Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > babypapegaai Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-03-06 - 09:13:49 send message to Jacqueline

happy :)

Waar blijft dan de kwaliteit, hier word alleen maar gesproken over het in leven houden met allerhande produkten.
Vogels die als dwerg door het leven gaan, achterstanden opgelopen voor het leven, levensduur verkorting, allergieĂŠn, teveel om op te noemen.
Samenstellingen van handopfok voer dat op korte en langere termijn schadelijke invloed hebben op de vogel.
Zowel in de vorm van lichamelijke en geestelijke toestand.
Als men denk dat alle vormen van deze gebreken alleen maar voortkomen uit gebrek aan kennis in omgang van een papegaai/ara/kaketoe, dan staat de tijd toch wel stil in de algemene ontwikkeling van kennis op dit gebied.
Als men denkt dat alle papegaaien/ara/kaketoe's die door hun kleinere formaat een replica zijn van hun grotere soortgenoten door inteelt en niet door onvoldoende bouwstoffen in hun handvoeding, blijft ook hier de tijd van ontwikkeling en kennis stilstaan.

Oude vastgeroeste theorie'n zullen maar zeer moeizaam losgeweekt kunnen/moeten worden.
Soms is dat ook onbegonnen werk, (lijkt het) maar als vogelliefhebbers in het algemeen kun je en mag je hier niet aan voorbij gaan.
Ervaring, wat is ervaring, iedere leek kan met een beetje geduld/geluk een vogel opbrengen.
Maar een vogel op stok zetten die kan wedijveren met zijn soortgenoten in de natuur qua bouw, en geestelijk ook in balans is, daar komt toch wel iets meer voor kijken.
Ga eens vragen op plaatsen als het Loro Park waar een heel groot aantal van de nakweek met de hand opgebracht word, wat zij geven aan handvoeding.
Kom je geen produkten tegen die in dit en het andere topic allemaal de revue hebben gepaseerd.
En kom nu niet aanzetten met, jamaar die vogels zijn geen huiskamervogels, die worden weer ingezet voor de kweek, want het zijn en blijven vogels, echt volgroeit.

Dat erin deze materie nog heel wat sloopwerk verricht moet worden ten aanzien van handvoeding maken topic's als deze wel duidelijk.

wink ;)
Peter.



Pattie
Website Member
Posts :637

Website Member
2005-03-06 - 09:59:40 send message to Pattie

quote
Het voer liet zich er niet uit maseren, het kuiken gaf ook niet over.


Hoe masseer je dit eruit..?? Omhoog maseren tot hij overgeeft, of gaat hij overgeven van het maseren..??


Pattie
Website Member
Posts :637

Website Member
2005-03-06 - 10:01:20 send message to Pattie

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

quote
Kropverzuring treed op wanneer de oude voeding "botst"met de nieuwe voeding, simpel gezegd. Het kan dus ook kwaad als de krop tussentijds niet leeg is.



sad :(ooh, de dierenarts zei tegen mij dat de krop zowiezo 1 maal daags heel goed leeg moest zijn bijv na de nacht.. verder maakte het niet zoveel uit..
maar goed dat ik het dan toch elke keer goed leeg laat worden happy :)

quote
Ik wilde nog even toevoegen dat het van belang is dat minimaal 1 keer per dag de krop leeg moet zijn voordat je weer gaat voeren.



dit heb ik dan ook weer uit een ander topic gehaald..?? wat is nou waar..??


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-03-06 - 10:24:47 send message to oranjekuif

voorkomen is beter dan genezen,dus hoe vaker leeg,hoe minder kans op kropverzuring

mvg renewink ;)


Pattie
Website Member
Posts :637

Website Member
2005-03-06 - 13:00:00 send message to Pattie

ja daar heb je dan weer gelijk in..


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-06 - 15:02:57 send message to dooren

1 keer per dag krop helemaal leeg is erg weinig, toen ik ze met de hand grootbracht was dat altijd tussen elke voeding.
Als bv. voer vrij dik is van samenstelling wordt deze ook altijd traag verteerd, voeding wat dunner houden voorkomt zodiende ook al kropverzuring omdat het voer niet te lang in de korp blijft.
Misschien moet men dan wel een keerje meer voeren maar dat is altijd beter.

Tegenwoordig laat ik alles door de ouders grootbrengen, ik heb bepaalde trucs dat ouders of pleegouders de jongen in geval van nood toch grootbrengen.

Mijn loris zijn altijd bestemd voor de nakweek, dus het is zowieso beter dat ze een goede sociale opvoeding krijgen door de ouders. Maar voor iemand die perse een tamme huiskamervogel wil, zal die het lieftst deze vogel vanaf het begin grootbrengen.

Persoonlijk vindt ik dat onzin omdat een jonge papegaai die juist zelfstandig is, net zo goed tam te maken is en hoef je al die rompslomp en risico van handopvoeding niet te nemen. Stond een goed stuk in de laatste Pakara, dat latere problemen zoals plukken minder voorkomen.
Maarja er zijn genoeg mensen die het hiermee niet eens zijn op dit forum.
Bij mij gaat niks weg voor in de huiskamer, te veel risico dat ze in onervaren handen vallen, of dat ze de rest van hun leven in een kleine kooi moeten slijten.
Bij kwekers is er natuurlijk ook risico, maar ook kans dat er nog wat gekweekt wordt in de toekomst, zodat import niet nodig is.

Inderdaad voor de kwaliteit van de vogels is het altijd beter om ze natuurgetrouw groot te laten brengen, daar kan geen handvoeding tegenop.
Gert.


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-03-06 - 18:19:14 send message to natasja

handopfok of natuurbroed blijft natuurlijk altijd wel een struikelblok van voor en tegenstanders , zoiets als de discussies over mutaties .

Ik ben in veel gevallen tegen het met de hand opfokken omdat ik meer mensen in mijn omgeving ken die er niet geschikt voor zouden wezen dan dat ze er wel geschikt voor zouden zijn , maar .. ik zou zelf dus wel altijd blijven kiezen voor een vogel die ik de laatste weken zelf met de hand kan voeden , voor mij persoonlijk houd dit namelijk een groot verschil in al zal ik de laatste zijn die zal ontkennen dat ook natuurbroed minstens zo tam kan worden als handopfok , het is een persoonlijke keuze die voor iedereen meespeelt


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-03-06 - 18:59:53 send message to oranjekuif

Nadelige gevolgen van handopfok(huiskamer vogel).

schijnen wel groter te zijn,dan men eigenlijk dacht,blijkt nu uit onderzoek wat geplaatst staat in pakara

De literatuur die ook voor dit artikel genoemd wordt liegt er niet om,zal dus wel een kern van waarheid inzittensad :(sad :(

MVG Rene


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-03-06 - 19:25:30 send message to Jacqueline

happy :)


The graphic number 2 presents the growth rates of Pyrrhura p. perlata chicks that were initially with their parents during their first 7 days of life, and then, for several reasons were hand-raised until they could wean, together with the exclusively parent-raised chicks. The growth of the chicks that were partially hand-raised is practically the same as the ones raised exclusively by their parents. These results support the theories about the transmission of any type of growing factor from adults to chicks through the crop in the first weeks of the chick, although we have not carried out any study confirming this factor.(5).

References

1. Clubb, K, D Skidmore, R Schubot & S L Clubb (1992): Growth rates of handfed psittacine chicks. In: Psittacine aviculture.Perspectives, Techniques and Research. R M Schubot, K Clubb & S L Clubb (eds.). Loxahatchee, Avicultural Breeding and Research Center. Pp. 14/1-14/19.

2. Flammer, K & S L Clubb (1994): Neonatology. In: Avian Medicine: Principles and Applications. B W Ritchie, G J Harrison & L R Harrison (eds.). Wingers Publishing, Inc. Lake Worth, FL. Pp. 805-838.

3. Hanson, J T (1987): Handraising large parrots: methodology and expected weight gains. Zoo Biology 6: 139-160.

4. Swinngerton, K, F de Ravel, J Webb, R Lam, H Schellander (1997): Captive management of Echo parakeets (Psittacula eques). Unpublished report to UNDP, World Parrot Trust, Jersey Wildlife Preservation Trust and Mauritian Wildlife Foundation. 72 pages




Jonge die vanaf dag 7 verder zijn groot gebracht met de hand laten geen afwijking zien in groei en ontwikkeling ten opzichte van natuurbroed.

Jonge die vanaf dag 1 met de hand worden groot gebracht vertonen wel een langzamere ontwikkeling in de eerste 7 dagen, om daarna een gestage lijn naar boven in te zetten.
Dit is enkel van toepassing op jonge uit een broedmachine.

wink ;)
Peter.


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2005-03-06 - 19:46:46 send message to thuis

Dat boekje van de baby-papegaai geschreven door Mevr. Thijssen is echt super, gemakkelijk leesbaar en zeer duidelijk. Ik heb mevrouw thijssen zelf leren kennen en met haar hulp heb ik mijn eerste baby witkuifkaketoe op stok gekregen.
Verder betreft de krop heb ik geleerd dat als het wal te langzaam gaat, dus niet leeg als het tijdstip van de volgende voeding nadert, kan je proberen dit proces wat te versnellen met enkele lepels brandnetelthee.
Een lege krop voorkomt gewoon veel narigheid.
De handopfok van Kaytee zegt dat er met dit voer bijna geen kans is op kropverzuring en ik was hier meer tevreden over dan met nutribird.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-03-06 - 20:41:31 send message to dooren

Betreft wel een pyrrhura ondersoort, zou mij benieuwen bij een papegaaiachtige.
Maar los van het theorische groeimodel is voor een kweker (en dat weet je Peter) ook de inprinting en socialiseren door de oudervogels van belang om in de toekomst een goede kweekvogel te verkrijgen. Ook daarin kwaliteit na streven. Nu zullen er best wel veel handopfok vogels zijn die het ook goed doen met het kweken. Maar keer op keer met de handgroot brengen zal zich op langere termijn bij bepaalde soorten wreken, op korte termijn zullen deze effecten minder zijn.
Maar stereotype gedrag en stoornissen leiden immers tot mindere of geen nakweek.
Gouldskwekers hebben ook negatieve ervaringen met verkeerde imprint van japanse meeuwen, dit zullen wij als papegaaienkwekers dat ook moeten voorkomen.

Maw voor serieuze opzet van jonge kweekkopels liever volledige natuurfok. Ik geloof dat een serieuze kweker dit ook altijd zal nastreven, handopfok zal alleen gebeuren als er beslist geen andere keuze meer mogelijk is.
Gertwink ;)


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-03-06 - 20:56:59 send message to Jacqueline

happy :)

Is een onderzoeks verslag vanuit het Loro Park.
Daar worden geen vogels aan particulieren verkocht, alleen aan professionele kweekstations en dierenparken, geen bericht te vinden over papegaaiachtigen.
Ook geen negative bericht geving over het niet tot kweken komen van de geplaatste handopfok in dergelijke kweekstations.dierenparken.

Wilde alleen maar even aantonen dat er wel onderzoek word gedaan naar het eventuele verschil van opgroeien bij natuurbroed en handopfok, of de soort waar dit mee gedaan is niet van toepassing is op andere soorten laat ik even in het midden, volgens de heren onderzoekers is het dus van toepassing op meerdere soorten.

Vanuit het ei (broedmachine) is er wel een aannemelijk verschil in de eerste 7 dagen waar genomen.

Ben van deze manier om tot nakweek te komen bij de gangbare papegaaien/ara's/kaketoe's ook niet gecharmeerd, ben erwel van overtuigt dat de zorg en antistoffen die de ouders geven in de eerste weken een niet te vervangen onderdeel is.

wink ;)
Peter.


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-03-06 - 21:21:40 send message to oranjekuif

Peter,zeg je hier boven dat het loro park geen vogels verkoopt aan particulieren,of bedoel je een ander park?

Want vogels van het loropark en ook walsrode zijn op diverse plaatsen te koop.

De huidige curator van het loropark schrijft in zijn boek over handopfok:

papageien,die einzeln und isoliert,ohne jeglichen kontakt zu artgenossen aufgezogen wurden,erwiesen sich oftmals als nicht zuchttauglich,da ihre Pragung auf den menschen
zu stark war und artgenossen nicht als solche erkannt wurden.

Hij noemt dat grijze en kakatoes hier zeer snel toe neigen (naar vermenschlichung)



in het loropark maar ook bv bij Dios plaatsen ze de jongen handopfok in grote volieres,met een boel andere papagaaien bijelkaar om ze weer vogel te laten worden

of men onderzoek gedaan heefdt of deze vogels (in het ALGEMEEN)uiteindelijk net zo geschikt zijn als natuurbroed vogels is mij niet bekent

MVG Renewink ;)


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2005-03-06 - 21:41:17 send message to thuis

quote
Jonge die vanaf dag 1 met de hand worden groot gebracht vertonen wel een langzamere ontwikkeling in de eerste 7 dagen, om daarna een gestage lijn naar boven in te zetten.
Dit is enkel van toepassing op jonge uit een broedmachine.


ben ik helemaal met je eens.
Ik heb witkuifjongen van 1 koppel grootgebracht via de broedmachine en via gastouderschap met edelpapegaaien en zag een groot verschil.
a) ik hield niet alle jongen in leven, de edels verloren er geen 1
b) de jongen bij de edels oogden levendiger, gezonder, beter doorvoed, groeiden sneller en zaten sneller en mooier in het verenpak.


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2005-03-06 - 21:43:40 send message to thuis

o ja,als de kaketoe eenmaal zelfstandig at en helemaal in de veren zat, zag je inderdaad geen verschil meer.




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 102 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede