Genus ara x Genus ara in welke variateit dan ook spreekt men over hybride, dit word enkel in de groep van ara's zo benoemd.
Spreek je over bastaard, dan kom je terecht bij kanarie x Putter enz.
Het verschil in benaming heeft ook met vruchtbaarheid te maken.
Dat deze twee woorden in het woordenboek als hetzelfde worden aangeduid wil nog niet zeggen dat de betekenis die eraan gegeven word binnen de hybride/bastaardkweek ook eender is.
In alle landen om ons heen word er gesproken over hybride als men het over onderling gekruiste ara's heeft, kom je met het woord bastaard op de proppen, weet men gewoon niet waar je het over hebt.
Dan wat de 135 jaar betreft.
Enig idee voor hoeveel geimporteerde vogels dit getal staat, durf er geen schatting naar te maken, maar dat het er heel veeeeeeeeeeel zijn is wel duidelijk.
Kijk eens goed om je heen, ja ook op internet vind je wel foto's van nakweek.
Dat het al een algemeen geacepteert feit is, dat men praat over grote en kleine zegt genoeg.
Ja, dan mogen we ook de hand in eigen boezem steken toch, dan is er in al die jaren totaal niet zorgvuldig omgegaan met de wildvorm, dat mag dan toch ook naam krijgen.
Dan wat de rol van de hybride op langere termijn voor de raszuivere kan betekenen.
Iemand enig idee hoeveel raszuivere ara's er per jaar in de huiskamer verdwijnen, 100 of 1000 zou het echt niet kunnen zeggen, maar voor het bestand is iedere echt raszuivere ara er een teveel toch.!!!!
Als er nu een ara gekweekt kan worden die geschikter is voor de huiskamer dan de wildvorm.
Is het toch zo dat het mes aan twee kanten snijd.
Een, je houd de echte wildvorm in de avicultuur en kan men zonder problemen verder voor lengte van jaren, om dit bestand van zijn kwaliteit te waarborgen.
Twee, de grootste groep vogelliefhebbers (huiskamervogel bezitters) hebben de gelegenheid om een vogel aan te schaffen met ingekweekte eigenschappen die men graag ziet/heeft.
Zijn er op deze manier niet duizenden huisdieren tot stand gekomen, en zolang de mens al op deze aardkloot rondhuppelt, heeft hij zich omring met huisdieren, oke eerst als een levende voedsel voorraad, maar die tijd ligt toch al een behoorlijk eindje achter ons.
Door inkweken van bepaalde eigenschappen, zijn er toch dieren onstaan die voor diverse doeleinden inzetbaar zijn, en dit zou bij de ara's niet kunnen of mogen.
Ervaringen zijn er om gedeeld te worden, dat de hybride een uitermate handzame vogels is die exstreem vlug leert, en zeer snel een vertrouwensband met de mens aangaat op een niveau dat menig liefhebber de wenkbrauwen doet fronsen, van hoe is het mogelijk.
Ervaringen waar ook de forum lezer getuigen van is gezien de vele foto's al door mij geplaatst.
Geen ervaringen in de trent van, ik denk zus en zo, nee bewezen feiten gestaafd met eigen ervaringen maken dat ik zeg, ja de hybride zal zijn plaats in de vogelcultuur op eisen.
Gecontroleerde kweek van deze hybride's, onmogelijk, ga er maar aan staan, de grote jongens hebben allang hun zaakjes voor elkaar.
Je kunt alleen maar hopen dat de toekomstige hybride bezitter verstandig zijn of haar keuze gaat maken.
Maar desondanks neemt het niet weg dat een klein aantal geofferd zal worden, om een hele groep te behouden.
En ook al zouden we alle op een lijn zitten, dan nog houden we dat niet tegen.
Peter.