Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > Aga fischeri kweek / Agressie oudervogels Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.

Pagina : 1


Auteur Onderwerp : Aga fischeri kweek / Agressie oudervogels
Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2005-05-07 - 13:51:14 send message to Pastis

hoi, sedert enkele dagen vliegen de twee oudste jfischeri jongen uit, de overig twee zaten gisteren nog op het nest. Tot mijn grote verbazing zag ik dat een van de twee jongen was aangepikt op z'n koppie, waarschijnlijk door de oudervogels. Toen ik zag dat het mannetje de reeds uitgevlogen jongen probeerde in de tenen te bijten wist ik het 100% zeker dat de ouders de jongsten aan het pikken waren.
Om de man op andere gedachten te brengen had ik reeds enkele dagen geleden wat wilgetakjes in de kooi gelegd. Maar het popje begon hiermee het nest te herstellen. Toen ik vanmorgen de nestkast controleerde lag hetjongste lid van de familie reeds dood in het nest ( onderste stuk snavel lag er naas, en een lege krop) het ander jong zat op de grond indekooi maar het kon nog niet vliegen en opnieuw was het aangepikt, ik heb het dan opniuw in het nest geplaatst maar enkele minuten nadien zat het opnieuw op de grond.

Mijn onsteltenis was groot toen de pop nb het jong aanviel en begon te pikken ipv het te voeren. De overige twee jongen heb ik ondertussen zelfstandig zien eten, doch bedelen nog bij de pop.
Ondertussen heb ik het nest weggenomen.
Wat zou de reden hiervan kunnen zijn dat beide ouders de jongste twee van hun kroost zo toegetakeld hebben met de dood tot gevolg???
groeten Pastis


paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-05-07 - 14:02:02 send message to paccie

ze willen weer opnieuw beginnen met broeden daarom willen ze ze eruit hebben en als je gezien heb dat ze zelf eten gauw eruit halen met een zooitje trosgierst eet makkelijk weg het is overigs normaal dat ze na het uit vliegen nog ong 2 weken gevoert worden ik zet dan meest een stuk hout schuin tegen de achterkant zodat ze kunnen schuilen gr paccie


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-05-07 - 14:09:43 send message to Lennart

quote
Om de man op andere gedachten te brengen had ik reeds enkele dagen geleden wat wilgetakjes in de kooi gelegd


Dit soort dingen helpen allemaal niet!

Haal, wat nog leeft direct bij de ouders weg en zet ze apart! Waarschijnlijk zijn de pop en de man alweer met een nieuw nest bezig gezien ze de takken gebruikt hebben om het nest te repareren. Ze zien de jongen nu aan voor concurenten!!!

Vind het heel sneu voor je, maar ik hoop dat je hier iets van geleerd hebt, want dit jonge vogelleed was te voorkomen geweest als je op tijd had ingegrepen en naar wat ik begrijp al enkele dagen aan de gang is geweest!

sad :(


paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-05-07 - 15:36:55 send message to paccie

vind ik ook lennart als ik zie dat de jonge uit vliegen haal ik ze gelijk uit het nestblok en haal het nest 14 dagen weg en haal dan de jonge weg en doe dan het nestkast weer terug na eerst ontsmet en schoongemaakt te hebben maar ja je moet eerst jongen verspelen en dan kom je erachter dat is ervaring he gr paccie


paccie
Oud Lid
Posts :565

Oud Lid
2005-05-07 - 15:37:16 send message to paccie

vind ik ook lennart als ik zie dat de jonge uit vliegen haal ik ze gelijk uit het nestblok en haal het nest 14 dagen weg en haal dan de jonge weg en doe dan het nestkast weer terug na eerst ontsmet en schoongemaakt te hebben maar ja je moet eerst jongen verspelen en dan kom je erachter dat is ervaring he gr paccie


Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2005-05-07 - 15:43:29 send message to Pastis

Hoe kon ik dit voorkomen?? De jongsten vlogen nog niet en konden zeker nog niet zelfstandig eten. Misschien had ik ze met de hand moeten voeren en met kweekblok en al naar een andere kooi verhuisd hebben. Dit was de eerste keer dat ik met vogels kweek en het is de oudervogels hun eerste nest.
Ik heb nu om verdere narigheid te voorkomen het kweekblok weggehaald (toch geen jongen meer in ). De oudste twee zitten nu nog bij de oudervogels in de kooi en zullen dra verplaatst worden.
Wat ik niet begrijp is dat er nog twee jongen waren die het nest nog niet verlaten hadden laat staan zelfstandig aten, en dat de oudervogels deze dan aanpikken ipv van ze te voeren. Is het dan echt zo stom van mij geweest om enkele wilgentakjes in de kooi te leggen ? Ergens had ik gelezen dat ik er goed aan deed om de man met enkele wilgentakjes te voorzien om het verenplukken ed uit verveling te voorkomen.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-05-07 - 21:42:22 send message to Lennart

Beste Pastis,

Het gaat niet om stom of dom of zo.

Je bent nog maar net aan het kweken en mis je de ervaring ook. Ik hoop ook dat je hier van gelerd hebt en dat heet ervaring....
Maar dit had voorkomen kunnen worden als je je van te voren wat meer op de hoogte had gesteld van andermans kweekervaringen.
Hetzij via dit forum, hetzij via internet!

Nu heeft dat je een jong gekost en dat was niet echt nodig geweest....maar je bent niet de enige hoor...want ik zou ze hier op dit forum niet graag de kost willen geven die kweken en jongen krijgen en bijvoorbeeld GEEN handopfokvoer in huis hebben en maar een beetje gaan zitten wachten wat er gaat gebeuren!

Zit zelf nu met 4 eieren van mijn Zonnen...moeten volgende week uitkomen, als alles goed gaat, en heb nu al handopfokvoer in huis!!!!! Ook ben ik in het bezit van een couveuse met thermostaat....zelf gemaakt overigens!
Je weet tenslotte nooit van te voren wat er gaat gebeuren. Het zijn dieren en het blijven dieren en stellen je altijd weer voor verrassingen!
En vooral als het eerste broedsels zijn kan je dit soort dingen gewoon verwachten...voor hetzelfde geld hadden ze hellemaal niet gevoerd en wat had je dan gedaan, zonder hulpmiddelen of iets dergelijks?

En nog wat, als vogels goede ouders zijn hoef je niets te doen tegen eventuele verveling...dan hebben ze het namelijk veel te druk met het grootbrengen van de jongen.
Jammer dat het zo gelopen is voor je, ik hoop alleen dat je er je voordeel mee doet!

wink ;)..wink ;)


agabird
Administrator
Forum Moderator
Posts :1050

Administrator Forum Moderator
2005-05-07 - 22:48:03 send message to agabird

Een triest verhaal. Zo ver al volwassen en dan nog zo afgeslacht.

Ik heb zelf zeker 15 jaar agaporniden gekweekt, en nog niet meegemaakt dat voordat de jongen zelfstandig zijn, deze worden aangevallen door de ouders. Wel 2 weken na uitvliegen, maar toen waren de jongen al zelfstandig.

Zulke zaken kun je niet altijd voor zijn. Iedereen wil toch het liefste dat de ouders de jongen op een normale manier groot brengen. En er zijn er maar een paar liefhebbers die de mogelijkheid hebben om de hele dag de jongen te observeren, en dan eventueel met de hand groot te brengen.

Zoals al gezegd, het is en blijven dieren. Met allerlei verassingen die het met zich mee brengt. Jongen die dood gaan is echt niet leuk. Maar het is de natuur. En als je zelf niets eraan kan doen, dan gaat de natuur zijn eigen gang.

Ikzelf ben een voorstander om de natuur zijn gang te laten gaan, en zelf zo min mogelijk in te grijpen. Al is dat moeilijk, en hou ik me daar ook niet altijd aan.

De wilgentakjes hebben waarschijnlijk de broeddrift wat opgevoerd. Wat in jouw geval precies verkeerd was. Of je het had kunnen weten, tja..... Heeft het zin daar een antwoord op te weten? Het is gebeurd.

Ik hoop dat de fisheri's het een volgende keer beter aan pakken. En hopelijk kun je misschien door zelf wat sneller in te grijpen ook nog iets sturen. Veel succes.


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-05-07 - 23:36:30 send message to tonnl

Ik vind dat hier helemaal niet te laat gereageerd is. De natuur is keihard, zo werkt het nu eenmaal. eteen grijpen naar handopfok is in zo'n geval alleen maar een lapmiddel om zwakke vogels in leven te houden. De ouders laten alleen jongen die ze niet goed genoeg vinden sterven hoor.

Ik zou het de volgende keer precies zo doen alleen zonder wilgentakjes en eventueel een tweede nestblok erbij.
Ton.


Hannie
Website Member
Posts :327

Website Member
2005-05-08 - 00:21:13 send message to Hannie

Hoi Pastis

Je hoeft je niet te verontschuldigen hoor , dit kan gewoon gebeuren , Agapornissen zijn af en toe echt killers.
Ik denk dat de oorzaak is, dat het voor de vogels hun eerste nestje is.
En voor jou de eerste keer dat je met agapornissen kweekt.
Nu bij mij is het laatst ook gebeurd en ik kweek ( gelegenheid , het mag maar hoeft niet) al zo'n 8 jaar met agapornissen.
Mijn pop fischeri heeft al menig nest goed groot gebracht ( zelfs 1x met 7 jongen).
Nu heeft ze dit jaar een nieuwe partner uitgezocht ( jonge vogel geen ervaring).
3 eitjes - 2 jongen geboren tot zover alles goed.
Lag met 5 dagen het oudste jong beneden op de bodem , ik dacht dat is er uit gevallen heb het terug gezet meteen nestcontrole het andere jong lag er goed bij.
De volgende ochtend voor de zekerheid even gekeken of alles nog goed was , lagen beide jongen dood helemaal aangepikt in het nest.
Nou dat kon ik ook niet voorzien.
Ik heb in het verleden het 2x mee gemaakt dat er 1 jong beneden lag/zat , weer terug gezet en voor de tweede keer eruit gekieperd door de ouders, ook aan gepikt.
Die jongen waren toen 4 weken oud en die heb ik toen weg gehaald en ben zelf aan het voeden gegaan ( ook nooit gedaan en zoiets gebeurt dan nog in het weekend ook )met een noodoplossing.
Had toen ook geen handopfok voer bij de hand.
Ik maakte een papje van ei voer met gekookt water afgekoeld tot 38 graden met geraspte appel er door met wat druiven suiker en dat voerde ik met een omgebogen theelepeltje.
Ik liep met een sjaal om mijn middel ( buidel) voor het vogeltje om het warm te houden.
En sávonds in een nesthokje in ziekenkooitje met lamp erboven ( warmte) en voor de nacht een warmwaterzak in het nestje onder keukenpapier.
Beide jongen heb ik zo kunnen redden , en ik heb ze nog , zijn prima vogels geworden.
Beide man, en beide hebben al menig nestje tot een goed einde groot gebracht.
Nu heeft dat koppel van mij weer een nieuw nestje , weer 3 eitjes waarvan weer 2 jongen zijn geboren op 1 en 3 mei.
Maar je begrijpt ik ben nu allert als er 1 beneden ligt , dan neem ik nu geen risico.
Ik heb pap en handopfokvoer in huis voor het geval "dat", maar ik hoop dat het niet nodig is.
Net wat Agabird zegt , ik laat altijd de ouders de jongen zelf groot brengen en doe normaal niet aan handopfok.
Maar gaat het mis dan laat ik zo'n kleintje niet creperen , dan probeer ik het zelf en tot zover altijd gelukt.
Ik hoop voor je dat het volgende nestje wel succesvol verloopt zonder problemen.

Groeten Hannie


Pastis
Website Member
Posts :111

Website Member
2005-05-27 - 13:37:50 send message to Pastis

Hoi, tis ondertussen al een tijdje geleden dat ik nog gereageerd heb, maar ondertussen is mijn fish koppel al terug aan de leg , sedert vanmorgen 2eikes. De jongen van de eerste ronde, zitten lekker met z'n tweetjes in een aparte kooi te wachten op en nieuw baasje. Mijn andere koppel zal ik volgende week voorzien van een nestkast zo kunnen zij indien ze dat wensen ook kweken.
Hopelijk heb ik deze keer meer succes en kan ik eventuele jongen allemaal in leven houden. De voorzorgen zijn reeds genomen.

vriendelijke groeten.


SvdM
Website Member
Posts :1

Website Member
2015-06-26 - 21:20:06 send message to SvdM

Hallo,

Ik heb een probleempje. Mijn fischeri pop blijft mijn jongen maar plukken. Vanaf het moment dat ze eigenlijk al veren kregen tot nu ze een week of 6 zijn. Ik heb alles geprobeerd ben allang blij dat ze nog gevoerd worden en niet meer gepikt. (heb ze in een houten bakje met tralies ervoor zodat de ouders daardoor voeren) mijn vraag theoretisch kunnen de jongen uitvliegen en wil ik ze er uit halen. Kan ik de pop er bij weghalen zodat de man alleen bij de jongen blijft? Zodat die ze nog even bijvoert? En zijn ze oud genoeg om zelf te eten? Alvast bedankt voor de reacties!



bva118
Website Member
Posts :290

Website Member
2015-06-28 - 10:53:12 send message to bva118

Als de jongen al zes weken oud zijn kan je zondermeer de pop erbij weghalen. De man voert de jongen dan wel alleen verder. Jongen zullen op deze leeftijd ook al zelf proberen te eten. Geef ze ook maar wat trosgierst, dit nemen ze al vlug op.



Pagina : 1

Plaats een reactie



Er zijn in totaal 168 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede