Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   





De volière van rinus
rinus is helaas geen actief lid meer op deze site. geplaatst : 2004-01-30
laatste wijziging : 2004-06-22
bekeken : 15506
Inleiding
Mijn naam is Rien Bakx. Ik ben 56 jaar en ik ben woonachtig in Geldrop. Op het huidige adres woon ik al 17 jaar. Op het vorige adres heb ik parkieten en rosellas gehouden. Nu ben ik sinds 2002/2003 weer begonnen met het houden van engelse grasparkieten. Dit is eigenlijk gekomen omdat mijn dochter iets met mij samen wilde gaan doen. Ik heb toen eerst mijn plannen voorgelegd aan mijn vrouw, want zij wilde wel dat de volière in onze tuin zou passen. Ik heb toen een buiten- en een binnenvolière gebouwd. Daarnaast had ik 10 broedkooien. Doordat ik een koppel zwartkop caiques in december/ januari 2003/2004 had aangeschaft was ik genoodzaakt om te verbouwen. We zijn toen dus stap voor stap begonnen met de verbouwing. Ik moest eerst mijn vijver opruimen, want het was kiezen tussen de zwartkoppen en de vissen. Aangezien ik al 17 jaar een vijver had was deze keuze vrij snel gemaakt.
Afmeting nachthok
Alleen de zwartkoppen hebben een nachthok in de schuur. Lengte 1.10 x breedte 0.45 x hoogte 0.87 meter
Afmetingen buitenhok
Het gehele buitenhok: Lengte 2.00 x breedte 2.00 x hoogte 2.50 meter Het verblijf van de engelse grasparkieten: Lengte 1.30 x breedte 2.00 x hoogte 2.50 meter Het verblijf van de zwartkop caiques: Lengte 0.70 x breedte 2.00 x hoogte 2.50 meter
Indeling nachthok
Alleen de papegaaien hebben een echt nachthok. Zij gaan ’s avonds naar binnen om te eten en te slapen. Zodra het begint te schemeren en de ramen van de volière dicht worden gedaan gaan ze naar binnen toe. De zwartkoppen brengen de nacht door in een broedblok. ’s Ochtends worden de ramen van de volière open gezet, zodat er frisse lucht in de volière komt. Op deze manier hebben de omwoners ook zo min mogelijk geluidsoverlast. Van de winter blijven de ramen dicht zodat de volière beschikt over een aangename temperatuur.
Indeling buiten
De buitenvolière bestaat uit twee vluchten, waarvan er één is verbonden met een binnenverblijf d.m.v. een gat in de muur van de schuur. Bij de parkieten hangt een touw op een speelse manier door de kooi, zodat zij actief kunnen klauteren. In het verblijf van de papegaaien heb ik enkele stammen hangen zodat zij hieraan kunnen knagen.
Vogels
Ik heb 8 koppels engelse grasparkieten en enkele losse vogels zodat ik altijd vogels achter de hand heb wanneer er ééntje sterft. De engelse parkieten heb ik op vele verschillende plaatsen gekocht. Toen ik net begon bleek het heel moeilijk te zijn om aan goede koppels te komen. Ik heb dus in het begin ook een paar keer kneusjes gekocht. Maar ja van fouten leer je, zal ik dan maar zeggen. Van de zomer zitten alle parkieten in de buitenvolière. In de winter worden alle koppels ondergebracht in verschillende broedkooien. De overige vogels blijven in de buitenvolière die dan overigens helemaal is afgesloten. De jongen die dan weer voort komen uit de kweek zet ik bij de anderen in de buitenvolière. Op maandag 29 december 2003 ben ik samen met mijn dochter en haar vriend naar Doetichem gereden om een zwartkop caique man op te halen, deze kreeg ik als cadeau van mijn dochter. Toen moest ik alleen nog een pop hebben. Na heel wat speur werk had mijn dochter er dan op 17 januari 2004 één gevonden in Westerbork. Eenmaal bij elkaar gezet leek het of ze elkaar al jaren kenden. Ze kropen meteen tegen elkaar aan en diezelfde nacht sliepen ze samen in hun nestkast.
Beplanting
In de kooi heb ik geen beplanting meer. In mijn oude kooi heeft ooit een conifeer met heideplantjes in een mand gestaan, maar deze werden gesloopt tot de laatste tak.
Afstand tot buren
De volière grenst aan één kant meteen aan de buren, aan de andere kant zit er ongeveer 3 meter tussen.
Ligging
De opening van de volière zit aan de noordkant. Aan de westzijde bevindt zich nog een klein raampje.
Daglicht - Ramen
In de buitenvolière komt voldoende daglicht door de twee grote ramen aan de noordkant, een klein raampje aan de westzijde en door een lichtkoepel op het dak. In de schuur komt het daglicht via twee deuren. Beiden deuren bestaan voor het grootste deel uit glas. De deur waardoor je de schuur in komt bevindt zich onder een overkapping, maar in dit dak hebben we ook een lichtkoepel gemaakt voor optimaal daglicht.
Verlichting
In de zomer is er bijna geen extra verlichting. Alleen in het binnenverblijf van de papegaaien gaat ’s avonds een lamp aan zodat het koppel naar binnen komt. In de winter gaat deze lamp al eerder aan zodat de vogels langer licht hebben. In de winter brandt er in de schuur meer licht, omdat ik dan ga kweken met de engelse grasparkieten. Over iedere 2 broedkooien heb ik een TL-lamp verdeeld. Deze branden dan gemiddeld 16 uur per dag.
Uren licht
Tijdens de kweek is er sprake van 16 uur kunstlicht. Anders is er alleen daglicht en één spaarlamp.
Verwarming
In de winter wordt de schuur verwarmd, door een blaaskachel met een klokthermostaat ertussen, tot 17 graden.
Bouwervaring
Ik heb eerst samen met mijn dochter het nieuwe binnenverblijf van de zwartkop caiques gemaakt. Op het moment dat we deze gingen monteren aan de muur verbleven de papegaaien in de oude buitenvolière. Alle parkieten zaten in deze tijd binnen in de broedkooien omdat het broedseizoen nog bezig was. Toen de kooi voor de papegaaien klaar was is het koppel hierin gezet en kon de bouw van de buitenvolière beginnen. Met de bouw van de buitenvolière zijn op 27 maart begonnen en deze kooi was helemaal klaar op zaterdag 22 mei 2004 Tijdens de bouw heb ik zoveel mogelijk zelf gedaan om de kosten te drukken, want het is en blijft een hobby. Doordat ik alleen in de weekenden en ’s avonds kon werken aan de kooi heeft het zo lang geduurd, maar over het resultaat ben ik wel zeer tevreden.
Materialen
De buitenvolière is helemaal gemetseld. Het dak is afgewerkt met dakbedekking. Het binnenwerk is met gaas en aluminium gemaakt, zodat de papegaaien de boel niet zomaar kunnen slopen. Op het dak heb ik een lichtkoepel geplaatst. Doordat ik een losse koepel had gekocht moest ik er nog een ombouw voor maken. De broedkooien bestaan veel al uit hout en de voorfronten zijn gewoon standaard fronten die je in de winkel kunt kopen.
Isolatie
De schuur is rondom aan de binnenkant geïsoleerd en afgewerkt met gipsplaten. De buitenvolière is ook van binnen geïsoleerd en in de winter worden de ramen in het kozijn gezet zodat het hierin net zo warm is als in de schuur.
Ongedierte preventie
In de buitenvolière ligt op de grond isolatiezilverpapier met daarop stoeptegels. Daaroverheen heb ik een cementlaag aangebracht. In de schuur heb ik gifdoosjes staan. Verder maak ik de schuur iedere dag goed schoon door te stofzuigen. Daarmee voorkom ik dat er voer op de grond ligt.
Bouwjaar
Het hok is gebouwd in 2004
Voor- en Nadelen
VOORDELEN: - Doordat er touwen in de kooien hangen kan ik me gemakkelijk door de kooi bewegen en de vogels maken optimaal gebruik van het touw. - Mijn schuur dient tevens als sluis naar de buitenvolière. - Ik heb veel daglicht door de lichtkoepels en de vele ramen. - Ik kan de muren van de kooien gemakkelijk schoonmaken, doordat ik deze met hoogglans heb geschilderd. NADELEN: Deze heb ik nog niet ondervonden, omdat ik alle nadelen die ik ondervonden had aan mijn vorige kooi heb veranderd bij de bouw van deze volière.
Inpassing in de tuin
Voor de volière hebben we een vlonder gemaakt zodat je vanaf daar naar de vogels kunt kijken. De muur van de volière is hetzelfde opgebouwd als de muren van de schuur en het huis. De volière is in de zomer van voor helemaal open omdat dan de twee grote ramen eruit gaan. Op deze manier wordt de kooi helemaal bij de tuin getrokken.
Gebruik - Beschrijving
De papegaaien kunnen in de zomer zelf kiezen of ze binnen of buiten gaan zitten. De etensbak hangt in het binnenverblijf, zodat buiten niet overal op de grond eten komt te liggen. De zwartkoppen krijgen 1 maal daags een klein blikje (leverpasteiblikje) voer, dat bestaat uit papegaaienvoer en tortelduivenvoer, dit wordt verder aangevuld met fruit e.d.. In de volière van de parkieten hangt een grote voederbak die ik maar twee keer per week hoef aan te vullen. Een paar maal in de week krijgen de vogels iets extra’s zoals; appel, brood, groenvoer enz.. Tijdens de kweek krijgen de parkieten eivoer en haver als extra.
Slot
Tot slot wil ik graag mijn familie en in het bijzonder mijn vrouw en dochter bedanken, want zonder hen was de volière er nooit geweest. Verder wil ik een goede vriend Willem bedanken, want met zijn hulp heb ik de kooi eerder afgekregen dan verwacht.
 

Foto's
Klik op een foto voor een vergroting




Mijn zelfgebouwde voliere





Mijn oude voliére.





De engelse grasparkieten





Het koppel zwartkop caiques.





de pop





de man





het binnenverblijf van de zwartkop caiques





mijn eerste jongen van 2004





de eerste lutino van 2004


















Reactie's op deze volière:

Dennis Fr.
Website member


2004-02-01 - 09:50:08


Mooie zwartkop caique`s ik heb zelf ook 2 koppels hopelijk heb je er net zo veel plezier van als ik.

natie
Website member


2004-04-13 - 11:44:44


hoi,

ziet er mooi uit. Ken dat wel hoor dat vogelvirus, zijn zelf ook continue aan het verbeteren.
Veel plezier!

anderlecht
Gast

2004-04-17 - 11:50:01


Als ik grasparkieten bij mijn kanaries zet zullen mijn kanaries nog fluiten.
stuur informatie naar mijn msn over informatie van grasparkieten als je wil he.
anderlechtfan2@hotmail.com.


rinus
Website member


2004-04-17 - 17:35:20


Hoi,
Ik zou zelf geen grasparkieten bij kanaries in dezelfde kooi zetten. Zij gaan ze namelijk fel te keer in de zomer tegen andere soorten vogels. Wanneer je de hokken gescheiden houdt dan zullen de kanaries wel blijven fluiten.
Ik hoop dat ik je zo voldoende heb geïnformeerd.



marij
Gast

2004-04-26 - 17:35:32


Ha buurtjes,
Ik moet zeggen, petje af hoor je kan er wat van Rien.
Hij wordt echt heel erg mooi en iedere avond kijk ik even boven uit de raam om te zien wat er vandaag weer is gedaan. Echt heel mooi.
Groetjes Marij.

Mary van Berne
Gast

2004-06-10 - 21:37:10


Hoi rinus, mooi gemaakt.Ik woon in Mierlo-hout en wil agapornide,s gaan kweken maar zit nog in twijfel om er parkieten bij te pakken. Ik heb mijn kooien klaar en krijg in juli mijn vogels.Als ik iets wil weten mag ik den een e-mail sturen? bv dank

rinus
Website member


2004-06-11 - 09:07:13


natuurlijk, je kunt me altijd mailen. Toen ik begon met kweken heb ik ook alles aan iedereen gevraagd. vriendelijke groet Rien

Bas
Gast

2004-07-17 - 22:12:13


Hallo Rien en Femke,

Jullie hebben een mooie voliere gebouwd. Ik denk dat jullie vogels erg tevreden zijn met het werk.
Op deze website hebben jullie een mooi verslag gemaakt.

Groeten Bas

lin
Gast

2005-07-15 - 10:06:23


hallo mooi hoor de voliere supper
mag ik ook eens iets vragen aub
we zijn ook bezig met een buiten voliere maken
maar er zit een met eiers mag ik dat nu nog versteken of moeten we wachten dank u


dutchgerard
Website member


2006-03-25 - 18:29:04


Echt heel mooi!



Opgeven reactie

Bij een niet actief lid, is het niet meer mogelijk een reactie te plaatsen



Er zijn in totaal 436 bezoekers op de site, waarvan 7 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede