Sepia en adere kalk heeft weinig zin om te geven. Dat wordt niet in het lichaam opgenomen. Oude mensen met botontkalking krijgen ook geen sepia te eten.
Je kunt bij de dierenarts Calcitad kopen. Dat is kalk in een oplosbare vorm die goed in het vogellichaam opgenomen wordt.
Hier maak ik het eivoer mee aan en wordt goed gegeten.
Wat ik ook wel doe is 50% eivoer (aangemaakt met calcitad) en 50% zaad door elkaar. Dit wordt een brei die goed gegeten wordt. Het gekke hiervan is dat dan ook de zaden gegeten worden die ze normaal laten liggen, Vroeger had het merk Voskes die onder de naam 2 componenten voer.
Hallo
Ik gebruik gistocal en calcilux welke door het eivoer gemengd aangeboden wordt .
Dit eivoer strooi ik dagelijks over het zaad wat ze krijgen wordt goed opgenomen .
Heb dus 1 voerbak in gebruik
Paul
Een ander probleem is de kwaliteit van de eierschaal, een gebrek aan calcium geeft dunne eierschalen en dus breekbare eieren. De schaalsterkte is vooral erfelijk bepaald. Soms heeft een ei wel een vlies maar geen schaal en noemen we dit een windei. Het verstrekken van sepia, vogelgrit en kalkstenen waaruit calcium samen met fosfor in de botten als calciumfosfaat wordt afgezet is van essentieel belang voor de vorming van een goede eischaal. Te dunne of te dikke eischalen met een afwijkende structuur hebben een negatieve invloed op de gasuitwisseling en zullen een vroegtijdig afsterven van het embryo tot gevolg hebben. Voor de opname van calcium vanuit de darm in het bloed speelt vitamine D3 een zeer belangrijke rol en kan niet gemist worden. Vitamine D3 vinden we echter niet in zaden maar is aanwezig in meerdere producten van dierlijke oorsprong. Derhalve is het van groot belang om een uitgebalanceerd zachtvoer aan te bieden met de juiste dosering vitamines en mineralen. Ik gebruik al vele jaren Aves producten en ben zeer tevreden over deze voedingssupplementen. Tevens heeft zonlicht een gunstige uitwerking bij de omzetting van vitamine D in D3 door UV straling. Veelal zien we de vogels bij het “zonbaden” hun veren uitzetten om de zonnestralen de onbevederde delen van de huid te laten raken en zo de omzetting in gang te zetten. Voor vogels die in binnenhokken zijn gehuisvest zonder de mogelijkheid naar buiten te kunnen gaan is het derhalve van groot belang om D3 in de juiste dosering in de voeding aan te bieden. Een aanrader om goede informatie omtrent voeding te verkrijgen is het boekje Voeding van Kooi en volièrevogels van de heer L. Holsheimer.