Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > grondbedekking en andere tips. Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1 2
volgende >>>


Auteur Onderwerp : grondbedekking en andere tips.
Marc_o
Website Member
Posts :120

Website Member
2008-06-23 - 14:32:15 send message to Marc_o

Beste mensen,
Binnekort zijn wij van plan onze "oude" volliere opnieuw op te gaan bouwen en hier appart Australische parkieten en agapornissen in te gaan houden. Echter zijn wij minder ervaring in het houden van deze vogelsoorten en hebben we enkele vragen m.b.t. de grondbedekking. Op dit moment ligt er "gewone" tuingrond in de volliere, prima voor wildzang maar waar moeten we op letten als we hier de eerder genoemde vogelsoorten in willen gaan houden? Is het wellicht beter om alles te betegelen? Verder zouden we andere tips m.b.t. beplanting, en inrichting op prijs stellen. Alvast bedankt, groetjes Marco.


Marc_o
Website Member
Posts :120

Website Member
2008-06-23 - 14:53:27 send message to Marc_o

Eerder zag ik dat er grove houtsnippers werder gebruikt op de bodem, echter weet ik niet of dat geschikt is voor agapornissen en parkieten.


Gert Jan
Website Member
Posts :191

Website Member
2008-06-23 - 15:55:23 send message to Gert Jan

Hier is al enorm veel over geschreven en gedebatteerd! Kijk maar eens onder volgende link;
http://www.vogelarena.com/forum/forum_search.php?searchterms=bodembedekking&searchuser=
Zoveel kwekers, zoveel meningen!

Beplanting kun je met genoemde soorten wel vergeten. Hier blijft geen spaan van heel. Je kunt evt. net buiten de volliere e.e.a. aanplanten. Wel moet je er dan op letten dat er geen giftige soorten tussen staan (als ze er door het gaas heen bij kunnen). Kijk maar eens bij de volieres (linkerzijde) voor ideeen.


mreyder
Website Member
Posts :608

Website Member
2008-06-24 - 12:31:30 send message to mreyder

Dat idee van "Geen beplanting bij kromsnavel" is in principe wel waar, maar heb ook al vaak uitzonderingen daarop gezien. Was bv onlangs in Artis en zag daar een aantal Ara's in een voliere waar veel beplanting stond, voliere was niet overdreven groot. Heb zelf vroeger de volieres van m'n Australische parkieten wel beplant met berkenboombjes, grote heidepollen en siergrassen (vooral om de kwartels schuilmogelijkheden te geven). En eigenlijk ging dat heel goed. Ik geloof (is al bijna 30 jaar geleden, dus ik moet wel even in m'n geheugen graven happy :) )dat de Redcaps de boompjes wel sloopten, de rosella's, bergen , valken, konings en roodvleugels niet. De grote heideplanten werden door alle kromsnavels wel met rust gelaten.

Ik denk dat eea erg afhankelijk is van verschillende factoren, oa:
- om welke planten gaat het (bep planten zijn minder "lekker" en ook snelgroeiende planten kunnen sneller herstellen als er al aan geknaagd wordt)
- hoe groot is de voliere en wat zijn er verder van afleidingsobjecten in de voliere
- individuele knaagbehoefte van de vogel

In een deel van mijn volieres groeit gras op de bodem van de buitenvluchten. Bevalt me op zich heel goed: een aantal parkieten/papagaaien zie ik regelmatig wat gras opeten en als er zaadstengels in komen, zie je bijna alle kromsnavels er van eten. De rest van m'n volieres hebben bodems van geel zand. Op zich bevalt ook dat, is makkelijk schoon te houden. Enige nadeel van dit soort bodems: ongedierte heeft vrij spel! Ze graven vrij gemakkelijk onder de fundering door (en gaas in de grond graven lijkt me niet zinvol: dit roest in enkele jaren kapot), heb zelf verleden winter last gehad van een rat die zich wel aan enkele vogels vergrepen heeft. Het meest ideale om dat te voorkomen is een geheel betonnen vloer in de vlucht. Echter: ik denk dat je dan de voliere ook helemaal moet overdekken, om te voorkomen dat er na regen een hele plas water in je voliere staat. Ander nadeel: een betonvloer biedt de vogels een stuk minder vertier dan een boden van zand of gras. Moet eerlijk zeggen, dat ik (als ik ooit nieuw zou bouwen) niet weet wat m'n voorkeur zou hebben.


Marc_o
Website Member
Posts :120

Website Member
2008-06-24 - 18:18:05 send message to Marc_o

Bedankt voor de reacties, wat vinden jullie van een onkruidwerend doek met daarop een flinke laag siergrind die men ook vaak in tuinen aan treft?


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2008-06-24 - 19:35:22 send message to molineti

Hoi,

De bodem gewoon zo laten,dit vinden de vogels fijner dan beton,tegels of beton.

Zoals al gezegd is naar gelang de grote van de kooi en de soort vogels die je er inhoud zal er iets van het groen in blijven staan,of veel of niets.

maakt niet uit is altijd beter dan niets sad :(

Worteldoek zou ik niet snel aanraden.deze week van een bekende nog worteldoek om de poot van een roseekakatoe verwijderdsad :(

zat er behoorlijk diep in gedraaid.

Groeten Rene






Rogert
Website Member
Posts :1303

Website Member
2008-06-24 - 20:23:24 send message to Rogert

Ik sluit mij aan bij mreyder. Als je niet te veel vogels in je voliere stopt en deze eerst goed aanplant met alles wat genoemd wordt dan krijg je een erg leuke voliere.

Door je voliere te beplanten maak je het voor jezelf ook spannender om in je voliere te kijken.
Bij een kale voliere loop je langs, je kijkt, je denkt: alles leeft nog, en je loopt weer verder.
Met een beplante voliere moet je echt stil staan. Je kijkt, je kijkt nog een keer, je zoekt, je ziet je vogels van alles doen .........

Je kan je voliere maximaal benutten door het stampvol met vogels te gooien, maar je kan hem ook optimaal benutten door er een leuk plaatje van te maken dat een geheel is met je tuin.

De keuze is aan u. Als je het voor het geld doet kun je het beste een kale voliere houden. Als je het voor de hobby en de vogels doet is een beplante voliere leuker.


Gert Jan
Website Member
Posts :191

Website Member
2008-06-24 - 20:54:29 send message to Gert Jan

De keuze is aan u. Als je het voor het geld doet kun je het beste een kale voliere houden. Als je het voor de hobby en de vogels doet is een beplante voliere leuker.


Dit slaat echt helemaal nergens op! Ik ben het er mee eens dat het leuker is als een volliere is aangeplant. Bij mij zijn echter alle pogingen op helemaal niets uitgelopen! En ik doe het toch echt voor de hobby!! Er zullen best uitzonderingen zijn, maar die zijn waarschijnlijk op 1 hand te tellen.


postvogel
Website Member
Posts :165

Website Member
2008-06-24 - 22:19:14 send message to postvogel

Hallo
Ik heb wel een betonnen vloer gestort(met afvoerputjes)maar heb daar een laag grof zand op,dit bevalt mij prima.
2 keer in het jaar(ik heb fazanten)leegscheppen,schoonspuiten en nieuw zand erin klaar.Na de kerst plant ik in elke vlucht de overgebleven kerstbomen(heb in het midden een soort bloembakje opengelaten) maar bij de ene soort zijn ze zomaar weg en bij de andere kunnen ze tijden staan.Succes ermee groet Chris.


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2008-06-24 - 22:44:37 send message to molineti

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

1 maal is genoeghappy :)


molineti
Website Member
Posts :1604

Website Member
2008-06-24 - 22:49:25 send message to molineti



Voliere van roseekakatoes is bijna onmogelijk om aan te planten,of om aangeplant te houden.

zie verschil met volieres ernaast

dit wil echter niet zeggen dat het planten van jongen wilgentakken en het uitstrooien van zaad voor de vogels niks toevoegd.

is overigens ook niet gezegd.

voordat ze eieren hebben en als ze kleine jongen hebben zijn ze constant op de bodem te vinden



voliere van oranjekuifkakatoes,toch niet de minste knagers/vernielers,maar dit kan ik ook laten zien van diverse soorten amazones en caiques.

is geen echte aanplant,maar toont de voliere toch wat groen en voegt voor de vogels wel wat toe mijn inziens.

bij niet kromsnavelachtige kan men natuurlijk nog veel mooier aanplanten,dat is ook 1 van de redenen geweest waarom ik ook aan die soorten begonnen benhappy :)

groeten rene


Marc_o
Website Member
Posts :120

Website Member
2008-06-25 - 12:27:36 send message to Marc_o

Tuurlijk is het leuker als er wat beplanting in de volliere staat, maar wat raden jullie aan om te planten voor agapornissen en australische parkieten? Verder denken wij dat we toch voor het doek met siergrind gaan, dit is makkelijk te onderhouden en met een flinke laag grind denk ik niet dat er vogels in verstrikt kunnen raken.


Marc_o
Website Member
Posts :120

Website Member
2008-06-27 - 17:02:26 send message to Marc_o

Wat wij ook graag willen weten is of wij agapornissen en australische parkieten in een buiten volliere moeten ringen? Indien ze geringd moeten zijn waar bestelt men ringen, en moet men bij een speciale organistatie lid zijn? Zoals dat vroeger was bij europese cultuurvogeld het B.E.C. was. Alvast bedankt voor de reacties.


Marc_o
Website Member
Posts :120

Website Member
2008-07-15 - 10:07:20 send message to Marc_o

Helaas geen reacties meer gekregensad :( shocked 8O

Onze volliere schiet nu aardig op, we willen 3 apparte delen maken waarin we wildzang parkieten en agapornissen willen gaan houden. Maar wat kan bij elkaar...?

Bijvoorbeeld bij de parkieten: bourkes swiften roodruggen en tuquoisine.
Agapornissen: rose collies personata's fisheries.

Hopenlijk ontvang ik nu wel wat meer reacties wink ;)


v.dijck
Website Member
Posts :298

Website Member
2008-07-15 - 10:38:00 send message to v.dijck

ik heb betonvloeren buiten, en dit bevalt prima.
wat ik wel doe is regelmatig als een maat van mij die hovenier is graszoden overheeft rol ik die uit over de bodem, en daar hebben ze veel plezier aan. als ze kapot zijn of kaal geplukt schep je ze eruit of rolt er nieuwe overheen.


Ton Koek
Website Member
Posts :3551

Website Member
2008-07-15 - 11:11:05 send message to Ton Koek

Ringen is niet verplicht voor deze soorten. het mag wel, moet niet. Het heeft wel veel voordelen; leeftijd, verwantschap etc. Info over ringen en bestellen ervan: www.nbvv.nl

Wat de soorten bij elaar betreft, ik zou zelf nooit verschillende agapornissen bij elkaar zetten. Ze kunnen bastaarden maar erger nog, de roseicollís kan een echte moordenaar zijn, soms zomaar zonder enige zichtbare aaneiding.
Een groep van één soort kan wel en is (vind ik) nog eens mooier ook.
Als je zou kiezen voor de roseicollis, plaats de hele groep tegelijk in de kooi, niet volgende week een of twee erbij, die wordt dan vaak als indringer gezien en dood gemaakt.

Succes met een keuze maken.
Groeten, Ton.



Pagina : 1 2
volgende >>>

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 129 bezoekers op de site, waarvan 4 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede