Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > In welke mate en in welke kleurtinten zien vogels kleuren? Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : In welke mate en in welke kleurtinten zien vogels kleuren?
chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-06-28 - 20:36:09 send message to chrislaevers

Ik weet dat een hond vele kleuren niet ziet zoals wij die ervaren. Ik vroeg me af hoe het eigenlijk zit met vogels. Ik vermoed dat kolibries bijvoorbeeld wel gefixeerd zullen zijn op bepaalde kleuren (...of geuren?) om juiste keuze te maken in nectaraanbieding van de bloemen. Hoe zit het dan met zaadeters? Zien ze groen, geel en rood zoals wij deze kleuren zien?
En hoe zit het met hun reukzin? Ik hoor of lees daar nooit iets over.
Christine.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2007-06-28 - 21:48:38 send message to dooren

Vogels zijn in staat om UV-licht te zien. Wij kunnen dat niet. De mens heeft voor het zien van kleuren drie soorten kegeltjes in zijn netvlies. Vogels hebben nog een extra kegeltype en benutten zo ook informatie in het UV-bereik.

UV licht speelt een belangrijke rol in de keuze van hun partner. Een onderzoek waarbij mannetjes grasparkieten op hun maskers een zonnencreme krijgen gesmeerd worden minder aantrekkelijk gevonden door vrouwtjes grasparkieten.

UV licht moet naar mijn mening altijd aanwezig zijn in een vogelverblijf.

Ruikvermogen speelt volgens mijn niet of nauwelijks een rol, er is echter wel een bepaalde giersoort in het amazone die wel goed kan ruiken. Dit ruikvermogen is blijkbaar ontwikkeld om in het groene woud toch nog kadavers te vinden. Andere gieren hebben meer aan een goed oog omdat ze leven op de open vlaktes.
Gert


Guust
Website Member
Posts :74

Website Member
2007-06-28 - 22:31:16 send message to Guust

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

ivm spellingsfoutje

quote
er is echter wel een bepaalde giersoort in het amazone die wel goed kan ruiken


Er zijn in het verleden zelfs gieren "gebruikt" om gaslekken op te sporen in woestijnen.
De gieren kwamen erop af omdat er aan het gas een geurstof werdt toegevoegd die sterk op de geur leek van rottend vlees. Ze kunnen een kadaver ruiken vanop kilometers afstand!
Roofvogels daarintegen zien dan weer gigantisch goed! Testen werden gedaan, waaruit blijkt dat ze menige malen scherper zien dan de mens. (ik wil de test gerust nog eens nakijken, en met cijfers staven)
Een Torenvalk onderscheid zelfs het ultraviolet dat de muis uitscheid via de urine, waardoor deze het spoor (en dus ook de muis) kan volgen en lokaliseren...
Zelfs niet alle roofvogels zien even "goed", dus is het volgens mij ook moeilijk om een exact onderscheid te maken tussen de verschillende (gewone) vogelsoorten...

mvg,


denegon
Website Member
Posts :1792

Website Member
2007-06-29 - 12:54:23 send message to denegon

Hoi chris
ik ben militair en mijn vogels zien mij smorgens voornamelijk in mijn groen gevlekte militaire pak ze zijn dan heel erg rustig. als ik er niet ben i.v.m. oefeningen geeft mijn vrouw de vogels te eten. ze heeft vaak een licht blauw of een rood polo shirt aan omdat dit op haar werk moet. de vogels gaan dan schreeuwen krijsen en fladderen dan veel rond.
nu heb ik een extra jasje van me meegenomen van mijn werk en deze doet ze nu aan tijdens het voeren. met dit militair gevlekte jasje zijn de vogels weer heel erg rustig ook bij haar. dus ik heb het idee dat vogels( bij mij papegaaien en parkieten) zeer goed verschillen in kleuren en vormen zien.

hopelijk heb je er iets aan groetjes Egon


chrislaevers
Website Member
Posts :970

Website Member
2007-06-29 - 14:29:44 send message to chrislaevers

Bedankt!
Wat mij tot die vraag inspireerde waren verschillende elementen: 1° het experiment van die excentrieke Engelse lord van Longleat die een grasparkietenkolonie in semi-vrijheid wilde laten. Ik heb alleen het begin gezien en andere afleveringen gemist (enkele jaren geleden). 2° de knalgele vierhoek van National Geographic. 3° de doorvlieggaten in mijn volière...als ik deze omkader met geel, zouden de vogels die kleur herkennen en associëren met 'veilige doorgang'? 4° het proberen te vangen van ontsnapte vogels, zou dat niet vlotter gaan als ze de gele vierhoek zien? (doorgang naar de kooi.)
Ik heb zelf gemerkt dat wanneer ik de volière binnenkom met mijn wit vogelkooitje en mijn wit vangnet, er alarm geblazen wordt; niet wanneer ik met het zaad en het water binnenkom. Is het de kleur of is het de vorm of beiden? Dat weet ik eigenlijk niet.
Mochten vogels indd de kleur geel en de vorm (vierhoek of rechthoek) kunnen associëren met positieve elementen zoals voedsel en veiligheid, dan zou dit een hulpmiddel zijn om vogels terug in de vrijheid te laten via een overgangsfase. Ik ga hier nog jaren over nadenken. Misschien zijn sommige vogelsoorten meer ontvankelijk voor de ene kleur dan voor de andere. Misschien zijn het niet de kleuren maar tal van andere factoren die meespelen. Ik vraag het me allemaal af...
Christine.


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2007-06-29 - 17:15:10 send message to dooren

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Kleuren kunnen ook een relatie leggen naar een bepaald onderwerp, een wit net of doek betekend gevaar, ik kan worden gevangen.

Een zak voer betekend eten en zal niet leiden tot alarmkreten.

Het wil dus niet zeggen dat dit een relatie met kleur heeft, maar een aangeleerd gedrag. Als je net rood was dan leerde de vogels dit als gevaar.

Een roofvogel die over een voliere vliegt zorgt ook voor paniek, een flinke duif ook, een mus weer niet. Hier speelt vorm en grote een rol en geen kleur.
Gert


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2007-06-29 - 17:50:36 send message to tonnl

Wel in het Engels maar toch best duidelijk: vogels zien kleuren anders dan wij.
http://www.austmus.gov.au/birds/stuff/glowing_parrots.htm


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2007-06-29 - 20:23:09 send message to rupicola

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

enige tijd geleden heb ik eens een artikel geschreven over natuurlijke voedselbronnen voor papegaaien. In dit artikel worden o.a. verschillende manieren omschreven waarop papegaaien hun voedsel vinden.

Een daarvan is middels hun zeer scherpe waarnemingsvermogen.

De ogen van Papegaaien zijn extra gevoelig voor kleuren met een lange golflengte (rood-oranje- geel)
Dat komt natuurlijk heel goed uit, omdat veel vruchten deze kleuren hebben.

Veel onrijpe vruchten zijn groen en krijgen pas later hun opvallende rijpe kleur.
Chlorofyl zorgt voor die groene kleur.
Het aardige is dat de mate waarin chlorofyl wordt afgebroken in combinatie met de reeds aanwezige secundaire kleurpigmenten bepalend is voor de uiteindelijke kleur van een bepaald deel van een plant.
Door de sterke gevoeligheid voor genoemde kleuren kunnen papegaaien de aanwezigheid daarvan waarnemen op het moment dat een onrijpe vrucht nog groen is.
Dit buitengewoon specialistische gezichtsvermogen wordt vooralsnog gezien als de verklaring voor het feit dat papegaaien groene onrijpe vruchten zo goed kunnen vinden in een ´oceaan´ van eveneens groene beplanting.
Hiermee zijn papegaaien in eerste instantie een aantal belangrijke voedselconcurenten een fikse slag voor. (hoewel ze door hun gedrag ook wel weer veel verraden.)




Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 129 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede