Auteur |
Onderwerp : Roodfacor en aanverwante zaken |
Rogert
Website Member
Posts :1303
|
2005-11-14 - 08:59:56 |
|
Ik ben op zoek gegaan in de database van het forum naar kleurstoffen, maar ik kan niet helemaal vinden wat ik zoek.
Ik heb een koppel rode kardinalen, waarvan de man wat lichter van kleur begint te worden.
Mijn vragen:
-->Welke kleurstoffen zijn er allemaal?
-->In welke produkten zitten welke kleurstoffen?
-->Moeten deze produkten nog behandeld worden, (als koken, blancheren) willen ze meer effect hebben?
-->Welke cynthetische middelen zijn er om vogels op kleur te krijgen?
-->Wie heeft er ervaring met algenpreperaten (mbt tot kleurfactor)?
-->Zijn er nog andere middelen die de roodfactor beinvloeden?
-->Hoe zit het met bijvoorbeeld de blauwfactor, paars, geel (en alle andere kleuren)?
-->Hoe kun je dergelijke produkten het beste verstrekken, of welke produkten kun je het beste verstrekken, als je een gemengde voliere hebt?
Mischien word u wel gestimuleerd om er een aanverwante vraag bij te stellen, ook dat is welkom.
Alvast bedankt.
|
roodmus
Website Member
Posts :1338
|
2005-11-14
-
22:39:48 |
|
Hallo Rogert.
Ik zelf gebruik altijd Rood intensief van bogena,
om mijn Roodmussen op te kleuren.
Verder in Teunis bloem zit rood kleur versterkers en winter wortel.
|
tonnl
Website Member
Posts :3032
|
2005-11-14
-
22:41:55 |
|
Ik gebruik al een paar jaar spirulina. Dat is een alg die in gedroogde vorm geleverd wordt.
Onder andere zou het de vogels helpen op kleur te komen.
Mijn goudbuikjes èn goudmussen zijn inderdaad bijzonder mooi. Of het puur daardoor komt weet ik niet.
|
broto
Website Member
Posts :1195
|
2005-11-14
-
23:15:49 |
|
vooral in wortel en boerenkool zit veel caroteen.
Als er wortels gegeten worden , wordt meestal het sap waar ze in gekookt worden weg gegooid.
Doe dit niet en geef het aan je vogels als drinkwater, daar zit het meeste caroteen in.
Henk
|
Rogert
Website Member
Posts :1303
|
2005-11-19
-
21:22:03 |
|
Bedankt voor de informatie tot nu toe.
Heeft het eivoer met roodfactor invloed op gele vogels? Ik meen dat dat wel bij kanaries het geval is?
Heeft het geven van het overgebleven kookwater van wortels invloed op gele vogels?
Als je de wortels stoomd, is dat dan beter dan koken?
En is het koken/stomen van wortel en boerenkool per definietie beter dan het ongekookt geven?
|
tonnl
Website Member
Posts :3032
|
2005-11-19
-
23:58:28 |
|
Dit bericht is 1 keer gewijzigd
Eivoer met roodfactor aan gele kanaries geven, levert vogels op die "te warm geel" van kleur zijn. Bij gele mozaiëken wordt daarom zelfs het zaad apart gekozen (beyers 80 meestal), juist om die "warme" tint te voorkomen.
Geef je veel kleurstof dan worden de vogels zelfs oranje, meestal heel onregelmatig, met vlekken.
Ik geef alleen maar rauwe groenten, nooit gekookt of gestoomd, lijkt mij gezonder, ik weet niet waarom eigenlijk.
Van het kookwater weet ik niet.
Ton.
|
kanarievogel
Oud Lid
Posts :117
|
2005-11-20
-
05:30:24 |
|
yel lux van orlux voor gele vogels
|
Fonje
Website Member
Posts :439
|
2005-11-20
-
12:44:06 |
|
Dit bericht is 1 keer gewijzigd
Rogert,
Omdat dit thema me ook interesseert heb ik eens wat rondgesnuffelt. Dit is wat ik gevonden heb.
Er zijn 2 genetische grondkleuren nl pisttacines(parkieten, papegaaien) en lipochromen (kanaries,exoten).
Lipochromen halen de bouwstoffen uit de zogenaamde carotenoiden in hun voedsel. Een gele lipochrome kanarie haalt zijn kleuren uit de carotenoiden Luteine en Xanthophyl. Een roodfactorige kanarie gebruikt hierbij nog een andere carotenoide zoals Carotene.
Een vogel zoals de rode kardinaal is in staat om één of meer van zowel gele als rode pigmenten te metabolizeren volgens een bepaalde ratio.
Zie het als de kleuren geel en magenta in een kleurenprinter. Volgens een bepaalde mengverhouding wordt er een kleur geproduceerd die varieert van geel over oranje over rood over rose-magenta tot magenta(zoals een rosé-kaketoe).
Dus, hoe meer geel pigment ze in staat zijn te mengen met het magenta, hoe meer rood ze worden. Hoe minder geel pigment, hoe meer rose-magenta.
Luteine bevind zich in spinazie, brocollie, eieren, appelsienen, appelsiensap.
Xanthophyl bevind zich in de bladeren van planten en eierdooier.
Carotene bevind zich in Wortelen, spinazie, aardappelen, sla, tomaten, broccolie.
Peter
|
Fonje
Website Member
Posts :439
|
2005-11-20
-
12:52:48 |
|
Nog een aanvulling.
Het beste wat je kan doen in een gemengde voliere is al deze kleurstoffen tegelijk aan de bieden.
Het genetisch vastgelegde metabolisme van iedere vogel appart zorgt verder voor de correcte mengverhouding van de kleuren in de vogel.
Peter
|
Rogert
Website Member
Posts :1303
|
2005-11-20
-
16:36:54 |
|
Geweldige informatie Peter, mag ik weten uit welke bron je dit vernomen hebt?
Met alle produktvermeldingen die jij net hebt gegeven, kom ik bij het volgende: spinazie, broccoli en boerenkool bevat een hoop ijzer en fruitsoorten bevatten weer een hoop vit. C, deze combinatie kan tot gevolg hebben dat we het risico lopen op ijzerstapeling bij vogels. Wordt daar ook wat over geschreven?
En ik ben ook nog steeds benieuwd naar het effect van algenpreparaten mbt de kleurstoffen.
|
Fonje
Website Member
Posts :439
|
2005-11-20
-
17:58:45 |
|
Rogert
Informatie vind je hier http://www.robirda.com/flock19.html
Ijzerstapeling? Ik weet/denk het niet. Ik dacht dat dit gevaar alleen bestaat bij vogels die een eenzijdige voeding krijgen.
Zeker in een gemengde voliere moet het aanbod volgens mij heel ruim en gevarieerd zijn.
Er zijn bv vogels die voornamelijk fruit eten en er zijn er die voornamelijk zaad eten al dan niet aangevuld met insekten of andere proteinebronnen.
Ik ben dus van mening dat een vogel instinctief dat voedsel dat hij nodig heeft wel weet te vinden zolang hij het maar aangeboden krijgt.
Met algenpreparaten (Spirulina) heb ik nog geen ervaring maar ik ga me er wel in verdiepen.
M'n beweerd dat de kleur ervan verdiept maar of dit werkelijk zo is weet ik niet.
Peter
|