Vandaag weer nieuwsbrief van de C.O.M.:
Belangrijke mededeling voor alle kwekers van
Parkiet en papegaaiachtigen
Onderstaand bericht is door ons ontvangen van het Nederlands Onderzoek Instituut voor Vogels en Bijzondere Dieren met het verzoek om een waarschuwing te doen uitgaan. Indien u onderstaande adviezen opvolgt, kunnen we verdergaande besmettingen beperken of voorkomen, en kunnen tentoonstellingen en beurzen normaal doorgang vinden.
Reovirus risico in Nederland en Belgiƫ
Inleiding
Afgelopen najaar en winter in de periode van de shows en vogelbeurzen zijn er talloze slachtoffers gevallen door een infectie met het parkieten reovirus. Zie ook de Parkieten Sociƫteit januari 2007 en de website
www.noivbd.nl onder de Nederlandse vlag en cases.
Het virus is vooral in de herfst en wintermaanden actief. Sinds 2002 zien we jaarlijks rond oktober-november wel ergens enkele uitbraken, plotseling grote sterfte van vogels (grasparkieten en andere vooral Australische parkieten) welke niet met medicijnen te stoppen is. In het seizoen 2006/7 zijn door ons meer dan 25 uitbraken gezien met meer dan 2000 dode vogels!
Ziekteverschijnselen
Verschijnselen welke we aan kunnen treffen bij onze parkieten en papegaaien welke besmet raken met het reovirus zijn: depressiviteit, ze stoppen met eten, krijgen een groenige gelige te dunne ontlasting uiteindelijk met bloed erbij (omdat ze enkel dagen niet gegeten hebben) en worden heel sloom/traag. Soms kunnen de vogels als secundaire complicatie ademhalingsproblemen krijgen.
De sterfte kan in enkele weken oplopen van 10 tot 100%.Daarom is het dan ook altijd te adviseren om bij opvallende en onverwachte sterfte, sectie op je dode vogels te laten doen om zo achter de doodsoorzaak te komen.
De overdracht van het virus gaat door direct of indirect contact vooral via de ontlasting van besmette vogels, via speeksel en ontlasting indrinkwater en waarschijnlijk moet ook de weg via gedroogde ontlasting als stofdeeltjes in de lucht niet onderschat worden.
Shows en beursen
Wees alert bij het organiseren van beursen en vogelshows. Het organiseren van beurzen en vogelshows in een regio waar het virus actief is, zien we dan ook als een ernstig risico.
Door de organisatie moet goed gecontroleerd worden of er geen zieke vogels binnenkomen.
En kwekers moeten niet deelnemen aan een show als ze thuis ziekte en sterfte hebben. Het verdient uiteraard altijd aanbeveling om goede hygiƫnische maatregelen in acht te nemen ook in gebieden waar geen sterfte van parkieten of papegaaien is geconstateerd.
Te denken valt aan desinfectie matten bij de ingang en kooien na elke show/beurs schoonmaken en desinfecteren.Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat ook alle vogels bij binnenkomst gecontroleerd worden.
Verder is het altijd erg belangrijk de vogels die thuiskomen na een show of vogels die van een beurs komen, thuis enige weken (minstens 2 weken) apart van de andere vogels te houden quarantaine. Deze vogels worden dan pas verzorgd als de āeigenā vogels eerst verzorgd zijn.
Behandeling en bestrijding
Er zijn geen medicijnen beschikbaar om vogels die besmet zijn met het virus succesvol te behandelen. Apart houden van zieke vogels en geen vogel gaan mengen of verplaatsen. Alleen zieke vogels naar een aparte ruimte brengen!!
Het virus is erg stabiel en formaldehyde, quaternaire ammonia verbindingen, verwarmen tot 60 graden is onvoldoende om het te doden. Het is vooral extreem stabiel in besmet organisch materiaal zoals ontlasting. Dus op de eerste plaats goed schoonmaken.
Gelukkig zijn er wel een aantal middelen waar we, na onze hokken eerst goed schoongemaakt te hebben, mee kunnen desinfecteren. Ik noem er een paar:
Virkon āS (verkrijgbaar in BelgiĆ«)
F10 ontsmettingsmiddel
D-50
Een zeer efficiƫnte methode is ook om de hokken met brander schoon te branden of direct zonlicht
In de literatuur wordt ook beschreven dat chlorhexidine 4 ml door een liter drinkwater een bescherming (desinfectie van het drinkwater) zou kunnen geven.