Inleiding
Hallo allemaal, leuk dat je een kijkje neemt op mijn website! ik ben Michael Wiegers 38 Jaar en woon in het zuiden des lands. Kweek al diverse jaren met kromsnavels. Ben bestuurslid van Vogelvereniging Exokleur Liessel, lid van de Nederlandse Forpusclub en Parkieten Sociëteit in Helden Panningen. Probeer o.a. te kweken met parkieten, papegaaien en kaketoes. Heb ook mijn hobby aan het maken van kooien en voliere´s. Ben vaak te vinden op beurzen en tentoonstellingen. Ben de laatste jaren selectief bezig geweest met het kweken van tentoonstellingsvogels maar heb nu mijn passie gevonden bij het kweken van mutaties. Moet wel nog veel leren , maar dat houdt het leuk!
|
Afmeting nachthok
Mijn nachthok grenst aan de buitenvoliere en is voorbereid zodat er altijd vogels kunnen invliegen. Tot op heden heb ik hier geen gebruik van gemaakt. De ruimte(ongeveer 4m x 4m ) gebruik ik nu als kweekruimte voor de kleinere parkieten. Heb er momenteel 5 koppels Forpus Xanthops en 4 koppels Forpus Groenstuit zitten.
|
Afmetingen buitenhok
Voliere is 10m breed, 2m hoog en max. 4,5m lang. Omdat de achtermuur schuin loopt zijn niet alle vluchten even lang.
|
Indeling nachthok
In het nachthok heb ik een aanrecht gemaakt met warm en koud water. Dit is natuurlijk niet te missen in een vogelverblijf.
|
Indeling buiten
Voliere is opgedeeld is 4 vluchten.
3 vluchten zijn 2,2m breed.
1 vlucht is 4,4m breed.
Alle vluchten hebben verschillende dieptes omdat de achtermuur schuin loopt. Vroeger had ik 10 vluchten waardoor ik meerdere vogels kon houden. Dit bevalt me beter!
Voliere is opgebouwd uit rvs panelen met zware gaas. Panelen kan ik zeer makkelijk eruit halen. Bijvoorbeeld wanneer ik zand (bodembedekking) wil verwisselen of bommstammen in voliere wil plaatsen. Aan de achterkant van de vluchten heb je doorgang via grote draaideuren.(gecoat staal)
Ik voer de vogels altijd via de voorkant zodat ik de vogels min. stoor. Dit gaat makkelijk omdat er twee draaiplateau´s per vlucht zijn. Ook voor drinkwater. Boven de plateau´s heb ik een RVS afdak gemaakt zodat voer niet kan nat worden en wilde vogels niet in water kunnen poepen. Onder de zitstokken liggen tegels. Hierdoor kan ik makkelijk de boomstammen voor broedblokken kwijt en ontlasting is makkelijk op te vegen. Wanneer een vogel natte ontlasting heeft is dit makkelijk te constateren.
|
Vogels
Vlucht 1: (grootste vlucht) koppel overjarig Rose kaketoe´s. Overgenomen van vrienden. Hebben afgelopen jaar niks gedaan. Mogelijk te laat verzet???
Vlucht 2: Koppel Rosé Kaketoe´s. Jong koppel. Heeft 3 bevruchten eieren gehad. Durfde de eireren niet onder de vogels te laten liggen. Hebben wel de hele tijd gebroed. Volgend jaar mogen de ze de eireren zelf proberen uit te broeden. Jongen zijn overegens niet uitgekomen. Helaas.
Vlucht 3: 3 Koppels Halsbanden in diverse kleuren. Deze koppels zijn overjarig en dienen komend jaar als pleegouders als ik mogelijk weer eieren krijg van Rose´s.
Vlucht 4: Hierin zitten alle Neophema´s welke ik heb doorgehouden de laatste jaren. Oa Bourkes parkieten en Turquoisine parkiet. Deze vogels zijn voor TT en voor kweek van het volgende jaar.
|
Beplanting
Voliere heb ik niet beplant. Mede omdat ik alleen met kromsnavels kweek en deze vaak aan verse bomen of planten bijten. Wel verstrek ik oa voor broedseizoen verse wilgentakken. Vogels zijn er gek op!
|
Afstand tot buren
Hou rekening met de buren met oa aankoop van nieuwe soorten vogels. Hopelijk waarschuwen de buren mij eerst voordat ze andere instanties inschakelen!!!
|
Ligging
Tuin ligt op het Noorden. Vogels kunnen wel goed beschut zitten. Zowel voor zon als wind. Dit is erg belangrijk! Over 3/4 van de voliere hangt een Kastanje boom (tamme Kastanjes). Deze geeft het hele rotzooi. Dit heeft zijn voor en nadelen. De rotzooi wat er vanaf valt houdt de vogels erg bezig. Is ook niet gifstig. Nadeel is wel dat de boom ook andere vogels aantrekt. Deze ontlasting kan natuurlijk in de vluchten terrecht komen. Ook zijn de vogels een aantrekkingskracht voor roofvogels en katten.
|
Daglicht - Ramen
In de binnekooi heb ik een oud stalraampje gemaakt. Dit heeft een leuke uitstraling en geeft veel licht naar binnen toe. Ook is de deur voorzien van glas.
|
Verlichting
Ik maak gebruik van een Rimo lichtdimmer. Deze stuurt een gloeilamp aan. Wanneer deze volledig aan is wordt er een dubbele TL verlichting aangestuurd. Deze brand gedurende de hele dag. Gloeilamp gaat weer uit. ´S Avonds gaat gloeilamp weer aan. Wanneer deze weer volledig brandt gaat TL uit. Daarna dimt de gloeilamp weer. Vogels gaan rustig naar zijn vertrouwde plek om te slapen! Dit syteeem werkt al jaren erg betrouwbaar. Het is natuurlijk wel belangrijk om geen rekening te houden met Zomer en Wintertijd.
|
Uren licht
15uur
|
Verwarming
Ik zorg altijd dat het minimaal 8 graden is in de ruimte. Heb hiervoor een Thermostaat ingebouwd welke een stopcontact schakeld. Een electrische kan de ruimte verwarmen. Ik vertrouw de thermostaten nooit op kachels. Ook werkt de ´´efeiciente´´ stand van kachel ook niet om een ruimte zo te verwarmen.
|
Bouwervaring
Heb de hele ruimte gemetseld. Binnenmuren zijn van 8cm sandwichpanelen. Sommige muren heb ik ook betegeld het zoals de vloer. Dit bevalt me zeer goed. Alles is makkelijk zuiver te houden. Dit is iets om rekening mee te houden alvorens te bouwen.
|
Materialen
Koker RVS (roest vrij staal)
Koker 40mm x 20mm tussenpanelen zodat de vogel elkaar niet aan kunnen.
Voorpanelen zijn gemaakt van RVS 20 x 20mm. RVS draaiplateau.
Alle panelen zijn gemonteerd in een frame van ronde buizen rond 38mm.
Gaas 25mm x 25m x 1,95mm (papegaaiengaas)
|
Isolatie
Muren zijn voorzien van steenwol.
Dak is gemaakt van 10cm dikke sandwichpanelen. Deze zijn gevuld met PUR.
|
Ongedierte preventie
Omdat de bodem voorzien is van kiezel met zand zie ik al snel als er muizen zitten. Wanneer dit het geval is probeer ik muizen met water te bestrijden.
|
Bouwjaar
Vorig jaar heb ik de buitenvluchten opnieuw gebouwd.
Binnekooi is een jaar of 12 oud.
|
Voor- en Nadelen
Nadeel van elke kooi is dat ze nooit groot genoeg zijn. Verder ben ik heel tevreden over de kooien en vluchten. Heb alles zo gemaakt dat ik alles met de hogedrukreiniger kan afspuiten. Dit doe ik in voor en najaar.
|
Inpassing in de tuin
Heb gezorgt dat de kooi op einde van de tuin ligt over de gehele breedte. Heb dan vanaf beide terrassen een uitzicht om de vogel in de gaten te houden.
Verder kweek ik nog met 12 koppels bourkes parkieten in kweekkooien welke in de tuin allemaal op één rij aan de muur hangen. Tegen deze schutting groeit klimop. Dit geeft een natuurlijke uitstraling en een mooi uitzicht wanneer men naar de vogels kijkt al zeg ik het zelf. Deze kooien zijn er gekomen omdat ik mijn voliere niet meer mocht uitbreiden van mijn vrouw. Kooien ophangen had ze me niet verboden. Na enkele wekenzagen, lassen en schilderen in de winteren kon ik weer wat extra vogels kweken in het voorjaar.
|
Gebruik - Beschrijving
Voeren doe ik met een voerwagentje wat ik gemaak heb zodat ik met de kinderen langs de vogels kan lopen en alles bij de hand heb. Natuurlijk RVS.
Fontijntjes heb ik min. allemaal dubbel. Deze verwissel ik elke Zaterdag en zet ze dan in de chloor. Om de dag krijgen ze vers water. Bij warm weer elke dag.
Eivoer meng ik altijd Zagers 1/3, orlux eivoer grote parkiet 1/3 en orlux paté 1/3. Vaak meng ik er ook een appel , paprika of wortel tussen. Alleen voor en tijdens broedseisoen geef ik ze kiemvoer. Heb hier helaas weinig tijd voor.
|
Slot
Ik sta altijd open voor kritiek en advies. Mocht iemand een opmerking hebben dan hoor ik het graag. Wil altijd dingen leren van andere. Iederéén kweekt op zijn eigen manier en heeft er zo zijn successen bij.
Heb erg veel plezier aan mijn hobby met het kweken van kromsnavels en alles wat daarbij hoort!
Mocht je een keer langs willen komen stuur dan een berichtje.
|
|