Is inderdaad snel, als ze nu ook zo snel in het wild waren geweest Gelukkig heeft de Braziliaanse regering dit keer wel meegewerkt. Weet jij wanneer de kleine van deze arasoort broedrijp is?
Goed nieuws! Zo kan hopelijk worden voorkomen dat we hem straks alleen nog maar als balg kunnen bekijken in Naturalis, net zoals de Cuba-ara en de paradijsparkiet
Ongetwijfeld Daniel! Afgezien van eerzame privekwekers is een zeldzaam dier nu eenmaal voor bepaalde lieden een statussymbool.
Alleen in Nederland al heb ik de afgelopen twee jaar dieren in (illegaal!) prive-bezit gezien die in donkerrood op de citeslijst staan en die ik nog nooit in enige dierentuin eerder heb mogen aanschouwen.
Kun je nagaan wat er aan uiterst zeldzame dieren in illegale gevangenschap zit in corrupte landen in Zuid-Amerika.
Ik weet niet meer precies waar, maar op internet zijn diverse artikelen over dit onderwerp. De vogels op het loro park en bij de braziliaanse dierentuinen zijn maar een deel van het bestand. En niet zo groot deel zelfs. Een Zwitserse kweker en de genoemde kweker op de Filipijnen bezitten samen het grootste deel van de nog levende spix ara's (ik meen 40 stuks)en heeben hier ook mee gekweekt. er is ooit een poging gedaan tot samenwerking tussen de verschillende groepen, maar dit liep stuk. Dit voornamelijk omdat de prive kwekers de vogels als hun eigendom zien en ze dus ook zelf willen kunnen verkopen. www.bluemacaws.org/spxart22.htm Toch gevonden...
Jammergenoeg is iedere soort te koop als je de juiste contacten hebt. Ik weet dat in Moskou alles geleverd kan worden waarna de tocht naar West-Europa niet al te moeilijk is (na de Oost-grens met Polen is er amper nog controle en de Russische en WitRussische douane zien wel eens wat door de vingers indien je "per ongeluk" iets achter laat) Ik weet dat in Istanbul een paar jaar geleden ook erg was, maar daar kon ik toen ik daar woonde niks meer van terug zien (ik ben alleen maar legale vogels tegen gekomen).
Maar ja Karel nu ben ik ook benieuwd wat je hebt zien zitten?
Dit lijkt me niet de juiste plek om dat op te gaan sommen, maar als voorbeeld kan ik zeggen dat ik behoorlijk ontroerd was toen ik ineens een Andes-condor over zijn kop stond te aaien
Heb het stukje even gelezen van de bluemacaw. Er is dus grote hoop dat er over een aantal jaren elk jaar 10tallen spixs worden uitgezet(of honderen). Ik denk dat hier de mensen met geld trouwens ook verstandiger bezig zijn dan de anderen.