Lennart.
De een is voor knippen en de ander weer niet.
Wij doen het niet, maar dat zeggen we er van tevoren al bij.
Voordeel van knippen.!
Je maakt de vogel meer afhankelijk van je, wat de tamheid ten goede kan komen, in die zin hij kan niet veel anders dan wachten tot jij hem opneemt of aandacht geeft.
Vind wel dat als er een probleem is met de verstandhouding tussen vogel en verzorger dit een hulpmiddel KAN zijn, maar dan pas als je alle mogelijkheden hebt uitgeprobeert zonder gewenst resultaat.
Ja, en dan het mee naar buiten nemen, dat doe je zomaar niet even met een papegaai die goed kan vliegen, je zult de eerste niet zijn en zeker niet de laatste die hem zo kwijt raakt voor een paar dagen of voor altijd.
Knippen kan hierbij een zekerheid zijn die dit voorkomt.
Maar ook bij gewenning in huis, ramen deuren met glas zijn gevaren die op de loer liggen gezien de papegaai deze als (nieuw woord ) doorvliegbaar ziet, en dat kan wanneer er voldoende snelheid word ontwikkeld de ergste gevolgen hebben.
Voordeel van niet knippen.
Hij kan komen wanneer hij dit wil, blijft toch zelfstandig in zijn vogel zijn.
Wat wel meer werk geeft in het naar de hand zetten van de vogel, dus geen gedwongen samen zijn maar uit eigen wil, wat een zeer positieve uitwerking heeft op de vertrouwensband.
Want je moet wel aan de slag met leren en de vogel overtuigen wat jouw richtlijnen zijn.
En daar haal je voordeel uit door het feit dat je elkaar echt leert kennen, je gaat hem lezen alsware, zijn houding verraad wat hij wil gaan doen.
Je leert hem komen op jouw vraag of hij wil komen ( commando is zo'n raar woord ), en dit leer je op korte afstand en bouw je zo verder uit tot de ruimte die je tot beschikking hebt, wanneer dit goed in het bolletje zit ben je toch al een aardig eind opweg met je papegaai.
Je zult moeten leren wat ramen en deuren zijn, maar ook zelf heel goed oppassen met het sluiten van deze.
Want zoals je weet, het gras bij de buurman is altijd groener dan bij jezelf.
14 weken zeg je he, nou die gaat net ontdekken wat vleugels zijn, ontneem hem dat niet.
Laat hem zijn borstspieren/vleugelspieren ontwikkelen, laat hem kennis maken met het fenomeen vliegen, leer hem komen, laat hem leren landen, geef en gun hem het plezier dat hij kan komen wanneer hij behoefte heeft aan een lekkere kroel van zijn baasje, oke hij kan dan weleens kattekwaad uithalen maar neem dat voor lief.
Laat hem vogel zijn in alle betekenis van het woord.
Wil je hem mee naar buiten nemen, ach er zijn perfecte tuigjes in de handel, leer hem hier vroeg aan wennen en viola opgelost hij kan overal veilig mee naar toe.
Ken iemand die heeft een dubbele geelkop amazone, gaat overal mee naar toe los met vleugels, ze heeft hem geleerd als ze naar buiten gaan om een lerenlapje vast te houden wat weer bevestigd zit aan haar kledingstuk, ja hoe kom je erop maar het werkt en dat is waar het omgaat.
Overal gaat deze papegaai mee naar toe en zolang zij niet zegt los houd hij het lapje vast.
Natuurlijk kun je twijfelen of het lapje de oorzaak is dat hij toch bij haar blijft, ik denk de band die ze samen hebben.
Peter.