Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > (Huiskamer) Papegaai alleen? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
<<< vorige


Rocky4you
Oud Lid
Posts :15

Oud Lid
2004-12-17 - 11:43:11 send message to Rocky4you

Rupicola
Ik vind je uitspraken nogal kort door de bocht, Het is wel zeer goed mogelijk een vogel zonder soortgenoot in een huiskamer te houden.
Mits er word voldaan aan de behoeften van de vogel aan gezelschap, mijn vogels zijn gelukkig 24 uur per dag in mijn persoonlijke gezelschap (behalve als rocky EN ik slapen) en reken maar dat we gelukkig zijn!!
Rocky is een Edel man en heeft dus niks last van broednood ed..maar ik ken ook diverse poppen die in huiskamers worden gehouden en ook die vogels zijn levendig, aanhankelijk, gezond, speels...
Ik durf jou stelling niet zonder meer over te nemen, we weten er te weinig van om het alleen houden of met soortgenoten te kunnen veroordelen.
Er zijn legio andere huisdieren die ook de behoefte hebben die een papegaai heeft, deze dieren worden al duizenden jaren soms als huisdier gehouden. Ook deze dieren hebben nog steeds hun instinct maar zullen niet weggaan bij hun verzorger ook al hebben ze daartoe de kans.
Dit lijkt mij toch wel het een en ander te betekenen....
Gtr, Rocky


Hawkeye_nl
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-12-17 - 12:16:27 send message to Hawkeye_nl

quote
Excessief schreeuwen, plukken, bijten, stereotype en ander afwijkend gedrag.
...
E.e.a. is wel vaak te herleiden naar eenzame vogels, verveling of slechte huisvesting enz enz.

Er zijn al heel erg lang onderzoeken over de hele wereld waarbij de oorzaak van het afwijkend gedrag gezocht wordt. Tot op heden is het nog niet gelukt om de werkelijke oorzaak 100% vast te stellen. Ook vogels in groepsverband of in koppelvorm blijken maar al te vaak last te hebben van dit afwijkende gedrag. Het is dus erg moeilijk om hard te maken dat vogels dit doen omdat ze alleen worden gehouden. Uit het laatste onderzoek in Amerika kreeg ik van mijn dierenarts te horen dat verveling de grootste oorzaak lijkt te zijn maar een hele goede tweede plaats lijkt weggelegt te zijn aan verkeerd voer!

Ik ken heel veel mensen met een papegaai. Ik schat dat ongeveer 60% daarvan een enkele vogel hebben. Sommige dieren zijn al ruim over de 20 jaar oud en zijn nog altijd topfit en vermaken zich perfect. Een vast dagritme is volgens mij persoonlijk een goede sleutel tot een gezonde vogel.

Erwin



rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2004-12-17 - 12:52:12 send message to rupicola

Erwin,
ik heb hiermee dan ook het overgrote deel van vogels met afwijkend gedrag bedoeld. Dat is nu eenmaal vaker een solitair gehouden vogel dan een sociaal gehouden vogel.

Was het maar waar dat de absolute oorzaak even precies te bepalen zou zijn. Dat zou veel ellende besparen. Ik geloof zelf ook sterk in de hoofdoorzaak verveling, gevolgd door het gecompliceerde voedingsverhaal.

Ben het ook zeker met je eens dat vogels en vele andere diersoorten zeer hechten aan een vast dagschema. Neem als klein voorbeeld maar eens hoe snel een vaste voedertijd in de bio-klok van onze vogels opgeslagen wordt! happy :)

Dan nog even voor de duidelijkheid:
Gelukkig zijn er ook solitair gehouden vogels waarmee het heel goed gaat. Dergelijke vogels ken ik ook wel. Het bizarre hiervan is dat het eerder een uitzondering lijkt te zijn en dat je het veel vaker zo anders ziet.
De aandacht voor de vogel neemt gestaag af en de ooit prachtige papegaaien zitten ergens duf en dof voor het raam met hun bakkie 20 jaar hetzelfde voer en een bakkie groen water.

Gelukkig lees ik ook regelmatig dat een papegaai een gezelschapsvogel (buurtje/vriendje) krijgt in de vorm van bijvoorbeeld een parkietje of een agapornis.
Ook merk ik in toenemende mate dat er aan een tweede papegaai wordt gedacht.
Dergelijke ontwikkelingen blijf ik toch positief vinden.



johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2004-12-17 - 17:59:37 send message to johanblok

Ook ik denk dat in de meeste gevallen verveling de hoofdoorzaak voor plukken is. Ik heb ooit een koppel guatemala amazones gehad die zich, reeds toen ik ze kocht, enorm geplukt hadden. Ze zaten in een kooi waarin een valkparkiet net z'n vleugels uit kan slaan.

Door ze redelijk de ruimte te geven, maar vooral veel aandacht te geven, is het plukken over gegaan, en kwamen de veren van lieverlee weer terug. Ze kregen elke week een paar keer met de plantenspuit, verse wilgentakken, je kon zien dat ze weer plezier kregen. Ook waren ze behoorlijk tam, dus ze hadden aandacht en nog eens aandacht nodig.

Beide zijn inmiddels helaas reeds geruime tijd overleden. De pop aan legnood, de man naar mijn stellige overtuiging binnen een week daarna aan verdriet over het verliezen van deze partner.
Ik zeg overigens niet dat het verstandig was om ze te kopen!

Ik ben het met rupicola eens dat het op de lange duur goed houden van een solitaire papegaai eerder uitzondering dan regel is. Maar natuurlijk vergt ook het houden van meerdere papegaaien een goede verzorging. De persoon die de solitaire papegaai verwaarloost, zal een koppel of groepje ook verwaarlozen, en dient geen huisdieren te houden.


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-12-17 - 21:29:31 send message to natasja

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

leuke topic en vooral erg intresant ,
ik heb mijn edelpop dus alleen in huis en twijfel regelmatig om er een edelman bij te halen zodat ze gezelschap heeft maar ... tegelijkertijd ben ik bang dat dit voor problemen zal gaan zorgen .. zullen ze wel samen kunnen ... ik heb geen plaats voor een tweede grote kooi in de woonkamer en wil ook de komende tig jaar niet vast zitten aan 2 grote papegaaienkooien .. gaan ze wellicht meer schreeuwen omdat ze samen zijn .... gaat het problemen opleveren als ze broedrijp worden ..
etc. etc. kortom nu gaat het prima maar moet ik dan eventuele problemen wel gaan opzoeken ?

als er al een tweede papegaai bijkomt dan gaat mijn keuze vooral uit naar een edelman en liever geen tweede pop ..

dat zijn voor mij vragen en twijfels over het houden van 2 vogels en ik denk dat meerdere liefhebbers met deze twijfels zullen zitten .. waarom veranderingen aanbrengen in iets wat goed gaat met de grote kans/twijfel of het wel goed gaat samen ..


phoenix
Oud Lid
Posts :9

Oud Lid
2005-01-10 - 21:59:41 send message to phoenix

Ik zou de discussie wel een willen omdraaien!!
Stel je hebt een gelukkig ogende vogel waar je een uitstekende band mee hebt, kan het kwaad om er dan een vogel bij te nemen?


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-01-10 - 22:04:52 send message to natasja

Phoenix , Succes ! wink ;)

deze vraag en de twijfels in mijn geval om er een papegaai bij te nemen of juist niet heeft weinig tot geen inhoudelijke reactie's opgeleverd wink ;)


lorie
Website Member
Posts :69

Website Member
2005-01-11 - 10:49:49 send message to lorie

quote
tegelijkertijd ben ik bang dat dit voor problemen zal gaan zorgen .. zullen ze wel samen kunnen ... ik heb geen plaats voor een tweede grote kooi in de woonkamer en wil ook de komende tig jaar niet vast zitten aan 2 grote papegaaienkooien .. gaan ze wellicht meer schreeuwen omdat ze samen zijn .... gaat het problemen opleveren als ze broedrijp worden ..



Natasja/Phoenix,

Waarom moet je de vraag omdraaien?? Volgens mij zijn bovenstaande 'problemen' alleen maar practische 'problemen'die het gemak van de mens dienen en niet redeneren vanuit welzijn van de vogel !!! Want oohhhhh ze zouden maar eens meer gaan schreeuwen met een partner erbij.....

