Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > Advies voor beginner Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Advies voor beginner
Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2007-11-10 - 13:22:31 send message to Ubernoob

Hallo allemaal,

Na jaren van goede zorgen door mijn ouders word het voor mij tijd dat ik mijn vleugels uit ga slaan en voor mijzelf ga zorgen. Ik heb dan ook een huis gekocht met daarbij een mooie tuin want als ik het toch voor het zeggen heb dan moeten er ook vogels komen. (mijn ouwe lui zijn niet zo van de vogels. Ik heb ben jaren bezig geweest voordat ik een hond mocht nemen en heb twee grasparkieten in een kooitje maar dat was dan ook alles wat er uit te halen viel) Nu heb ik een tuintje bij mijn huis van ongeveer 15 meter diep. Ik wil over de volle lengte hiervan een volliere neer zetten echter na 12 meter ligt er een pad waar mijn buren overheen moeten kunnnen (recht van overpad) Nu heb ik een paar vragen aan de mensen met ervaring.

-Wat voor volliere zou voor mij (als beginner) geschikt zijn?
-Kan ik een soort van vliegtunnnel over dit pad maken?
-Wat zijn leuke kromsnavels om mee te beginnen? (grasparkieten vind ik een beetje te gewoon) (kleinere roofvogelsoorten vind ik wel heel interresant maar is misschien erg lastig)
-Heeft iemand een voorbeeld op de site staan van een volierre om "de kunst af te kijken"? (onder het motto: beter goed gejat dan slecht verzonnen)

Bij voorbaat dank voor uw reactie


mijnkaketoes.nl
Oud Lid
Posts :2103

Oud Lid
2007-11-10 - 13:27:40 send message to mijnkaketoes.nl

Dag

Als u even op mijn voliere drukt, dan ziet u de verschillende volieres van de leden hier. Wellicht zit een goed voorbeeld voor u tussen.

Voor de keuze zou ik eerst zelf eens goed rond kijken als ik u was. Wat vind u leuk, wat wilt u betalen , komend de vogels bij elkaar of losse volieres. Dus die vraag zou ik niet gauw door een ander laten beantwoorden. Want een ieder zal zo zijn eigen favoriete vogel adviseren haha.

Gr

Henk


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2007-11-10 - 13:38:32 send message to Ubernoob

Bedankt voor je reactie.

Ik heb al wat vollieres bekeken ja. Maar het zijn er meer als 900!! dus ik dacht dat misschien iemand een tip had over een volliere van 15m bij 2m vloeroppervlakte (met een pad erdoorheen zal niet vaak gebeuren denk ik). Mijn budget is niet zo groot maar ik wil er ook in groeien en niet gelijk met iets heel duurs beginnen. Mijn zwager kweekt fischeri's maar hij zegt dat die eigenlijk te luiddruchtig zijn voor in een woonwijk.


birdfreak
Website Member
Posts :112

Website Member
2007-11-10 - 13:45:25 send message to birdfreak

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Wat die roofvogelsoorten betreft: de meeste valkachtigen zijn te zenuwachtig om in zo'n vliegtunnel te huisvesten. De enige soorten die hiervoor in aanmerking komen Europese torenvalk (Falco tinnunculus) en Amerikaanse torenvalk (Falco sparverius). Bij het overwegen van buizerdachtigen moet u dan weer denken aan het feit dat u wellicht niet meer zonder harnas de voliere in kunt en u dus erg weinig plezier aan de vogels zult beleven.
Parkieten lijken mij dus veel geschikter voor zo'n constructie, zeker het gegeven woonwijk in acht genomen wat veel te druk is voor roofvogels.

Jan


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2007-11-10 - 13:48:48 send message to Ubernoob

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Nee mijn harnas heb ik sinds de slag bij nieuwpoort al aan de wilgen gehangenrazz :p

Maar ik begreep dat er ook wat kleinere uilensoorten gehouden werden. Of is dat echt helemaal niks voor een beginner. Parkieten en papegaaien en een vliegtunnel gaat dat dan wel??

Mijn tuin ligt wel heel rustig hoor. Geen steegjes erachter maar een grote villa met een enorme tuin dus daar merk je niks van. Links en rechts ook rustig.


birdfreak
Website Member
Posts :112

Website Member
2007-11-10 - 17:02:34 send message to birdfreak

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Uilensoorten, da's weer wat anders. Maar als je spreekt over roofvogels begrijp ik dat als Falconiformes.
Er worden heel wat uilensoorten gehouden en het onderhoud ervan valt best wel mee. Het is natuurlijk wel een aanpassing ten opzichte van andere vogels. Eerst en vooral brengt het houden van Europese soorten toch wel wat papierwerk met zich mee waar men zich bewust van dient te zijn.

Ten tweede is ook de voeding een niet te onderschatten probleem. Ik weet het, veel mensen houden hun roofvogels en uilen op enkel eendagskuikens, die zijn goed te verkrijgen en kosten niets (10 euro voor 250 kuikens ongeveer) maar deze vind ik TOTAAL NIET GESCHIKT als compleet dieet voor de vogels. Ze zijn best wel te geven als aanvulling op de voeding maar de hoofdmoot van het voer dient toch te bestaan uit rat of muis en kwartel. Dit alles liefst vers te verstrekken. En daar zit hem nu juist het probleem. Deze dieren kosten veel meer dan een kg zaad in aankoop en ook de fok ervan neemt toch wat tijd en geld in beslag. (Sinds ik geen muizen meer kan aankopen in grote hoeveelheden ben ik nu gedwongen ze zelf te fokken, en geloof me de eerste maanden is dat toch ferm zweten om de kweek van de grond te krijgen).

Een derde punt van overweging als u aan het houden van uilen denkt is de bouw van de voliere. Zo'n open tunnel is naar mijn inzien ongeschikt voor deze dieren indien ze niet dicht beplant is, zeker voor de kleinere soorten. U kunt gerust eens mijn voliere bekijken voor wat inspiratie. Volieres die langs 3 zijden afgeschermd zijn geven de vogels veel meer beschutting, ook (deels) overdekking vind ik voor de kleinere soorten geen luxe. Oehoe's en consoorten hebben genoeg aan een droge zitstok.

Ten vierde is ook de geluidsfactor niet te onderschatten. Vooral de grotere soorten zijn in regel luidruchtinger maar als u al het geluid van agapornissen al te storend vindt vrees ik echter dat geen uil zal voldoen.

Ten slotte is de aankoopprijs ook een groot probleem voor een klein budget. Kerkuilen kunnen dan wel heel goedkoop zijn in de aanschaf, u krijgt ze tegenwoordig echter niet verkocht zodat de kweek u handenvol geld gaat kosten in papieren voor de jongen en voer zonder dat u de jongen verkocht krijgt. Indien we dan kijken naar soorten die wat zeldzamer zijn kijken we toch al gauw aan tegen zo'n 1000 euro/ koppel.
MAAR BEDENK: HET ONDERHOUDEN VAN DEZE VOGELS KOST VEEL MEER DAN HUN AANSCHAF.

Als we het dan hebben over "beginnerssoorten" dan zijn die er eigenlijk niet. Alle uilen vereisen ongeveer de zelfde verzorging en daar zit hem niet bepaald een moeilijkheidsverschil. Het verschil zit hem vooral naar de kweek toe. Kerkuilen(Tyto alba) kweken zoals muizen zodat u er eerder de rem op moet zetten. Andere veelgekweekte soorten zijn Europese oehoe's(Bubo bubo), afrikaanse oehoe's(Bubo africanus), steenuilen(Athene noctua), holenuilen(Athene cunicularia), bosuilen(Strix aluco), roodpootbosuilen(Strix chacoensis) en dwergooruilen(Otus scops). Zij vallen in aankoopprijs wel mee (max 600 euro/koppel) maar ook hier weer is het momenteel een probleem de jongen kwijt te raken. Wanneer het dan gaat over de wat zeldzamer soorten zoals sneeuwuil(Bubo scandiacus), witwanguil(Ptilopsis granti), pareluil(Glaucidium perlatum), dwerguil(Glaucidium passerinum), brasiliaanse dwerguil(Glaucidium passerinum), ruigpootuil(Aegolius funereus) (absoluut niet aan te raden als eerste uil), Westersche schreeuwuil(Megascops kennicotti)... dan zit je toch al gauw tegen de 1000 euro/koppel aan te kijken.
Gaan we dan naar de echt zeldzame/moeilijk te kweken soorten zoals oeraluil (Strix uralensis), laplanduil(Strix nebulosa), sperweruil(Surnia ulula), Maleise bosuil(Strix leptogrammica)... dan starten we toch op 2500/koppel

Moraal van het verhaal: als u gefascineerd bent door deze prachtige vogels en u zich kunt verzoenen met het feit dat er overdag nauwelijks beweging in uw voliere zal zijn, u heel wat meer moeite zal moeten doen om voer te vinden dan bij zaadeters en het feit dat het bij momenten een bom geld kost. Dan niet twijfelen en gewoon voor de uilen gaan. Idien dit alles u eens doet fronsen, toch maar beter nog eens over slapenwink ;)


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2007-11-10 - 17:16:58 send message to Ubernoob

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om zo'n uitgebreide reactie te schrijven.

Ik kan met de veel dingen die je noemt wel leven maar denk toch dat het dan verstandiger is om dan met een zaadeter te beginnen. Ik zag vandaag nog twee oehoes in Ridderkerk, wel schitterende vogels maar inderdaad heel erg rustig. Als je begint met een volliere wil je ook wel wat leven in de brouwerij.

Een parkiet of papegaai gaat die wel wennen aan die vliegtunnel denk je?


birdfreak
Website Member
Posts :112

Website Member
2007-11-10 - 19:56:49 send message to birdfreak

Van parkieten en papegaaien ken ik niets, maar er zijn hier anderen genoeg die daar heel veel van kennenwink ;)
succes ermee,
Jan


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-11-10 - 20:19:26 send message to chrislaevers

Een zeer kleine tip voor een nieuwe volière: voorzie sluisdeuren. Ik had ze niet en nu heb ik ze wel op één toegang na (te smal) en daar hangt nu een muskietennet (geen zicht voor het oog maar wel noodzakelijk). Calculeer ook in hoe je eventueel winterbescherming kunt aanbrengen (plexiglaspanelen, verlichting...) Soms staat de volière er al en dan komt de winter en dan heb je toevallig enkele soorten die wat koudgevoelig zijn...)Bekijk vooraf ook goed hoe de zon in de zomer zal schijnen... of er voldoende schaduw is ingeval van hitte... of eventueel en hoe het dak kan afgeschermd worden tegen te fel zonlicht.
't Zijn kleine details maar het kost veel meer om die zaken naderhand te verhelpen dan als je nog aan de bouw van de volière moet beginnen.
Wat de doorgang betreft voor de buren... je kan de overgang over het pad zo smal maken dat het eigenlijk een vlieggat wordt van de ene ruimte naar de andere. Zo creëer je twee territoria waardoor de rust bevorderd wordt. Alles hangt natuurlijk af van de soorten vogels die er zullen leven. Het is denkbaar dat één bepaalde vogel (man) in volle balts de toegang gaat 'blokkeren' zelfs als die groter is dan een smalle doorvliegruimte.
Ben benieuwd hoe jouw volière het licht gaat zien en wens je veel succes.
Houd ons op de hoogte.


denegon
Website Member
Posts :1792

Website Member
2007-11-10 - 21:17:42 send message to denegon

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Ik wil over de volle lengte hiervan een volliere neer zetten echter na 12 meter ligt er een pad waar mijn buren overheen moeten kunnnen (recht van overpad) Nu heb ik een paar vragen aan de mensen met ervaring.


Als beginnende vogel liefhebber zou ik een voliere bouwen die niet zo groot is.
dit omdat een dergelijk grote voliere zeer prijzig is. Als je de vogelhobby onverhoopt niet leuk vind, moet je de voliere weer verkopen en dan betalen mensen er altijd minder voor dan de aanschaf prijs.
Tevens zou ik met wat makkelijkere soorten beginnen. (valk parkieten of pruimekop parkieten)
ik vind het wel heel positief dat je je aan het voorberijden bent. vaak zie dat mensen de vogels al hebben en dan eens gaan kijken naar huisvesting en voeding en verzorging.
nog een klein tipje bespreek het ook met de buren dat je vogels gaat houden. Het zou jammer zijn als je een koppel amazone papegaaien koopt die de hele buurt bij elkaar schreeeuwd. dan is de buuret niet blij en kun je ze weer verkopen.

succes met de vogel hobby en hopelijk vind je de info die je graag wilt hebben en natuurlijk de vogels die je wilt gaan houden.

groetjes egon

Ps ik zou de voliere maken van standaard aluminium panelen dan kun je klein beginnen en later altijd uitbreiden.


denegon
Website Member
Posts :1792

Website Member
2007-11-10 - 21:22:07 send message to denegon

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Hier heb je mijn kleine voliere het zijn er 2 naast elkaar




Deze vogels zitten erin. Het zijn pruimekop parkieten.



johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2007-11-11 - 07:29:28 send message to johanblok

Je hebt een behoorlijk budget nodig voor zo'n mooie grote voliere. Parkieten en papegaaien wennen doorgaans zonder veel problemen aan zo'n constructie, zeker jonge, hier gekweekte vogels. En tja de soorten zijn eindeloos, maar bij de papegaaien komen alleen de minder luidruchtige soorten in aanmerking. En alleen degenen die in het budget passen.


Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2007-11-12 - 10:11:52 send message to Ubernoob

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Iedereen superbedankt voor de reacties.

Ik wil me inderdaad eerst goed voorbereiden voordat ik daadwerkelijk begin.
Goed idee om wat kleiner te beginnen. Ik heb natuurlijk wel wat budget maar ben niet van plan om met duizenden euros te gaan gooien.
Ik kan natuurlijk altijd nog uitbreiden.

Ik heb is wat encyclopedien (wat een woord) door zitten spitten en ik dacht dat deze vogels wel wat voor mij zouden kunnen zijn:

-Valkparkieten(Nymphicus hollandicus)
-Splendidparkieten(Neophema splendida)
-Turquoisineparkieten(Neophema pulchella)
-Pruimkopparkieten(Psittacula cyanocephala)
-Catharinaparkieten(Bolborhynchus lineola)

Ik begreep dat dit allemaal rustige en makkelijke vogels zijn die misschien ook wel met elkaar te combineren zijn.

Iemand daar ervaring mee?

Als ik hier dan wat ervaring mee heb opgedaan kan ik nog een tweede volliere er tegenaan zetten waarin ik dan iets van rosella's of bonte boertjes kan gaan houden.

Goed plan of niet?

Ik zal jullie uiteraard op de hoogte houden maar voordat ik begin met bouwen is de winter wel voorbij hoor.

Wat is trouwens de beste tijd om vogels aan te schaffen of is daar niks van te zeggen?

Groeten, Arian


Daniel
Website Member
Posts :3287

Website Member
2007-11-12 - 11:20:08 send message to Daniel

Zijn inderdaad goede soorten om te beginnen, maar houdt er wel rekening mee dat neophema's (turquasine en bourkes bijv) vocht gevoelig zijn.
Voor de toekomst Rosella's zijn redelijk agressief en moeten dus appart zitten. Misschien dus handiger om een aantal kleinere volieres te bouwen.

Zorg er zeker voor dat de vogels tochtvrij en drogg kunnen zitten dus je voliere niet helemaal open te houden. Zorg ook voor een goede fundering zodat ratten en muizen niet in je kooi kunnen komen.

Tenslotte ook bonte boeren kosten tegenwoordig 400 euro per koppel




Ubernoob
Website Member
Posts :405

Website Member
2007-11-12 - 12:03:42 send message to Ubernoob

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Ik wilde ook niet beginnen met bonte boeren hoor. Maar zijn wel vogels die ik erg mooi vind dus voor over een tijdje als ik wat meer vogelervaring heb.

Vochtgevoeligheid zeg je. Wat doe je daar tegen? Een goed droog tochtvrij binnenhok eventueel verwarmd heb ik wel in gedachten. Is dat afdoende?

Ik zou de soorten die ik noemde bij elkaar willen houden in een grotere vlucht en de rosella's of bonte boeren apart ja. Is toch wel een idee? Of gaan de genoemde soorten niet samen? Ik begreep dat ze aardig tolerant waren.

En muizen! Hou je die tegen dan? Ze gaan toch makkelijk door het gaas heen? En tegels als bodembedekking is dat een idee. Als ik beton stort is het zo lastig weer weg te halen he.

Thanks voor de info trouwens.

Mvg

Arian


denegon
Website Member
Posts :1792

Website Member
2007-11-12 - 18:05:27 send message to denegon

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

pruimekoppen zijn zeer mooie en goede vogels om mee te beginnen alleen de mannen kunnen in de kweekperiode wel agresief tegenover andere soorten zijn. de andere die je noemt kunnen goed bij elkaar.
succes met de vogels en de voliere
groetjes egon



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 319 bezoekers op de site, waarvan 1 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede