In principe kun je stellen dat alle vogels even "sterk" zijn, als je "sterk" definieert als minder snel ziek/dood. Voorwaarde is wel dat je iedere soort houdt onder de voor die soort geldende optimale omstandigheden.
Dat in de praktijk de ene soort zwakker blijkt dan de andere, heeft dus vooral te maken met minder gunstige omstandigheden voor een bepaalde soort.
Vaak is dit het gevolg van de "noodzaak
" om meerdere (soms vele) soorten onder gelijke omstandigheden in een zgn. gezelschapsvoliere te houden. Zo kan bij onvoldoende afscherming van de voliere blijken dat bij het eerste oostenwindje een bepaalde soort vrijwel direct verkouden-longontsteking-doodgaat, terwijl andere soorten vrolijk doorfladderen.
Is de ene soort dan zwakker dan de andere? Nee, niet per definitie; deze soort kan zelfs de sterkste zijn op het punt van bijv. afweer tegen schimmelinfecties, waar juist weer andere soorten direct last van krijgen.
Kortom, bepaal eerst welke omstandigheden je kunt bieden op het punt van huisvesting, voeding enz. en onderzoek vervolgens of de begeerde soort onder deze omstandigheden optimaal kan "functioneren".
Bij de juiste balans is iedere vogel een "sterke" vogel.