Ik kweek al enige jaren met aratinga's maar bij de maisparkieten heb ik een probleem met het groot worden van somige jongen. Het koppel heb ik nu 4 jaar en het probleem is als volgt. Er worden elke ronde 6 of 7 eieren gelegd die meestal allen bevrucht zijn. Deze komen ook meestal allemaal uit. Maar nu het probleem, er komen jongen uit het ei met wit en geel dons. Heeft het eerst jong geel dons is er nog niets aan de hand het wordt gewoon gevoerd. Als het tweede jong wit dons heeft wordt het eerste jong opgevreten door de ouders en daarna alle jongen met geel dons. Alleen de jongen met wit dons blijven over en komen op stok. Nou heb ik in die 4 jaar 14 jongen op stok gekregen maar wil wel weten waarom de jongen met geel dons het niet halen. In die 4 jaar heb ik maar 1 pop en 13 mannen gekweekt, zou er in de 4 jaar 1 jong met geel dons het gehaald hebben?? of is dit toeval.
Als je meerdere stellen maisparkieten hebt die op ongeveer dezelfde tijd eieren leggen, zou je eens de eieren kunnen wisselen. Je kan dan iniederegeval erachter komen of het ligt aan de ouders of aan de "sterkte/kwaliteit" van de jongen met geel dons.
Zo'n verhaal heb ik echter nooit eerder gehoord, dus echt helpen kan ik je niet. Misschien iemand anders wel?
Ik heb nog 1 koppel maisparkieten maar die zijn nog niet zo ver. Krijg er nog 2 koppels bij maar dat zal nog wel even duren voor die eieren hebben, maar ik nu op dit moment ook eieren van de pet'z parkieten dus ga ik nu weer een keer proberen jongen enof eieren over te legggen . Zeker als het eerste een jong is met geel dons. De eieren van de pet'z zijn net zo oud als die van de maisparkiet