Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > hobby of imperium Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : hobby of imperium
clearbody
Website Member
Posts :22

Website Member
2003-11-02 - 10:41:19 send message to clearbody

Dhr Venhuizen schreef mij hetvolgende:

Hobby of imperium??


Toen ik 12 jaar geleden met deze hobby begon, kon ik niet voorspellen wat er in die jaren allemaal zou veranderen!!
Toen kon je gerust bij een kweker aankloppen om raad te vragen of om een vogel aan te schaffen. Als je nu een vogel van een bepaalde kweker wil hebben, en deze kweker staat al een paar jaar aan de top, dan kom je op de wachtlijst.
Zullen we maar niet praten over de prijzen die tegenwoordig voor vogels betaald moeten worde. Deze rijzen echt helemaal de pan uit. Er wordt dan wel gesproken dat de koper de prijs bepaald, maar dat is natuurlijk de grootste larie. Wil je meedoen bovenaan, dan zal je toch omhoog moeten kijken en zal je toch die vogels moeten hebben. Anders ga je er niet komen.
De zogenaamde grote kwekers bouwen verder aan hun imperium, gaan hun eigen weg, laten zich aan niets gelegen liggen, en zijn op deze manier, in mijn ogen de hobby (wat het voor mij nog altijd is!!), aan het kapot maken. De kleine kwekers moeten het maar uitzoeken. Hulp moet je niet vragen. Iedereen is te druk bezig met zijn eigen huisje en als je commentaar durft geven, wordt er gezegd: wij hebben het ook allemaal zelf uit moeten zoeken en wij zijn zoveel jaar bezig en dat is ook investeren. Vergeten wordt daarbij wel dat de tijden ten opzichte van vroeger drastisch veranderd zijn. Van sommige van deze kwekers hoor je al jaren niets meer: geen aansprekende resultaten, geen uitslagen van belang of hebben zelfs al jaren niet gespeeld. Toch worden ze nog steeds op een voetstuk geplaatst en als ze dan al een keer buiten komen, worden ze nog de hand boven het hoofd gehouden ook. Hun bekendheid van 20 jaar geleden helpt hun nu nog steeds om met mindere vogels toch een aansprekend resultaat te behalen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van onze hobby. De beste wint, maar is dit wel altijd zo, en hoe komt dit dan???
Op regioshows kan het zijn dat de keurmeesters de vogels van een bepaalde liefhebber kennen. Internationaal is dit tegenwoordig ook al het geval. Jje bent tegenwoordig binnen no time aan de andere kant van de wereld, dat is dus ook geen garantie meer voor een objectieve benadering. Het zal toch van de keurders moeten komen om eerlijk en volgens de standaard te keuren. Deze is namelijk niet voor niets gemaakt. De richtlijnen daarin zijn duidelijk en hier mag om wat voor reden dan ook niet van worden afgeweken, ook al is het dan niet je vriend die wint!!!!
Wat is nu de moraal van dit verhaal: natuurlijk zijn er nog genoeg kwekers die je willen helpen, ook grote kwekers die al jaren meegaan. Het kameraadschap verdwijnt echter, er is geen tijd meer. Iedereen heeft het te druk. Toch is het verhaal van Cor Booster, vorig jaar in Budgie, wel eentje om over na te denken. De supermarktketen heeft de kruidenier op de hoek niet nodig. Hij is groot genoeg om zelf te kunnen bestaan. In onze hobby daarentegen is het juist andersom. De grote kwekers(het imperium) hebben de gewone kweker wel nodig. Hij zal toch van zijn vogels af moeten, ook vogels naar het buitenland uitvoeren houdt een keer op. De regels worden steeds strenger en dan?
Toch iets om eens over na te denken. Het is zeker niet te laat, maar laat ons wel snel vooruit denken. Zoals het nu gaat is onze hobby niet levensvatbaar. Ik heb er in deze periode al genoeg zien gaan en komen, ook mensen met veel geld. Is elkaar vooruit helpen niet het mooiste wat er is? Er is toch niets leuker dan ergens binnen te komen en te constateren dat de persoon, die vorig jaar op jou hok was, de show heeft gewonnen en nog wel met afstamming van jou!!! Of is het zover gekomen dat we elkaar niks meer gunnen? Als dat zo is dan is de titel van dit stukje niet ver van de waarheid!!!!!







clearbody
Website Member
Posts :22

Website Member
2003-11-02 - 10:42:19 send message to clearbody

Ik heb met hetvolgende gereageerd:
Geachte,

Mijn naam is Marco Hooijmans.
Ik ben alles bij elkaar zo'n 12-13 jaar met parkieten aan het kweken, inclusief een tussenpauze en ook een aantal jaar agaporniden kweken.

Mijn ervaring is verschillend:
Toen ik zo'n 6 jaar geleden weer met engelse grasparkieten wilde beginnen dacht ik bij een kweker in Veenendaal (mijn woonplaats) een 5-tal vogels te kunnen kopen. Ik heb jaren geleden de lacewings gekweekt en wilde daar eigenlijk gelijk weer mee beginnen. Bij de kweker kon ik Fl. 500,00 betalen voor een standaard kwaliteit, zeker voor een lacewing. Ik heb uit deze vogels niet een jong gekweekt binnen 2 jaar. Ook ben ik na 1 broed seizoen bij collegakwekers gaan kijken. De een had niets zitten voor de verkoop en de ander vroeg mij even te wachten. Dit alles was een goede les in positieve en negatieve zin.

Ik heb bij een aantal kwekers een leuk contact. Ik wil net als zij goede resultaten halen. Tevens heb ik "vaste adressen" voor de stam waar ik ook mee kweek. Dit jaar heb ik bij mij in de schuur alle broedkooien vervangen en het dubbele aantal op dezelfde plaats gebouwd, mijn vogelbestand aangevuld met de vogels die ik graag wilde hebben(ook een aantal mindere goden) en hoop dit jaat ± 60-70 jongen te kweken. In voorgaande jaren waren dit er 30-35, wat ook hetvolgende betekend en waar ik misschien gelijk antwoord geef/mijn mening:

Ik MOEST meer geld vragen bij minder jongen om ook wat over te houden om weer voer en vogels aan te schaffen. IK ben bereid om IETS meer geld voor "goede" vogels te betalen omdat IK graag in de TOP mee willen draaien. Deze discussie hoeven denkt ik niet te voeren want:

We hadden 1 bond......
We moesten speciaalclubs......(PSC oa)
Ook daarin moesten we opsplitsen.....(catharinas oa)

Als ik kijk naar het GROTE verschil van bijv. De vogels van de PSC-show landelijk en de GGC regionaal dan lijken deze vogels bijna van een andere planeet.

Ik wil graag discusieren maar een mening is in dit geval erg moeilijk te steunen omdat we op een aantal vlakken gelijk zitten en een aantal vlakken te veel verschillen.

Wat gebeurt er als Dhr. J. Mannes(om iemand bij naam te noemen) er niet meer is?

Gaan zijn vogels in de uitverkoop?
Gaat zijn KENNIS verloren?
Hebben niet diverse kwekers geprobeerd de man te evernaren met vogels die ze bij hem wilde kopen/gekocht hebben?


Ik heb dit verhaal ook op www.vogelarena.com gezet onder forum>hobby of imperium.

Ik wilde eigenlijk proberen mijn mening beknopt te houden maar sorry niet gelukt.

Toch heel veel sportieve groeten en een succesvolkweek jaar,

Marco Hooijmans



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 165 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede