Wetten ter bevordering van het welzijn voor dieren in het algemeen zijn zeker nodig.
Dat Nederland een voorloper is op het gebied van wetten uitvaardigen is al ruimschoots bewezen.
Maar waar het aan schort is de uitvoering van deze wetten.
Wie controleerd wat en welke ambtenaar heeft voldoende kennis in zijn/haar bagage om het een en ander ten uitvoer te brengen.
Geef wat persoonlijke ervaringen.
Bonaire 1995.
Het gebied van de barbadensis amazone.
Washingtonpark (tot natuurpark verheven) ze zouden daar toch aanwezig moeten zijn, dagen en halve nachten opzoek geweest om er te vinden, uren bij een zoetwaterbron in verdekte opstelling doorgebracht, noppes, alleen last van wilde honden.
Onze zoektocht werd voortgezet in de beschaafde wereld, en jawel hoor bingo, tussen de huizen doorlopend aan de achterzijde welteverstaan vonden wij ze, in kooitjes 50 cm x 50 cm soms twee maar drie en vier was ook geen uitzondering.
Het leek ons dat ze gehouden werden alszijnde de wintervoorraad aan vlees ( beetje overtrokken maar die gedachte kwam wel op).
Waar blijft in deze de wetgeving, is toch ook Nederland, zijn toch ook lijst 1 vogels, afmetingen van de kooien of wat daarvoor door moet gaan, voldoen toch helemaal niet aan de wetgeving.
En dat nog op een eiland, een open voliere met de oceanen als natuurlijke bariere, wat nu nieuwe wetten.
Tweede praktijk voorbeeld.
Tenerife Loropark.
Lopend op weg naar dit park, word je ongevraagd haast voor de ingang een Geelvleugel ara, dubbele Geelkop amzone, Geelnek amazone op je schouder gezet voor een foto.
Lijst 1 vogels die voor dit doel gebruikt worden, spreek je de klootzak aan van waar ben je mee bezig lopen ze hard weg en na tien a'twintig minuten staan ze weer in het centrum tot het te donker is om nog foto's te maken, waar blijft hier de wetgeving op uitbuiting van dit soort vogels.
Is toch ook E.U.
Voorbeeld drie.
Beursen, wat daar afspeelt ga ik hier niet wegzetten, dan zou de site tekort zijn vrees ik.
Maar waar is hier het wettelijk uitvoerend orgaan, want de wetten zijn er wel.
Ook Nederland Toch.
Tentoostellingen, is gelukkig al wat verbeterd, maar worden hier ter meerdere eer en glorie van kweker en vereniging niet een aantal dagen de vogels als kijkvoer weggezet, loop je eens rustig door de gangen zie je toch best wel een hoop gestreste vogels zitten, toch zeker als de tentoonstelling op zijn eind loopt.
Waarom word er gekeurd zonder publiek, juist dan is er rust in de tent, en komt de vogel in kwestie toch beter over dan met alle stres factoren die publiek veroorzaken.
Voor men begint te denken aan nieuwe wetten, laten we eerst maar eens zorgen dat de bestaande wetten gaan werken.
Lijkt mij een kortere weg dan het laten doorvoeren van een nieuwe wet op politiek niveau, want dat neemt toch wel een aardige tijd in beslag.
Een aanmeldingsplicht voor elke kweker bij het ministerie zou veel eerder kunnen werken, dan heb je er rekening mee te houden dat elk moment een bezoekje door een amtenaar gebracht kan worden, die het een en ander beoordeelt.
Wat in principe nu al het geval is bij de importeurs, die krijgen wel bezoek, dus dat even doortrekken naar de kwekers en opgelost.
ps: dit schrijft de wet voor, is toch wel een heel (klein) ruim begrip.
Hoe groter de kooi hoe beter. Als absoluut minimum eist de "Wet op de wilde dieren en natuur" van 1981, dat wij in Nederland geen vogel (behalve pluimvee) mogen houden in een "kooi of volière die niet voldoet in hoogte, lengte of breedte waarin de vogel zijn vleugels vrijuit kan uitstrekken.."
De kooi moet groot genoeg zijn om tenminste twee roesten op verschillende hoogtes te kunnen bevatten.
Kooien voor ara's moeten eveneens hoog genoeg zijn, zodat hun lange staartveren erin passen.
Peter.