Hallo,
Ik weet niets van ARCADIA lampen,maar ik heb dit wel eens gelezen op het net misschien dat jullie hier wat aan hebben,
Voorkeur voor hoog- of laagfrequente TL-verlichting
Een paar jaar geleden las onze dierenarts, in een veterinair boek, dat duiven en kippen lichtflikkeringen kunnen waarnemen tot wel 150 Hz (dat wil zeggen 150 flitsen per seconde!).
Dit baarde haar toen al zorgen want de meeste papegaaien bij de Opvang hebben een nachthok dat verlicht is met Tl-licht en Tl-licht heeft een frequentie van maar 50 Hz. Dit zou voor de vogels kunnen betekenen dat ze voortdurend het gevoel hebben in een disco te zitten waar de stroboscoop (een lichtflitsapparaat) voortdurend aan staat. Het gebruik van zo'n stroboscoop is overigens gebonden aan zeer strenge regels omdat overmatig gebruik bij sommige mensen een epileptische aanval kan veroorzaken!
Noch onze dierenarts, noch Tonny en noch de dierverzorgers hadden ooit het idee, dat de vogels zich oncomfortabel voelden in een ruimte die met Tl-licht verlicht wordt.
Monique de Boer en Marco ter Hoor, beiden studenten van de opleiding Diermanagement aan het van Hall Instituut te Leeuwarden, waren een studie begonnen om te achterhalen of de vogels zich storen aan het Tl-licht.
De titel van hun afstudeeropdracht was "de voorkeur van Grijze Roodstaartpapegaaien voor hoogfrequente of laagfrequente TL-verlichting".
Het onderzoek bestond uit een opstelling waarbij boven een kooi twee lichtbronnen werden bevestigd.
Een lichtbron bestond uit een "normale" TL-verlichting (met een knipperfrequentie van 100 per minuut) en de andere uit een zogenaamde hoogfrequent TL-verlichting (met een knipperfrequentie van 26.000 per minuut). Beide lichtbronnen waren van elkaar gescheiden door een zwart plastic gordijn.
Ter controle werd een tweede kooi ook op deze manier ingericht. Beide kooien werden afgescheiden van het buitenlicht en waren precies symmetrisch ingericht (voer en water in het midden van de kooi) zodat dit het onderzoek niet kon beĆÆnvloeden.
De 24 Grijze Roodstaartpapegaaien konden zelf kiezen onder welke TL-verlichting ze gingen zitten.
Na 4 dagen wennen in de proefkooien werd gemeten hoeveel vogels in het normale licht en hoeveel in het hoogfrequente licht zaten.
Na 1 week observeren werden beide TL-verlichtingen verwisseld om de normale gewoonten van de vogels uit te sluiten. Het is namelijk bekend dat vogels een vaste zitplaats hebben afhankelijk van de rangorde in de groep. Een papegaai is "gehecht" aan dit plekje en heeft dus neiging om daar te blijven zitten. Na 4 dagen wennen werd weer een week gemeten.
Gelukkig bleek na al deze metingen, dat de Grijze Roodstaartpapegaaien geen voorkeur hadden voor het hoogfrequent licht: het maakt ze niets uit. Waarschijnlijk kunnen ze de flikkering van de normale TL-verlichting wel zien, maar zijn er zo aan gewend dat het ze niet stoort.
De dierenverzorgers kunnen gerust zijn: het welzijn van de dieren wordt niet aangetast door het gebruik van normale TL-verlichting en de penningmeester van de Stichting hoeft geen (dure) hoogfrequente lampen aan te schaffen.