Geloof best dat er (enkele)uitzonderingen zijn waarbij het wel goed gaat. Echter in het algemeen ben ik sowieso tegenstander van papegaaien in de huiskamer die alleen gehouden worden !

Zou dus noooooooit twijfelen over een 2-de vogel erbij als ik jullie was. Is op de lange termijn altijd beter voor onze gevleugelde vrienden.

p.s. Denk dat nog geen 5 % van alle mensen die een papegaai bezitten (alleen) deze vogel de aandacht kunnen geven die het verdient.



Hawkeye_nl
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2005-01-11 - 11:54:48 send message to Hawkeye_nl

Natasja,

Als je zeker bent dat je niet wilt kweken met je vogels dan is de keuze misschien wel dat je helemaal niet moet beginnen aan een tweede edel. Zet je er een edel man bij dan is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat hij haar en vooral ook zij hem leuk vindt en over gaan in een hechtere band. Om dan te zeggen "ik wou dit niet en wat nu?" is natuurlijk geen goede oplossing. Beter nu al vooruit kijken en voorkomen dat je in een situatie beland die je echt niet wilt. In dat geval zou je beter kunnen kijken naar wat voor andere soort er bij je edel pop kan zitten zonder dat dit problemen gaat geven. Meest geziene combinatie is volgens mij dan edel met grijze roodstaart (eigen ervaring). Wat ik ook wel eens tegen kom is edel met een ara. Per soort maar ook per vogel is het de vraag of ze elkaar zullen accepteren. Jouw eigen houding hierin is een belangrijke factor. Zelfs als je er een soortgenoot bij plaatst is het niet zeker dat ze elkaar accepteren.

Is echter je wens ooit misschien toch te kweken dan zou ik zonder meer kiezen voor een man erbij! Wie weet komt die wens dan wel uit.

Hoe dan ook, ik hoop dat ik iets meer heb kunnen betekenen in je gedachten als alleen "de reden van twijfel" laugh :D Als je dus praktische vragen of problemen tegen komt dan kan ik je zekers het een en ander vertellen omdat ik echt alles gewoon door elkaar heb zitten.

Met veel plezier,
Erwin


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-01-11 - 13:17:21 send message to natasja

quote
Natasja/Phoenix,

Waarom moet je de vraag omdraaien?? Volgens mij zijn bovenstaande 'problemen' alleen maar practische 'problemen'die het gemak van de mens dienen en niet redeneren vanuit welzijn van de vogel !!! Want oohhhhh ze zouden maar eens meer gaan schreeuwen met een partner erbij.....

Geloof best dat er (enkele)uitzonderingen zijn waarbij het wel goed gaat. Echter in het algemeen ben ik sowieso tegenstander van papegaaien in de huiskamer die alleen gehouden worden !

Zou dus noooooooit twijfelen over een 2-de vogel erbij als ik jullie was. Is op de lange termijn altijd beter voor onze gevleugelde vrienden.

p.s. Denk dat nog geen 5 % van alle mensen die een papegaai bezitten (alleen) deze vogel de aandacht kunnen geven die het verdient.



Lorie , dat is te gemakkelijk bedacht vind ik , Ik heb geen voliere of mijn vogels dus veel schreeuwen zou voor mij een grote reden kunnen wezen om ze niet te houden of ze zelfs weg moeten doen , je moet niet alleen naar het welzijn van een vogel kijken qua partner maar ook naar andere omstandigheden en soms kan iets simpelweg niet.

en redeneren uit welzijn van de dieren sorry .. maar dat doet uiteindelijk niemand , hoe goed je ook voor je dieren bent je redeneerd uiteindelijke allemaal vanuit je zelf , wat wil ik , hoe kan ik dat realiseren , wat heb ik er voor over ,wat kan ik voor ze missen en vooral hoe blijft het leuk voor mij.

Het is natuurlijk niet helemaal fair om dat alleen te bekijken vanuit het oogpunt vogel alleen houden..want uiteindelijk is er geen voliere die er staat vanwege het redeneren vanuit het welzijn van de vogels wink ;)


phoenix
Oud Lid
Posts :9

Oud Lid
2005-01-12 - 13:28:09 send message to phoenix

De reden dat ik de discussie wilde omdraaien is dat ik wil weten welke nadelen er aan kunnen zitten om van 1 huisvogel over te gaan naar 2 huisvogels. Ik las alleen maar voordelen aan het houden van 2 vogels, en zag weinig twijfel. Helaas zijn er ook nare verhalen van een tweede vogel, en die willen we ook helder hebben zodat we een juiste keuze kunnen maken. We hebben op dit moment 1 geweldige huisvogel Pyrrhura Rhodocephala en we zitten er over te denken om er 1 vogel bij te nemen, ook een Pyrrhura.
Helaas heb ik ook nare situaties gelezen. Bijvoorbeeld een kaketoe en een agapornis die jaren bij elkaar zaten, toen de eigenaar een keer uit de keuken terug kwam lag er een onthoofde agapornis op de grond. En dit is niet een op zich staand verhaal.
En wat als de vogel na de introductie van de nieuwe vogel bijterig en schreeuwerig wordt? Ook dit komt voor. Legnood bij verschil in sexe.
Zoals ik al zei, we hebben nu een geweldig vogeltje, dat op ons als een gelukkig vogeltje overkomt, dat supertam, slim, lief en aanhankelijk is en wij alle aandacht (en middelen om zich te ontwikkelen) geven dat in ons vermogen ligt. Dit willen wij graag zo houden. Daarbuiten wil ik ook voorkomen dat als er een 2e vogel komt deze terug gebracht moet worden omdat het niet gaat.
Zelf ben ik er al over dat ik een tweede wil en ben ik nu in de fase dat ik ervaringen en tips aan het verzamelen ben om dit goed te laten verlopen!
Deze zijn dus van harte welkom happy :)

Groetjes Maurice


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-01-12 - 14:49:36 send message to johanblok

Ook ik vind dat het beter is om twee papegaaien samen te houden. Maar natuurlijk dient men zich van te voren goed te bezinnen en te orienteren. Legnood kan overigens ook heel goed optreden bij een solitair gehouden pop, dus dat is geen goede reden om van een andere vogel af te zien. Het genoemde voorbeeld waarin de een de ander doodbijt is ook zeker geen aan te raden combinatie! Het geschreeuw kan toenemen, maar dat hangt af van de situatie waarmee je het vergelijkt. Een broedse edelpapegaai of amazone die in zijn eentje zit kan zeer hard en kwellend schreeuwen hetgeen sterk verminderd als hij of zij een partner krijgt. Mijn eigen ervaringen met een koppel amazones in de huiskamer is dat als ze samen in een kooi van 1x0.75x1.5 zitten er echt minstens elke dag een paar uur uit moeten, eigenlijk s'ochtends en s'avonds omdat je merkt dat ze elkaar anders enorm gaan irriteren en dat is niet omdat ze elkaar niet mogen. Ze hebben echt de ruimte nodig om af en toe een stuk uit elkaar te kunnen zitten, ook als de relatie verder uitstekend in orde is. Dit zal ook voor andere combinaties en soorten wel gelden. Daarom zitten ze bij mij nu in een twee keer zo grote kooi, waarin deze irritaties verdwenen zijn, op normaal gekibbel om een stuk voer na. Ook nu willen ze er elke avond bijzonder graag uit, wat dan ook gebeurd. In het weekend zijn er nog veel vaker uit.


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2005-01-12 - 22:21:15 send message to natasja

waar ik persoonlijk het bangste voor ben is dat mijn Kiek de nieuwe vogel dus gaat aanvallen ..

en dan wat .. ik zie mezelf dus al echt zitten met twee kooien en vogels die niet bij elkaar kunnen happy :)

Ik heb trouwens wel besloten om op zoek te gaan naar een jonge edelman en deze weer net als met kicah verder met de hand groot te brengen .. maarja dan ist zo'n klein ukkie .. is die wel opgewassen tegen mijn "al" een heel jaar zijnde kiek wink ;)



Pagina : 1 2
<<< vorige

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 342 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede