Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Handopfok ara's Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Handopfok ara's
August
Website Member
Posts :48

Website Member
2004-05-04 - 16:51:58 send message to August

Hallo,
Ik lig nu met 2 jonge ara's in het blok van 3 weken oud.
Graag zou ik ze met de hand verder opvoeden.
Ik heb echter veel vragen hierover.
Wie kan mij helpen ?
Hoe oud neem ik ze het best weg bij de ouders en hoe zit het met de voeding, temperatuur, enz.
Graag wat meer uitleg en tips.


thuis
Website Member
Posts :347

Website Member
2004-05-04 - 21:34:02 send message to thuis

Er zijn mensen die hier meer verstand van hebben als wij maar de vogels die wij gevoed hebben deden het het best op KATEEY handopfok, dit is verkrijgbaar voor in verschillende soorten en het grootste voordeel is dat er praktisch geen kropverzuring optreed. Als de jonge ara's goed gevoed worden door de ouders zou ik persoonlijk niet weghalen onder de 5 weken, voor de tamheid maakt het niet zoveel verschil en met 5-6 weken heb je al een veel steviger vogel die beter met temperatuurschommelingen en voedselwijzigingen om kan gaan. Onze ervaring is echter dat wij het niet beter kunnen dan de natuur en door de ouders gevoede vogels zijn meestal groter en sterker. Verder zijn inderdaad een konstante temperatuur en hygiene belangrijk, men zegt wel eens RRR = Rust + Reinheid + Regelmaat.
Hopelijk krijg je van ervaren fokkers betere tips en anders probeer eens wat op te zoeken in de vele boeken die erover geschreven zijn. Veel succes met deze succesvolle kweek.


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-05-04 - 23:10:47 send message to natasja

Ik heb mijn edelpop ook met de hand groot gebracht vanaf een leeftijd van 5,5 week , wat tam worden betreft had het van mij best een week later gemogen nog ..

ik gaf haar nutri bird a19 en toen ze ouder werd gemengt met eivoer , maar dat is een edelpapegaai en wat ara's betreft heb ik geen idee wat je het beste kan geven maar daar zullen vast nog tips over komen , kan je wel wat algemene praktijk tips geven die voor iedere vogel gelden happy :)

Je mag pas aan een nieuwe voeding beginnen wanneer de krop geheel leeg is , dit om kropverzuring te voorkomen en dit moet je heel serieus nemen want kropverzuring kan dodelijk zijn.

Ik gebruikte een spuitje zonder naald , dit word niet bij de voeding geleverd dus die zal je apart aan moeten schaffen , bij een dierenarts kan je ze meestal zo krijgen .

Voeding kan je het beste aanmaken met gekookt en afgekoelt water.
Ik hield mijn edel de eerste weken op doeken in een plastic doorschijnende box zodat ze geen last had van eventuele tocht wat door de kamer heen trekt .
De eerste ca. 2 weken dekte ik haar meestal een beetje toe met een doek , dit was warm genoeg , ze hoeven geen extra verwarmingslampen of dergelijke zolang je oplet dat ze geen tocht of in de kou staan , maar als je ze in huis houd moet dit voldoende warm zijn.

"s nachts hoef je niet bij te voeren vanaf de leeftijd van ca. 5 weken , die rustperiode heeft de krop ook nodig om goed leeg te worden , verder moet er meestal rond de 4 uur tussen een voeding zitten , iedere ca. 2 weken gaan ze 1 voeding weigeren en zo bouw je langzaam af .

Bij de edels is het zo dat je ze 10 % van het lichaamsgewicht aan voeding geeft , dit is namelijk de kropgrote , een vogel van 400 gram krijgt dus 40 gram voeding etc. wegen doe je voor een voeding en zo kan je ook goed bijhouden of ze goed groeien.

Hopenlijk heb je iets aan deze informatie en er zijn vast nog wel mensen die me zullen aanvullen happy :)


johanm
Website Member
Posts :179

Website Member
2004-05-05 - 00:29:27 send message to johanm

Hallo,

Je kunt het beste Kaytee handopfok geven, er bestaat een versie van speciaal voor ara's. Het voeren gaat het gemakkelijkste met een plastic bekertje waar je een tuitje aan knijpt, voor de meeste vogels werkt dit beter dan een spuitje. Als je de vogels wegneemt als ze al flink wat stoppels hebben, kun je ze normaal gezien zonder problemen op kamertemperatuur houden. Houd er wel rekening mee dat het bij ara's wel zo'n vijf maanden duurt voor ze geheel zelfstandig zijn.


August
Website Member
Posts :48

Website Member
2004-05-06 - 10:28:54 send message to August

Zo das al iets he.
Graag zou ik ook weten hoeveel voedingen ik moet geven.
Moeten ze nog in de couveuse op 6 weken of niet ?happy :)
Wat is ongeveer de temperatuur waar ze moeten inzitten ?


August
Website Member
Posts :48

Website Member
2004-05-06 - 10:38:39 send message to August

Ik ben gisteren gaan kijken naar couveusen maar allemaal te klein.
Bestaan er dan geen voor ara's ?
Die verkoper stelde voor om een grote broedkast te kopen en om de deur om te bouwen om meer licht in de couveuse te krijgen.
Maar ik vond dat er nogal veel tocht in de broedmachine was.
Is dit niet vragen om problemen ?
Op welke leeftijd moeten ara's nu in een couveuse en op welke temperatuur ?


natasja
Website Member
Posts :1796

Website Member
2004-05-06 - 11:55:17 send message to natasja

andere papegaai soorten ( amazones , edels , aggepornissen ) hoeven in ieder geval niet meer in een couveuse met 6 weken .. ara's weet ik niet zeker maar lijkt me ook van niet , de temp in huis moet voldoende zijn.

Voedingen zijn bij amazones en edels beide ca. 4 voedingen per dag vanaf 6 weken leeftijd .
Ik denk dat dat voor ara's het zelfde zal zijn , jammer dat er niemand reageerd die er ervaring mee heeft om ara's met de hand groot te brengen..


Hawkeye_NL
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-05-06 - 13:06:30 send message to Hawkeye_NL

Mijn oom kweekt al meer dan 25 jaar met ara's. Hij broed ze alleen uit met een broedmachine. Dit om twee redenen. De eerste is omdat de vogels zo agresief zijn tijdens de broed dat ze vaak blind van woede over de eieren of jongen naar buiten stormen als er iemand bij het hok komt, dat ze daarmee de eieren of jongen breken / doden. De tweede reden is natuurlijk ook niet onbelangrijk nl. je kan snel een tweede nest verwachten dus meer jongen. Nu gaat het in de broedmachine wel lekker makkelijk. Een volautomatische keerinrichting zorgt ervoor dat de eieren op tijd worden gedraait dus je hoeft alleen maar te kijken dat de jongen nog niet zijn uitgekomen. Daarna wordt het een hel. Alle dieren moeten elke twee uur pap krijgen. En dat enkele weken achtereen. Eerst gaan de jongen naar een couveuse. Als ze groter worden (ongeveer 6 tot 8 weken) en zelf goed op temperatuur kunnen blijven kunnen ze los in een kuip met takken zitten. Mijn oom voert de jongen allemaal met de spuit. Gewoon een spuit zonder naald uiteraard. Deze word aan de juiste kant in de snavel geschoven en voorzichtig word dan het voer ingebracht. Je kan hierbij goed zien dat de krop zich vult. Doe je de spuit aan de verkeerde kant in de snavel of spuit je te hard dan heb je kans dat je het voer in de luchtpijp spuit met alle gevolgen van dien. Dit is bij hem nog nooit voorgekomen.

Als je de vogels zelf de eieren laat uitbroeden dan vind ik persoonlijk het beter dat ze ook de jongen groot zelf brengen. De jongen kunnen dan beter pas weg gehaald worden op het moment dat ze 100% zelfstandig kunnen eten.

Ikzelf heb altijd de ouders zelf de jongen laten grootbrengen. Als het een keer fout zou zijn gegaan kon ik ze bij mijn oom zetten zodat ze daar mee gevoerd konden worden. Dit is nog nooit zover gekomen.


August
Website Member
Posts :48

Website Member
2004-05-06 - 15:42:19 send message to August

Dus is het eigenlijk een twijfelgeval 6 weken.
Alleszins warm houden.
Graag had ik dan ook geweten waar je aan zo een grotere couveuse kan geraken ? Ook heb ik al gehoord dat er veel zijn die hem zelf maken.sad :(
Hoe moet dat dan verder.

P.S.
Je kan de jongen en history zien op users.skynet.be/araworld
Dat is mijn hobbysite volledig zelfgemaakt.
Later zet ik er ook het vervolg op van de handopfok van de ara's.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 156 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede