Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > broed een man pyrrhura ook Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : broed een man pyrrhura ook
PieterB
Website Member
Posts :3

Website Member
2012-06-26 - 23:37:36 send message to PieterB

Zijn er gevallen bekend waar de man broed. Ik had namelijk een aantal jaren een handtamme Pyrrhura en heb er een 'afdankertje' bij gedaan. Na wat geruzie is het toch goedgekomen tussen de twee en zijn inmiddels dikke maatjes geworden. Inmiddels was ik benieuwd of het een koppel betrof. Dit heb ik via DNA uit de veren laten doen. En jawel een koppel. Een nestblok in de kooi gehangen en al snel zag ik de man in de opening op een eischil knabbelen. een paar dagen later zag ik in het blok weer een eitje leggen wat de volgende dag weg was (opgegeten). Vervolgens heb ik twee kunst eitjes gekocht en al snel zijn er nog drie eitjes gevolgt welke ik steeds heb weggehaald. Inmiddels had de man (?) zijn borst kaal geplukt en bleef de hele dag op het nest. Het vrouwtje zat er af en toe ook bij. Toen het leggen over was heb ik de man eruit gehaald en de pop met de echte eitjes in het blok gelaten. Binnen 5 minuten hoorde ik de eitjes door het blok ketsen en waren er twee kapot en de derde gebarsten (nog wel heel). Ik heb de pop er nu uit gehaald en de man weer in de kooi gedaan en die ging gelijk broeden op dat ene eitje. Na 12 dagen zag dit eitje nog geheel helder en was dus niet bevrucht. Inmiddels zitten ze weer samen in de kooi en zijn weer begonnen met eitjes leggen. Voor alle zekerheid heb ik de kunsteitjes er weer ingelegd en haal de echte er weer uit. Ik heb ook de indruk dat ze nu samen vrijwel de hele dag op het nest zitten. Komt iemand dit bekend voor of heeft iemand wel eens meegemaakt dat een DNA test niet juist was. Ik heb namelijk het gevoel dat de man ook een vrouwtje is (gezien het broeden en de borst plukken). Overigens is het vrouwtje wel de baas in de kooi en iets groter dan de man. De man is een hypoxantha en de pop een cinnamon.






michielhartjes
Website Member
Posts :71

Website Member
2012-06-30 - 12:12:13 send message to michielhartjes

Beste Pieter,
Ik kweek nu al ruim 8 jaar met pyrrhura's, en bij het ene koppel broed de man mee eb bij het andere koppel niet, meestal maakt de man het nest, en gaat de pop zitten broeden, en voert de man de pop als deze op de eieren zit.
Dat ze de eieren opeten is een ander verhaal, eieren kunnen kapot gaan als de bodem van het broedblok te hard is, ik doe circa 4cm houtkrullen in het blok, met daarbij dikke wilgentakken, deze knagen ze geheel in stukken en maken er een nest van, en ik leg er een stuk turf in, wat ze ook fijn knagen. In het begin had ik ook wel last van koppels die de eieren op aten, door advies van een grote Belgische pyrrhura kweker heb ik mijn voeding aangepast, en daarna hebben ze het nooit meer gedaan, wil niet zeggen dat het daar door komt, maar kan een tip zijn.


PieterB
Website Member
Posts :3

Website Member
2012-06-30 - 22:08:23 send message to PieterB

Hoi Michiel,
Dank voor je reaktie. Vorig weekend had ik niet gekeken of er nieuwe eitjes waren gelegd en zag dinsdag dat er twee eitjes in het blok lagen. Aangezien ze niet waren opgegeten heb ik de overige er bij gelegd en inmiddels zit de pop dus 5 dagen op 5 5 eitjes te broeden en is de man er veel bij. Als ik bv roep komt hij gelijk naar buiten. Het lijkt nu dus wel normaal te gaan en maar hopen dat de eitjes zijn bevrucht want ik heb ze nooit op 'de daad' betrapt.
Wat betreft voer krijgen ze bij mij Beaphar voor grote parkieten en uiteraard staat er altijd maagkiezel en grit tot hun beschikking.


michielhartjes
Website Member
Posts :71

Website Member
2012-07-01 - 17:32:18 send message to michielhartjes

Beste Pieter, zelf ben ik niet gek op de voeding van beaphar, maar dit is mijn mening, ik vind er te veel zonnepitten in zitten, maar als jou vogels het er goed op doen, zou ik niet zo veel veranderen.
Zelf geef ik een wat vetarme mengeling aangevuld met ei en universeelvoer en fruit, en twee maal per week kiemzaad.


Ruben31
Website Member
Posts :791

Website Member
2012-07-01 - 19:16:29 send message to Ruben31

Iedereen word bijna dol bij het woord zonnepitten.
Vooral de pyrrhura word er absoluut niet vet van en in zonnepitten zitten veel goede dingen.Mits ze ruim gehuisvest zitten en buiten verblijven.

Kweek je in kweekkooien en zitten ze verwarmd worden ze idd snel te vet.


michielhartjes
Website Member
Posts :71

Website Member
2012-07-02 - 08:13:58 send message to michielhartjes

beste Ruben, je hebt gelijk dat Zuid-Amerikaanen niet snel dik worden, echter zitten er in zonnepitten geen voedingswaarde die deze vogels nodig hebben.Geef dan cardi ipv. zonnepitten.
Zorg dat de vogels juist ook de kleine zaden eten, kanariezaad, graszaad, cardi, spinazizaad, hier zitten juist de voedingsstoffen in die ze hard nodig hebben. Bij mij krijgen ze alleen zonnepitten als ze met jongen zitten, dan hebben ze de vetten juist nodig.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 200 bezoekers op de site, waarvan 8 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede