Ik kwam dit stukje tegen op internet.Als je ziet wat er allemaal in zo'n besje zit dan zou het toch jammer zijn als we deze vruchten niet aan onze vogels konden voeren.
Dat er blauwzuur in de pitten zit is natuurlijk jammer voor onze papegaaien welke deze bessen met pit en al op zal eten,maar je kunt ze koken om het gif eruit te krijgen. Dit gaat dan natuurlijk weer ten kosten van de vitamine welke er veel inzit. Wat je wel kunt doen is de bessen door een zeef halen zodat de pitten en vellen achter blijven en het kostbare sap wel te geruiken is om eventueel je eivoer vochtig mee te maken.
Vruchteneters kunnen deze vruchten wel zo eten omdat die de pitten niet pellen en de pit zal via de ontlasting het lichaam weer verlaten.
==================================================
De rijpe vlierbessen zijn rijk aan de vitaminen ( A, B, C), kalium, invertsuiker, sporenelementen, organische zuren, tannine/ looizuur en bio-actieve stoffen.
Onrijpe vlierbessen en groene plantendelen zijn giftig. Ook rijpe bessen kan je best eerst koken, dan wordt het gif afgebroken..
==================================================
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Groeten Meyer