Auteur |
Onderwerp : (Kiem) Zaad koken. |
J. Santegoeds
Website Member
Posts :214
|
2006-03-05 - 10:51:15 |
|
Hallo,
In Engeland schijnt het méér gebruik te zijn dan in Nederland/België.
Maar graag wilde ik vragen of er hier mensen zijn die geen kiemzaad aan hun vogels geven, maar in plaats dáárvan het zaad koken?
Wie heeft hier ervaring mee én; hoe gaat dat dan in zijn werk?
Wat is het voordeel van koken ten opzichte van kiemen?
Kun je gekookt zaad bewaren? zoja; hoelang en hoe?
Ik ben benieuwd naar de reacties!
Groeten, J. Santegoeds
|
Riboet
Website Member
Posts :99
|
2006-03-05
-
10:59:30 |
|
Het enige kookmenu dat ik gebruik is het Parrot Diner van Witte Molen. Er zitten in dit voer vooral heel veel peulvruchten. Ik geef dat om de dag.
De vogels moeten er wel een beetje aan wennen (ik heb grijzen, die moeten toch, zolijkt het, altijd wennen aan wat nieuws ).
|
bert1974
Website Member
Posts :754
|
2006-03-05
-
11:59:17 |
|
ik geef ze gewoon geweekte zaden. zonder koken of laten kiemen.
dit word zeer goed opgenomen bevalt perfekt.
groeten bert
|
J. Santegoeds
Website Member
Posts :214
|
2006-03-07
-
10:07:32 |
|
Hallo,
Kun je me aangeven, Bert, wat de voordelen van het weken van je zaden is ten opzichte van het kiemen en/of koken.
Wat "doet" het weken van zaad mét deze zaden?
En; hoe is je werkwijze?
Hebben méér mensen hier, ervaring met het koken, kiemen of weken van zaad?
Groeten, J. Santegoeds
|
ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054
|
2006-03-07
-
11:43:06 |
|
Als je gewoon groente kookt, kook je toch al snel de diverse vitaminen eruit?
Terecht de vraag koken, waarom?
Er wordt zelfs al gediscussieerd dat kiemen ook geen meewaarde zou geven an het zaad. Dit heb ik echter nog nooit onderbouwt gezien.
Zelf kiem ik door ze 3-4 uur in water te zetten en dan 3x per dag af te spoelen, zonder ze in het water te laten staan. Na zo'n 3 dagen voeren. De kiem laat ik niet te groot worden.
Maar koken? Wie het weet...
|
Niltava
Website Member
Posts :3071
|
2006-03-07
-
11:44:47 |
|
Voedsel wordt gekookt zodat het beter kan worden opgenomen
In mijn visie doet weken dat ook, koken zou een versnelde manier kunnen zijn???
|
johanblok
Website Member
Posts :1971
|
2006-03-07
-
14:09:28 |
|
Dit bericht is 1 keer gewijzigd
Ik gebruik parrot diner van versele laga, ook met grote peulvruchten. Ze eten het graag. Ik kiem ze eerst. Voordat ik ze geef kook ik de gekiemde zaden vaak eerst enkele minuten (zeker niet altijd en vooral ook niet te lang). Volgens mij is de belangrijkste reden hiervoor om nitriet in peulvruchten af te breken aangezien dit op den langer duur nadelig/giftig is voor de vogels. Bijkomend voordeel is dat eventuele bacterien/schimmels ontstaan tijdens het kiemen tenminste voor een deel ook het loodje zullen leggen.
|
molineti
Website Member
Posts :1604
|
2006-03-07
-
17:16:37 |
|
Vraagje tussendoor
Is parrot diner uitsluitend in die potten te krijgen(ik denk 500 gr of zoiets)of ook in grotere verpakkingen?
En wat bevat het meeste vocht gekookt of gekiemd zaad? Of maakt dit geen verschil.
MVG Rene
|
johanblok
Website Member
Posts :1971
|
2006-03-07
-
19:30:23 |
|
Ik krijg, nou ja, koop het altijd in zakken van 20 kg (volgens mij ook de enige wijze van leveren bij Versele Laga voor parrot diner). Ik kiem ze dus eerst, en vervolgens kook ik ze kort (ik kook ze dus nooit zonder te kiemen).
|
J. Santegoeds
Website Member
Posts :214
|
2006-03-07
-
20:14:14 |
|
Dit bericht is 1 keer gewijzigd
Hallo,
Johanblok; je schrijft dat je éérst je voer kiemt en vervolgens, kort, kookt.
Tast het koken de kiem dan niet aan?
Ik ken het door jullie genoemde Parrot diner niet, maar wat ik begrijp, koken jullie dit voer om het nitriet wat in de aanwezige peulvruchten zit, te neutraliseren.
Wát doet dit koken met de aanwezige zaden?
Een andere reden die jullie noemen is; dat eventuele bacteriën worden gedood door het kookproces.
Maar, zoals óók wordt gezegd, kunnen door het kookproces de vitamines verminderen.
Is dat zo, of is de kooktijd hierin belangrijk?
Zijn er nog méér voordelen/nadelen ten opzichte van kiemen/weken?
Kan iemand me zeggen hoe dit kookproces precies in zijn werk gaat.
Kook je in gewoon leidingwater, of wordt het water aangezuurd (wat óók wel gebeurd met het weken), hoe lang kook je het voer, moet het vervolgens droog of vochtig worden bewaard etc, etc...
Hoe lang en hoe, kun je vervolgens deze gekookte zaden bewaren?
Groeten, J. Santegoeds
|
johanblok
Website Member
Posts :1971
|
2006-03-07
-
20:58:17 |
|
Dit bericht is 2 keer gewijzigd
quote
Is dat zo, of is de kooktijd hierin belangrijk?
De kooktijd speelt voor de vermindering van de voedingswaarde een grote rol. Ik doe dat dus maar kort (enkele minuten), gewoon in wat leidingwater en overigens ook niet altijd. Ik geef ook wel ongekookt kiemvoer. De gekookte zaden voer ik direct.
|
jan v
Oud Lid
Posts :5
|
2006-03-07
-
21:43:25 |
|
De zaden (geen haver en lijnzaad ivm slijmvorming) worden eerst goed gespoeld en daarna 12 uur in water geweekt zodat ze voldoende vocht kunnen opnemen. Daarna de zaden bijv. in een zeef doen, boven een bakje met water hangen (hoge luchtvochtigheid) en om de 12 uur spoelen met lauwwarm water. Na ongeveer 24-48 uur begint het kiemproces, afhankelijk van de zaadsoort. De kiempjes dienen als kleine puntjes te zien te zijn, als de kiemen te groot worden loopt de voedingswaarde terug. Dit proces verloopt het best bij kamertemperatuur, bij hogere temperaturen heb je meer kans op bacterie- en schimmelgroei.
Door het kiemproces worden koolhydraten, vetten en olien omgezet in gemakkelijk verteerbare, eenvoudige, suikers. De eiwitten worden ook omgezet in kleinere bouwstenen. In wezen is het kiemproces dus een soort "voorvertering". Ook van veel vitamines nemen de gehaltes tijdens het kiemproces toe.
Bij echte planteneters (zoals koeien en konijnen)worden de celwanden door bacterien verteerd in de voormagen resp. dikke darm .
Vogels hebben deze mogelijkheid niet en kunnen dus slecht bij de inhoud van de plantencel komen.
Koken dient om de dikke celwanden van plantencellen te breken, zodat de inhoud van de cellen beter toegankelijk is.
Door het koken worden ook de enzymen (Anti Nutrionele Factoren: ANF's)vernietigd die voorkomen in boonsoorten (o.a. soyabonen). Deze enzymen gaan de vertering van eiwitten tegen.
|
Niltava
Website Member
Posts :3071
|
2006-03-07
-
21:53:45 |
|
Mooi gezegd.
Trouwens het verhaal van nitriet/nitraat trek ik in twijfel.
Even ter vergelijking/gedachtengang: bepaalde gekweekte (winter) groenten spinazie oa. wordt afgeraden niet teveel te(lees vaker in de week) eten in de winter ivm hun nitraatgehalte (hetgeen omgezet(in het lichaam) wordt in het gevaarlijke nitriet - kankerverwekkend)
Het opwarmen hiervan wordt helemaal afgeraden omdat na de eerste kook de omzetting van nitraat in nitriet door bacteriën goed kan plaatsvinden vanwege de gunstige temeratuur voor de bacteriën tijdens het afkoelingsproces.
Zou koken dat gehalte dus doen omkeren dan zou opwarmen dus niet slecht zijn.
Hetgeen volgens mij ook geen chemisch-proces is
|
jongdead
Website Member
Posts :27
|
2006-03-07
-
22:12:14 |
|
Wat wil je toevoegen met het zaad te kiemen of te koken, een antwoord dat ik kreeg van een oude ,op vogels gespecialseerde dierenarts?
Ziektes zoals candidiasis (schimmels)kun je er mee binnnen halen.
gr, Ad
|
jongdead
Website Member
Posts :27
|
2006-03-07
-
22:14:06 |
|
Te snel, sorry, een taalfoutje (gespecialiseerde)
|
Niltava
Website Member
Posts :3071
|
2006-03-07
-
22:29:54 |
|
Ten eerste met koken kan dat dus nooit.
Ten tweede kan het ook niet snel als je er verantwoord mee omgaat, de voordelen zoals aangegeven, zijn groot.
En zoals je al zei, een oude dierenarts
|