Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Explosie kleurmutaties Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : Explosie kleurmutaties
Picolet
Website Member
Posts :975

Website Member
2005-10-02 - 18:31:59 send message to Picolet

Veel bloedlijnen van nakweek vogels zijn vaak van enkele productieve paren afkomstig en worden de vogels onverwant gemaakt op basis van ringnummers van verschillende eigenaars. De verwantschap is nergens geregistreerd en gaat men er van uit dat de ouders en of grootouders onverwant zijn. Op lange termijn zal dit zich gaan wreken op de kwaliteit van de vogels. De bestanden van Australische parkieten in gevangenschap waren redelijk groot na het export verbod eind 1950. Veel soorten waren productief en zijn behouden voor de liefhebbers en redelijk te verkrijgen. Wat iedere liefhebber toch moet zijn opgevallen dat er de laatste 10 jaar een ware explosie van mutanten is geweest. De mutaties zijn toeval of is hier sprake van inteelt en verzwakking van deze vogelsoorten? Ik hou het maar op het laatste omdat ik niet geloof in zoveel toeval. Wat moeten we gaan kweken in de toekomst als de kleurtjes op zijn.
Zijn er dan nog raszuivere vogels te verkrijgen?
Wellicht krijgen we zoals bij de prachtvinken een stroming die serieus kwaliteit zuivere wildkleur vogels gaan kweken en een aantal die kleurtjes gaan inkweken via de bastaard kweek. De laatste trend is nu weer het misbruiken van halsbanden bij de grote alexanders.
Wat zal de toekomst brengen?


benny
Oud Lid
Posts :13

Oud Lid
2005-10-02 - 19:16:38 send message to benny

Totaal mee eens, enkele jaren terug vroeg ik enkele mensen waarom ze hun mooie wildkleur rosella's wegdeden en dan pastelrood of dergelijk iets op zetten? Mijn vraag naar hun toe was vind je die mutaties nu echt mooier? Neen was het antwoord, maar je krijgt er wel meer voor. Hobbykwekers?
Van alle vogels is de wildkleur ongetwijfeld de mooiste, ok een gele kakariki is mooi en een gele halsband steekt de ogen uit. Wist je dat de bourkes parkiet orgineel niet geheel roos is. Probeer die maar eens in wildkleur te vinden, en echt het is een prachtige vogel. Gewoon eruit gekweekt die wildkleur, door "hobbykwekers" ??
Ikzelf heb maar enkele mutaties, gele kakarikies en opaline roodruggen. Als ik een vogel mooier vind in de wildkleur koop ik gewoon geen andere kleur. Hoe langer ik mijn opaline roodruggen bekijk en vergelijk met mooie wildkleuren, hoe harder ik begin te twijfelen of ik de opaline dan wel de wildkleur prefereer.


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2005-10-02 - 20:09:34 send message to jani

Ik denk dat iedereen toch zijn eigen smaak en gedacht mag hebben(niet iedereen ziet graag een blonde vrouw en maar best ook want wat zouden die brunettes dan zeggen).
Elk heeft zijn gedachtengang en zeker met mutaties ieder heeft zijn eigen smaak.
Het enige wat jammer is zijn de formaten van de mutaties die tegenwoordig tewensen over laten.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-10-02 - 20:15:42 send message to Niltava

quote
Het enige wat jammer is zijn de formaten van de mutaties die tegenwoordig tewensen over laten.


Grappig, weet je dat de meeste gekweekte vogels in gevangenschap juist groter zijn dan in het wild?
Ik weet niet of dat bij jouw type vogels dat zo is, maar ben wel nieuwsgierig waaran je het relateerd dat ze minder van formaat zijn.


benny
Oud Lid
Posts :13

Oud Lid
2005-10-02 - 20:35:28 send message to benny

Jani bedoelt volgens mij dat de mensen niet selecteren hoe groot van formaat de vogel is, en hoe mooi gebouwd hij is, maar eerder naar de de kleurprijs op dat moment.


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2005-10-02 - 21:35:46 send message to jani

Ik ben naar zwolle geweest ,daar zaten halsbanden ietsje groter dan een roodrug.
Nu ga je mij niet zeggen dat dit het goede formaat is.
Voor de duidelijkheid ik heb geen enkele mutatie zitten maar ben er absoluut niet tegen als het maar op een deftige manier gebeurd,en zeker niet zoals men nu bezig is met de grote alexanders.


atlantis
Oud Lid
Posts :37

Oud Lid
2005-10-02 - 22:35:48 send message to atlantis

Het onstaan van zoveel mutaties is volgens mij te wijten aan het feit dat er steeds meer mensen zijn die zich professioneel bezighouden met het kweken en de erfelijkheid van vogels.
Vroeger werder nieuwe mutanten of afwijkende vogels gewoon gezien als een foutje maar nu worden zulke vogels beter beoordeeld en worden de juiste paringen opgezet om een eventuele mutatie te bevestigen en vast te leggen.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2005-10-03 - 18:41:40 send message to molineti

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

De halsbanden worden gebruikt om bij de alexanders een bepaalde mutatie in te kweken.

De kwaliteit(formaat) gaat hiermee ver achteruit,of als B.V bij de Agapornis Nigregenus waarbij de bouw van de vogel veranderd door het inkweken van personata/fisheriemutaties

Vraag me ook wel eens af waar die F1 vogels blijven van zulke transmutaties??shocked 8O

Maar er zijn ook hele mooie mutaties(vind zelf blauwe mutanten zeer mooi)

Heb niet zoveelproblemen met mutatiekweek ,vind het alleen zonde als het ten kostte van de wildvormen gaatwink ;)




johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-10-03 - 18:49:11 send message to johanblok

Ik weet niet of het aan mij ligt, maar volgens mij kun je bij het gebruik van halsbanden voor alexander mutaties nooit je doel bereiken. Daar kunnen natuurlijk alleen maar vogels uit voortkomen die nog alexander nog halsbanden zijn.


birdyman
Oud Lid
Posts :53

Oud Lid
2006-01-29 - 03:04:57 send message to birdyman

Op zich heb ik er geen problemen mee dat men bv halsbanden gebruikt om kleurmutatie bij de grote alexanders te verkrijgen.
Waar ik wel een probleem mee heb is dat deze nakomelingen die absoluut niet zuiver zijn dan gewoon worden verkocht als zijnde alexanders aan (beginnende kwekers) kwekers.
Ik persoonlijk doe niet mee aan dit soort gerotzooi omdat dit tenkoste gaat van de mooie wildvorm.
mijn verwachting is dan ook dat het na een aantal jaren laten we zeggen 10 jaar het bijna onmogelijk is om zuivere alexanders te kopen.
gelukkig heb ik ze wel en hou ik het ook bij de wildvorm van deze fantastische mooie vogel.
Aan gezien ik ook zuivere nigrigenisen in mijn bezit heb weet ik dat het zonde is om dit voor een mutatie te verpesten.
groeten birdyman


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2006-01-29 - 09:11:49 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik denk dat er nu al door mutatie en transmutatie kweek van vele soorten al geen ,,zuivere,, wildkleur vogels meer aanwezig zijn in Nederland en Belgiesad :(

Dus ben er maar zuinig opwink ;)

p.s Nigrigenus kun je ook goed in een kolonie houden,ze voerden bij mij zelfs elkaars jongenhappy :)


birdyman
Oud Lid
Posts :53

Oud Lid
2006-01-30 - 00:08:16 send message to birdyman

klopt helemaal zuivere wildvorm is bij agaporniden heel moeilijk te vinden.
ik heb zuivere nigrigenus 3 koppels en ben der ook zuinig op.
maar inderdaad transmutatie gebeurt veel ik moet ze niet in ieder geval.
de wildvorm is toch echt het mooist vind ik.


jeroen de roo
Website Member
Posts :78

Website Member
2006-01-30 - 11:47:51 send message to jeroen de roo

Ik vind dat de situatie hier wel een beetje zwart wit wordt neer gezet. Iedereen beleeft zijn hobbykwekerij op zijn eigen manier en zal zijn best doen om zo mooi mogelijke vogels te kweken, ook mutaties. Ik vind niet dat je kunt zeggen dat de wildkleur van vele soorten parkieten helemaal is verdwenen, dan moet je toch echt maar beter opletten, want als je op een tentoonstelling ( waar dan ook ) zie je meer wildkleur vogels dan mutaties. En ook transmutaties bij parkieten wordt veel minder vaak toegepast als hier wordt voorgesteld. Je kunt het altijd tot in de derde of vierde generatie blijven zien. ALs je een halsband in een grote alexander kruist kun je dit tot in de 4e of 5e generatie blijven zien, en aangezien een alexander pas na twee of drie jaar geslachtsrijp is, is dit totaal onrendabel als je er geld aan wilt verdienen. ( ik keur het af en het gebeurt vast en zeker wel, maar het is niet slim). En als mensen dan zo'n kruising gaan verkopen voor een grote alexander is dat niet goed te praten, maar de mensen die ze dan kopen moeten ook beter hun huiswerk doen, want het verschil is heel goed te zien. Bij agapornissen is het moeilijker te zien en gebeurt het ook vaker en dit vind ik zelf ook bijzonder verwerpelijk. Ik ben zelf een jonge hobbykweker en heb ook een aantal mutaties van verschillende parkieten in mijn collectie en ik denk dat als je mutaties kweekt je ook altijd met een aantal koppels mooie wildkleuren moet kweken om op terug te paren dan hou je de wildkleur in stand en krijg je de mooiste mutaties qua formaat en kleur. En of een mutatie nou mooier is dan een wildkleur, mag iedereen voor zichzelf beslissen.
groeten jeroen de roo


jeroen de roo
Website Member
Posts :78

Website Member
2006-01-30 - 12:04:36 send message to jeroen de roo

o ja; Dat er steeds meer kleurmutaties komen komt volgens mij door het feit dat er steeds meer met parkieten wordt gekweekt,waardoor de kans op een foutje van moeder natuur steeds groter wordt,( sprijdpoten en draainekken zijn eigenlijk ook mutaties, alleen is er geen verandering in de kleur op getreden maar in de bouw). In de natuur gebeurt een kleurmutatie elk jaar wel een paar keer, maar daar worden de mutaties direct na uitvliegen gepakt door roofdieren, omdat ze teveel opvallen, dus dat het in gevangenschap gebeurt is geen toeval, alleen hier worden ze niet opgegeten door roofdieren, waardoor ze in stand gehouden kunnen worden. En sommige mensen hebben er veel geld voor over om iets te hebben wat een ander niet heeft.


Richard V
Website Member
Posts :392

Website Member
2006-01-30 - 12:13:53 send message to Richard V

Vaak vind ik kleurmutaties wel mooi, zoals bijvoorbeeld bij de neophema's en de roodruggen. Bij weer andere soorten vind ik de mutaties een stuk minder mooi dan de wildvorm zoals bij alle soorten rosella's. Wat echt jammer is bij de mutatiekweek is dat er vaak mutant maal mutant gekweekt wordt (vaak vanwege gedelijk gewin) waardoor je binnen een paar generaties scharminkeltje overhoudt qua formaat (veel mutataties van roodruggen bijvoorbeeld zijn echt veel te klein)

Ik heb moeite met het kweken van soort a in combinatie met soort B om zo kleuren in te kweken. Bij Rosella's gebeurt dit erg veel. Zo is de blauwe stanley geen spontane mutatie maar gevolg van kriusuingen met de blauwe pennant. Vaan zijn blauwe stanleys dan ook wat forser dan de wildkleur. Het leuke van mutatiekweek is toch ook dat ze spontaan ontstaan, of dat ze het resultaat zijn van zorgvuldig uitgekiende mutatiecombinaties.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2006-01-30 - 12:29:23 send message to johanblok

Bij veel soorten veelvoorkomende vogels met diverse mutaties kun je nauwelijks meer echte wildkleur kopen in de zin dat daar geen enkele mutatie inzit, vaak krijgen ze, ondanks dat ze wildkleur lijken, een nest vol toverballen.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 365 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede