Hoi Parkieten Peter,
Op onze webstek staan meer foto’s, onder andere van de hybride, maar geloof dat de mensen de site kunnen vinden.
De Halsbandparkiet wordt met argusogen bekeken door biologen en vogelaars die menen dat zij zich in potentie zich het zelfde kunnen gaan ontwikkelen als konijnen in Australië.
Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat de Halsband- en andere verwilderde parkieten andere vogels verdringen. Er is vooral zorg over spechten en andere holenbroeders omdat de Halsbandparkiet daarmee direct concurreert voor nestgelegenheid. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat dat nog wel mee valt. Zie:
http://www.papegaai-ara.nl/2006/12/16/inheemse-avifauna-niet-veel-te-duchten-van-halsbandparkiet/
Het een en ander is te verklaren doordat Halsbandparkieten een lege niche hebben bezet. Mensen vinden deze vogels zo leuk dat ze in achtertuinen flink bijvoeren. Halsbandparkieten zijn daarom net als alle andere verwilderde parkieten in Europa en Noord-Amerika afhankelijk van een stadsomgeving om te overleven. Vooral in de winterperiode zijn ze daarbuiten amper waar te nemen.
Dus mijn conclusie is dat de parkieten tot nu toe geen hulpbronnen zoals voedsel of nestplaatsen van autochtone soorten afnemen. Sterker nog ik ben de mening toebedeeld dat er zoveel word bijgevoerd om de halsbandparkieten naar achtertuintjes te lokken, dat ook andere vogels daar voordeel aan hebben. Je ziet dan ook dat geen enkele vogelsoort een teruggang heeft laten zien daar waar de halsbandparkiet zijn opwachting heeft gedaan.
Als bioloog deel ik wel de zorg dat de parkieten op enig moment wel schadelijk zouden kunnen worden. Daarom organiseert Araproject elk jaar een landelijke Halsbandparkietentelling (
http://www.papegaai-ara.nl/2006/12/17/resultaten-parkietentelling-2006/), om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de populatie.
Daarnaast vinden wij het zeer intersant om te weten waarom sommige papegaaiensoorten in staat zijn zich aan steden aan te passen en hoe dat proces in z’n werk gaat. Zoals jullie vast wel bekend is zijn papegaaien de meest met uitsterven bedreigde vogelgroep. Zo’n 100 soorten staan op de rode lijst. Daarentegen zijn ook heel veel soorten verwilderd in steden. Een frappant voorbeeld is bijvoorbeeld de kleiner geelkuif kaketoe. Deze soort doet het heel slecht in Indonesië waar hij als kritiek met uitsterven bedreigd te boek staat. Maar in Hong Kong en Singapore komen zeer aanzienlijke groepen voor.
Groet,
Roelant