Gert,
Hoe is het dan mogelijk dat ik het probleem niet meer heb gehad sinds ik hamsterflesjes gebruik? Mijn vogels zijn absoluut niet vet ( geen gele plekken bij de nek en bij de anus wat ik wel eens zie bij goulds en kanaries) en krijgen per 2 dagen afgepast voer. Daarnaast is de kakariki een uitermate energieke vogel die zelf in een broedkooi gewoon rondjes vliegt
Opzich simpel te verklaren, door vervuilt water kan nu eenmaal een bacteriƫle infectie ontstaan in de lever.
Als deze niet met baytrill op te lossen is maar met een andere soort antibiotica dan is de keuze van baytrill fout geweest, ondanks dat het een breedspectrum antibiotica was.
Niet elke vogel hoeft direct ziek te worden van een bepaalde infectiedruk, sommige hebben een hogere natuurlijke weerstand zodat deze niet ziek worden.
Voeding en vogelmangement zijn toch vaak de basisoorzaken voor ziekten. Zoals je beschrijft bij het introduceren van hamsterflesjes was het probleem over.
Omdat je waarschijnlijk dus in broedkooien kweekt verspreid zo'n ziekte gelukkig niet zo snel als in een gezelsschapsvoliere.
Gert.
Ik geloof niet zozeer in een fatale leveraandoening tengevolge van te energierijk voedsel. Wanneer de vogels een groene ontlasting (of braaksel)produceren heeft dit te maken met een grotere afgifte van galvloeistoffen.
Dit wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Maar kan ook wijzen op een vergiftiging door zware metalen. Ik denk daarbij aan Zink dat redelijk veel voorkomt in de voliere. Gegalvaniseerde volieredraad zou oa zink bevatten.
Sinds mijn Kakariki's enkele maanden geleden getroffen werden door Chlamydia (papegaaieziekte) controleer ik elke dag hun uitwerpselen. Dit is een prima indicator van gezondheidsgesteltheid.
De vloer in hun broedkooien bestaat nu uit volieredraad. Zo heb ik er goed zicht op en het is bovendien proper en hygienischer.