Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > alle jongen dood :(:(:( Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : alle jongen dood :(:(:(
BJ
Oud Lid
Posts :109

Oud Lid
2005-05-17 - 18:29:08

Vandaag controleerde ik het broedblok van mijn grasparkieten: alle drie de jongen dood! Oogjes waren net aan het open gaan... geen bloedsporen te vinden, niks... Dit heb ik nog nooit gehad! Zagen er normaal uit, alleen het jongste jong was wat geler (eerder dood waarschijnlijk). Gisteren heb ik ze nog gehoord en eergisteren nog gecontroleerd!
Iemand een idee hoe dit kan komen/wat dit is?


paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-05-17 - 19:46:31

mis schien bloedluis kijk in de kieren en stokken bij tralies zuigen de jonge leeg en die sterven dan of de ouders zijn over de jonge gekropen en hebben ze dood getrapt maar dan hebben ze een volle krop gr


gait
Website Member
Posts :25

Website Member
2005-05-17 - 20:23:12

ik denk de kou de jongen zijn zo groot dat de ouders er niet de hele dag meer op zitten en het is veel te koud.


BJ
Oud Lid
Posts :109

Oud Lid
2005-05-17 - 20:34:04

Paccie, zouden ze dan niet helemaal wit moeten zijn? De oudste twee zagen er nog gezond rose uit, en in de aders zag je ook nog gewoon bloed. Verder geen bloedpuntjes of zo waar de luizen zouden gezogen moeten hebben...
Zou het dan toch de kou zijn? Maar ze waren met z'n drieen, dan houden ze elkaar toch warm, lijkt mij...


paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-05-17 - 20:58:15

nee niet de kou je kan ze kweken heb ik gehad 15 graden onder nul in de buiten voilere toen was ik niet in het bezit van een binnen hok wat ik nu inmiddels wel heb maar ik heb ook jongen liggen en bij mij gaan ze ook niet dood ze zijn zaterdag en maandag geboren 3 x lutino maar ja het blijft toch gissen hoe oud was het stel kan ook onervarenheid zijn het kan virus wezen


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-05-18 - 00:35:39

van mij geen tips hierover , maar wil wel even zeggen dat ik het erg balen voor je vind BJ , lijkt me niet bepaald een leuk aanzicht als je denkt je jongen te kunnen bekijken sad :(


BJ
Oud Lid
Posts :109

Oud Lid
2005-05-18 - 08:45:10

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Nee, is het ook niet... sad :( Echt een zielig gezicht om ze zo te zien liggen.

Paccie, het jongste jong is vorige week uit het ei gekropen, de andere twee de week ervoor. Hoe oud het stel is weet ik niet precies; ik heb ze eind vorig jaar bij elkaar gezet. Ik denk dat dit het eerste legsel is van de ouders.

Bij bloedluis moeten de ouders ook jeuk hebben, als ik mij niet vergis. Dus dat lijkt me niet heel waarschijnlijk. Een virus zou kunnen... Ik zal het nestblok ontsmetten, hopelijk blijft het dan goed gaan.

Groetjes,
BJ


Ramon
Website Member
Posts :476

Website Member
2005-05-18 - 10:46:38

Hadden ze nog wel voer in de krop? Of heb je daar niet na gekeken.


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-05-18 - 12:30:08

quote
Ik denk dat dit het eerste legsel is van de ouders.

Ik zou me dan niet al te veel zorgen gaan maken en een tweede nest afwachten. Het kan neit allemaal in een keer goed gaan.
Succes wink ;)


paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-05-18 - 17:17:36

ik zou zeggen probeer nog een keer . de meeste keren gaat het wel goed.vooral de eerste keer gaat het nogal eens mis . en ja het kan van alles wezen maar ik heb ook wel eens bloedluis hoor maar aan de ouders zie je niks hoor heb je het nestkastje al na gekeken in de kieren als je ze hebt zie je ze wel lopen hoor


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-05-18 - 18:15:49

quote
maar ik heb ook wel eens bloedluis

Dan zou ik toch snel naar de huisarts of het ziekenhuis gaan.laugh :Drazz :p


Lori-lover
Website Member
Posts :46

Website Member
2005-05-18 - 19:52:48

Klinkt misschien als onzin, maar heb je een nachtlampje? Bij jongen van deze leeftijd, hebben de jongen vaak zoveel voedsel nodig, dat de ouders 's nachts ook moeten voeren, en dus van het nest/jongen afgaan om voer te halen. Als ze dan weer terug willen en er is geen nachtverlichting, dan kunnen ze het gat van de nestkast niet meer vinden en gaan de jongen dood van de kou; zeker 's nachts. Toen ik net met parkieten begon heb ik dit ook meegemaakt; 2 ronden helemaal verloren gegaan. Nadat ik op advies van een collegakweker een nachtlampje had opgehangen is er geeneen meer doodgegaan dat seizoen. Hopelijk heb je er iets aan; succes.
Groeten van Ad


KeesdeJongh
Website Member
Posts :267

Website Member
2005-05-18 - 20:49:21

Beste medevogelliefhebber,

Het kweekseizoen is voor ons liefhebbers de mooiste tijd van het jaar, maar naast de vreugde van de kleine wondertjes dat het opkweken van de jongen toch is, komen er ook kleine drama’s voor net als bij jou of soms nog erger, en geloof me maar iedere vogelliefhebber krijgt vroeg of laat hiermee te maken, tegenslagen horen ook bij de vogelliefhebberij.
Mensen die zeggen bij mij gebeurt dit niet en bij mij komt alles groot, spreken niet de waarheid of hebben nog tekort vogels om erover mee te kunnen praten.
Je kunt het beste even goed kijken wat er precies aan de hand is, haal er iemand bij die echt verstand heeft van vogels, komt dit probleem meerdere keren achterelkaar voor ga dan naar een in vogels gespecialiseerde dierenarts om eventueel sectie te laten verrichten.

Er zijn nog een aantal oorzaken waardoor jongen kunnen sterven, het is daarom erg belangrijk om de jongen toch eens goed te bekijken, is de krop gevuld, waneer dit het geval is zou je kunnen denken dat de jongen te veel zijn afgekoeld, hierdoor verteerd het voedsel niet meer en verhongeren de jongen met een volle krop.

Hieronder zie je wat ondermeer een aantal oorzaken waar je aan zou kunnen denken.
Zitten er meerdere vogels in de voličre waar dit koppel zit, er is ook nog een mogelijkheid dat ze verstoord worden door b.v. een concurrerend of een al te nieuwsgierig stelletje dat ook in dit nestblok geďnteresseerd is.

Heb je de samenstelling van de voličre bevolking nog gewijzigd nadat de vogels zijn gaan broeden?

Is het ouderpaar zelf niet te jong, te jonge ouders hebben vaak onvoldoende drang om de jongen groot te brengen.
Een andere mogelijkheid kan zijn muizen, vogels kunnen hiervan schrikken en niet meer of te laat naar hun nest terugkeren.

Het werd eerder ook al gemeld, kijk goed naar de jongen, zijn ze bleek van kleur dan zou je kunnen denken aan bloedluis, kijk goed in de naden van de nestkast en kras eens met een scherp voorwerp in de naden, soms zie je dan wat bloed.

Geeft u uw vogels groenvoer in de vorm van onkruid, let goed er dan op of dit niet bespoten is en of er geen giftige plantjes tussenstaan die per ongeluk mee geplukt en gevoerd worden.

Een andere mogelijkheid is wormen, vogels zijn dan vaak mager, kijk de ouders even na.

Luchtpijpmijten, dit is herkenbaar aan het feit dat vogels die dit hebben vaak naar adem snakken en een piepend geluid maken bij het ademen, vaak schudden ze met de kop en maken een niesend geluid ook vegen hun snavel vaak af aan de zitstok alsof ze iets kwijt willen.
Volwassen vogels overleven dit wel waneer ze gezond zijn maar hun jongen raken uitgeput en stikken uiteindelijk door de mijten.

Veel succes met je vogels.

Met vriendelijke groeten,

Kees de Jongh




paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-05-18 - 21:29:49

ik sluit me aan bij kees


BJ
Oud Lid
Posts :109

Oud Lid
2005-05-20 - 10:40:55

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Bedankt voor jullie reacties!

Kees,
Hoe kun je zien of de krop gevuld is?
De jongen zagen er verder goed uit; de jongste was geler dan de andere (eerder dood denk ik). De oudste twee zagen er gezond rose uit. Ik zag dat ze dood waren doordat ze niet meer bewogen.

Dit was volgens mij het eerste nest van de ouders. Ik vond het vreemd dat de jongen doodgingen, omdat ik het nog nooit eerder mee heb gemaakt met grasparkieten. Meestal gaat dat wel goed, namelijk. En als er een dood ging, was dat omdat het jong veel later uit het ei kroop dan de rest en dus niet genoeg voer kreeg.

Wel heb ik de samenstelling van de vogels in het buitenhok gewijzigd. Ik had een aantal valkparkieten namelijk in het binnenhok gezet, omdat ze de andere valkparkieten bij het broeden lastig vielen. Nu zijn de jongen uitgevlogen, dus heb ik ze er weer bij gelaten. Twee dagen later waren de jongen van de grasparkieten dood. Kan dat zo'n grote invloed hebben dan, als er andere vogels (die ze al kenden, EN het is een ander soort) bij komen?

Lori-lover,
Ik heb geen nachtlamp, maar die heb ik nog nooit gehad en ik heb ook nog nooit eerder dergelijke problemen gehad... Kan dat nu opeens wel spelen?

En zou het ook kunnen dat de oudere twee doodgingen omdat de jongste al eerder dood was? Dat die zeg maar aan het ontbinden was en zo de andere besmette...?

Hartelijke groet,
BJ


oOfrankyOo
Oud Lid
Posts :44

Oud Lid
2005-05-20 - 13:08:11

het is mogelijk dat de leeftijd van bijde ouders verschillen en dat de man zijn verplichtingen niet nakomt of veel te laat
het kan zijn dat de pop al een nest heeft gehad en weet wat die moet doen om jongen groot te brengen .
helaas als de man jonger is zal hij niet meteen de pop voeren die dan op haar beurd de jongen voerd maar als de man het vertikt de pop te voederen laat staan de jongen .
het beste is dat de man 1 jaar ouder is dan de pop en meestal lukt het nooit het eerste nest
is zelden of je moet geluk hebben met oudere vogels
ik heb een pop van 2004 en 1 man van 2002
hun eerste nest hebben ze nu groot gebracht van 4 jongen en allemaal zijn ze volgroeid
nu als de jongen die jij hebt nog eten in hun krop hebben en toch dood zijn is het iets anders
1 : het kan zijn dat de jongen teveel eten hebben gekregen en dat de pop erop is gaan zitten ( bescherming ) en zo stikten meschien komt het door dat ze teveel zijn verstoord etc.
2 : meschien was het eerste jong al sneller dood en heb jij die telaat verwijderd die dan de andere jongen heeft besmet en wormen gaan via de cloata naar binnen
we kunnen wel gissen wat de oorzaken kunnen zijn 3 : ontsmet de nestblok ( desnoods verniew heb )en de kooi ook ontsmetten
maar veel kun je er niet aan doen als het hun eerste nest is ook al vind ik het jammer voor je dat de jongen dood zijn

voor de rest sluit ik me aan bij kees en is de volgende ronde met meer sucses grasparkieten kweken zeer snel dus niet paniekeren



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 115 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede