Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Welke natuurlijke materialen geven 's nachts warmte af? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Welke natuurlijke materialen geven 's nachts warmte af?
chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2009-04-22 - 19:28:09 send message to chrislaevers

Dat is een detailvraag.

In sommige natuurreportages hoor ik meermaals de opmerking dat natuurlijke materialen (steen?) tijdens de dag warmte opslaan en deze 's nachts terug afgeven.
Ik zou meer over deze mogelijkheden willen weten om ze in de mate van het mogelijke in de inrichting van de volières een rol te laten spelen.
Men zegt dat purpergranaatastrildes na een dag of 5 hun jongen 's nachts niet meer bedekken en dat deze jonge vogels dus groot risico lopen om in ons klimaat 's nachts van onderkoeling te sterven (ik weet nog steeds niet of dat klopt of niet).
Mijn koppel is sinds gisteren buiten aan het broeden gegaan (ik zie afwisselend één van de twee vogels, de andere zit op de nest) en probeer dus zoveel mogelijk aan hun behoeften tegemoet te komen.
De bouwplastic blijft staan zodat een serretoestand geschapen is. Alleen de zuidkant van de aanpalende volière is open(frisse lucht).
In de voliière van de purpergranaatastrildes staan twee bouwstenen op elkaar en een grote kasseisteen. Die hebben me dus aan het denken gezet.
Nemen deze stenen warmte op (als de zon schijnt 30° en meer) en geven ze die ook af 's nachts of niet?
Maakt het bv een verschil als ik deze stenen op het heetst van de dag nat maak of maakt dat helemaal geen verschil uit?

Ik lees ook dat zwarte humusgrond de warmte beter vast houdt dan licht gekleurde grond.

Hoe zit het met het loof van de beplanting : aalbessen, vlier, rozenstruik, inmiddels gras van 30cm hoog. Kan beplanting 's nachts warmte afgeven of niet?

Ik vraag het me allemaal af.
Het eenvoudigste zou natuurlijk een warmtelamp zijn gericht op de nest na het uitkomen van de jongen (als alles goed gaat) maar dat is kunstmatig en altijd storend (gat in de bouwplastic langs de buitenkant...)

Het zijn detailvragen maar in de natuur gaan dieren ook op zoek naar die ene microcosmos die bepaalde kleine aspecten biedt die zij net nodig hebben.

Bedankt bij voorbaat voor elke toelichting of opmerking.

Christine.





Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2009-04-22 - 19:43:02 send message to Niltava

Dit systeem werkt alleen op grote gebieden. Dus zeeën(water) wordt langzaam warm en weer langzaam koud. Vandaar dat het aan de kust 's winters wat warmer blijft en zomers wat koeler. Een soort na-ijleffect.
Op kleine schaal werkt dit ook wel, denk maar aan de op het zuiden gerichte muur voor de teelt van subtropische planten(vruchten).
Voor het warm houden van je granaten is dit echter veel te weinig. De enige oplossing(maar veilig??) ie een warmtebron.

Om je verdere vragen te beantwoorden. Zwart (zwarte grond) neemt meer warmte op en wit Sneeuw/vlak water) stoot warmte af.

In een bos wordt het langzamer warm maar blijft stabieler dan op een open zandvlakte, snel warm, snelle afkoeling(vergl. woestijnklimaat)


Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2009-04-22 - 19:53:41 send message to Rogert

Als je een idee (ik weet niet of het werkt) wilt om je jongen warm te houden zonder een opvallende constructie in je voliére te maken denk ik aan: een geisoleerde (dubbelwandig) nestje met daartussen een warmtekabel. Dan heb je alleen een kabeltje naar je nest lopen.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-04-22 - 20:17:32 send message to Karel

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Helaas zullen de natuurlijke bronnen, zoals Erwin al aangeeft je niet kunnen helpen. De stenen nemen weliswaar een beetje warmte op (het lijkt veel omdat de stenen erg heet worden aan de buitenkant), maar de hoeveelheid warmte is veel te klein om er iets aan te hebben.
Nat maken werkt in dat verband averechts, omdat de steen in dat geval veel energie gaat verbruiken met het verdampen van het water.

Ook de warmte die (donker gekleurde) grond opneemt is niet toereikend, met name omdat momenteel 's-nachts de luchttemperatuur bij de grond tegen het vriespunt aanzit.

Je zou nog enige baat kunnen hebben bij een warmtelamp (Elstein) die je op enige afstand onder het nest zou kunnen plaatsen (overdekken met gaas zodat vogels die er op landen hun pootjes niet verbranden).

Voor de toekomst is het idee van Rogert prima. Zo heb ik zelf eens een verwarmde kast gebouwd voor Agapornis pullaria met een constante temperatuur van zo'n 30 graden. Werkte goed!
(warmtedraad voor terraria + thermostaat)


toontje
Website Member
Posts :86

Website Member
2009-04-22 - 22:57:55 send message to toontje

Kijk bij een terraria winkel bij warmte stenen
dit is een warmte element in een vorm van een steen en dat werkt prima.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2009-04-23 - 16:30:44 send message to chrislaevers

Iedereen heel erg bedankt voor de info.

Wat ik er uit haal dat specifiek voor de blauwbuikgranaatastrildes zou kunnen uitgeprobeerd worden zijn de stenen.

Stenen op de grond : minimum tot geen effect omdat de lucht aan de grond koud is. Nat maken heeft geen zin.

Nestkast kan niet want purpergranaatastrildes bouwen zelf hun nest en je weet niet vooraf waar juist. De nest (hooi, cocosvezel, gras, sisalbiber) is er al en ze zijn ook aan het broeden.

De warmtestenen van Toontje ken ik nog niet.
In combinatie met wat Karel zei over stenen op de grond... wat als ik zo'n warmtestenen kan plaatsen tussen de golfplaten en de draad van het dak net boven de nest. Als die stenen plat genoeg zijn, krijg ik ze er wel tussen en zou ik ze 's nachts kunnen laten warmen.
De afstand tussen de nest en het dak is ongeveer 50 cm.
Ik ga eens naar een terrariumwinkel om die stenen te bekijken. Een graad of vier warmer, zou al wat verschil kunnen maken en misschien meerdere stenen...
Dat moet ik nog allemaal uitzoeken.
Maar ik voel dat ik een oplossing ga vinden.

Ik zal maar eerst beginnen met het temperatuurapparaatje in de hoofdvolière te verplaatsen naar de volière van de astrildes.
Zo kan ik binnen in huis maximum, minimum en huidige temperatuur aflezen per reset. Zo kan ik me een beeld vormen van de temperatuur stijgingen en -dalingen en of dat de verschillen stabiel (dichte beplanting...bossen?) of vrij drastisch verlopen. Dat zal dus eigen zijn aan de ligging van de volière in de tuin en tov de zon en de beplanting binnen...

Ik heb inspiratie gevonden, dank u!

Christine.




basbr_94
Website Member
Posts :88

Website Member
2009-04-23 - 18:23:13 send message to basbr_94

quote
(overdekken met gaas zodat vogels die er op landen hun pootjes niet verbranden).



Toch niet echt aan te raden denk ik. die gaas wordt ook gloeiend heet.. lijkt me ook zeer pijnlijk voor de vogels !!


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2009-04-23 - 19:45:40 send message to Karel

happy :)
Je moet natuurlijk wel zo snugger zijn om de afstand tussen lamp en gaas groot genoeg te maken. Bij een Elstein van 60W is 10cm afstand voldoende om het gaas niet te heet te laten worden.


mearn
Website Member
Posts :45

Website Member
2009-04-24 - 09:53:13 send message to mearn

Maak zelf in mijn kas gebruik van een grote ton met water, deze wordt opgewarmd gedurende de dag en geeft zijn warmte in de nacht weer af. Ton van 200 ltr. Of dit toepasbaar is in een voliére weet ik niet omdat je e.e.a. nu zou verstoren. Een andere en betere oplossing i.p.v. elstein lamp is een warmtemat welke ze gebruiken in de reptielenwereld of voor opfok van kuikens. Deze geeft voldoende warmte af, maar wordt nooit te heet.

Groetjes
Jos


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2009-04-24 - 16:36:17 send message to chrislaevers

Dat wist ik dus niet dat een ton water (ik heb regentonnen in de tuin van 250l) warmte opslorpten en 's nachts terug afgaven. Dat is misschien een idee om uit te proberen volgend jaar. Maar je bedoelt toch een plastic regenton en geen houten ton of wel?
De warmtemat voor reptielen en kuikens ken ik niet. Die zou ik eventueel ook tussen de golfplaten en de draad van het dak kunnen plaatsen of eventueel langs de buitenkant ter hoogte van de nest.
Ik moet dringend enkele winkels gaan bezoeken.
De vogels zitten op broeddag 3.

Ik ga in elk geval zeer voorzichtig zijn met warmtebronnen en het risico op ontbranding of contact met de vogels. Er zijn mogelijkheden om de warmtebron langs de buitenkant te plaatsen : ongeveer 40 cm van de zijkantdraad en ongeveer 50cm van het dak.

Vandaag met zon was het 30°C in de sluisdeur die geen bouwplastic heeft, maar 's nachts koelt het natuurlijk af. Ik ga een oplossing vinden en vooral de warmtestenen en de warmtemat bekijken in de winkels.

Iedereen heel erg bedankt.

Christine.


mearn
Website Member
Posts :45

Website Member
2009-04-27 - 20:49:25 send message to mearn

De tonnen die ik gebruik zijn inderdaad van plastic, maar of dit veel uitmaakt weet ik niet, waar ik het idee van heb gebruikt grote houten bakken met plastic folie erin.
De warmtematten kan je vinden bij www.broedmij.nl of www.florijn-broedmachines.nl
Kijken bij pluivee of opfok.

groetjes
Jos


mearn
Website Member
Posts :45

Website Member
2009-04-27 - 20:57:21 send message to mearn

Christine, Je woont in belgie dus kijk ook eens bij www.neerhof.be onder verwarmingsapparatuur. Zij hebben een uitgebreide collectie.

Groetjes
Jos


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2009-05-06 - 12:12:47 send message to chrislaevers

Jos, bedankt voor de info.

Ik heb gelijkaardige dingen in de dichtstbijzijne reptielenwinkel gevonden en heb gekozen voor een porceleinen socket en een Elstein lamp die alleen warmte afgeeft.
De temperatuur mag niet hoger zijn dan 45°C, dat is oké. De lamp kan tegen watersproeiers maar niet tegen condensatie... het mag afgedekt worden met gaas...dus kan het tegen de volièredraad geplaatst worden neem ik aan, maar er mag geen vocht aan komen...
Eerst ga ik dat binnen uitproberen om een idee te krijgen wat die warmtestraling inhoudt en dan ga ik het buiten proberen te plaatsen in een houten kastje met een stuk golfplaat er op zodat als het regent, het geheel droog blijft.
De condensatie zou wel een probleem kunnen worden, ook al sluit één kant van die volière aan bij een volière die langs één kant open is.

De stappen zijn gezet, nu nog een correcte uitvoering...

Christine



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 157 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede