Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > wilde halsbandparkieten Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-07-07 - 18:17:58

volgens mij hebben we op dit moment een redelijk bestand van roofvogels, en zal dat dus denk ik wel in de hand gehouden worden denk ik.
kijk eens naar de huismus, hoe die geslonken zijn, ik denk dat het zo'n vaart niet zal lopen en één koppel gaat op den duur toch voor inteelt zorgen, dus ik denk zelf een storm in een glas water, lekker laten zitten en genieten van die duifjes zou ik zeggen.


termaat
Website Member
Posts :61

Website Member
2009-07-07 - 18:21:16

ik denk inderdaad dat de roofvogels ook wel het nodige zullen pakken, hier stikt het er ook van, van de huismussen ook nog trouwens bij mij onder de dakpannen (oude boerderij) broeden elk jaar naar schatting zo'n 15 koppels


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-07-07 - 18:23:05

harstike mooi toch? kunnen wel weer een groei gebruiken onze gezellige huismusjes, het was enkel om even de vergelijking te trekken.
verder geen andere vreemde soorten in jou omgeving te vernemen?


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-07-12 - 22:59:19

klopt het dat er ook een ploeg grasparkieten heeft weten te overleven in Nederland?
er is nl niets over te vinden op het web.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-08-05 - 23:03:48

nog steeds niets gevonden zelf.
iemand anders?????????


kraag_pap
Website Member
Posts :18

Website Member
2009-08-06 - 10:36:42

Los van het feit dat het illegaal is: Vogelarena is de ideale plek om een kaartje van Nederland te laten zien waar uitheemse (parkieten) soorten leven. Veel liefhebbers die elkaar vinden uit heel Nederland en België.

Ik ben heel benieuwd waar, welke en hoeveel parkieten leven in Nederland?

In ieder geval: muis-, halsband-, alexanderparkieten.

Beste Vogelarena; is dit een idee?


hoogervorst
Website Member
Posts :411

Website Member
2009-08-06 - 10:44:26

Daar hebben we Waarneming.nl toch voor, dan kan je ook gelijk zien waar ze dus al zitten in NL.
Ze onderscheiden al 10 soorten parkietachtigen.
http://waarneming.nl/search.php?q=parkiet&g=0&local=0&local=1

Kijk ze.
Ronald


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2009-08-06 - 10:45:15



whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-08-06 - 12:47:09

wat wel opvalt bij waarneming.nl is dat de grasparkiet bijv steeds alleen wordt waargenomen terwijl dit toch echt een groepsvogel is.Een indicatie dus dat het om individuele gevallen gaat, want de halsband bijv die zich al"bewezen"heeft is in grotere getalen aanwezig, en overleefd dus hier in Nederland.
Ik denk dat het voor de grasparkiet (nog) niet mogelijk is.
Bovendien zal een gekleurd exemplaar bijv veel teveel opvallen en dus redelijk snel een potentiele prooi zijn.
Voor de wildkleur is het alweer een ander verhaal net als bij de halsband, je ziet bijna alleen de wildkleur.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-08-06 - 13:56:51

Het heeft inderdaad alles met roofvogels te maken. Grasparkieten zijn ongeacht hun kleur een simpele prooi voor de typische vogelvangers als sperwers. Dit vanwege hun "simpele", vrij lage vlucht.
Halsbanden daarentegen vliegen hard en hoog. Meestal zijn die ook in de toppen van bomen te vinden waar ze hooguit een prooi kunnen vormen voor bjv. slechtvalken. Maar ja, daar zijn er niet zoveel van sad :(.
Halsbanden vormen overigens in bos- en parkachtige omgeving wel een smakelijke prooi voor de havik. Vandaar dat de halsbanden in eerste instantie liever een beetje bij de stad blijven, waar deze rover niet of nauwelijks voorkomt.


Tenzi
Website Member
Posts :261

Website Member
2009-08-06 - 17:06:47

Vorige week zag ik hoog een halsbandparkiet overvliegen (wel een mooi gezicht, hoor), maar het bleef bij deze ene.
Eergisteren zat er een lutino Rozekop-agapornis op mijn voliere (omgeving Alkmaar). Helaas is het me niet gelukt deze te vangen. Met die kleur is het wel een duidelijke/makkelijke prooi voor kat of roofvogel.
Ik vind ook dat tropische vogels niet vrijgelaten moeten worden, maar is het feit dat ze overleven ook niet aan onszelf (= de Nederlandse burger) te danken? Hoeveel tuinen en balkons hangen van de vroege herfst tot in de late lente (soms ook de hele zomer)vol met pinda's, vetbollen en ander (voor vogels) lekker spul. Uiteraard voor onze inheemse vogels, maar ik denk dat het hierdoor de halsband- en andere parkieten wel erg makkelijk gemaakt wordt op 's winters voldoende voedsel te vinden. Zonder die 'tafeltje-dekjes' hadden ze het waarschijnlijk niet zo lang en goed uitgehouden!


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-08-06 - 21:52:46

zou het ook niet zo zijn dat die halsbanden hun rantsoen inmiddels een beetje hebben aangepast?? en daardoor ook beter in staat zijn te overleven.
ik denk dat er zomers voldoende voedsel voor handen is voor hen, alleen in de winter hebben ze het moeilijk, maar dat hebben onze eigen inheemse soorten ook wel, anders zouden we voor hen ook geen extra voedsel neerhangen toch?
maar ik ben het met je eens waar gevoerd wordt groeit de populatie, kijk maar naar de stadsduivenn.

\
vwbt de grasparkieten, zouden die niet richting de halsbanden trekken? als die een alarmkreet slaan, gaan de grasparkieten er automatish ook vandoor toch? en ook al zijn ze een prooi, er zullen er altijd wel zijn die het weten te overleven in een groep,want als de aanvaller ( roofvogel) er eentje heeft, is de rest weer veilig, en we weten allemaal hoe snel de parkieten zich kunnen voortplanten.
Ikzelf denk dat mn voedsel ook een grote rol speelt, en als er maar een enkeling is ontsnapt, iss die denk ik wel snel de pisang, en zal er van voortplanten weing meer komen uiteraard.


whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-08-10 - 23:13:30



whitebulldog
Oud Lid
Posts :1314

Oud Lid
2009-08-10 - 23:24:45

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

http://www.youtube.com/watch?v=OL43fmVv0cw



--------------------------------------------------------------------------------

Telling: wilde parkieten stabiel
Van onze verslaggeefster Marjolein van Splunderen
Gepubliceerd op 18 december 2006 17:11, bijgewerkt op 17:11


AMSTERDAM -
Er zijn 4677 halsbandparkieten waarvan 1950 in Amsterdam en 1700 in Den Haag. Dit blijkt uit de landelijke parkietentelling, waarbij de afgelopen weken de slaapplekken van verwilderde halsbandparkieten zijn bezocht om aantallen te noteren.

Bioloog Roelant Jonker van Araproject, organisator van de telling, stelt dat 99 procent van de halsbandparkieten in Nederland in het wild is geboren. Het zijn afstammelingen van ingevoerde halsbandparkieten uit de jaren zestig. toen de dieren populair werden als huisdier.'

Er is een kleine daling in de populatie waargenomen sinds 2004, dit kan te wijten zijn aan de verhuisdrift van de parkieten. Een aantal bekende groepen parkieten waren niet op hun gebruikelijke overnachtingsplek te vinden. Tips van vrijwilligers leidden de tellers naar nieuwe slaapplekken in onder andere Den Haag en Rijswijk.

Het is de tweede keer dat de parkietenpopulatie in ons land wordt geteld. In 2004 organiseerde SOVON (Vogelonderzoek Nederland) de eerste telling. Nu is de telling georganiseerd door Araproject en waarneming.nl, een site waar vogelaars hun waarnemingen van bijzondere soorten kunnen posten.

De halsbandparkiet komt sinds de jaren zestig voor in Nederland. Aanvankelijk was de populatie klein, maar in de jaren negentig groeide het aantal explosief.

Er zijn in Nederland meer verwilderde papegaaisoorten. Zo blijken er kleine populaties monniksparkieten te zijn. In Haarlem en Amsterdam sliep tussen de halsbandparkieten hier en daar de nauw verwante grote alexanderparkiet. Ook drie Senegal papagaaien en twee geelvleugelara's zijn gesignaleerd.




url: http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article380195.ece/Telling_wilde_parkieten_stabiel



sylvain
Website Member
Posts :178

Website Member
2009-08-17 - 19:42:17

Hallo,
In belgie vooral in het brusselse gewest vliegen ook heel veel halsbanden rond.
In kapellen vliegen er ook een stuk of tien rond daar is het een jaar of vijf begonnen met één koppel (heb ik me laten vertellen) maar ik heb ze daar al wel zien vliegen in twee kleine groepjes van een vijf à zes vogels.
Mvg Sylvain




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 290 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede