Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   





De volière van chrislaevers
stuur chrislaevers een bericht
e-mail: Stuur email
geplaatst : 2007-01-16
laatste wijziging : 2009-08-01
bekeken : 19611
Inleiding
Ik ben Christine Laevers uit Leuven (België). Ik kweek Afrikaanse wevers en andere kleine exoten. Mijn eerste volière in 2005 (volière 1) was eigenlijk een kippenkloekren.
Zebravinkjes, kanaries en valken namen vlug beslag van die ruimte. Zo is het begonnen.
Afmeting nachthok
Volière 1 fungeert als nachthok in de winter als het afgesloten is met plexiglaspanelen. Er is ook verwarming mogelijk.
2,60 x 1,30 x 1,90
Verlichting is er met twee TL lampen. In de winter tot 21u.
Afmetingen buitenhok
Volière 2 (2006) is 4meter op 0,90m en is verbonden met volière 1 met twee vlieggaten van ongeveer 20cm op 20 cm.; één vlieggat op bodem, de andere op vlieghoogte.
Volière 3 (2007)is 200 X 1,70 x 200.
\'t Is de jungle met een goed uitgegroeide bamboestruik. Deze recente bijbouw was verbonden met volière 2 met twee vlieggaten maar omdat de zwartmasker roodbekwevers problematisch werden voor de andere vogelsoorten, heb ik volière 3 afgesloten en de kolonie daar gelaten waar ze eigenlijk al gestationneerd zat en nog steeds dus.

Indeling nachthok

Indeling buiten
De wachtvolière zou vogels moeten opvangen die op kleur moeten komen: jonge kanaries, jonge zebravinken, jonge kwartels, diamantduifjes maar is mettertijd eerder opvang geworden voor gehandicapte zebravinken (van mijn kweek en opgevangen van elders) en er zitten momenteel ook 2 bonte manmeeuwtjes in, een oud koppel rijstvinken, een oranjeweverman en de zwartkopweverman die apart moet blijven om de pop en haar twee jongen te vrijwaren van mogelijke agressie
Afmetingen: m100x170x190.(15 okt 08)
De oorspronkelijke rijstvogelvolière(100x170x190) is verbonden met de wachtvolière en dient dezelfde functie. (15 okt. 08).
2008 eind april : nieuwe bijbouw aansluitend op de sluisdeur en volière 3. In het eerste nieuwe deel (2m op 1m70) zitten de zwartkopweverpop en haar twee jongen, de man Vidua fischeri en een vlammenweverspop met nog een ei uit te broeden.Afmetingen : 1m50 op 2m60.
Om in de tweede nieuwe volière te komen moet ik dus via de sluisdeur door de eerste recente volière en zo kom ik bij een goed beplante volière die gediend heeft voor de broed van blauwbuikgranaatastrildes en Vidua fischeri maar verbonden is met het eerste nieuwe deel. Afmetingen : 1m70 op 2m60.

Vogels
Situatie op 15 juli 09:
In Volière 1 en 2 (verbonden) zitten :
1 kanarieman met een nieuwe pop. Ze hebben momenteel 4 eieren en 6 uitgevlogen jongen (twee nesten).
Een veteranen koppel diamantduifjes op eieren.

2 broedactieve koppels zebravinken weer op eieren en 7 jongen uitgevlogen die nog niet weggevangen zijn.
1 koppel Chinese kwartels met broednest.
2 koppels oranjebinsen waarvan 1 koppel met jongen in nest.
2 oude koppels gouldamadines.
1-3 Napoleonwevers
1 roodkopweverman die niet voor kweek geschikt is daar hij alleen maar geïnteresseerd is in jonge zebravinken vandaar zijn naam \'crèchemaster\'.
Een zwartbuikweverman.
1-2 vlammenwever kleinste soort. De twee poppen zitten elk op twee eieren.

In volière 3 verbonden met volière zwartkopwevers: 6-7 zwartmasker roodbekwevers, ze hebben verschillende nesten gebouwd.
1 vlammenweverman (kleinste ondersoort craspodeptera). De man is EK 07 en geringd. Hij heeft ook een pop en vorig jaar hadden ze een jong dat helaas op de grond is terecht gekomen.
Nu zit de pop op twee eieren.
2-3 roodkopwevers.
Moeder en dochter zwartkopwever. De man zit nog apart en is nog niet helemaal op kleur.
Een andere dochter pop heb ik uitgeleend voor twee jaar samen met een nieuw gekochte man.

In de laatste volière die door een deur verbonden is met de twee vorige volières zitten sinds een week de blauwbuikgranaatastrildes. Ze zijn met nestelen bezig. Hier zit ook een koppeltje Chinese dwergkwartels.
Ik ga ze eerst alleen laten broeden en pas later in de zomer de Vidua fischeri\'s er bij plaatsen. Deze zijn parasitaire broeders en de pop legt haar eieren uitsluitend bij de blauwbuikgranaatastrilde.



Beplanting
Ik laat het zaad van de vogels in de organische grond kiemen met het dagoude drinkwater en de tuinslang.
Er zijn vetconiferen en andere coniferen die het goed doen ondanks de kanaries en de catharina\'s. In volière 3 staat een bamboestruik die niet groen blijft tijdens de winter. De droge takken bind ik samen in garven en plaats ze in hoeken van de volière waar zowel de kanaries als de zebravinken en de binsen graag in nestelen. Verse takken komen van de wilg, de vlier, de hazelaar, de liggende vogelkers en de hondsroos. Ik geef ook eenjarige planten van distelsoorten, gierst, koolzaad, maïs, weegbree, goudsbloem, stokroos enz. Er is ook een fruitcomposthoop in de zomer die fruitvliegjes en andere insecten aan trekt.
Afstand tot buren
3 meter langs de ene kant en 1,5 meter langs de andere kant. Maak me geen zorgen, mijn tuin is de stilste.

Ligging
Volière 1 en 2 krijgen de volle zon (oosten en zuiden). De wachtvolière, de rijstvogelvolière en volière 3 liggen meer op de noordwestkant.
De nieuwe volières van dit jaar liggen naar het zuiden gericht en hebben ook het langst zon.
Daglicht - Ramen
Er zijn geen muren dus het zonlicht als het er is heeft volle speling.
Ik heb nu na dekens en rieten strandmatjes vastgezet met bakstenen e.d. een strook jutestof uitgeprobeerd op de volière van de St-Helenafazantjes. Mijn moeder heeft lusjes gestikt aan de vier hoeken en de stof ligt vast met koord aan krammetjes. Ik ga daar dus verder mee doen want het is mooier van zicht en windvastiger. Als ik niet afdek heb ik gemakkelijk 40°C in de volière en dat met jongen in nestkasten net onder het dak (plastic golfplaten) is dus niet leefbaar.
Verlichting
In volière 1 zijn er twee TL lampen die de winterdagen kunnen oplichten mochten er broedsels daar zijn (en die zijn er wel). Ik doe het licht uit voor 22u.
Uren licht

Verwarming

Bouwervaring
Mijn vriend heeft alles gebouwd en ik heb een beetje geholpen. Het eerste deel in 2005 en dan lukraak bijgebouwd (2006) en bijgebouwd (2007) en bijgebouwd (2008).
2009 : Mijn affectie is zo groot voor deze aaneengeregen bouwsels dat ik ze \'mijn clochardvolière\' noem.
Ik ken elk hoekje en kantje, elke paal die scheef staat...elk gaatje dat ik \'versteld\' heb met een vierkantje nieuwe draad...Het belangrijkste is dat deze volière leeft.
Materialen
De draad is gewone groene volièredraad. Het hout in de grond is hard hout, het hout dat boven de grond steekt is dennenhout twee tot driemaal toe gebeitst. Op het dak liggen plastic golfplaten.
Isolatie
Er is geen isolatie. Er zijn de plexiglaspanelen en er zullen er moeten bijgemaakt worden voor de bijbouw van 07 en 08. Met zware vries durf ik oude dekens uit de kast halen; \'t is geen zicht maar het helpt.
Ik ben nu van plan om het plexiglas te laten schuiven in vastgemaakt hout met gleuven zodat ik ze in de zomer gemakkelijker kan opbergen en naar gelang de temperaturen en de zonneschijn kan open en toe schuiven naar keuze. \'t Is nog maar een idee en nog niet uitgevoerd.
Ongedierte preventie
Nestkasten worden na gebruik enkele dagen gedompeld in water met een schoonmaakmiddel. Vanaf de lente bestel ik om de twee maanden de roofmijt tot de nazomer.
15 oktober 08 : Ik heb maar een keer roofmijten losgelaten dit jaar (4maal in 07) en tot nu toe geen spoor van ze te merken.
4 augustus 08 : Ik heb muizen!!!
15 oktober 08 : Schrijf elke vangst op : 32!!!
Sommigen heb ik dood op het gazon gevonden op ééntje na die na wat verwarming terug tot leven is gekomen.
Twee of drie hebben de levende inloopval niet overleefd, anderen wel maar de helft heb ik met de hand gevangen door water in de pijpen te gieten. Twee heb ik er gevangen in een oud weversnest in de nok van de volière. Eéntje heeft zich klem gekropen in de draad... hilarische toestanden als je geen potje bij de hand hebt en ze dan maar in een zakdoek wikkelt en in je broekzak steekt. Mijn jachtinstinct kwam naar boven en ik heb genoten van mijn vangsten in een bokaal op de tafel. Even maar want ik heb alle levende exemplaren (volwassenen en jongen) vrijgelaten in het veld waar ze nog een lekker happje kunnen zijn voor een uil of een andere roofvogel.Volledig kwijt zal ik ze nooit zijn maar volgend jaar ga ik al te dichte beplanting vermijden om de bodem van de volières goed te kunnen inspecteren.
Moenteel denk ik wel dat alles onder controle is daar ik ondertussen veel geleerd heb van die pijpjes ondergronds en hoe het eigenlijk werkt.
Ik heb trouwens assistentie van twee buurtkatten en van mijn eigen kater. Zij houden de wacht aan de volières. Ze kunnen niet aan de vogels daar alles is afgeschermd met bouwplastic waar er geen plexiglaspanelen staan.


Bouwjaar

Voor- en Nadelen
Nadelen waren het gebrek aan sluisdeuren! Ik heb er bijgebouwd waar het kon. Eén sluisdeur geeft toegang tot 4 volières. Eén volière heeft een onogelijk muskietennet voor de deur hangen daar er een doorgang net langs loopt.
De 90 cm breedte van volière 2 is veel te smal!
Voordelen: de vlieggaten die de rust enorm bevorderen daar de vogels elkaar niet altijd hoeven te zien. Ook een voordeel zijn de verschillende voedertafels en verschillende drinkplaatsen. Bij mij is de hele oppervlakte van de bodem een voederplaats daar ik het zaad her en der strooi. De ondergrond is rijk aan wormen, kevers, gekiemd zaad waar de vogels volop in fourageren.
De zon is onmisbaar, vooral in de winter. In december gaat de temperatuur gemakkelijk tot 22°c dankzij de plastic golfplaten.
In een zomerhitte moet ik bijna alles wel afdekken.
In oktober 07 haalde ik nog gemakkelijk 27°C in volière 1 die het meest beschermd is.
Oktober 08 : middagtemperaturen tussen 30 en 35°C wanneer de zon schijnt.

Inpassing in de tuin
De tuin staat in functie van de volière. Ik heb siergrassen en rietplanten aangekocht die als nestmateriaal kunnen dienen. Koolzaadplanten, maïs en diverse graansoorten zijn er ook bij.
Gebruik - Beschrijving
Ik geef elke dag vers zaad, water en trosgierst en gooi fruit op de composthoop in de volière. Ik doe dat elke dag in dezelfde volgorde en in de voormiddag. De vogels kennen dat.
15 oktober 08: de compostbakjes zijn reeds enkele weken geleden verwijderd.
19 mei 09 : de compostbakjes zijn al lang weer terug!
Slot
De Afrikaanse wevers zijn mijn uitdaging geworden.
In 07 : 3 vlammenwevers
In 08: 2 zwartkopwevers
In 09 : tot nu toe 2 zwartkopwevers.
Het seizoen is nog niet gedaan en hoop op broed met de purpergranaatastrildes en de Vidua fischeri.
Ik heb in 07 gekweekt met zebra\'s (non stop), kanaries (4 rondes), valken (3 rondes), gould\'s (1jong van één nest, diamantduifjes (4de rondes), Chinese dwergkwartels (3 broedsels), groenvinken (3 rondes), binsenastrildes (drie nesten) en de kers op de taart twee nesten van de vlammenwever met 3 jongen op stok. Waar ik nog ernstig moet aan werken is het ringen van de vogels. Daar heb ik het nog steeds moeilijk mee.
De stand op 15 oktober 08: 6de ronde jonge zebravinken van twee koppels zebra\'s, 8 diamantduifjes waaronder één duifje dat uit de nest was gevallen, 2 kanariejongen, 5 binsenastrildejongen, 2 binsenastrildes in de nest, een nest binsenastrildes met eieren, twee zwartkopweverjongen, een vlammenwever op één ei.
Binnen : Broedsel purpergranaatastrildes op 4 eieren (binnen enkele dagen weet ik of de eieren bevrucht zijn).
Eén binsenjong dat gekipt is in een zebravinkennest en verstoten werd na uitvliegen. Ik ben het zelf aan het voederen.
Het was een zeer moeizaam kweekseizoen met vele onbevruchte eieren, muizen.
Het hoogtepunt was natuurlijk de twee zwartkopweverjongen en de observatie van broedtijd, gedrag, voedering... de achterkant van de medaille is dat er absoluut geen enkele vraag naar is, ze tijdens paring en nestbouw geen andere vogels dulden, grote ruimte nodig hebben en voor 50% insecteneters zijn (400 kruisspinnen tijdens voedering).
Ik was bijna even blij met dat ene zebravinkenjong van mijn gehandicapte kolonie. Ook blij dat het uit de nest gevallen duivenjong (pas uitgekomen) toch is kunnen uitvliegen nadat ik het terug onder de duivin heb gezet. En blij dat het binsenastrildejong uit de nest geworpen bij de kanaries aanvaard werd door ek binsenman \'met scheve poot\'. Toen ik dat jong er bij wilde plaatsen vloog hij uit de nest en sleurde zijn eigen pas uitgekomen jong mee. Ik zat met twee pas geboren jongen in mijn handen en heb ze dus noodgedwongen terug in de nest gezet en ze zitten al in de veren en binnen enkele dagen vliegen ze goed uit, hoop ik. Dat zijn de hachelijke momenten die ik me van broed 2008 zal herinneren. \'t Was heel leerijk, grensverleggend, hachelijk, comisch, dramatisch soms ook en het is nog niet gedaan.


 

Foto's
Klik op een foto voor een vergroting




Volière 2 (september 07).





Volière 1 die fungeert als warmste volière.





Bijbouw augustus 07: volière 3 met bamboestruik. Hier zit de kolonie zwartmasker roodbekwevers. Het voorste stuk op de foto is de sluisdeur. Het bovenste deel van de zijkant aan de sluisdeur is opengeknipt en geeft toegang tot een bijgebouwd deel in 08.





Eén van mijn catharina's tegen een achtergrond van liggende vogelkers met halfrijpe bessen in volière 3 die toen nog verbonden was met volière 1 en 2. Wist niet of ik nu twee poppen of twee mannen had. Aanwijzingen en commentaar op foto's spraken elkaar tegen. Op de vogelvergadering hebben we ze gependeld en de secretaris kweekt catharina's en ik mag dus op beide oren slapen dat ik een koppel heb. Toch maar afwachten volgend broedzeizoen. Als je heel goed kijkt, zie je de tweede catharina. Camouflage heeft toch wel iets. 29/05/08 : Ik heb de broedkast al een tijdje verplaatst daar ze niet stabiel stond maar neen hoor... krabben in de blok doen ze wel maar er gebeurt niets. Misschien zit ik met te oude vogels. Ik heb ze in 2006 gekocht in een winkel en ze zijn niet geringd. Ik leg me er bij neer.





September 07: de vlammenwever (Euplectus hordeaceus en de zwartbuikwever zitten op een tak waarvan beide helften tot het territorium van deze vogels behoort. Ze overschrijden deze niet, ik zie dat dagelijks. De vlammenwever heeft twee nesten gehad. De zwartbuikwever heeft nog geen pop maar dat komt nog wel.





Het is begonnen met een man en een pop gekocht apart van elkaar eerste helft juli 07. (foto 19 aug 07). Ik vond dat dit toch wel een nest was maar daar heeft geen enkele actie plaats gevonden.





Dit is de echte nest geworden van de vlammenwever: volledig aan het zicht onttrokken. Het schuilt achter de lange sliert cocosvezel en is niet meer dan een netje geweven cocosvezel zonder enige inkleding. (foto 10 sept 07).





Dit is de vlammenwever in volle rust. Als hij andere vogels weg jaagt uit zijn territorium is hij een bol zwart en oranje. Alle veren zijn dik opgezet. Hij bezorgde zelfs de valkparkieten een opstaande kuif. Maar toen het jong van de diamantduifjes uitvloog dat uitgebroed werd in het territorium van de grenadier, spreidde pa zijn vleugels open (nooit eerder gezien) en dat was ook indrukwekkend. De vlammenwever ging er niet op in.





Achterkant van de vlammenweversnest (foto genomen vanuit volière 3). Dat rozige zijn de twee jongen. Jammer kon ik het met de camera die ik heb het niet beter vastleggen (10 sept 07).





Uitvliegdag van één van de twee jongen. In volière 3 zit de pop tegen de draad van volière 2(waar het jong zit). Ze heeft het jong zelfs door de draad gevoerd die dag. Het tweede jong was al eerder uitgevlogen en zat in de bamboe in volière 3.





Zelfde dag (18 september 07). De man bewaakt de achterflank van het jong in volière 3.





Eén van de vlammenweversjongen op 27 sept. 07. Ze vliegen al beter en beginnen zaadjes te pikken. De twee zitten zelden bij elkaar. Ik vermoed dat dit in de natuur ook zo is om het risico op gevaar te verdelen over de jongen. Ze leggen meestal twee eieren en uitzonderlijk 3.





Nogmaals één van de vlammenweversjongen. Hun staartje begint uit te groeien en vandaag (28 sept) heeft er eentje al een vogel weggejaagd. Dat is een teken van gezondheid. Ondertussen liggen er opnieuw 3 eieren in de oude nest. De uren daglicht krimpen... het weer voorspelt geen warme nazomer... ik durf geen verwachtingen te koesteren.





21 aug 07: de roodkopwever in volle actie. Hij heeft nog geen pop maar dat komt nog wel. De nest heeft die zelf gebouwd en hij gaat uit de bol alleen wanneer er een nest zebravinken uitvliegt. Hij 'vlooit' ze en zit er naast en die beestjes begrijpen het niet. Hij denkt dat het poppen zijn en wil ze verleiden maar dat lukt natuurlijk niet... erg genant!





21 aug 07: roodkopwever bij nest.





19 sept 07: een derde broedsel dit jaar is uitgekomen van één koppel. Er zijn er 6 maar eentje bleef op dag 1 achter...





Nest van de zwartmasker roodbekwever (aangeschaft 15 september) samen met een pop en met een man nog niet op kleur. Er waren al twee poppen. De nest is gebouwd in volière 3.





27 sept 07: de nest is vervolmaakt en er liggen 3 eieren in. Eén van de 3 poppen trilt rond de nest met de vleugels. Voor mij is dit nieuw... ik ken deze vogels helemaal niet en kan alleen maar toekijken. De man is hoger op de tak een tweede nest beginnen te weven en daar zit ook een pop rond te trillen. Ik weet niet of het dezelfde pop is van de eerste nest en van de eieren. Als ik te dicht bij komt, vliegen ze weg. Een zaak om te volgen. 8 oktober: er is één jong! 15 november: het jong van zeven dagen oud is overleden. Nu heeft datzelfde koppel terug 3 eieren in een nieuwgebouwde nest. Dat wordt met de koude en de donkerte een nuloperatie. Ik heb nog twee koppels bijgekocht en heb dus 5 poppen en 4 mannen. 't Zijn koloniebroeders.





De vlammenweversjongen zijn 9 dagen oud.





13 oktober 07: Ik heb ze alle 3 geringd op hoop van zege.





20 okt 07: de 3 geringde oranjewevers zijn uitgevlogen. Hier zijn er 2.





22 okt 07 : 3de dag na het uitvliegen. Ze stellen het alle 3 goed en hebben gelukkig het warmere, beschutte deel van volière 2 verkozen. Ik bood de pop al dievriespinky's en levende buffalo's aan, naast wildzangeivoer en kanarieëivoer. Nu krijgen ze ook twee soorten krekeltjes, krulvliegen en levende pinky's. De koude baarde me zorgen: de fruitvliegjes en andere insecten zijn op zoek naar winterovernachting; er is weinig bewegelijkheid... zodoende. Het zijn momenteel koude nachten en vandaag heb ik de volière met van alles en nog wat afgedekt voor de nacht. De verwarming staat ook aan al zal er heel veel warmteverlies zijn. Maar het is de moeite waard om een verschil te krijgen van enkele graden celcius.





Op 24 okt 07 had de pop legnood terwijl ze 3 jongen nog te voederen had (20 dagen oud). Ik heb gepanikeerd en de pop dezelfde dag nog na veearts bezoek en na het uitpersen van één ei terug in de volière gezet. De man had wel enkele keren gevoederd. Eén jong dood. 25 okt 07: pop en 2de jong dood. 26 okt 07: Ik neem het 3de jong binnen om het zelf te voederen want de hele voormiddag heeft het niets te eten gekregen en het zat dik en te wiebelen op stok. Papje gemaakt van kanarieëivoer, wildzangeivoer, ambachtelijke yogourt en raathoning uit Turkije met grit er op (pure improvisatie). Eerst de vogel in de hand gehouden (3 voederingen) en omdat het zo vlot ging heb ik hem gevoederd door de tralies door met een tandenstoker.





De jonge vogel is vliegensvlug. 29 okt 07: Hij eet niet meer van de tandenstoker maar wel van de zitstok. Hij is schuw geworden en ik moet enkele passen achteruit doen eer hij hapjes neemt. Hij drinkt ook zelfstandig en vaak zit hij op de bodem van de kooi te eten. 30 okt 07 : zelfde gedrag. 15 november 07: de jonge vlammenwever is 42 dagen oud en zit al een tijdje terug in de volière. Allereerste weefoefening van de jongen: een cocosvezel winden rond een plantenstengel. Verder dan dat gaat het nog niet.





2008 : een echte Belgische winter met veel wind en vries. Ik heb op mijn tanden gebeten maar dit stemde me eventjes wat milder.





Napoleonweverman Westafrikaanse vorm (Euplectes afer). Hij is op enkele weken tijd op kleur gekomen. Begin juni 08.





13 juni 08 : Volière 2 (4m op 90 cm) die in verbinding staat met volière 1. Hier zitten de meeste vogels.





Nieuwe volière (1m50 op 2m60) voor de zwartmasker roodbekkolonie die in volière 3( de volières zijn verbonden via een groot vlieggat) hun nesten bouwen. Ze bevinden er zich zelden. De hele volière is opgeëist door een koppel zwartkopwevers (Ploceus melanocephalus). Ik kan er wel jonge diamantduifjes bijzetten die op kleur moeten komen. 't Is dus afwachten of die zwartkopwevers iets gaan doen. In deze volière staat er levende wilg, coniferen, gele iris, weidebloemen, riet- en moerasplanten.





Nieuwe volière eind april 08 gebouwd uitsluitend vor 1 koppel St-Helenafazantjes en 2 koppels gouldsamadines. Levende beplanting van vlier, aalbessenstruik, klimmende rozenstruik, wilg, weidebloemen, waterkers en nog veel meer. 4 aug 08 : 1 koppel blauwbuikgranaatastrildes zit er te broeden (minstens op één ei) en er was ook een koppel Vidua fischeri waarvan ik de man vandaag heb verwijderd om de broed van de astrildes voorrang te geven. De poppen van beide soorten hebben tot 4 maal toe conflicten gehad. De purpergranaatastrildes zijn de enige soort pleegouders voor de Vidua fischeri die parasitaire broeders zijn.





Juni 08: de zijkant van de volière voor de St-Helenafazantjes. In de opgehangen dode heidestruiken hebben ze al 4 nesten gebouwd uit cocosvezel.





Aug 08 : Napoleonweverpopwever. Het overmatig zwart in haar veren zou te wijten zijn aan stress of aan een chronisch gebrek van zonlicht (aanmaak van melanine of zoiets).





Mijn vlammenwever (Euplectes hordeaceus), kleinste ondersoort. Hij heeft zijn territorium gekozen in Volière 1 (vorig jaar in volière 2). Dat bemoeilijkt het één en het ander : de sepia moet verhuizen, de trosgierst hangt op twee zitstokken in zijn territorium en is dus minder toegankelijk voor de andere vogels. Hij is de vader van 3 jongen maar zijn pop is helaas overleden in legnood bij de derde nestlegging. Ik heb mijn twijfels over de nieuwe pop die ik in de winter gekocht heb. Aug 08 : hij is van territorium veranderd en zit terug in volière 2 kabaal te maken. Bij mijn weten is zijn enige optie zijn dochter. Of ze er klaar voor is is een andere zaak.





Zijn zoon, enige overlevende van drie geringde jongen. De pop moest ze nog een week voederen en dan kwam die legnood. Deze heb ik binnen gezet en zelf gevoederd. De vogel is een beetje mijn 'mijlpaaltje' qua kweek, qua handvoeding en qua ringen. Hij vertoont geen enkele kleur maar gedraagt zich als een man : 'zagen', de veren dik opzetten en nesten bouwen. Aug 08 : Hij is het evenbeeld van zijn vader geworden en zit apart met een nieuw aangeschafte pop.





Juni 08 : jonge binsenastrildeman roodmasker (aangekocht niet op kleur in de winter) en de roodkopwever (Queleya erythrops). 't Is een koloniebroeder. Deze heeft de bijnaam 'crèchemaster' omdat hij zich zeer correct 'ontfermt' over pas uitgevlogen zebravinkenjongen. Voor hem ben ik een pop gaan halen op 20 km van Amsterdam. Deze 'pop' heeft nu een rodere kop dan hijzelf. Ik heb de laatste weken per 'chance' en 'gericht' twee poppen kunnen kopen en ik heb nu toch wel enige verwachtingen. De roodkopwever is absoluut niet agressief tegenover andere vogels, hij is in feite de 'gentleman' van alle vogels in mijn volière. Tot de echte broed misschien...?





Juni 08: Tussen de bloempotten staat een vijvertje met enkele goudvisjes. De gele iris knip ik in geringe hoeveelheid af om aan te bieden aan de wevers : in reepjes gescheurd of geheel. Ik had heel veel kikkervisjes dit jaar (6 of 7 kikkerdrilklompen) en al de kikkertjes zijn nu uitgezwermd in de tuin. Ze zitten ook in de volières. Een lekker hapje voor de zwartkopwevers denk ik. De hele tuin staat nu in functie van 'wildlife' met de nadruk op insecten. Het achterste gedeelte van de tuin is 'jungle' geworden.





Juni 08 : Fischeriwidaman (Vidua fischeri). De vogels hebben zich goed aan zijn aanwezigheid aangepast. Hij kan namelijk 'huppelend' vliegen en soms rakelings over een vogel die op stok zit. Zoals altijd reken ik op de veteranen van 2005 in de volière: zebra's, kanaries en diamantduifjes. Zij kijken van niets meer op. En zo is het goed.





20 juni 08 :Kanarie en roodmaskerbinsenman. Die twee soorten lijken met elkaar te versmelten de laatste maanden en dat bevalt me niks. Bevruchte binseneieren in de kanarienest en voor de tweede maal...wat is hier gaande?





13 juni 08: Vlammenweversjong van de eerste nest van vorig jaar. Er waren twee jongen. Eén van de twee is een man. Ik weet niet welke van de twee jongen dit is. Op 25 juni heb ik er eentje gekleurringd met grijs en dat is de pop.





25 juni 08 Geringd vlammenweversjong van de tweede nest die ik toen wegens legnood van de pop zelf heb gevoederd. Ik wist door zijn gedrag dat hij een man was en nu op enkele dagen toont hij kleur. Ik heb hem inmiddels in een andere volière gezet omdat zijn pubergedrag broedende paren zou kunnen storen. Hij heeft nog geen afgebakend territorium en hij jaagt zowat iedereen op tijd en stond op. Weven doet hij ook... aan de draad.





Juni 20 08 : Zwartkopweverman (Euplectes melanocephalus). Ik heb de vogel al enkele maanden en nu heeft hij de uitbreiding van volière 3 met 1m50 op 2m60 volledig ingepalmd. Ik heb hem verhuisd en vervangen door een koppel van zijn soort.





8 juni 08 : Dit koppel ging door voor Napoleonwevers. Ik heb het koppel dus in Volière 3 met uitbreiding geplaatst. Na een week of zo had de man nog geen bijzondere activiteiten aan de dag gelegd. En toen heb ik beslist om de 'jongere' dynamische en nestenwevende andere man bij de pop te zetten en de man waar ze al 3 jaar bij zat apart te zetten. 4 aug 08 : Deze man hoorde trouwens niet bij deze pop. Hij zou een dwergwever zijn en die lijkt heel erg op de zwartkopwever.





Op 18 juni is de wisseling gebeurd en op 20 juni was er dit in de nok van het dak.





22 juni 08: Het gaat snel. Dan volgen er paringen. Dan zit ik te tellen hoelang de pop in de nest blijft : 49 tellen, 21 tellen met fijn nestmateriaal, 53 tellen. EN op 26 juni grote ongerustheid want ik zie ze niet. Gelukkig komt ze bij verzorging uit de nest geschoten. Ze eet een meelworm, wat zaad, vliegt tegen de draad voor wat vliegjes en hop terug in de nest. 't Is broeddag 1. 27 juni 08: Zelfde patroon. De man jaagt haar niet meer op. Wanneer ze pauze maakt om te eten en hij op een afstand van ongeveer 60 cm dat zagend geluid maakt, trilt ze met de vleugels en de staart gaat effe op en neer. Kort daarna vliegt ze terug de nest in. En hier eindigt de berichtgeving want ik neem geen foto's meer. De nest is 'te ver' en ik respecteer die signalen. De laatste twee dagen worden ook beduidend minder diepvriespinkies en diepvries meelwormen gegeten. Dat is maar een observatie.





24 juni 08: Volière van de St-Helenafazantjes (2m60 op 1m70) met beplanting van levende vlier, rozenstruik, aalbessenstruik, wilg en gratis gekregen van de provincie : weidebloemenzaad (40 cm hoog.) Nieuw aangekochte gouldsman voor de pop op overschot. Er zijn nu twee koppel gould's en 1 koppel St-Helenafazantjes die al 4 nesten gebouwd hebben in de opgehangen droge heidestruiken.





24 juni 08 : Nieuwkomer in deze volière wegens pop en als gevolg ruzie met een oranjeweverman. Dit is een man Vidua fischeri. Deze soort broedt parasitair met maar één soort : de blauwbuikgranaatastrilde.





24 juni 08 : Dit is de Vidua fischeri pop. Ze is zeker capabel om eieren te leggen want ze is de voorbije dagen al twee keer in een nest gekropen van de St-Helenafazantjes. Sorry pop, ik kan niet toveren.





25 juni 08 : Nieuw rieten strandmatje enkele dagen geleden geplaatst omdat de zwartkopweverman met nest de vogels in deze aanpalende volière (gould's en St-Helenafazantjes) wegjoeg van zaadbak en nestkast. De wegen van een zwartkopweverman met perspectieven zijn ondoorgrondelijk : hij heeft dan maar een kijkgat gemaakt en hij stationneert zich daar regelmatig om te kijken.





7 juli 08 Zwartkopweverpop op 12de broeddag. Ze neemt fiber sisal mee in de nest al sinds enkele dagen. Hopelijk bedekt ze er haar eieren niet mee. Ze verwacht slecht weer zeker of ze wil zeker zijn dat de jongen warm liggen zodat zij langer naar voedsel kan zoeken. Ik weet het dus niet.





7 juli 08 : Pop purpergranaatastrilde de dag na aankomst. Ben zeer blij maar er zit een koude douche bij.





Het koppel purpergranaatastrildes die de enige soort zijn die als gastouders kunnen dienen voor de Vidua fischeri. De Vidua fischeri pop broedt parasitair; ze legt dus haar eieren in de nest van de purpergranaatastrilde alleen. Niet als een koekoek. De jongen van beide soorten groeien samen in nest op. Dat heb ik toch gelezen. Probleem met de man : beide vogels hadden een lange autorit achter de rug en hun bek stond open. De man krijgt zijn bek niet toe. Gelukkig heb ik de man kunnen ruilen.





4 aug 08 : eerste nest binsen is uitgevlogen enkele dagen geleden (ouders ek 07) Hier zijn er 3 maar het zijn er minstens 4 als je ene op de volgende foto niet meerekent!





aug 08: Dit is mijn geringd vlammenweversjong van vorig jaar die ik na uitvliegen en legnood van de moeder heb gevoederd. Hij is helemaal op kleur in tegenstelling tot zijn oudere broer en zit apart van papa en zijn oudere zus.





aug 08 : Dit is een nieuw aangeschafte pop die bij de jonge vlammenweversman zit in volière 3 waar de zwartmasker roodbekkolonie zit.





De jonge vlammenweverman heeft een nest gemaakt maar helemaal niet afgewerkt. De twee vogels hebben gepaard en er is dus een ei. De volgende dag waren er twee eieren en vandaag lagen deze eieren op de grond (9/8/08). Zoiets had ik al verwacht. De man is nog geen jaar oud en moet dus nog ervaring opdoen.





Aug 08 : De binsenjongen worden gevoederd door EK ouders. Het zijn er dus 5. In een nestkastje ontdekte ik vandaag een enkel binsenjong dat ik heb geringd daar het net de juiste leeftijd scheen te hebben (9/8/08). De een enkele keer dat ik binsenjongen heb geringd was vorig jaar en de volgende dag waren alle 4 jongen dood. Ik zit dus in spanning om te weten of het jong deze keer zorgen zal blijven krijgen. De vader is ook ek en heeft een lichte scheve poot. Dat stelt me enigszins gerust. Toch maar afwachten...





De gestippelde eieren zijn onbevruchte eieren van de zwartkopwever (Ploceus melanocephalus). Er was één jong maar ik heb het skelet in de dichte beplanting teruggevonden. De 3 kleine eieren zijn van de vlammenwever (kleinste soort). Ik heb ze van de grond opgeraapt. De pop (voorgaande foto) zit pas bij een jonge EK 07 man sinds 31 juli 08.





De nest van de vlammenwevers werd door de pop steviger gemaakt. Ze heeft er opnieuw twee eieren in gelegd.





26 aug. 08 : Zo vlug kan het dus gaan! Tweede generatie ek vlammenwever kleinste soort (Euplectes hordeaceae craspodeptera). 28 aug 08 : het jong is oké en het andere ei is niet uitgekomen. De pop is wel geen ek maar ze is opvallend kwiek vergeleken met de pop van vorig jaar die helaas in legnood is gebleven. Hopelijk vliegt dit prutske veilig en wel uit.





Nog een prutske dat ik helemaal niet verwacht had. In de winter had ik grote gehandicapte zebravinken opgevangen. Ze hebben verschillende kleurinslagen maar kunnen omwille van hun pootletsels niet bevruchten. Van die 6 grote zitten er maar 2 poppen bij. Toch is er bij één koppeltje bevruchting gebeurd. Ik heb het jong geringd. Dit is een mooie afwisseling met de bonte zebrajongen die mijn twee broedactieve koppels aan de lopende band op stok brengen.





Het vlammenweversjong heeft het helaas niet gehaald na het ringenop dag 9. Vorig jaar had ik de 3 jongen ook op die leeftijd geringd maar die zagen er een stuk steviger uit. Toen ik ringde had ik al een slecht gevoel. Dan is er een nieuw ei geweest maar dat is uit de nest gehaald door een vrouwelijke vogel en het kan een zwartmasker roodbekwever geweest zijn. 13/9: het koppel heeft vandaag stevig gepaard. Ik ben er niet blij mee want ze zitten daar niet goed bij de zwartmasker roodbekkolonie. Ik heb momenteel helaas geen andere plaats voor hun.





Al die (kruis)spinnen! Dat is dus twee keer per dag een half uurtje alle parkjes bezoeken met die pot in mijn hand en dat is zo al tien dagen bezig. Ik kan geen spin meer zien maar zal het nog effe moeten volhouden omwille van het volgende.





13 sept 08 : Het eerste jong is vandaag uitgevlogen om 11u10. Het is een zwartkopwever (Ploceus melanocephalus). Het is bijna zo groot als de pop. De staart is korter en er zijn die witte bekjespunten. De pop voederde vandaag ook goed, zowel het uitgevlogen jong als het jong dat nog in nest zit. En spinnen dat die eten! Dit was dus een derde poging en ik heb de man weggevangen één of twee dagen voordat de eieren gingen uitkomen. Het eerste broedsel waren er onbevruchte eieren, bij het tweede broedsel lag er een jong op de grond, en bij dit broedsel vond ik een bevrucht ei op de grond en toen heb ik meteen de man weggevangen. Ik ben van mening dat die man in de natuur gewoon op zoek gaat naar een andere pop maar in volière kan dit niet en dus moet dat zo opgelost worden.





Enkele binsenastrilde jongen van één nest. Ze zijn inmiddels ouder dan twee maanden en er zit een heel licht gekleurde vogel bij.





18 sept. 08 en de jongen zijn ongeveer 4 dagen geleden uitgevlogen. Ze stellen het goed en doen het hoofdzakelijk nog steeds op een menu van wasmottenlarven en kruisspinnen (en al het andere dat ik niet zie). Ook de jonge vogels zijn enorm schuw.





15 okt. 08 : tweede voederingsdag van binsenjong gekipt en grootgeworden in nest zebravinken maar verstoten na uitvliegen. Het jong heeft het helaas niet gehaald.





5 nov 08 : Het jong van de gehandicapte zebravinken (een verrassing) heeft een popje gekregen. Ze zitten apart in de grote volière van de zwartkopwevers.





5 nov 08 : De bouwsels van de zwartmasker roodbekwevers blijven aangroeien. Ik heb dit jaar geen enkele nest verwijderd. Deze vogels zijn een mysterie. Ze linken de ene nest aan de andere alsof ze een groter geheel willen bouwen. Ook valt het op dat er vrijwel geen poep op de nestbouw ligt. Eén pop heb een tiental dagen geleden stervende binnengehaald en na overlijden opgestuurd naar Gent (B) voor onderzoek. Diagnose : Legnood : één ei en één in de maak. Vorig jaar had ik één jong dat na 7 dagen is overleden. Die vogels hebben een speciale benadering nodig, maar dewelke ?





5 nov 08 : Blijft over een kolonie van 4-4, leeftijd voor de meesten minstens meer dan 3 jaar oud. Ze zijn zeer schuw en doen niets als ze bewust zijn van je aanwezigheid. Ik noem ze niet voor niets de 'etalagepoppen'. Om foto's van ze te nemen is tijdrovend; ze verstoppen zich nog altijd. De nesten ga ik bij wijze van experiment laten hangen.





5 nov 08 : Jong grut op de stok: zebravinken en binsenastrilde. Van twee koppels bonte zebravinken ek; de enige buiten de gehandicapte zebravinken), heb ik dit jaar meer dan 40 jongen. Ik ben de tel kwijt want er zijn er 4 uitgevlogen en 2 jongen liggen in nest (8 nov 08). Dit moet hun piekjaar zijn. Vorig jaar dacht ik dat ook.





5 nov 08 : Bij de binsen zijn er 4 jongen van twee nesten uitgevlogen. De twee jongsten worden momenteel nog gevoederd (8 nov 08). De twee anderen zijn uit de nest geworpen jongen (ééntje uitgebroed door kanarie), de andere meegesleurd door ouder toen ik het eerste jong er bij wilde zetten. Beiden zijn intact qua vleugels en poten en zijn al zelfstandig. 9 oranjekoppen binsenastrildes dit jaar en tweede generatie. Jammer dat ik ze niet allemaal zal kunnen houden.





15 april 09 : Volière 3 met de zwartmasker roodbekkolonie. Ik had in de vroege lente alle oude takken met de nesten verwijderd en nieuwe takkenbossen geplaatst. Opmerkelijk is dat in de kolonie 5-9 één man die goed op kleur is aan deze nest begonnen is en blijft werken maar niet alleen. De nest fungeert als een soort modelnest dat geïnspecteerd wordt door zowel poppen als andere mannen en zelfs de roodkopweverman! De andere nemen soms sprietjes weg of duwen wat in de nest of weven een stukje cocosvezel er in. Heel raar. In alle observaties tot nu toe gedaan zijn er wel twee mannen die het bouwen en afwerken van de nest voor zich nemen: de man die begonnen is en een tweede man die ook al flink op kleur komt. De nest is gebouwd aan een stevige gesnoeide wilgentakkenbos.





15 april 09 ook in volière 3 : nest begonnen door de roodkopweverman. Dit jaar heb ik de roodkopwevers (1-2) bij de kolonie zwartmasker roodbekwevers geplaatst omdat ze ook koloniebroeders zijn. Op internet had ik ook een foto gezien waar beide soorten in één boom zaten. Dat zal ook wel geen toeval geweest zijn. Vorig jaar waren de nesten van de roodkopwevers niet afgewerkt, er bleef steeds een opening in de basis. Deze keer is de opening dicht. Ook hier bezoek geobserveerd van zwartmasker roodbekwevers. Misschien compenseren ze elkaar op één of andere manier.





15 april 09 : De blauwbuikgranaatastrildes zitten een kleine week buiten dankzij het milde weer. Hun volière (260 op 160) blijft ingepakt in bouwplastic. Deze zal stelselmatig vervangen worden door plexiglaspanelen die verschuifbaar zijn naar gelang het weer. Ze kunnen gemakkelijk 37°C hebben.





15-18 mei : één nest van een toevalstreffer van de gehandicapte opgevangen zebravinken. Deze man heeft een pop gekregen in 08. Dit is hun vierde nest. Het zijn er zeven of is die staart nr 8?





Plus twee... 19 mei 09 : Dat prutske zat vandaag nog op de grond maar het wordt gevoederd. Het koppel zit alleen samen met wevers dus er is geen twijfel mogelijk. Ze zullen wel met hun jongen oeten verhuizen want de zwartkopweverpop zit op eieren en ook de dochter wordt het hof gemaakt.





18 mei 09 : Derde nest van de zwartkopweverman. Daar baltst hij voor zijn dochter die de nest al enkele keren heeft geïnspecteerd. De eerste nest was nogal laag gebouwd. De tweede nest hangt weer in de nok van het dak tegen de draad in een hoek. Daar zit de moederpop al enkele dagen te broeden op 3 eieren. Normaal moest de dochter vertrekken naar een vreemde man bij iemand anders, maar nu is het te laat. Ze trilt met haar vleugels, ze inspecteert de nest en dit leerproces mag niet onderbroken worden door een stresssituatie van wegvangen en transport. We zullen zien. Heel interessant wordt het als de twee poppen in staat zijn om samen te broeden. Ik moet dus dubbele portie levend voer voorzien en nu zijn er nog geen kruisspinnen!





15 juni 09 : zwartbuikwever (Euplectes nigroventis) in nieuw zomerkleed. Ik heb nog steeds geen pop voor hem kunnen vinden.





mei 09: tweede nest gebouwd en goedgekeurd door de pop zwartkopwever. Nu zie je de nest niet meer vanwege de beplanting.





15 juni 09 : één van de twee jonge zwartkopwevers enkele dagen geleden uitgevlogen uit de nest (zie vorige foto). OP het menu : wasmottenlarven, diepvriespinky's, levende buffalo's, regenwormen, en de spinnetjes die ik kan vinden. Vorig jaar had ik die dikke kruisspinnen maar daar is het nu te vroeg voor. Deze zijn er al wel maar ze zijn piepklein. De jongen beginnen nu al wat beter te vliegen.





27 mei 09 : deze eerstejaars kwartelhen zit op 8 uitbrekende eieren. Ze heeft een nogal uitgebreide nestcursus doorlopen : 4 vorige nesten met ongeveer het zelfde aantal eieren er in maar geen broed. Ik heb die allemaal laten liggen omdat ik denk dat ze wil weten of er geen roofdieren zijn en ze veilig kan broeden. Als de eieren blijven liggen zijn er geen kapers op de kust. Dat is natuurlijk niet bewezen. Het kan ook zijn dat ze een juiste locatie zocht tussen de planten die ik dagelijks waterde. Misschien heeft ze mijn vast patroon van watergieten in kaart gebracht en dan een beslissing genomen. Wie weet. De haan is voorbeeldig.





15 juni 09: je ziet ze bijna niet maar ze zijn er alle acht. Ze zitten samen met één koppel purpergranaatastrildes. En dat gaat tot nu toe zeer goed. 27 juni 09: Familie kwartel is verplaatst naar een andere volière want er is een nieuwe nest bezig samen met twee jongen en het koppel Vidua fischeri er bij. De kwartels zouden paniekerig kunnen fladderen bij het nogal opvallend baltsgedrag van de Vidua fischeri. Ze zouden ook de kleine eitjes van de purpergranaten kunnen verschalken die één van de Vidua fischeri's er normaal gezien zou moeten uit gooien als hun eieren er bij komen. Ik moet die eieren op de grond kunnen zien en met kwartels er bij is er niet veel kans toe.





juni 09 : de volière van de purpergranaatastrildes en de kwartels. Volledig ingepakt met plexiglaspaneel en bouwplastic. Als het te warm is laat ik een beetje plastic zakken.





mei 09 : Porseleinen thermo socket met een Elstein lamp van 60 watt in een oude nestkast op houten palen om mijn calvarieweg met de kweek van de purpergranaatastrildes te bezweren. 08 : aanschaf middenzomer van het koppel 07 en nesten waar de eieren met embryo er in uit de nest werden gegooid. 08 herfst : binnen : twee keer 4 jongen uit de nest gegooid de dag van het uitkomen. Dat was al een stapje verder. 09: eerste nest : één jong van 13 dagen oud dood in de nest na koude nacht : 8°C. Nog een stapje verder. Ik heb dat jong ingevroren wat ik nooit doe. 15 juni 09 : tweede nest met de verwarming er bij die aan de achterkant van de volière is opgesteld (buitenkant dus) ter hoogte van de nest die zich ongeveer een 15-tal cm van de draad bevindt. Die verwarming staat dag en nacht aan. Deze vogels zitten niet meer op de nest wanneer de jongen 6 à 7 dagen oud zijn. Vanaf die tijd zie je man en pop samen. Voordien zie je telkens maar de pop ofwel de man. Zo eenvoudig is dat. In de nest zitten 2 à 3 jongen van 12 dagen oud. Nog 9 dagen te gaan en de spanning loopt op. Bij elke nest gaan 'wij' een stapje verder. Morgen is dus een cruciale dag!





21 juni 09 : DE VERWARMING HEEFT GEWERKT! Twee jongen op stok. Een derde jong zat op de grond en is overleden. Het was blind. Roses have thorns... 27/6 09 : kwartelfamilie verplaatst en het koppel Vidua fischeri er bij want er ligt in de oude nest één nieuw ei! 30/6 09: Er zijn 4 eieren. Broed is sinds eergisteren begonnen. Als ik de volgende drie dagen één of twee van die 4 eieren op de grond vind, wil dat zeggen dat de pop Vidua fischeri eieren heeft bijgelegd. De man baltst bij voorkeur in de ochtend maar paring zie ik niet.





29 juni 09 : de hitte slaat toe. Bepaalde delen van het golfplasticdak zijn afgeschermd met bamboematten, oude lakens, handdoeken... vooral boven de nesten. 30 juni 09 : heb met de tuinslang in en boven de volières gesproeid. De kanariejongen zitten nog veilig in de nest. 5 juli 09: Ze zijn alle 4 goed uitgevlogen. De ene zit hier en de andere daar...dat vergemakkelijkt de controle 's morgens niet.





Vidua fischeri pop in juni 08 pas aangeschaft.





begin juli 09 : zelfde Vidua fischeri pop. Wat is ze zwart geworden! Ik maak me zorgen. Dit zou aanmaak van melanine kunnen zijn en dat betekent pure stress!





begin juli 09 : Vidua fischeri pop en pop purpergranaat. Het wida-koppel heeft 8 dagen doorgebracht bij het koppel purpergranaten. De bedoeling was om de Vidua fischeri pop de kans te geven een ei of twee te leggen in de nest van de purpergranaten die in de natuur als enige pleegouders fungeren (een vorm van parasitaire broed). Vier dagen geleden lagen er 5 eieren in de nest, normaal leggen purpergranaten 4 eieren... 4 juli 09 : ik heb het koppel wida's weggevangen zodat de broed van de purpers zonder bijkomende storing rustig kan verlopen. De twee jonge purperghranaten zitten nog steeds in de volière. Ik heb nog een voedering door de pop gezien.





5 juli 09 : Nieuwe aanwinst Ik denk een 'Vitelline Masked Weaver' (Ploceus velatus uluensis). Hij is zo groot als een zwartkopwever (zwarte kop volledig tot halfweg de nek, bruine ogen), heeft rode ogen en het zwart op zijn kop is een masker dat eindigt boven zijn ogen. Hij zat al twee jaar in een kale volière samen met kanaries. Hopelijk vind ik een pop en hopelijk komt die zo aan zijn trekken.





Begin juli 09: volière van de zwartkopwevers met sluisdeur. De koolplant aan de sluisdeur is daar spontaan gegroeid. Er zitten rupsen op van het koolwitje. Een beetje aanvulling levend voer voor de tweede ronde zwartkopwevers misschien.





Begin juli 09 : Langpootmug. Bij de eerste ronde van de zwartkopwevers heb ik het huis vrij gemaakt van spinnen, motjes,... Nu is er terug wat leven. Deze mug is uitstekend voedsel voor de spinnen in huis. Dat ze vet worden want ik kan niet elke dag spinnen gaan vangen in de parkjes.





15 juli 09 : één van de purpergranaatastrildehjongen. Ze beginnen op kleur te komen en zijn ongeveer 42 dagen oud. De nest ligt vol jongen die ongeveer 5 dagen oud zijn. Binnen een 13-tal dagen weet ik of er een Vidua fischeri jong bij zit of niet.





25 juli 09: Dood en enig jong van 15 dagen oud in de nest. Ik heb het ingevroren in de doos waar een jong van 13 dagen oud (eerste ronde) in ligt. Deze keer waren de Vidua fischeri's er bij gedurende 8 dagen. Dat eieren sneuvelen is normaal...dat jongen verdwijnen zonder spoor na te laten en een laatste op zo'n late datum dood gaat... Ik zal voor een hele tijd niet weten of dit jong nu purpergranaat of Vidua fischeri was. 28 juli 09: Ik heb planten gesnoeid, de grond schoongemaakt... nieuwe nestgelegenheid aangebracht en nestmateriaal. Er zijn sporen van een nieuwe nest. De Vidua fischeri's zitten er bij maar het zal niks worden want de pop Vidua fischeri is absoluut niet in topconditie. Ik verwacht niets van deze ronde. De Vidua fischeri's hebben nu ruimte en zon nodig voor de winter begint. Vier vogels alleen in een volière. Verder dan dat kijk ik momenteel niet.





1 augustus 09 : Deze worden nog gevoederd en een ouder was net weg voor de foto. Oranjekoppen binsenastrildes van een koppel van 07.






Reactie's op deze volière:

marc1
Website member


2007-01-17 - 07:51:21


Hoi Cristine,

leuk dat je ook een voliere geplaatst hebt,heel veel sukses en we zijn straks benieuwd naar de foto's

danielkempenk
Website member


2007-01-17 - 12:28:11


haha dat is een beste beschrijving al;
) maar nu wil ik ook wel foto's zien hoor christine! haha maar die komen vast welwink ;) nou nog heel veel suc6 met de ze mooie hobby he!
en we spreken elkaar vast gauw weer.

groetjes daniel

chrislaevers
Website member


2007-01-17 - 14:41:00


Bedankt, beste mensen, voor deze snelle en aangename reactie. De foto's komen maar het vergt wat technische uitdoktering en geduld om de vogels op de lens te krijgen.

maikeltje
Website member


2007-01-17 - 17:48:03


Het ziet er goed uit en ik wacht nog op meer fotos verder succes met je vogels.
groetjes,
maikel

grasparkietje91
Website member


2007-01-18 - 18:13:12


hoi,
chikke voliere, en mooie vogels.
Nog veel suc-6 inn de kweek happy :)

tuinman222
Website member


2007-01-20 - 11:55:52


dag dame volgens mij is het verhaal grootter dan jou voliere ha ha ha maar je het een leuke stel vogels zitten iets teveel maar jij ging al sorteren dat komt wel goed en jou valken kunnen rustig bij de sijsen blijven zitten als je maar genoeg wilgen takken geeft dan blijven ze van het al het ander er af jou sijsjes lijken wel een beetje op de dennesijsjes alleen die zijn nog donkerder kijk met veel plezier er naar uit op jou nieuwe fotos van jou vogels en hebt je vragen stel ze ps pas op voor inteelt met jou zebravinken groetjes gerard

chrislaevers
Website member


2007-01-20 - 14:29:39


Ja, Tuinman, ik ben een schrijflustig persoon. Kan het niet helpen. Ik zal je goede raad indachtig houden. Bedankt!

denegon
Website member


2007-01-29 - 19:52:47


leuk man (vrouw) al die verschillende vogeltjes in een voliere ziet er goed uit.
vooral zo doorgaan groetjes en tot op de chat

redparrotnl
Website member


2007-02-19 - 18:46:11


Heel erg leuk dat we allebei dit jaar ons eerste nestje valkparkieten krijgen. We houden contact. Het was gezellig op de chat hier op Vogelarena.com

redparrotnl
Website member


2007-02-26 - 08:45:19


ik zag een eitje in een van de broedblokken gisteren, erg spannend wat er nu gaat gebeuren.

Zeekat
Website member


2007-03-04 - 16:59:15


Volgens mij heb ik 2 lesbische valkparkieten. Ik had ze uit elkaar gezet, toen werd die ene heel onrustig, echt de hele dag de stok links en rechts heen en weer rennen en er uit willen. Ik zet ze weer bij elkaar en elkaar plukken en tegen elkaar aanzitten te knuffelen niet normaal meer. Of die ene is toch een man? Het blijft ook aan deze kant allemaal nog wat raadselachtig, tenminste bij 1 koppel dan. Verder nog 2 te jonge mannen, dit stel zit nu bij elkaar. Verder nu dus 2 zeer vaak elkaar betredende koppels gevormd uit losse vogels. Hoop echt op jonkies dit jaar daar van. Ik zag op Youtube.com filmpes van valkparkiet eitjes schouwen. Klik op deze link, en klik dan op de plaatjes met rode eitjes.

http://www.youtube.com/results?search_query=eitje

Veel succes. Tot ziens weer in de chat.

theelepeltje
Website member


2007-03-17 - 21:47:54


Hoi Christine! Mooie voliere, mooie vogels, ik geniet er van! Veel succes en hopelijk leer je er nog veel meer over! tot op de chat! groetjes

chrislaevers
Website member


2007-03-17 - 23:34:54


Bedankt iedereen voor je reactie. Ik vind zelf dat mijn foto's ondermaats zijn. Inmiddels is er weer van alles veranderd. Ik denk dat fotografie bijna een must wordt als je met vogels bezig bent. En ik dacht aan een rustige, goedkope hobby toen ik begon...


marc1
Website member


2007-03-18 - 13:05:53


Hoi cristine,sukses met je nieuwe aanwinsten!!

tuinman222
Website member


2007-03-25 - 21:56:20


mooie fotos chris en de eerste jongen zien er goed en gezond uit ik heb het eerste ei van mijn valken er liggen nu groetjes gerard

msmartijn
Website member


2007-03-26 - 22:38:36


hey
ziet er heel netjuhs uithappy :)
eindelijk heb ik een goed beeld van jouw voliere!
ben je vast trots op..!
zou ik wel zij
groetjes martijn

maikeltje
Website member


2007-03-29 - 17:34:23


Ziet er allemaal heel netjes uit succes er mee en die groenlingen die hebben het wel naar hun zin in dat nestkastje met zoveel groen er langs.

tuinman222
Website member


2007-04-06 - 21:27:01


dag chris de combinatie vogels en ambifien vind ik zeer natuurlijk vooral dat je ook wilszang er in heb zitten en de diamantduifjes vind ik zelfs ook leuk ik heb ze nog niet maar schaf ze nog wel aan aan het eind van het kweek seizoen succes verder fijne pasen nog

janpieter
Website member


2007-04-10 - 11:24:03


hallo allemaal mooie vogels, komt wel goed met de rijstv.zijn zo mooie vogels en ook niet teklein op de foto,verder veel succes met de kweek en de jongen.

cocobar
Website member


2007-04-13 - 14:34:01


Hallo Christine,

ondertussen ben je er al goed ingerold!!
Jonge kanaries, zebravinken, rijstvogels, diamantduifjes, kwartels, binsenastrildes, en straks .... Al een mooi lijstje en je blijft lekker uitbreiden happy :)

Geniet nog veel van je vogeltjes.
gr koen



msmartijn
Website member


2007-04-15 - 19:17:37


ziet er erg goed uit weer ishappy :)
je heb al aardig wat jongen!
succes er nog mee!
groetjuhs

chrislaevers
Website member


2007-04-15 - 19:37:36


Allemaal hartstikke bedankt voor de reacties.
Ik vrees dat ik de vogelvirus helemaal te pakken heb. Super prettig dat ik dat kan delen met jullie. En iedereen bedankt voor de raad, advies en tips. Ik heb de de laatste maanden enorm veel geleerd op deze site: het forum, de chat en de volières. Nu nog een blauwfazantjes pop vinden en mijn sijsjes kunnen prikkelen en in oktober de grenadierwever. Ondertussen ben ik aan het lobbyen om het derde deel niet in augustus maar vroeger te bouwen. Een vierde deel van de bijbouw (1m op 1m30) wordt wachtvolière voor jonge vogels die op kleur moeten komen. Ik heb ondertussen nog een bestelling geplaatst voor ringen voor alle soorten die ik heb voor najaar 2007. Mijn secretaris vertelde me dat de ringen soms niet aankomen. Dat dorpssfeertje hoort er bij. Ik zie wel.
Groetjes allemaal en tot op de chat.

tuinman222
Website member


2007-04-17 - 21:45:01


mooie jonge meid van de valken ze lijken al echt op de vader maar dan zijn ze ook split voor lutino ziet er goed uit mijn blokken zijn voor de valken 60cm hoog en een opper vlakte van 30 x 30 succes verder

Blauwe bergen
Website member


2007-04-18 - 08:15:53


hey dat ziet er leuk uit, kijk ooks eens op mijn site, gr richard www.loriesrichard.mysites.nl

danielkempenk
Website member


2007-04-24 - 08:47:41


dat gaat hartstikke goed bij jouw met de jongen netjes hoor!! en het seizoen is nog jong dus wie weet...
is in iedergeval een teken dat de vogels zich erg op hun gemak voelen!
heeel veel suc6 nog.

gr.daniel

grasparkietje91
Website member


2007-04-28 - 22:46:45


heyla,
Geweldige voliere, en mooie jongkies !!

tuinman222
Website member


2007-05-05 - 22:17:09


dat ziet r goed uit met jou jonge groenlingen en jonge valken bij mij vliegen de jonge valken ook bijna uit en bij mij lig nu het eerste ei van mijn groenlingen mijn jonge catharinas groeien nu ook snel de kleur komt er al door succes verder ik spreekje nog wel op de chat gerard

rifwachter
Website member


2007-05-14 - 10:40:32


Heb je geen schrik dat ze aan het zilverpapier zitten te knagen, dat aan je tl's hangt??Zeker die valks!
grJohn
ps Voor de rest leuk verhaal om te lezen,had ik maar zo'n schrijflust zoals jij wink :)

Zjurre
Website member


2007-05-14 - 14:29:49


Christine,

erg mooie voliere met een leuke diversiteit aan vogels! Vind het leuk om te merken dat je je echt verdiept in deze hobby, maar ook geïnteresseerd bent in onze flora en fauna. Je bent erg enthousiast en voor een "beginner" gaat het "keigoed" zoals we hier in Brabant zeggen!
Succes nog met de kweek,

greetz Zjurre

tuinman222
Website member


2007-05-14 - 21:27:37


goedeavond mijn catharinas haal ik ook altijd uit het blok en maak het blok gewoon schoon vanaf de eerste dag doe ik dit al zodat de vogels weten dat ik elke dag het nest en het hek controleert op alls en nog wat verder zien jou jongeren er ook goed uit en er zitten veel kleuren tussen wat mij wel weer aan spreken ga zo door en jou natuur is een met de natuur buiten ga zo door groetjes gerard

chrislaevers
Website member


2007-05-17 - 20:34:44


Bedankt iedereen voor de aanmoedigingen en aangename reacties.
Wat het zilverpapier betreft...dat zou ik indd kunnen weghalen. Het hangt er nu al zolang, had het helemaal niet meer in de gaten.
En wat de natuur betreft; die is soms te mooi om waar te zijn. Moet wel dringend een betere camera kopen met een zoomlens.
Groetjes,
Christine.

theelepeltje
Website member


2007-05-22 - 11:22:47


Hoi christine die onbekende gasten zijn Spreeuwen, erg leuke vogeltjes happy :)

Verder ziet je voliere er prachtig uit en zo te zien doen ze het allemaal goed bij jou!

Zeekat
Website member


2007-06-03 - 08:49:34


ik had een helemaal donkerbruine valkparkiet, zonder vlekje of geel of wit er in en alleen oranje wangvlek, erg bijzonder, helaas dood. Heleboel broedhokjes gebouwd. Kolonie broed geprobeerd. Gevolg, 1 koppel heeft eieren van 21 dagen oud die uitkomen. Ander koppel gaat er eieren bij in leggen en er op broeden en verdedigen (in hetzelfde broedhokje ondanks alle keus en je denkt ze zullen het al wel uitgevochten hebben). Gevolg, mooiste pop waar allemaal lutino's uitkomen zwaar gehavend aan oog, poot en vleugel. Pas uitgekomen jongen opgegeten. (Waar dus weer een donkerbruine tussen had kunnen zitten). Erg balen, heb ze apart gezet nu voor altijd. Het was een zeer pijnlijke les, hoop voorlopig de laatste les en dat het nu goed gaat. Leuke foto's, hoop dat je 2e ronde mooie kleurtjes krijgt. Ik had er ook een geel met kaneelkleur geparelde tussen, zeer fijn gepareld, deze 2 kleuren door elkaar, egaal over hele lichaam, ook dood. Hoop met een week of 3 weer es op de chat te zijn. Ik haal de jongen na 9 weken bij ouders weg. Doe ze in de huiskamer en over een tijdje misschien weer in het vertrek van de ouders.

Langeruud
Website member


2007-06-07 - 21:38:07


Hoi Christine,

Super om te zien dat je op zo'n natuurlijke manier al die vogeltjes bij elkaar weet te houden en succesvol tot broeden weet te krijgen.

Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van je Binsenastrildes, prachtvogeltjes wat mij betreft!

Ga zo door!!

Vrgr, Rutger

denegon
Website member


2007-06-09 - 11:59:36


Je hebt al een hele reportage der tegen aan gefotografeerd en op VA gezet goed hoor.
en je valken zien er goed uit hoor. ga zo door en succes met de kweek
groetjes Egon


nah
Website member


2007-06-17 - 15:02:58


Hoi Christine,
Mooie natuurlijke voliere heb je, ziet er goed uit. als ik lees en zie welke vogels jij hebt is dat een mooie gevarieerde collectie. keigoed ja, probeer de blauwkop blauwfazantjes eens zover te krijgen dat ze gaan broeden, kun je ook veel plezier aan beleven.veel sucses verder
groetjes han

lZebravinkjel
Website member


2007-07-03 - 21:15:08


Wat een mooie voliere en wat een goede kweekresultaten! Vooral de Bamboe vind ik erg mooi, zeker omdat de vogels er schijnbaar volop nesten in bouwen. Dat is misschien wel iets moois voor mijn eigen voliere. Jammer alleen dat het zo duur is. Kan je ook alleen een bos afgeknipte bamboe in de voliere leggen/zetten of gaat dat rotten?

Groetjes,

kristie
Website member


2007-07-05 - 22:17:08


Hallo, ik wil toch ook wat van me laten horen.
aller eerst prachtige vogels.
de voliere's ziet er ook goed uit.
klasse. groeten Ad[kristie]

theelepeltje
Website member


2007-07-21 - 12:07:20


Bamboe is niet duur hoor, voor een euro of 10 heb je al een klein struikje, en bamboe groeit heel erg snel!

Neophemagek
Website member


2007-07-24 - 20:36:02


Hoi Christine om te beginnen bedankt voor je complementen bij mijn volliere.
Dat bij jou ziet er ook goed uit ik weet zeker dat je vogels het beren aan hun zin hebben.
Dat blijkt wel uit het kweek resultaat.
Groetjes Frans


likassi
Website member


2007-07-29 - 02:33:31


mooi!

chrislaevers
Website member


2007-07-29 - 22:40:35


Iedereen hartelijk bedankt voor de reacties. Ik heb dit jaar enorm veel nieuwe dingen ervaren en geleerd en moet bekennen dat dit geen hobby meer is maar een passie. Volgend idee om uit te werken: wevers doen kweken. Ik verlies de andere soorten vogels evenwel niet uit het oog. Dat zou erg zijn.
En lieve broer, bedankt voor de merels, de roodstaartjes en de heggemus die bij jou elke dag winter en zomer wormpjes krijgen in hartje Antwerpen en zo tam zijn dat sommige jongen binnentrippelen en sommige individuen een rondje maken om net daar te belanden waar je hem had weggejaagd. Ik heb genoten van die zondag. Nog nooit een roodstaart man en pop in levende lijve gezien en van zo nabij! Zet eens een filmpje op het forum bij 'Mijn nieuwe aanwinst' ?

maikeltje
Website member


2007-08-14 - 20:17:32


Het waren enorme mooie fotos en de beschrijving was top jammer dat je er mee gestopt bent.

marc1
Website member


2007-08-26 - 15:13:47


hoi Cristine,

waarom ben je gestopt?

groeten marc1

theelepeltje
Website member


2007-09-23 - 01:15:10


Waarom zijn al je foto's weg? Gaan we nieuwe zien?

cocobar
Website member


2007-09-29 - 12:40:15


Ha de nieuwe versie is er. Leuke foto's en nogmaals een dikke proficait met de jonge wevertjes wink ;)

gr koen

tuinman222
Website member


2007-09-29 - 20:58:14


dag vrouwtje dat heb je mooi voor elkaar gefiks ziet er natuurlijk uit met een goede resultaat er bij ga zo door groetjes gerard

marcelj
Website member


2007-10-09 - 21:58:02


Het ziet er heel gezellig uit. De vogels hebben het duidelijk naar hun zin.

lZebravinkjel
Website member


2007-10-25 - 09:47:00


Wat een vogelparadijs! Ik ben ZO jaloers! Als ik op mijzelf woon dan wil ik ook een voliere zoals dit. Je lijkt me trouwens ook een heel prettig persoon (op het forum en qua liefde voor je vogels).
Ga zo door!

tuinman222
Website member


2007-12-23 - 22:15:38


hoi christine wij wensen jullie fijne feestdagen toe en een goedbroedseizoen daar in belgie groetjes gerard

Alfares
Website member


2008-02-18 - 01:52:49


Wevers, geweldige vogels om in een voliere te hebben. Prachtige collectie heb je!

Groeten, Jens

arni
Website member


2008-03-09 - 19:54:25


Hoi Christine, leuke foto's!! Ik zie dat je vogels op en top verzorgd worden. Nog heel veel succes met de kweek dit jaar!
Groetjes Dries

Bok
Website member


2008-03-11 - 18:47:10


Mooie voliere en vogels mijn complimenten.

Mvg
Henk.

wings
Website member


2008-03-16 - 16:12:37


Hallo Christine,
Jij hebt echt een stukje natuur naar huis gehaald,
mooi hoor,veel plezier en succes met de vogelhobby gr Jan

Bok
Website member


2008-04-18 - 19:32:16


Hallo,

Laatste update van u is al weer een tijdje geleden het zou mooi zijn als u ons zou informeren hoe het er momenteel voorstaat met de vogels.
Hoe dan ook als u nog vogels heeft veel succes er mee en een goede kweek gewenst.

Mvg
Henk.


chrislaevers
Website member


2008-05-02 - 20:42:10


Iedereen hartelijk bedankt voor het bekijken van de volières. Er zijn er inmiddels twee bijgekomen (vandaag 2 mei afgewerkt op het interieur na) en na een lange Belgische winter en een even Belgische lente van de 'de goeie ouden tijd', begint het hier weer wat op gang te
komen. Binnen enkele dagen foto's van de nieuwe volière.
De focus zal nog steeds niet liggen op de wevers daar alle mannen op enkele na, nog steeds geen kleur hebben. Maar ik ben bezig met de voorbereiding nu er nog stilte is voor de storm.

Christine.

digipeet58
Website member


2008-05-28 - 21:20:22


mooie drukke volieres.
en met druk, bedoel ik: goed begroeid, veel planten, echt natuurlijk.
je hebt trouwens ook zeer mooie vogels,
leuk al die wevers; geeft dat geen ruzie?
heb zelf mijn rijstvogels weggedaan, waren grote onruststokers.
mijn zebravinken waren te druk.
verder heb ik veel kleine tropen.
wens je verder veel succes.
mvg. Peter

maikeltje
Website member


2008-06-06 - 21:49:37


Hallo christine het word tjd voor nieuwe foto"s

chrislaevers
Website member


2008-06-12 - 20:44:03


Nieuwe foto's, ik wil wel maar met een heel pak foto's lukt het niet!
Mijn camera heeft per ongeluk in de zon gelegen en ik vrees dat de foto's genomen met 'Autmatisch instellen' het niet meer doen. Ze staan nochtans in mijn map.

Christine.

tieske
Website member


2008-06-15 - 14:18:38


Hoi Christine,

Jammer dat je pop is overleden zeg!!

Ik weet niet of het voor jou te ver is maar als je wilt kun je die weverpop wel van me overnemen als je wilt. Woon in de buurt van eindhoven.

Houdoe, Marco

digipeet58
Website member


2008-07-20 - 12:50:35


mooie foto's, vooral die laatste.
mooie volieres ook: die laatste 2.
lekker vol met planten, lijkt mij ideaal voor de vogelbewoners.
heb zelf geen wevers, maar vind het wel mooie vogels.
hou het zelf bij kleinere tropen.
heb helaas maar plek voor 1 voliere, maar is sinds eind mei wel groter geworden: en direkt resultaat.
neem maar een kijkje bij mijn voliere, als je wilt.
succes en de groeten. Peter

cocobar
Website member


2008-08-05 - 23:22:24


Proficiat met de natuurbroed binsenastrildes van het jaar. Bij mij doen ze het ook goed! Ik zie dat de jongen geelkoppen gaan worden.

Veel succes verder nog met de nieuwe afrikaantjes, de granaatastrildes. geen makkelijke vogels om te houden/kweken.

koen
www.veugelkoer.be

digipeet58
Website member


2008-08-28 - 23:51:11


leuk hoor, die wevers.
heel mooi resultaat.
de laatste foto van die zebravink:
mooi, heel leuke foto; mooie tekening.
ga zo door, zou ik zeggen.

mvg. Peter

tuinman222
Website member


2008-08-29 - 16:56:33


goededag dat ziet er mooi uit met al die verschillende wever soorten en al dat groen alleen lever dat niet teveel problemen op met al die wevers volgens mij als er meer mannen bij zitten dan verstoren ze elkander en dat lijd weer dat er meer jongen overlijden maar misschien heb ik het wel fout ik heb je trouwen s lang niet meer gesproken op de arena ik hoor je wel weer gerard

berre
Website member


2008-09-08 - 12:15:16


Hallo,
Mooie wever jongen heb je daar. Mooie fotos van je vogels. Nog veel geluk.
Groeten bert

Stefan1990
Website member


2008-09-10 - 01:18:14


Hallo,

prachtige volières, en die beplanting net of ze in de natuur zitten, prachtig! ( ben ik jaloers op)
Inderdaad bizar van die binsen dat ze hun eieren bij de kanariepop leggen.
Erg leuke vogels ook.

groetjes Stefan

digipeet58
Website member


2008-09-14 - 15:03:53


het blijft leuk en leerzaam om bij joe te kijken en te lezen.
gefeliciteerd met die laatste jongen.
schitterend resultaat.
prachtig: alles begroeid, leuke oplossing; verbinding van je volieres onderling.
heel mooie foto's ook.
kom nog wel eens kijken.
Peter

chrislaevers
Website member


2008-09-16 - 18:45:53


Iedereen hartstikke bedankt voor de reacties!
Ik ben nog druk bezig met spinnen te vangen maar als de winter langzaam haar intrede doet, zal ik meer tijd hebben om meer naar jullie volières en vogelhouderij te kijken.
Laten we hopen op een milde herfst want de zomer was zeer winderig en bewolkt.

Christine.

digipeet58
Website member


2008-10-15 - 21:37:33


al die wevers: lijkt mij een enorme uitdaging.
wat ik ook heel leuk vind: al die foto's met tektst, zeer levendig dagboek.
mooie foto's, mooie aparte vogelsoorten.
vooral die wida's met die mooie, lange staarten.
succes met het binsenjong, mijne heeft het helaas niet gered, zie forum.
mvg. Peter

tuinman222
Website member


2008-12-21 - 21:54:19


ik wens jou fijne feestdagen toe met een gezond 2009 en een goed broedjaar gerard

baske
Website member


2009-01-30 - 17:03:01


in 1 woord wouuuw!! dit is echt wel heel mooi laugh :D je hebt echt hele mooie vogels. Nog bedankt voor de reactie op het forum happy :)
Groeten Bas

EdensB
Website member


2009-02-26 - 23:10:28


Prachtvoliere, met name al dat groen.
Lijkt me heerlijk om zoveel wevers te hebben echt een van mijn favorieten.

tuinman222
Website member


2009-03-10 - 13:14:26


goededag het is altijd weer fijn om naar jou voliere tekijken met al het natuur er om heen en er in de vogels gedijnen daar goed in en zie dat het bij jou veel uit gaat naar jou wevers soorten zelf schaf ik ook nog een koppel wevers aan mede door de kleuren van de mannellijke wevers groet gerard

chrislaevers
Website member


2009-03-10 - 16:05:18


Ik bedank iedereen voor de berichten en wens iedereen een goed kweekjaar en een mooie lente en zomer!

Christine.

digipeet58
Website member


2009-04-17 - 10:29:02


wat een genoegen om bij jou te kijken.
al die foto's met uitleg, prachtig.
kunnen we nog van leren.
leuke volieres ook; veel groen, en zeer natuurlijk.
daar hebben de vogels het maar goed.
sterkte, plezier en weer veel succes.
Peter

amandava
Website member


2009-04-23 - 12:25:00


Oergezellige voliere!!!!
Na eens rondgekeken te hebben slechts één ding:moest ik vogel zijn dan zou ik weten in welke voliere ik zou willen leven....De nostalgie druipt er af.
Nogmaals proficiat!

Kingbee
Website member


2009-05-15 - 16:22:13


Hallo Cristine,

Er mooie voliere heb je met mooie vogels! En ook redelijk succes met de Wevers! Ik heb zelf een koppeltje oranje wevers en ze bouwen wel wat nesten maar niet heel veel. Wat gebruik jij voor nestmaterialen? En heb je misschien nog andere tips? Beplanting of zoiets? Ik weet dat het heel lastig is met wevers en maak mij ook geen illusies hoor, maar wie weet..... happy :)

Veel succes met de vogels in ieder geval!

chrislaevers
Website member


2009-05-19 - 18:42:42


Kingsbee,

Oranjewevers heb ik in volière gehad maar dat was maar tijdelijk.
Qua nestmateriaal geef je ruim bruine cocosvezel maar vooral grasstengels van alle dikte en van alle lengte. Even belangrijk is de nestgelegenheid: verdoken in stevige beplanting die niet altijd levend moet zijn : een mengeling van dode struiken en levende is ideaal.
De eerste stap om met wevers te kweken is na te gaan of de pop wel van dezelfde soort is als de man. Vaker dan niet zitten twee verschillende soorten bij elkaar zowel in de winkel, op de markt als bij particulieren.
Als dat opgeklaard is, kan je specifiek naar de soort toe je volière eventueel aanpassen.
Ik ben lid van een weverwerkgroep die zich uitsluitend bezig houdt met wevers. We hebben al goede kweekresultaten bereikt.
Er is een site: www.ploceidae.eu en er is een privé-forum waar je wel lidgeld moet betalen.
Bekijk het eens.
Het is echt de moeite waard!

Christine

digipeet58
Website member


2009-06-16 - 09:57:44


wat een mooi resultaat; die 2 jongen.
en ik hoop, met jou, dat die anderen ook uitvliegen.
prachtig om bij jou te lezen en te kijken.
leer ik elke keer weer iets van en ik blijf genieten.
ga nog lang zo door.
succes en de groeten. Peter

kommie78
Website member


2009-07-01 - 09:53:26


wat een mooie natuurlijke voliere,
leuk dat het allemaal samen toch zo goed wil!
groetjes

tomhuigen1
Website member


2009-07-27 - 20:06:52


bedankt voor je reacties.
je hebt ook een erg mooie voliere!
ik vind vooral de 4e foto erg mooi!

tom

basti1980
Website member


2009-08-02 - 22:15:07


hi,

sehr schöne vegetation und alles ausführlich beschrieben - viel spass beim züchten.

sebastian

digipeet58
Website member


2009-08-03 - 11:52:24


wat heb jij veel over voor je vogels.
prachtig, zeer natuurlijk.
en altijd weer resultaat.
ga vooral zo door;
het is elke keer weer genieten als je bij jou kijkt en leest.
groeten Peter.

wildkweker
Website member


2009-10-05 - 18:01:43


Mooie vogels. Alleen jammer van al die dooie takken en het vieze gaas. Zou er wat aan doen. Op den duur ook slecht voor de vogels.

oli4
Website member


2009-10-07 - 19:38:51


Hey Christine,
Ik vind het telkens weer prachtig als ik je voliere op vogelarena kom bezoeken. Zelf vind ik het niet storend dat het gaas van je vies is. Ook je dooie takken vind ik wel iets hebben, lekker natuurlijk, daarbij als je wevers hun nest er aan weven kan je die niet wegnemen he. Prachtig. Wens je veel succes met je kweek in 2010 met je speciale vogeltjes.
oli4

frank_ursela
Website member


2009-10-11 - 20:34:19


Hallo Christine
Je hebt een prachtige collectie aan vogels ,complimenten daarvoor.
Het ziet er ook allemaal goed en verzorgt uit ,je hebt er duidelijke foto's van gemaakt en met een uitgebreide beschrijving erbij.
Ik kan niet anders zeggen , dat het er uitstekend uit ziet.
Zelf heb ik swiftparkieten (kijk maar eens) ook een prettige vogel soort.
Ga vooral zo door ,en nog heel veel succes.
m.vr.gr Frank


theelepeltje
Website member


2010-07-15 - 13:06:14


anders werk je even je pagina weer bij.

Dukovink1
Website member


2011-05-03 - 12:50:29


dat heb je echt super mooi voor elkaar die voliere

theelepeltje
Website member


2011-05-10 - 22:37:19


Hey wanneer komen er weer updates dan? Ben benieuwd naar je wevers!

EdensB
Website member


2012-02-03 - 18:35:12


Pracht volieres en mooie vogels.

Nog rare nakomlingen gehad van de bizarre Kanarie Binzen verhoudingen?



Opgeven reactie

Voor het plaatsen van een reactie, dient u ingelogd te zijn.




Er zijn in totaal 390 bezoekers op de site, waarvan 15 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede