Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > papagaaien Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-01-02 - 07:12:50

Dit bericht is 8 keer gewijzigd

happy :)

Koot.

Lees met een glimlach je reactie's en vragen.
Doet me denken aan lang geleden.

Je vliegruimte is 14 bij 2.20, indien mogelijk was geweest ware 7 bij 9.20 beter geweest.
Waarom, uitwijk mogelijkheden voor de vogels onderling zijn in een vierkant beter dan in een lange rechthoek.
Maar met een dunne bevolking van deze ruimte en goed verdraagzame soorten is het geen probleem.

Amazone's zijn erg teritorium gericht, zeker als er sprake is van volwassen vogels, dus alleen poppen of mannen gezamelijk houden.

Grijzeroodstaarten zijn kolonie vogels, tot het broedseizoen, dan zonderen ze zich af om met voortplanting te beginnen.
En ook hier komt dan teritorium drift om het hoekje kijken.

Grote ara's zijn zeer verdraagzaam onderling, maar ook hier weer hetzelfde, zodra het broedseizoen nadert krijg je strijd.

Dwerg ara's kunnen felle rakkers zijn als het gaat om hun teritorium, zeker verschillende soorten onderling en ze deinzen er niet voor terug om hun grote broers en zussen even terecht te wijzen.

Voor de vliegruimte die je tot je beschikking hebt.
1 ara groenvleugel, 1 blauwgele ara, 1 geelvleugel ara, 4 grijzeroodstaarten,4 amazone's blauwvoorhoofd,dubbele geelkop,cuba,wijnborst. 4 pionus menstruus. poppen of enkel mannen.
Zomaar een voorbeeld, brengt wel kleur en afwisseling.
De ara's hebben elkaar alsook de andere soorten om toch sociaal contact te hebben met soortgenoten al is de kleur wat anders.

Plaats geen watervogels.hoederachtige bij deze vogels.
Niet om de verdraagzaamheid maar om problemen te voorkomen qua ziekte's.

Zorg voor een scheidingswand dat deze vogels geen zicht hebben op de kweekkooien/koppels.


Kweekkooien en vluchten.

Plaats nooit twee de zelfde soorten naast elkaar, maar zet ze om en om.
Dit om bravour gedrag bij hoofdzakelijk de mannen te voorkomen.
Er zijn soorten die zelfs met de buurman 5 kooien verderop ruzie maken, ondertussen gaat de pop verder met haar legsel, viola weer een onbevrucht legsel, want manlief vind het noodzakelijk dat die buurman wel even op zijn nummer gezet word, maar vergeet wat hij werkelijk moet doen door zijn teritorium drift.
Dubbel gaas zal hier niet afdoende zijn.

Plaats voldoende klim en loop stokken in je buitenvlucht, zo houd je de vogels enigzins van het gaas af.
Papegaaien staan er eenmaal niet om bekend dat ze veel vliegen maar klimmmen des te meer.

Zoals je al aangeeft, je begint pas.
Ook met bouwen van de vluchten, nu weet ik niet in wat voor aantallen, maar indien mogelijk bouw het in units, zeg bij wijze van spreke units van vijf koppels, afgescheide tussenruimte, en weer vijf units.
Dit als voorzorgsmaatregel/bescherming om te proberen te voorkomen van overslaan besmettelijke toestanden.
Plaats de kweekkooien met de vlucht naar het oosten, dus de opkomende zon moet in de kooien vallen en na het middag uur vanaf de achterkant je kooien beschijnen.
Dit om schaduw en koelte te verkrijgen, en niet zoals je zo vaak ziet dat ze zitten te puffen op stok omdat de volle zon recht op hun kooi staat.
De temperatuur in een broedblok wat beschenen word door de volle zon is ondraagelijk hoog voor de pop, uitdroging van eitjes is zeer wel mogelijk en is een aanslag op het lichamelijk welzijn van de vogel in kwestie.
Is een van de redenen dat veel koppels niet tot nakweek overgaan, kijk in de natuur je vind haast nooit een nest op de zuidwest zijde van een boom.huis.schuur en wat al niet meer.
De morgenstond, heeft goud in de mond.


Dan een advies.

Ga zeker niet overhaast te werk met aankopen, een nieuwe op de markt is al gauw bejaagd wild.
Dat je met 2/3 jarige wilt beginnen is wel goed, maar koop alleen het beste en neem met minder geen genoegen.

Sla niet alleen info in over wat voor soorten maar verdiep je in de voedingsleer van papegaaien en dan niet alleen van los gehouden vogels maar ook ten aanzien van kweekparen, want hier zit een groot verschil in.

Niet een nacht ijs maar vele nachten ijs zullen je er voor moeten vrijwaren van miskopen.
Ben je weg van een bepaalde vogel, probeer iemand mee te krijgen die er meer kijk op heeft, zodat je toch wat meer zekerheid hebt.

Bedenk een ding, vele gingen je voor en allemaal betaalde ze lesgeld, maar met de info van tegenwoordig lijkt me dat niet meer nodig.

Heel veel succes en wijsheid toegewenst.

wink ;)

Peter


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-01-02 - 10:21:33

,,papagaaien staan er nu eenmaal niet om bekend dat ze veel vliegen,,
Zou dit niet moeten zijn;papagaaien zouden,en willen graag vliegen maar die mogelijkheid wordt ze meestal niet geboden.
Kijk maar eens naar natuuropnames van aras , pionussen en amazones in het wild.(ook kakatoes en grijze)
Er zijn wel soorten die minder graag vliegen (vooral grotere amazones)
Maar als je geen mogelijkheid tot vliegen hebt moet je wil klimmen!happy :)wink ;)


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2005-01-02 - 11:17:58

quote
Er zijn soorten die zelfs met de buurman 5 kooien verderop ruzie maken, ondertussen gaat de pop verder met haar legsel, viola weer een onbevrucht legsel, want manlief vind het noodzakelijk dat die buurman wel even op zijn nummer gezet word, maar vergeet wat hij werkelijk moet doen door zijn teritorium drift.


Weer wat geleerd.!


koot
Oud Lid
Posts :12

Oud Lid
2005-01-02 - 12:18:25

Jongens jongens, wat ben ik toch blij met jullie!! Hier hebben we echt wat aan!wink ;)
De kweekkooien en vluchten worden trouwens in een veldschuur gebouwd, dus geen last van tocht en felle zon. Aan de voorkant is de schuur open maar daar komen 'zeilen' voor die de wind tegen houden en het licht doorlaten. Ik wil er om te beginnen 6 nachthokken met vluchten maken van 2.00 m hoog, 2.40 m diep en 1 m breed (nacht/broedhok) en de vlucht 1 m breed en 6 m lang en dus ook 2.00 m hoog. Het is de bedoeling dat er achter de nachthokken een gang komt van 0.60 m zodat er nooit 1 kan ontsnappen. De nachthokken worden voorzien van verwarming (is toch nodig??)maar op wat voor temperatuur moeten die hokken zijn? Is het nodig om van het nachthok naar de vlucht een soort 'klapluik' te maken zodat de wind niet in het nachthok kan?? De hokken en vluchten staan op een betonnen ondergrond. Wat kan ik het beste op de vloer leggen? Tegels in het nachthok of zo laten en gewoon zand in de vluchten of...? Moet ik dus tussen iedere vlucht dubbelgaas zetten. De nachthokken worden gemaakt van damwand met isolatie ertussen.Wellicht heeft er iemand een bouwtekening van een vlucht??razz :p
Zo, kom maar weer op met wat jullie hiervan vinden. Ik kan niet wachten alleen mijn printer loopt roodgloeiend...haha!laugh :Dlaugh :Dlaugh :D


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-02 - 12:34:14

Over aanschaf: ik zelf koop het liefst jonge natuurbroed vogels zo kort mogelijk na het zelfstandig worden, dus direct bij de ouders vandaan. Je ziet deze jonge vogels dan volwassen worden, wat een prachtig proces is om te zien. Indien mogelijk koop je meerdere onverwante vogels zodat je deze zelf hun partner kunt laten kiezen. Voor mij is dat niet mogelijk. Deze jonge natuurbroed vogels worden redelijk makkelijk voldoende tam. Binnen een a twee weken namen wilde net zelfstandige natuurbroed amazones eten aan uit de hand. Voordeel is ook dat je precies weet waar de vogels geweest zijn en wat er gebeurt is met ze, wat bij twee a drie jaar oude vogels lang niet altijd het geval is, of gewoonweg niet te vertrouwen is. Verder raad ik aan om de ouders te kunnen zien: je weet dan of de ouders beide van de juiste (onder)soort zijn, of de ouders wildvang zijn wat van belang is voor verwantschap. Sommige papegaaien van nog maar enkele jaren oud zijn reeds bij een lawine eigenaren geweest, dat wil je niet weten. Dat brengt allemaal risico's met zich mee en is bovendien niet bevorderlijk voor de vogel zelf. Met name hele jonge papegaaien zijn heel flexibel en passen zich het makkelijkst aan aan een bepaalde wijze van huisvesten. Pas op voor oudere vogels, vaak is hier iets mee, deze blijven rondzwerven in het circuit, echt goede oudere vogels of koppels worden over het algemeen niet verkocht; er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar dat is in het geval van wildvreemden moeilijk in te schatten. Koop nooit import, vanwege ethische redenen, maar ook vanwege de veel grotere aanpassingsproblemen en een veel groter risico op ziekte en overlijden van de vogel. Alleen vogels met vaste, gesloten voetring van de juiste maat zijn hier gekweekte vogels. Alle vogels met breekringen zijn importvogels.

Koppels van verwante of dezelfde soorten kunnen elkaar negatief beinvloedden als ze dicht bij elkaar zitten. Dit kan ook positief zijn: van twee koppels venezuela's werd bij mij de man van het ene koppel verliefd op de pop van het andere. Dit was wederzijds. Nadat ze bij elkaar gezet waren hadden ze binnen enkele weken eieren. Twee koppels kunnen elkaar ook verschrikkelijk storen dus wees er op voorbereid dat je de mogelijkheid moet hebben om ze zover mogelijk uit elkaar te zetten zodanig dat ze elkaar niet zien. Het lijkt me ook raadzaam om te zorgen dat de vogels in de grote voliere de vogels in de kweekvluchten niet al dichtbij in het zicht hebben, dat kan ook heel mooi met wintergroene beplanting waarbij ik je vuurdoornstruiken wil aanraden. De mooi gekleurde bessen kun je in de herfst aan de vogels voeren.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-01-02 - 12:57:09

happy :)

Het plaatsen van voldoende zitstokken en klimstokken dient drie doelen.

Voorzien van voldoende knaaggelegenheid.
Het stumileren van speelgedrag, tuimelen/klimmen/ravotten.

En de man gebruikt deze klimstokken/loopstokken voor zijn pronkgedrag/intimidatiegedrag/hofmakerij.
Hij zal lopen over deze stokken als een bodybuilder, vleugels half langst zijn lichaam en opgeblazen als een michelinpopje.
Prachtig om te zien, vooral bij amazone's, de geelnek in het bijzonder.

Dus zeker niet als compensatie voor het vliegen.


happy :)
Peter.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-02 - 14:48:21

Met name houders van australische parkieten hebben de neiging om alleen een rechte houten ronde stok aan het begin en aan het eind te maken. Dat is voor papegaaien inderdaad veel en veel te eentonig.
Maak schommeltjes van kettingen en wilgentakken, hang scheve wilgentakken op, hang een flink dik touw op. Ook de relatief als vlieglui bekend staande muller amazone vindt het heerlijk om op een touw te wiebelen, te hangen, enzovoorts. Wees creatief in het inrichten van de voliere zodat de vogels nieuwe impulsen en mogelijkheden blijven krijgen.
Papegaaien moeten zovaak mogelijk flink kunnen knabbelen aan lekkere verse (wilgen)takken. Geef ze veel klautermogelijkheden, maar geef ook amazones de gelegenheid en kans om te vliegen. De vliegluie soorten dienen verleidt te worden om te vliegen. Voor een deel is niet-vliegen ook een gewoonte vanwege vaak veel te kleine behuizing.
Ik heb in de voliere ook een flinke wilgenstruik, boven een bepaalde hoogte vreten ze hem op, maar hij loopt gewoon uit. Ook heb ik diverse kruiden en frambozen in de voliere groeien, ook hier eten de vogels in de zomer geregeld van. Ze knagen de frambozen ook wel enigzins af, maar die komen volgend jaar toch weer vanzelf uit de grond omhoog. Dit werkt met name in wat grotere volieres (bij mij circa 7 x 2.2 x 2.5 m met 1 koppel erin)


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2005-01-02 - 16:06:33

quote
Het is de bedoeling dat er achter de nachthokken een gang komt van 0.60 m zodat er nooit 1 kan ontsnappen. De nachthokken worden voorzien van verwarming (is toch nodig??)maar op wat voor temperatuur moeten die hokken zijn? Is het nodig om van het nachthok naar de vlucht een soort 'klapluik' te maken zodat de wind niet in het nachthok kan?? De hokken en vluchten staan op een betonnen ondergrond. Wat kan ik het beste op de vloer leggen? Tegels in het nachthok of zo laten en gewoon zand in de vluchten of...? Moet ik dus tussen iedere vlucht dubbelgaas zetten. De nachthokken worden gemaakt van damwand met isolatie ertussen.Wellicht heeft er iemand een bouwtekening van een vlucht??

De bedoeling is ook zeker om vanuit de gang de vogels te voeren.Die gang erachter is naar mijn mening wat krap.Ik weet niet hoe groot je bent, maar als 2 tot 3 keer per dag je door een smal gangetje moet wurmen om te voeren ben je dat gauw zat en wenste je dat het het wat groter/breder had gemaakt.Ik zou het minimaal op 80cm tot 1 meter houden.
Het nachthok hoeft niet perse verwarmt te worden maar bij vorst wel vorstvrij houden op ongeveer 5 graden maardat is afhankelijk van de soort de een kan bij min 8 zich nog prettig voelen en de ander valt zowat van zijn stok als het rond plus 5 is. Wat er op de grond moet? Moet je even door het forum heen spitten daar is al 1 of 2 keer een topic aan besteedt.Dubbel gaas is geen eoverbodige luxe en de afstand, zoals eerder vermeldt ,van ongeveer 3 cm ook niet. ik heb een afstand van 2 cm en is eigenlijk te weinig.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-02 - 16:10:15

Ik zou tussen de nachthokken geen dubbel gaas maken, maar een dichte wand. In de nachthokken hang je ook de broedblokken en het is beter als de koppels daar elkaar niet kunnen zien en enige privacy hebben. De meeste papegaaien zullen het bij +5 prima doen, en ik neem aan dat ze ook in de winter naar buiten mogen, dan is mijns inziens een groot temperatuurverschil niet aan te raden. In mijn nachthok van sandwichplaten van 6cm hoef ik bij niet al te extreme vorst niet te verwarmen om het drinkwater niet te doen bevriezen.


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-01-02 - 18:32:59

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Vorstvrij voldoende(5 graad)Tocht en vocht zijn voor vogels een groter probleem.
Kooien zou ik voor papagaaien wat breder maken dan een meter(mooier om te zien,en je kunt er ook eventueel een andere soort in zetten)
Aanschaf vogels,denk ik precies hetzelfde over als Johan Blok
Meer geduld resulteerd vaak in meer plezier,
Met een 2 of 3 jarig stel hoefd niks mis te zijn maar,je ziet als liefhebber binnen die jaren wel of het klikt(een koppel is) of niet.
Dus vaak zijn 2,3 jarige vogels die te koop aan worden geboden wel een koppel ,maar geen paar.
Ik heb geen tekeningen van kooien maar 1 ding weet ik wel,ideale kooien zijn er niet te bouwen.
Meestal als ik net klaar ben met nieuwe kooien ,wil ik al weer verbeteren.
tot nu toe veel gezien,maar nog niks echt ideaal,maar ja elk voordeel heb zijn nadeelwink ;)


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-01-03 - 06:34:06

happy :)

Geef eens een indicatie van de soorten die je eventueel wil gaan houden.
Dan is het wat makkelijker om de indeling te maken.
Wat aanschaf betreft, hoeveel geduld heb je, wil dit jaar al kweekresultaten of zeg je ik heb de tijd en begin echt met jonge vogels.
Wat eigenlijk wel aan te raden is, maar zoals bij zovele een nestje baby papegaaitjes is toch wel waar men naar uitkijkt.

Nu is het wel zo een goed kweekkoppel kun je niet kopen dat word gegunt.
Vele hebben toch hun kennissen in de vogel wereld en als men wat wil inkrimpen dan gaan toch de meeste goede kweekkoppels naar deze kennissen.

Dus goed opletten en niet vallen voor de gladde verkoop praatjes.

Het materiaal dat je gaat gebruiken voor de te bouwen kooien is perfect, goed schoon te maken en houd ongedierte buiten.

Weet nog wel een adresje waar men deze platen vrij goedkoop verhandeld, is wel B keus maar dat is enkel door een lichte kleur afwijking aan de buiten zijde, of het zijn restpartijen.
Varierend van 5 cm tot 8 cm dikte.
Dus mocht je nog geen mega partij in geslagen hebben dan laat het maar weten.

De afmetingen die zo'n beetje doorgeeft zijn vrij ruim bemeten in lengte maar niet in de breedte, zou eerder wat in lengte inkrimpen en het bijvoegen in de breedte.
Maar dat is natuurlijk afhangkelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt.
Met een afsluitbaar binnen gedeelte houd je warmte binnen en ongedierte buiten.
Tevens is het dan een echt rustpunt voor je vogels vooral s'nachts.
Naar ik begrepen heb woon je aardig vrijstaand, dat brengt met zich mee dat er ook meer inlandse roofdieren rondlopen, en dat is een factor die je zeker niet te licht op moet vatten.
Vandaar een afsluitbaar binnengedeelte.

wink ;)
Peter.


koot
Oud Lid
Posts :12

Oud Lid
2005-01-03 - 15:48:20

Dank jullie wel weer!
De soorten die we het leifst willen gaan houden zijn grotere papagaaien soorten/ ara;s en kakatoes.
Ik vind de tip ook wel veel waard om te beginnen met wat jonge vogels. Natuurlijk zou ik het liefst zo snel mogelijk een nestje baby papagaaitjes hebben, maar ten 1e weet ik dat het erg moeilijk is om een goed en betrouwbaar kweekkoppel aan te komen en daarbij kan ik beter eerst wat meer leren over de vogels zelf dan meteen al het moeilijkste op mijn nek te halen. Sowieso weet ik geen betrouwbare adressen hier in de buurt. Ik ken maar 1 dierenwinkel die zich gespecialiseerd heeft in papagaaien (zeggen ze?!) en regelmatig baby's of wat oudere papagaaien in de verkoop heeft, maar ja...? En 1 adres in Belgie (Mol) waar ik 1 x ben wezen kijken.
Verder heb ik nog geen materialen besteld, maar we hebben een adres doorgekregen in Bladel die dit spul ook 2e hands aanbiedt. Is dit dezelfde of heb je iets anders???
De nachthokken worden ook inderdaad helemaal dicht. We wonen in een boerderij en de kweekkooien/ vluchten komen in een veldschuur. We zitten erg achteraf en hebben hier waarschijnlijk inderdaad meer ongedierte en rovers dan elders. Hoewel we met de kippen en eenden e.d. nooit van iets last hebben (tot nu toe dan...!)
Ik ga uitmeten of ik de hokken en vluchten wat breder kan maken. Denk inderdaad dat dat wat beter en in ieder geval mooier zal zijn.
Laat maar weten aan wat voor indeling en rassen vogels jullie denken. Wat ik wel/ niet langs elkaar kan zetten. De nachthokken zijn dus in ieder geval allemaal dicht en tussen de vluchten komt dubbelgaas. Het zullen in de veldschuur ongeveer 6 hokken/vluchten naast elkaar worden en aan de overkant ervan staat de grote voiliere die we in 2en splitsen en waar dus ook weer 2 soorten koppels of kolonies in kunnen.
Graag weer ideeen!!!happy :)happy :)wink ;)


koot
Oud Lid
Posts :12

Oud Lid
2005-01-03 - 16:00:46

Dan nog een ander vraagje: Heeft er misschien iemand een foto dat er een papagaai op zijn schouder zit??? Mijn zoontje zou dat heel graag willen zien... alvast bedankt!!


parkietenpeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-01-03 - 16:56:16

quote
Ik ken maar 1 dierenwinkel die zich gespecialiseerd heeft in papagaaien


Probeer eerst hier een advertentie te plaatsen om van kwekers vogels te kopen voordat je naar een winkel toe gaat.

Mijn advies. wink ;)

Peter


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-01-03 - 18:53:06

Dit bericht is 4 keer gewijzigd

happy :)laugh :D

Koot.

Tjonge, noem je dat eenvoudig beginnen.
Voor advies van kaketoe's moet je bij Oranjekuif zijn.
Die hebben we niet in ons bestand.
Ara's dat is ook niet de gemakkelijkste weg die je kiest.
Nou wat kweekkoppels betreft op het gebied van ara's vergeet het maar, daar zul je echt met jonge koppels of jonge losse vogels moeten beginnen.
Maar je hebt een schitterende vliegvoliere om met jonge vogels te beginnen, kunnen ze in alle vrijheid naar elkaar toegroeien en hopen dat ze koppelen, wat over het algemeen best wel wil lukken.
Je krijgt dan zoiets.



8 maanden oud.




Nu 20 maanden oud.


5 maanden oud.


Het zien opgroeien van zulke rakkers is een tijd die je nooit vergeet, plus dat je ze door en door leert kennen.
Dat dit wederzijds is behoeft geen uitleg.
Op deze manier je koppels samenstellen is gewoon prachtig, en ik moet je wel waarschuwen, ze pakken niet een stukje van je hart, nee ze nemen het helemaal in beslag.

Het adres voor de bouw materialen is niet in Bladel, maar in Nieuwe Molen dat is in Zeeuws-Vlaanderen.
Dus qua afstand eigenlijk niet echt goedkoper lijkt me.

happy :)
Peter




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 148 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede