Het was vele jaren geleden nog een unicum dat je een papegaai of ara bij iemand in huis zag.
Deze dieren zag je enkel op zitstokken aan de ingang van een dierentuin, meestal nog van ijzer en aan de ketting.
Van de vroege morgen tot sluitingstijd schooien om een pindanootje.
Zag je een papegaai/ara bij iemand in huis, dan was hij haast zeker afkomstig van een varend familielid of kennis.
Langzaam als een oliedruppel op het water, is de interesse in deze diersoort als huiskamervogel toegenomen.
Met heel veel leed en wantoestanden is dit gepaard gegaan, hele ladingen wildvang zijn rechtstreeks de huiskamer in gegaan, onder het mom, hij moet wennen en de band komt vanzelf.
Dierenwinkels kregen korting bij afname van grotere getallen, en zodoende dat ze alsware opgeslagen werden in donkere pakhuizen, zonder maar een vorm van menselijk contact, buiten die ene keer per dag, een handvol zonnepitten en wat water.
Toch werden deze ook verkocht alszijnde tam, oke ze moeten even wennen, maar toch, als U er veel tegen praat en ermee bezig bent dan krijgt U een band voor het leven, was het veel gehoorde advies.
Wist je dat er nog mensen zijn die na 40 jaar praten en bezig zijn, geen band hebben met hun geliefde huiskamergenoot.
Aan hun geduld ligt het niet, maar aan de afkomst van de vogel.
Maar gelukkig is het tij aan het keren, maar het gaat verrekte langzaam, mondjesmaat staan er kwekers op die het anders/beter willen doen.
Deze vrij kleine groep ( gelukkig wel groeiende ) hebben zich een doel gesteld, namelijk deze, een huiskamervogel afleveren die werkelijk als huisgenoot, op een vrije en plezierige manier zich voegt in een gezin.
Dit soort kwekers voelt zich niet lastig gevallen als erom raad gevraagd word, zij staan klaar door middel van voorlichting,begeleiding,nazorg.
Nee, bij deze kwekers loop je de deur niet uit met een baby beneden de leeftijd van zelfstandig zijn.
Wel openen deze kwekers hun deur, om de aspirant papegaai/ara bezitter, erbij te betrekken, en deel uit te laten maken van het voeden en opvoeding/socialisatie proces van de papegaai/ara in wording.
Samen zorgen ze ervoor dat deze baby uitgroei't tot een volwaardig en evenwichtig huisgenootje, en hebben de basis gelegd voor heel veel vogel plezier in de ruimste zin van het woord.
Dat een bepaalde groep meelift op de inspannigen gedaan door de welwillende, is niet tegen te houden.
Graaiers blijf je houden, waar je ook komt.
Wildvang,natuurbroed komt niet in aanmerking om als huiskamervogel ingezet te worden.
Wildvang door zijn mensschuwe gedrag.
Natuurbroed door zijn gemis aan socialisatie binnen een gezin/huishouden.
Beide soort vogels meegegeven (ook een vorm van meeliften ) aan een beginner/leek, leid onherroepelijk naar teleurstelling/dierenleed en N.O.P.
De Grijzeroodstaart.
Stress gevoelig, kan al van slag raken als men een meubelstuk verplaatst, of zijn kooi een ander plekje geeft,ander huisdier erbij neemt enz..
Op jonge leeftijd goed gesocialiseerd, is het karakter vele malen evenwichtiger, hij is flexibel, kan zich schikken/vinden in een verandering.
Zonder zich te buiten te gaan aan stress gedrag, zoals plukken.krijsen,paniek enz..
Als de aspirant koper, nu eens echt zijn huiswerk deed, dan worden vele gedwongen om beter/anders met hun nakweek om te gaan, en verdwijnen misschien de excessen.
Peter.