Er zijn verschillende topics tevinden middels de zoekfunctie over pbfd en testen daarmee. Testen zijn niet 100% betrouwbaar onder andere omdat het virus ook min of meer 'slapend' aanwezig kan zijn en dan door de test niet opgemerkt wordt. Daarom wordt geadviseerd om na enige tijd nog een keer te testen. Daarbij zijn testen met bloed betrouwbaarder dan die met veren. Bloed wordt gewoon afgenomen door bijvoorbeeld een dierenarts, net zoiets als bij mensen.
Testen door handelaren/winkels hebben mijns inziens weinig tot geen waarde omdat de vogel op een verzamelplaats verblijft. Na het moment van testen kan de vogel zeer gemakkelijk weer besmet zijn.
Ik heb geen ervaring met genoemd bedrijf, maar ik adviseer om niet bij winkels en/of handelaars te kopen, o.a. vanwege de risico's op ziekte en slechtere conditie. Zoek een goede kleinschalige hobbykweker, koop niet bij het eerste bezoek al een vogel, maar vergelijk eens rustig. Zet alle indrukken rustig op een rijtje, en laat je vooral niet onder druk zetten door de verkoper dat ze anders misschien al weg zijn. Probeert iemand zoiets dan weet je gelijk genoeg: wegwezen en niet kopen.
Je kunt ook bijvoorbeeld eerst alvorens een vogel aan te schaffen eens lid worden van Pakara (
www.pakara.nl). Daar is ook veel info te vinden, ook goede hobbykwekers (bijvoorbeeld
www.akala.nl). Een echt hobbykweker wil vaak ook weten waar zijn vogels te rechtkomen en bekijkt of jij wel de geschikte persoon bent voor zijn vogels. Hij helpt je dus bij het vinden van de juiste vogel, wat lang niet altijd die van hem hoeven te zijn.
Verder: de vogel moet altijd een vaste voetring bezitten, dat wil zeggen een rond aluminium/stalen ring zonder onderbrekingen die niet van de poot af kan zonder hem door te knippen.
Spit ook eens door het forum en doorzoek het internet op verhalen, dan kom je vanzelf van alles tegen en ontdek je wat je absoluut niet moet doen.
Een voorbeeld hiervan: koop altijd een vogel die zelfstandig eet en geen pap meer krijgt. Zo'n papegaai is dan in het algemeen toch wel minstens zo'n 3 maanden oud. Bij praatjes van verkopers dat ze zich beter aan je hechten als je ze nog pap voert en dat het leuk en makkelijk is: direct wegwezen en niet kopen. De enige reden voor verkopers om ze zo jong te verkopen is: besparen op papvoeding en tijd, overdragen van gezondheids/overlijdensrisico's (die voor het zelfstandig worden nog behoorlijk kunnen zijn) op de klant, en zo snel mogelijk geld vangen.
Verder: informeer je goed over de specifieke eigenschappen van een soort en bekijk wat je wel en niet ligt.