-01-25 - 17:39:29 send message to ParkietenPeter

De complete gezondheids en welzijnswet voor dieren is trouwens te vinden op,

http://cms.aid.nl/CMS/1039616852941

Groetjes Peter


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-01-25 - 19:38:32 send message to oranjekuif

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Het preventief kuren wordt volgens mij een groot probleem in de toekomst;zie de problemen nu bij wildzangkwekers,tropenkwekers,duivenkwekers etc,etc(in het algemeen)als ze niet meer kuren houden ze niet veel meer in leven.
Die kant moeten we inieder geval niet op!
Geen antibiotica als het niet echt nodig is,en geen antischimmelmiddelen als het niet echt nodig is.
Goede voeding,hygiene en huisvesting,daar moet je het van hebben want voorkomen is beter dan genezenwink ;)

P.S Op papier ziet er alles goed geregeld uit maar hoe werkt het in de praktijk(gezondheids en welzijns wet)


blg
Oud Lid
Posts :1027

Oud Lid
2005-01-25 - 19:51:49 send message to blg

Zo is het oranjekuif, wanner je toch moet kuren altijd ondersteunen met vitamines en er zijn op dit moment prima middelen op de markt die positieve bacterie kulturen bevatten.
Veel papegaaien/parkieten zijn dragers van de papegaaien ziekte,slechte omstandigheden, stres door uitvangen transporteren kan deze ziekte doen uitbreken.
Bijna iedereen heeft in zijn bestand dragers, echter door goede voeding en verzorging breekt de ziekte niet zo makkelijk uit.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 158 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede