Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Kwetsbaarheid? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Kwetsbaarheid?
Asura
Website Member
Posts :282

Website Member
2007-12-21 - 13:21:30 send message to Asura

Is er verschil in kwetsbaarheid tussen vogelsoorten? En welke soorten zijn "sterk"? Daar bedoel ik dus mee dat ze niet snel ziek worden of dood gaan.


Hobby-handel
Website Member
Posts :132

Website Member
2007-12-21 - 15:57:03 send message to Hobby-handel

Wat denk je zelf?


lennard
Website Member
Posts :866

Website Member
2007-12-21 - 16:35:12 send message to lennard

Parkieten en Papegaaien zijn redelijk sterke vogels. Tropische vogels zijn iets zwakker kwa temperatuur. Maar welke vogels er eerder ziek of koud worden.. Dat weet je nooit, dat ligt eraan hoe sterk de vogel is..

Groetjes Lennardwink ;)


Asura
Website Member
Posts :282

Website Member
2007-12-21 - 17:07:03 send message to Asura

Dank je Lennard happy :)

Ik heb een paar forpusjes gehad die allemaal veel te snel dood gingen (1-2 jaar oud) en ik heb op andere vogelfora ook veel berichten gelezen van forpussen die heel jong dood gingen. Daardoor gingen mijn vriend en ik denken dat deze vogelsoort misschien wat kwetsbaarder is dan bijvoorbeeld agapornissen. Dus zo'n stomme vraag vind ik dit helemaal niet!


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2007-12-21 - 17:20:21 send message to Karel

In principe kun je stellen dat alle vogels even "sterk" zijn, als je "sterk" definieert als minder snel ziek/dood. Voorwaarde is wel dat je iedere soort houdt onder de voor die soort geldende optimale omstandigheden.

Dat in de praktijk de ene soort zwakker blijkt dan de andere, heeft dus vooral te maken met minder gunstige omstandigheden voor een bepaalde soort.
Vaak is dit het gevolg van de "noodzaakshocked 8O" om meerdere (soms vele) soorten onder gelijke omstandigheden in een zgn. gezelschapsvoliere te houden. Zo kan bij onvoldoende afscherming van de voliere blijken dat bij het eerste oostenwindje een bepaalde soort vrijwel direct verkouden-longontsteking-doodgaat, terwijl andere soorten vrolijk doorfladderen.
Is de ene soort dan zwakker dan de andere? Nee, niet per definitie; deze soort kan zelfs de sterkste zijn op het punt van bijv. afweer tegen schimmelinfecties, waar juist weer andere soorten direct last van krijgen.
Kortom, bepaal eerst welke omstandigheden je kunt bieden op het punt van huisvesting, voeding enz. en onderzoek vervolgens of de begeerde soort onder deze omstandigheden optimaal kan "functioneren".

Bij de juiste balans is iedere vogel een "sterke" vogel.


Karel
Website Member
Posts :6824

Website Member
2007-12-21 - 17:26:33 send message to Karel

Meer specifiek voor jouw geval:

Het is mijn ervaring dat forpussen meer behoefte hebben aan frisse lucht dan de grotere soorten agaporniden. Die laatste houden het bijv. heel lang uit in een rokerige huiskamer, terwijl forpussen dan wat eerder het loodje leggen.


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-12-21 - 17:45:34 send message to chrislaevers

Ik heb de indruk dat in gemengde buitenvolière Afrikaanse weversoorten zoals de Queleya queleya (Zwartmaskerroodbekwever)en de Euplectes hordeaceus (vlammenwever) minstens even gehard zijn als de inheemse groenvink die dan toch weer een trapje lager komt omwille van de kwetsbaarheid tegenover cocciodose.
De blauwkopfazant aanzie ik als kwetsbaar zowel wat betreft het buiten houden als de kweek.
Mijn oorspronkelijk koppel diamantduifjes zijn er nog steeds (sinds 2005), alsmede mijn enig koppel bonte kanaries. Ik dacht lange tijd dat mijn kanaries kwetsbaar waren maar nu moet ik dat toch stilletjesaan herzien. Waar ze wel kwetsbaar voor zijn is voor nestroof.
Wie ik ook niet als kwetsbaar zou bestempelen zijn de Chinese dwergkwartels en de Catharina's.
Maar eigenlijk kan je dat zeer moeilijk bepalen want alles hangt af van hoe groot de vogels gehuisvest zijn, hoeveel zon ze hebben, en met wie ze allemaal samen zitten.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 118 bezoekers op de site, waarvan 5 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede