Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   





De volière van arnoniem78
stuur arnoniem78 een bericht
e-mail: Stuur email
geplaatst : 2010-03-31
laatste wijziging : 2010-03-31
bekeken : 5910
Inleiding
De hobby begon met de vraag van kinderen in de klas waaraan ik lesgaf, wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben. Ze wilden samen iets kopen, in plaats van allemaal de standaard douchegel en Merci-doosjes... Ik woonde alleen, en wilde graag een paar vogels in huis. Ik kreeg een vogelkooitje met schelpenzand en de eerste benodigdheden. In het zand zat allemaal geld om zelf mijn eerste vogels uit te zoeken. Het werden tropische vogels. Al snel ontstond het idee om een volière neer te zetten, zoals mijn vader die vroeger had gehad. Het aantal vogels groeide gestaag, en inmiddels ben ik zo\'n acht jaar en twee verhuizingen verder.
Afmeting nachthok
1,30 x 1,40 x 2,50 meter
Afmetingen buitenhok
De buitenvolière heeft allerlei schuine zijdes en aparte hoeken, waardoor de maten niet zijn aan te geven. De oppervlakte ligt ergens tussen de 12 en 15 m2, en de inhoud ligt dan tussen de 30 en de 38 m3.
Indeling nachthok
Eén nachthok met bijverwarming om het vorstvrij te houden. Door enkele afsluitbare vlieggaten kunnen de vogels de buitenvolière in. In de sluis zijn nog twee kooien, die beide met een tussenschot kunnen worden gesplitst naar maximaal 4 kleine kooitjes. Deze zijn niet voor kweek, maar alleen om vogels om welke reden dan ook apart te zetten (ziekte, onderlinge agressiviteit, verkoop)
Indeling buiten
Ik heb één grote buitenvolière, die bijna geheel open is. Hierin ligt een visloze vijver met een beekje. De volière is goed beplant, en sinds kort voorzien van een laag franse boomschors, omdat het gras telkens geheel verdwijnt... Alleen de heuvel achterin de voliére is theoretisch nog bedekt met gras, maar ook daar is nog maar wein ig van over. In de heuvel is een halve emmer ingegraven, zodat de kwartels een soort grot in de heuvek hebben om te schuilen. Ze kunnen uiteraard ook het nachthok in.
Vogels
Ik heb, mede door de keuze voor één volière, van de meeste soorten slechts één koppel. Dat zijn diamantvinken, gordelgrasvinken, bichenowastrildes, sint helenafazantjes, mexicaanse roodmussen, driekleurpapegaaiamadines, bruinborstrietvinken, zebravinken en ceresamadines. Alleen citroenwevers, zilverbekjes en japanse meeuwen heb ik in kleine kolonies. Op de bodem scharrelen chinese dwergkwartels.
Beplanting
De volière is goed bepalnt met zeven coniferen, drie hedera\'s (één binnen en twee buiten tegen het gaas, als beschutting), twee buxussen en een roos. In en om de vijver staan diverse waterplanten, waaronder riet.
In de coniferen en in de hedera die tegen het nachthok opgroeit bouwen de vogels steeds vaker eigen nesten. Broeden in nestkastjes gebeurt steeds minder. Nu al zijn er in de Hedera drie nesten met jongen!
Afstand tot buren
7 meter
Ligging
Zuid
Daglicht - Ramen
Twee ramen van ongeveer 40 x 70 cm, aan de oost- en aan de zuidkant.
Verlichting
Het nachthok en de sluis hebben verlichting op een gewone aan-uit schakelaar, maar kan indien nodig op een timer worden gezet. Eén lamp is daarbij genoeg, omdat de deur tussen sluis en nachthok van gaas is.
Buiten liggen drie waterspotjes rond de vijver, en drie tuinspots in de vorm van decoratieve stenen. Beide staan op dezelfde timer en zijn bedoeld als sfeerlicht. Daarnaast is er buiten een straler gemaakt, die er voornamelijk hangt om de dag te verlengen in de winter, zodat de vogels meer tijd hebben om te eten.
Uren licht
14 tot 18
Verwarming
Een electrisch olieradiatortje houdt de temp.\'boven 0, variërend tussen de 4 en de 8 graden.
Bouwervaring
Al mijn volières heb ik zelf gebouwd. De eerste twee met mijn vader, de huidige met mijn schoonvader. Na een week of vier konden de vogels erin, maar moest de inrichting nog wel deels worden verbeterd. dat blijft een dorlopend proces.
Materialen
Houten volière, met groen geplastificeerd vierkant cm-gaas. Op enkele punten summier overdekt met golfplaat. Nachthok/sluis van houten platen, op een gedeeltelijk stenen, gedeeltelijk hardhouten rand.
Isolatie
Alle buitenwanden en -deuren hebben zowel aan de binnen als buitenzijde plaatmateriaal, en zijn dus dubbelwandig. Het dak is één laag.
Ongedierte preventie
Het gaas zit diep de grond in. Waar nodig is de basis een stenen borderrand die diep de grond in staat.
Ik gebruik bijna geen bestrijdingsmiddelen, ik heb alleen een keer biologisch afbreekbaar slakkengif gebrukt, omdat ik een ware plaag had.
Bouwjaar
juli-augustus 2007, met een uitbouw in mei 2009.
Voor- en Nadelen
Het hok loopt in een u-vorm om het nachthok heen. Het nadeel is dat er daardoor veel vogels achter het nachthok verdwijnen. Je ziet dus lang niet alle vogels, terwijl het bedoeld is als een siervolière. Een heel groot pluspunt vind ik de hoeveelheid groen. De vogels hebben voor ik deze volière bouwde, twee jaar lang binnen in een grote binnenvolière gezeten (ik woonde in een appartement, dus er was geen tuin...). Ik heb daarin geen enkel nest gehad, niet eens een enkel ei. Vanaf de dag dat de vogels in de huidige volière terecht kwamen is het één groot gejubel en gebroed. Ik houd de vogels niet voor de kweek, maar voor het mooie gezicht en de vrolijkheid. Sinds deze volière er staat kom ik echter om in de jongen. De hoeveelheden zelfgebouwde nesten in de bomen en struiken zijn voor mij een teken dat ruimte en beplanting voor veel vogels voorwaarde zijn om te gaan broeden. Het feit dat mijn jongen altijd razendsnel op kleur komen (mexicaanse roodmussen bijvoorbeeld in drie maanden tijd) zijn hiervan een extra bewijs.
Inpassing in de tuin
De lokatie: je kunt aan alle kanten om de volière heen lopen. En twee kanten is een terras aangelegd, en aan weer een andere zijde ligt een grasveldje. Door de beplanting is de volière erg groen, net als een groot deel van de tuin. Verder is de pergola die eerdere bewoners dwars door de tuin hadden gebouwd, gedeeltelijk gebruikt als onderdeel van de volière. De vijver ligt zo dat badderende vogels vanaf diverse punten in de tuin en woonkamer zichtbaar zijn. De verlichting die op zomeravonden brandt is sfeerverlichting. De volière is een wezenlijk onderdeel van de tuin.
Gebruik - Beschrijving
Het nachthok is altijd toegankelijk voor alle vogels, maar in de praktijk zijn er zelfs in extreem koude winternachten niet meer dan een vogel of tien die binnen overnachten. De overige vogels slapen in (zelfgebouwde) slaapnesten, op takken of in de planten
Slot
Ik vind het een volière om trots op te zijn!
 

Foto's
Klik op een foto voor een vergroting




Je kunt helemaal om de volière heenlopen.





Ook 's avonds is de volière een lust voor het oog, zeker 's winters...





Een kwartel banjert door de sneeuw.





Een diamantvink van vier maanden oud bivakkeert in een besneeuwd slaapnestje.






Reactie's op deze volière:

Willie W
Website member


2010-03-31 - 06:10:19


Het ziet er echt leuk uit een lollig geheel. groet Wil

oli4
Website member


2010-03-31 - 08:11:40


Hey,

Mooie voliere,
Ben benieuwd naar nog wat fotootjes van de vogels. Veel succes ermee.

oli4

kornelis
Website member


2010-03-31 - 16:37:27


Mooie voliere ziet er netjes uit allemaal succes met de kweek
gr kornelis

Pieters voliere
Website member


2010-04-26 - 21:55:07


ziet er erg mooi uit

jotto
Website member


2010-08-04 - 15:19:06


Mooie voliere!



Opgeven reactie

Voor het plaatsen van een reactie, dient u ingelogd te zijn.




Er zijn in totaal 145 bezoekers op de site, waarvan 8 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede