Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > borna virus Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2 3 4
volgende >>>


Auteur Onderwerp : borna virus
jason
Website Member
Posts :31

Website Member
2019-12-05 - 21:10:31 send message to jason

heb dure kaketoe gekocht by handelaar dag nadien gezien dat vogel niet kon vliegen onmiddelyk gemeld verkoper uitleg stres komt goed na enkele dagen naar dieren arts beschedigde vleugel,dus kan niet vliegen laten testen borna virus positief terug gemeld verkoper ,kan natuurlyk niet bewyzen dat vogel die dagen appart zat volgens verkoper besmet by mt volgens artikels en gesprek arts is borno virus maar besmettelyk by contakt na weken tot maanden ook niet onmiddelyk besmetbaar en aantoonbaar wie heeft er daar artikels of bewyzen over


Timon.feys
Website Member
Posts :125

Website Member
2019-12-05 - 22:14:58 send message to Timon.feys

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

klopt, in mijn cursussen ziekten bij papegaaien staat ook dat bornavirus enkele maanden tot jaren incubatie tijd nodig heeft, echter bornavirus geeft kliemaagdilatatiesyndroom en minder vaak spierzwakte. dus naast het niet vliegen zou zeker andere symptomen moeten gezien zijn zoals erg mager zijn, braken of weigeren voedsel op te nemen.ik zou dus eerder vermoeden dat je toevallig een bornavirus-drager gevonden hebt die nog in de incubatietijd zit en door een andere reden niet kan vliegen zoals hoger vermeld dat de vleugel beschadigd is.
nu wat betreft de koper, ga je zelf niet veel kunnen doen want symptomen van Bornavirus komen niet op 1,2,3 (zoals spierzwakte) en had je zelf wettelijk al moeten vaststellen op moment van koop. (kweet niet of dit bij de verkoper thuis was zodat je de vogel hebt zien vliegen?)
nu als de vleugel beschadigd zou zijn tijdens transport dan hangt het er vanaf of de koper ze is komen brengen of als jij erom bent gereden, ook in dit laatste geval heb je geen (wettelijke) poot om op te staan.


Esselink
Website Member
Posts :81

Website Member
2019-12-06 - 08:53:31 send message to Esselink

Als er inderdaad slechts een paar dagen tussen aankoop en vaststelling van de ziekte zitten sta je ijzersterk. Dit valt onder het consumentenrecht en dat wordt door rechters zeer serieus genomen. Als de vogel binnen een half jaar na aankoop ziek blijkt te zijn moet de verkoper de koop ongedaan maken en alle kosten vergoeden.
Dit zegt trouwens vooral veel over de betreffende handelaar, iedereen kan wel eens een slechte vogel verkopen maar hoe je dat oplost definieert je betrouwbaarheid. Heb het zelf ook wel eens meegemaakt en netjes mijn geld terug gehad. En dat was niet eens een professionele handelaar.


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2019-12-06 - 09:10:03 send message to wiechmann

esselink sorry u sla de plank volkomen mis met halfjaar garantie .ondanks dat het onder consumenten recht val .aangeboren afwijking ok .maar ziekte nee .dit is allen als duidelijk aan te tonen is dat hij ziek bij de handelaar vandaan is gekomen .en dat is voor de meeste ziektes na maand nooit meer te bewijzen .wat het vliegen betreft .ja dit soort vogels terplaatse gaan bekijken .dan zie je gelijk de conditie van de vogel en de gebreken .
de handelaar moet daar wel eerlijk over zijn als u het gevraagd heb .maar dat is zijn woord tegen die van u .alleen als je dit per mail gevraagd heb .en hij heb daar op geantwoord heeft dat hij vlieg .dan sta je sterk .als u dat binnen enkele dagen per mail duidelijk heb gemaakt .
ja de handelaar handel in deze niet goed . maar ook de meeste particulieren handelen zo . dus heb niets met handel of particulier te maken .
als u u recht wil halen heel veel sterkte dit kan jaren duren .en heb u geen rechtsbijstand verzekering .dan word dit een kwestie van veel geld en geduld .


marti
Website Member
Posts :303

Website Member
2019-12-06 - 11:01:52 send message to marti

Esselink heeft volkomen gelijk.. als het hier om een professionele handelaar gaat dan moet deze volgens consumentenrecht de vogel gewoon terug nemen..


henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2019-12-06 - 12:05:12 send message to henkdelaat

Als iemand regelmatig adverteert met vogels die hij niet aantoonbaar zelf kweekt wordt hij bij een rechtszaak vaak bestempeld als handelaar en zal hij ook volgens het consumentenrecht de garantie regels moeten naleven.

Ook bij e.v.t.diefstal van uw vogel(s) geld deze regeling dat als u regelmatig adverteert u een handels verzekering moet afsluiten voor uw vogel bestand.


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2019-12-06 - 12:33:22 send message to J. Elsen

Dit bericht is 4 keer gewijzigd

Laat door een bevoegd persoon, wijkagent, proces verbaal opmaken. En voeg daar alle informaties (kopies)die je bezit aantoe. Zoals bewijs aankoop, overdracht, herkomst, Cites-EU certificaat, gezondheid,transport, dierenarts, etc, aantoe. Dan bezit je al officieel begindatum. En meld dit ook aan verkoper-handelaar.
Het kostenplaatje daarvan zal niet zo hoog oplopen, en ondertussen kunt je alles op een "rustig" manier afwegen-beslissen wat volgens U al of niet noodzakelijk is. Kunt Je eventueel later beslissen om alles te seponeren, en of de klacht gegrond is verklaard, binnen een bepaalde termijn in werking laten treden.
Zeker mocht de vogel in een later stadium overlijden, en of noodzakelijk is om de vogel te laten inslapen. En wat meermaals de enige "juiste" oplossing is.

Garantietermijn, of ook wel bij dieren-vogels "bedenkingstermijn" genoemd, hangt af van verschillende factoren.
Verkoop-aankoop ter plaatse, Online, aan deur, etc.

Maar hoe zit het met bewijzen-formulieren die de verkoper-handelaar je heeft bezorgd?
Welke zijn dit?
Bezit de vogel over een gesloten pootring?
Is de vogel een beschermde uitheemse vogelsoort?
Wie heeft er gezorgd voor transportvoorziening-behuizing-kooi?

Geef daar eens meer duidelijkheid-informaties over.In de eerste plaats datum van aankoop.

Via bepaalde onderzoeken is te achterhalen hoelang borna virus al aanwezig is. Dus ook als borna virus al bij de vogel aanwezig was voor de aankoop.

Wat was/is de bedoeling bij aankoop van deze vogel?
Gezelschaps-huiskamervogel voor in de woon-huiskamer?
Om er mee te kweken?
Bezit je nog andere vogels?
Etc?
Geef daar ook eens wat meer uitleg over.

www.kaketoe-info.nl/aanschaf/aandachtspunten/koop-en-garantiewet/




wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2019-12-06 - 13:52:05 send message to wiechmann

consumenten recht voor vogels is een lastig juridisch probleem .
als koper moet je aan kunnen tonen dat je ze ziek gekocht heb .en de meeste hebben alleen max overdrachtsbewijs in nl meer niet dan wel .
en iedereen die regelmatig op vogelarena advertentie plaats is voor de wet met handel bezig .en hebben ze geen btwnr dan verkopen we zwart .of men moet bij de belasting opgeven .natuurlijk heb je aftrekposten .maar men moet daar wel facturen van hebben .
vergeet 1 ding niet als het lijst 1 vogels zijn dan weten ze exact hoeveel vogels u gekweekt heb die op lijst 1 sta dan vragen ze bij de vogelvereniging hoeveel ringen men besteld heb . en hoeveel ringen men overheb .die moet men 7 jaar bewaren .en dan weten ze ook hoeveel andere soorten vogels u gekweekt heb .
te veel mensen denken er te gemakkelijk over . maar er zijn al div kwekers die door de belastingdienst gecontroleerd zijn .en een grote na heffing hebben gehad voor btw en belastingen .

ik zit niet uit me nek te lullen . maar veel kwekers denken dat zij geen handelaar zijn . maar de wet denk daar anders over.


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2019-12-06 - 13:57:47 send message to wiechmann

over borna virus

testen op een leeftijd jonger dan 20 weken heb totaal geen nut .
voorbeeld kennis van mij had é jonge ara uit zelfde nest .getest op 15 weken . en alles negatief 2 weken later sneuvel 1 van de 2 ara's
laten onderzoeken overleden aan bona virus op serisa test zwaar positief maar op per was de vogel negatief voor bona virus .terwijl de vogel toch duidelijk overleden is aan bona virus.


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2019-12-06 - 16:03:25 send message to J. Elsen

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Daarom dat ik graag zou willen weten of de vogel al of niet beschikt over een gesloten pootring. En bovendien bij vogelsoorten die voorkomen op/bij Cites I/Bijlage A, verplichte registratie van deze gesloten pootringen. Met voor Nederland verplicht letters-code "NL". En vanaf 2020 ook van toepassing voor/bij vogelsoorten voorkomend op/bij Cites II/Bijlage B, of Bijlage X.

Gesloten pootringen dienen in de eerste plaats het traceren van de vogels.
Kijk wat er zich in Italie heeft voorgedaan tijdens vogelevenement Reggio Emilia.

235 beschermde vogels inbeslaggenomen, en 13 personen in verdenking gesteld.
Ook heeft de Italiaanse politie daar bovenop ook informatie vrijgegeven aangaande internationaal Cites controles-onderzoeken.
Voor gans Italie.
Inbeslagnamme van meer dan 2000 beschermde vogels.
500 dode vogels.
Meer dan 800 gesloten pootringen.

PS. De aanvragers gesloten pootringen blijven altijd eigenaars van die gesloten pootringen. En wat er op neerkomt dat die aanvragers gesloten pootringen, in zekere zin ook verantwoordelijk blijven voor/bij die aangevraagde gesloten pootringen.
Dus als in dit geval hier de vogel over een gesloten pootring beschikt, de organisatie verantwoordelijk voor die uitgave gesloten pootring op de hoogte te brengen. En die er dan voor zorgt dat de aanvrager-eigenaar van die gesloten pootring op de hoogte wordt gebracht.

Bij Juridische-gerechtelijke discussies komt er meermaals meer aan te pas dan dat vogelliefhebbers zouden denken. Zoals personen die er rechtstreeks niets mee te maken hebben. En dit vanwege geregistreerde gesloten pootringen beschermde vogelsoorten. Want deze pootringen mogen enkel en alleen gebruikt worden bij vogels-soorten waarvoor deze zijn aangevraagd (traceerbaarheid). Was/is vooral de reden-oorzaak bij inbeslagname beschermde uitheemse vogels-soorten.
Ook bestaat de mogelijkheid, om via traceerbaarheid gesloten pootringen, te achterhalen of bij de kweker van die vogel al of niet borna virus heeft voorgedaan. Is dit wel het geval, dan heeft de verkoper-handelaar een probleem. Dan is het aan de verkoper-handelaar om te bewijzen dat die vogel wel degelijk gezond was/is.


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2019-12-06 - 16:43:52 send message to Antonia

Je recht hebben en krijgen zijn twee dingen hier, helaas. Mocht je een aankoopbewijs hebben en de vogel blijkt binnen een week na aankoop een besmettelijke ziekte bij zich te dragen, is het vrijwel zeker meegekomen.
Dan sta je in je recht, maar zoals ik al zei, dan nog zien te krijgen...


henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2019-12-06 - 18:00:32 send message to henkdelaat

Testen van vogels is een moment opname.

Als een vogel getest is en hij is de volgende dag(en) met een besmette vogel in aanraking gekomen kan hij alsnog besmet raken.

Een test is nooit zekerheid al wordt er vaak mee geschermd als ze verkocht worden.

Veel beginnende liefhebbers(kwekers) willen alleen geteste vogels en denken dan dat ze een veilig bestand hebben.

Zelf je vogels 2á3 x laten testen en een aangekochte vogel in Quarantaine zetten totdat hij de nodige testen heeft ondergaan.

Lees bovenstaande commentaren die diverse kwekers hebben meegemaakt.


jason
Website Member
Posts :31

Website Member
2019-12-06 - 22:44:51 send message to jason

is vogel met gesloten voetring gekocht aan handelaar die hem bracht in vervoerskist 6 die volgens hem,en ik geloof hem rechtstreeks van grote kweker in zyn buut kwam,die ook 5 koppels molluken kaketoes had en vele aras,was volgens hem punt gave vogel ,ben er zelf zeker van dat die kweker het wist van de vogel en hem daarom aan handelaar verkocht geeft ,dan is hy ervan af geeft hy geld en dr handelaar is de schuldige als het uitkomt,handelaar geeft volgens hem bemiddeling gevraagd aan die verkoper maar die wil niets doen,ik kan niets bewyzen ,vogel was om mee te kweken,nu om in te laten slapen


J. Elsen
Website Member
Posts :361

Website Member
2019-12-07 - 00:01:35 send message to J. Elsen

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Beste Jason.

Als Uw verhaal volledig klopt, de waarheid is, is het "mooie" reclame vogelhobby.
Eens benieuwd hoe vogel-hobbyisten hierop zullen reageren.

Volgens EU verordening transport dieren-vogels, is de verkoper-handelaar verplicht in het bezit te zijn van recent gezondheidscertificaat, opgesteld in twee talen. Lokale plaatselijke taal, en het Engels.
In de eerste plaats is het de verkoper-handelaar die verantwoordelijk is. Die er moet voor zorgen dat de verkochte vogel in "gezonde" toestand verkeert.
Want als die verkoper-handelaar de schuld legt bij de kweker van die vogel, betekent dit zoveel als ermee akkoord gaan dat "ongezonde" vogels worden verhandelt, worden verkocht.
Persoonlijk zou ik het daar niet bij laten. Maar U beslist daar zelf over.
Wat ik U wel zou aanraden.
Laat bij het inslapen van deze vogel, door verantwoordelijke, dierenarts, een formulier opstellen waarop alle nodige gegevens zijn vermeld. Zoals alle gegevens wat betreft gesloten pootring.
Persoonlijk zou ik zelfs de ingeslapen vogel, grondig medisch laten onderzoeken. En aangaande die medische gegevens-informatie en gegevens-informatie gesloten pootring verdere stappen ondernemen.

Het jammer is, dat dit een schoolvoorbeeld is hoe het er op het ogenblik binnen de vogelhobby aan toegaat. Want jammer genoeg is dit geen alleen staand feit.
De hoofdoorzaak daarvan is het "laks" beleid in/uit het verleden. En zelfs nu nog.
Gelukkig komt daar geleidelijk verandering in.
Zonet informatie uit Italie.
De laatste vier maanden hebben zich in Italie de volgende inbeslagnames voorgedaan.
Meer dan 5000 dode vogels.
Meer dan 3000 levende vogels.
Meer dan 1000 gesloten pootringen.
Meer dan 500 pakketten dieren-vogel geneesmiddelen.
Allerhande materialen-werktuigen voor/bij gebruik vogelvangst.
Allerhande materialen-werktuigen voor/bij het manipuleren gesloten pootringen.
Meer dan 50 personen die in verdenking worden gesteld.
Groot aantal vogels die hun verblijfplaats-geboorteplaats niet mogen verlaten.
Ook op ander plaatsen binnen de EU zijn er volop onderzoeken-controles.

De meeste inbeslagname soorten beschermde uitheemse vogelsoorten zijn onder andere: kapoetsensijzen, Japanse nachtegalen, grijze roodstaarten, rood voorhoofd kakariki's. En waarvan verschillende ervan afkomstig uit Nederland.
Ook verschillende vogels die niet in het bezit waren recent gezondheidscertificaat. Voor Italie zogenaamd Mod. D.


Antonia
Website Member
Posts :1945

Website Member
2019-12-07 - 00:38:50 send message to Antonia

J.Elsen, ik weet niet hoe je erbij komt dat een verkoper in het bezit moet zijn van een gezondheids certificaat.....??
Alleen jij hebt die kennis volgens mij.

Als ik iemand een vogel wil verkopen ben ik alleen verplicht een overdrachtverklaring/cites document bij te geven.


henkdelaat
Website Member
Posts :1328

Website Member
2019-12-07 - 11:23:08 send message to henkdelaat

Als het werkelijk het Borna Virus is wat uw Papegaai heeft dan begrijp ik wel waarom de kweker niets doet lees dan het volgend stukje eens.

Bornavirus

Het bornavirus (wetenschappelijke naam: Borna disease virus, soms afgekort als BDV) is een RNA-virus genoemd naar de stad Borna in Duitsland, waar het in 1885 een epidemie onder cavaleriepaarden veroorzaakte.
Het virus kan waarschijnlijk de meeste warmbloedige dieren besmetten, inclusief de mens, en werkt in op de hersenen.
Het bornavirus is een verre variant van hondsdolheid.
In 1990 deden Amerikaanse en Japanse onderzoekers een test met 1000 psychiatrische patiënten en 300 mensen zonder aandoening.
Ze vonden antilichamen tegen het bornavirus in 768 psychiatrische patiënten die leden aan bipolaire stoornis en schizofrenie.
De 300 mensen zonder een aandoening bleken negatief te zijn.
Na onderbreking vanaf 2007 heeft het Robert Koch-instituut in Berlijn het onderzoek hervat en in 2008 een variant gevonden op het virus.
Het virus lijkt vooral actief in het deel van de hersens dat men het limbisch systeem noemt en kan zo van invloed zijn op de emoties van besmette personen of dieren.
In sommige studies wordt amantadine genoemd als middel dat het bornavirus uit het lichaam kan klaren.
Hierover bestaat echter nog geen wetenschappelijke consensus.
In januari 2010 maakte een groep voornamelijk Japanse wetenschappers bekend in het menselijk DNA op het bornavirus lijkend RNA-materiaal aangetroffen te hebben.
Deze zogenaamde endogene niet-retrovirale RNA elementen zijn de eerste aanwijzingen dat ook niet-retrovirale virussen zich permanent in het DNA van de mens en andere diersoorten kunnen vestigen en op die wijze doorgegeven kunnen worden van generatie op generatie.
Op vier plaatsen in het menselijk genoom zouden deze endogene borna-achtige nucleoproteïne zijn terug te vinden.
De onderzoekers concluderen verder dat het virus al circa 40 miljoen jaar in het DNA van primaten voorkomt.[1]



Pagina : 1 2 3 4
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 194 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede