Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > De kroeg > dilemma jeugdige liefhebbers( of beginnende) Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



timney
Website Member
Posts :66

Website Member
2005-02-23 - 09:33:06

Ik heb de reacties allemaal even gelezen.
Zelf ben ik begonnen met kanaries. Daarna tropen, parkietsoorten(van klein naar groter) en daarna papegaaisoorten. Ik heb zelf inmiddels 12 jaar vogels.
Nu vind ik niet dat het zo is dat je 10-tal jaren vogels hebt, dat je dan heel veel ervaring hebt.
Ik kom ze nog dagelijks tegen, die 10-tal jaren vogels hebben en qua kennis geen stap vooruit komen. Omdat het zo ook wel goed gaat...
En zich niet verder verdiepen in ontwikkelingen.

Wat mij ook inderdaad opvalt: het gebrek van kennis. En dat er veel "liefhebbers" het gaat om de kwantiteit en niet om de kwaliteit van de hobby.
Ik kom ook wel bij papegaaienkwekers, die hele dure soorten en vele koppels hebben.
Maar degelijke en goed onderhouden(schoon)verblijf, hoomaar! Laat staan, dat ze geld over hebben voor een goede vogelarts.
Ze laten liever de vogel dood gaan en voor een prikkie weer een nieuwe kopen!

Mijn advies:
Verdiep je eerst in kennis, daarna:
Kijk dan eens hoeveel geld je per jaar wilt en kunt uitgeven aan de vogel(s), inclusief huisvestingskosten, vogelarts, goede voeding, etc. Dan kun je bij een goed adres vogels kopen en goed verzorgen. En het maakt dan weinig uit, of je met goedkope of duurdere soorten begint.
Verzorging en kennis is het belangrijkste!

Een voorbeeld van kwaliteit en geen kwantiteit.
Ik heb 1 koppel Congo Grijze Roodstaarten in een ruime binnen+buitenverblijf zitten. Het buitenverblijf:


mvg,
Wilbert


goffini
Oud Lid
Posts :619

Oud Lid
2005-02-23 - 09:38:19

Kan me deels wel vinden in de stelling alleen ik vind eigenlijk dat de taak van de verkoper niet ligt in het demotiveren maar in het verschaffen van de juiste informatie. De persoon wijzen op zoiets als 'weet waaraan je begint'.
Soms heb ik wel eens het idee dat de verkoper denkt 'als ik die vogels maar kwijt ben'.
Ik heb nu 25 jaar vogels, waarvan de laatste 5 jaar grote papegaaien, ook door schade en schande word ik steeds wijzer, maar ook dit forum draagt daaraan bij. Ben ook van mening dat dit medium-met name deze site-misschien wel de belangrijkste infobron wordt voor nieuwe liefhebbers.
Toch mooi dat een persoon dan gelijk op een plek zit waar tal van meningen worden geventileerd en niet alleen die van de expert om de hoek.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-02-23 - 09:42:55

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

happy :)

Als we alle eens terug gaan naar het begin van onze hobby, waar maakte je de keuze om met papegaaien/ara's/kaketoe's/tropisch/kanarie's/parkieten enz.. te beginnen.

Enige overweging zal er toch wel aan vooraf zijn gegaan, om over te gaan tot het houden van deze soorten.

Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, je kunt gewoon alsware gepakt worden door een vogelsoort,verblind zijn door zijn schoonheid, en ze zijn er, soorten die dat met het grootste gemak bij een leek los weten te maken.

Voor mij, als 7/8 jarige aan de hand van mijn vader in de dierentuin van Tilburg, was het moment daar, ook ik werd ingepakt, hoe is het mogelijk zo mooi en ze kunnen nog praten ook. Toen al nam ik me voor, ooit zal ik deze prachtdieren, ara's papegaaien houden en kweken.

Vanuit dit gegeven, kan ik heel goed begrijpen dat er nog steeds mensen in/gepakt worden door deze dieren.

Deze aankomende liefhebbers demotiveren, nee dat zal ik nooit doen, wel de weg wijzen over de ins en outs, van het houden en eventueel het kweken met deze soorten.
En zoals met alles, alle begin is moeilijk, met vallen en opstaan leert men lopen.
Maar het leert iets makkelijker als ervaren kwekers hun bijstaan, met raad en daad.

Dat het selecteren op wie je wel en niet bijstaat, het woordje geld staat bij niemand op zijn voorhoofd geprent, was dat maar zo, dat iedere karakter trek/bedoeling geschreven stond, dan waren sommige teleurstellingen in het leven te voorkomen geweest.

Mijn ervaring is dat dergelijke lieden binnen de korste keren afhaken, is toch moeilijker dan verwacht en dat grote geld wil maar niet komen.
Buiten de investering die men moet doen, ga er maar aan staan, kooien,voliere's,voeding,suplementen,aanschaf.
En de onzekere factor of je ze wel aan het kweken krijgt, want niet alle soorten staan gelijk met een poot vol eitjes voor je klaar.
Dit werkt op de geld beluste beginnend kweker zeer demotiverend.

Maar om een beginnend houder/kweker van de grote kromsnavels/kleine/tropisch/kanarie's/parkieten enz.. te ontmoedigen/demotiveren, zal niet meevallen, als hij eenmaal gevallen is voor deze soort, die laat zich echt niet wegsturen met een koppeltje kleine kromsnavels, of andere soorten waar zijn interesse niet ligt, onder het motto ga eerst nog maar eens ervaring opdoen.

Vind ook dat het een verkeerde benadering is van het uitdragen van onze hobby in zijn geheel.
Voorlichting over het houden en eventueel kweken, de helpende hand bieden, al dan niet in clubverband, zal onze hobby meer goed doen, dan slecht.

Verschillende verenigingen hebben dat goed in de smiezen, en geven workouts/voorlichtings avonden/dagen over alle aspecten wat het houden en kweken betreft van deze soorten, ook de bezitter van maar een kromsnavel/tropisch/kanarie's/parkieten enz.. komt hier veel te weten over zijn vogel.
Maar ook de nog te beginnen liefhebber zal hier heel veel opsteken, buiten de contacten die hier ook onstaan, die je verder helpen opweg naar jouw grote wens, wat die ook moge zijn, houden/kweken en wat al niet meer.

wink ;)

Peter.


DenisdeV
Oud Lid
Posts :153

Oud Lid
2005-02-23 - 10:51:57

quote
Als we alle eens terug gaan naar het begin van onze hobby, waar maakte je de keuze om met papegaaien/ara's/kaketoe's te beginnen.


quote
Enige overweging zal er toch wel aan vooraf zijn gegaan, om over te gaan tot het houden van deze soorten.


quote
Maar om een beginnend houder/kweker van de grote kromsnavels, te ontmoedigen/demotiveren, zal niet meevallen, als hij eenmaal gevallen is voor deze soort, die laat zich echt niet wegsturen met een koppeltje kleine kromsnavels, onder het motto ga eerst nog maar eens ervaring opdoen.

Sorry,maar ik kan het niet laten even een beetje off-topic te gaan.
Op zich geen slecht verhaal van Peter,alleen....... waarom de nadruk steeds op de kromsnavels ? Bedoel je daarmee te zeggen dat di voor andere soorten niet geldt ? Is het voor een tropische vogel, kanarie, duif of grondvogel zoveel anders als voor een parkiet,ara of wat voor soort dan ook.
Volgens mij geldt het daar net zo sterk voor. ook die hebben verzorging, huisvesting, voeding nodig........
Het zou zo leuk zijn als vogelarena niet kromsnavelarena werd, want daar vind ik het af en toe een beetje op lijken en da's jammer.
Amen

On-topic
Informatieverstrekking is cruciaal alleen moet de andere kant er wel voor open staan. Als ze niet gestimuleerd worden in de (volgens ons) goede richting zal het niet veel helpen. Ook ik zie in verenigingsverband veel mensen die alleen voor de kwantiteit en de prijzen gaan,en ook een aantal die het als leuke aanvulling voor hun WAO/AOW hebben.


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-02-23 - 10:53:14

Ik vind de suggestie dat vooral veel beginners met grote papegaaien op geld uitzijn enigzins bezijden de waarheid. Kan best zijn dat dit zo is, maar veel ervaren kwekers van juist kleine vogels en parkieten zijn ook duidelijk op geld. Hoevelen met catherina's, agapornissen, of forpussen hebben hun schuur niet volgepropt met kleine kweekbakken? Hoeveel ervaren kwekers jagen niet op mutaties, juist omdat deze geld opbrengen?

Je hebt nooit invloed op datgene wat met je advies gedaan wordt, het kan altijd misbruikt worden. Misschien is de positieve invloed van advies minder zichtbaar, maar dankzij een site als deze is zij er wel degelijk.


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-02-23 - 10:59:03

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

happy :)

Nee zo bedoel ik het niet hoor, natuurlijk zijn er vele soorten die je alsware in hun greep kunnen krijgen.

Maar ik hou me bij dat gene waar mijn hart ligt.

Denis heb het even aangepast, want verschil kunnen we niet hebben natuurlijk.
Ik kan ook genieten van de beleving bij kwekers die met andere soorten kweken dan wijzelf hoor.


Maar dat deze uitleg op alle soorten van toepassing is moge duidelijk zijn.

Aanvulling uitkeringstrekker, ja daar raak je een punt, maar ook deze zal flink moeten investeren om tot geldelijk gewin te komen, ( als je uberhaut al zover komt).

wink ;)
Peter.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-02-23 - 11:13:24

quote
De persoon wijzen op zoiets als 'weet waaraan je begint'


Daar ligt en dat is inderdaad onze verantwoordelijkheid!

Meer kun je ook niet doen denk ik, daar het iedereen vrij is om te doen en laten wat hij /zij wil met bijvoorbeeld de adviezen! Het gaat mij ook te ver om als vogelliefhebber te moeten gaan beslissen of die ander wel of niet uit het juiste hout gesneden is.
Of eerst een starter in een soort van quarantaine plaatsen en dan een soort van examen laten af gaan leggen bij ons of hij wel voldoende kennis/ervaring in huis heeft.
Dat hij/zij voldoende in huis heeft of krijgt ligt ook voor een heel belangrijk deel aan ons denk ik...als wij bereid zijn de kennis met elkaar te delen komen we een heel eind in de goede richting en daar is o.a. het www en dit forum een prima plek voor!
Want inderdaad de meeste boeken zijn achterhaald en verouderd.
Ook een manier is om goed te kijken als kweker/houder aan wie je vogels levert...en je hebt echt niet veel mensenkennis nodig om er vrij snel achter te komen wat voor vlees je in de kuip hebt!

Als ik mij zelf nu als voorbeeld neem: Heb ruim 20 jaar vogelervaring...ben sinds kort nog maar over gestapt op kromsnavels. Mijn specifieke kennis van kromsnavels was niet bijzonder groot maar heb deze kunnen uitbreiden met o.a www, dit forum en niet in de laatste plaats van enkele kwekers die ik op dit forum heb leren kennen.
Door het delen van hun kennis, ervaring en begeleiding die ik van hen krijg kijk ik met vertrouwen de toekomst tegemoet!
Natuurlijk zal ik mij nog wel eens een bult vallen, dat overkomt iedereen....

En de snelle geld makers? Zijn eerder afgehaakt dan men denkt.....want een paar jaar geduld kunnen ze meestal niet opbrengen daar ze in termijnen van weken denken en niet in jaren en adviezen zijn dan alleen maar lastig en kosten tijd!

Dat dat consequenties heeft voor de vogels moge duidelijk zijn!

Lennart wink ;)


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-02-23 - 11:37:38

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Waarschijnlijk weten jullie(reacties op het forum)dat de toekomstige verkoop van eventuele jonge vaak de basis is van de aangeschafte soort


Natuurlijk wordt dat beseft door de goede kweker/houder...maar dat wil nog niet zeggen dat die dan moeten op gaan treden als een soort "godfather" van de hobby!

Het is natuurlijk vrij aan iedereen om vogels te houden en te kweken op de manier die zij willen. Zoveel mensen, zoveel zinnen!

quote
Voorlichting over het houden en eventueel kweken, de helpende hand bieden, al dan niet in clubverband, zal onze hobby meer goed doen, dan slecht


Dit is dus eigenlijk waar het allemaal omdraait! Dat de goeden zeer veel kunnen betekenen voor de hobby, maar het is niet aan hen om ze te veroordelen. Natuurlijk mag je er een oordeel over hebben...maar daar blijft het dan ook bij!

Zou toch te gek zijn dat er een soort van vogelkweekpolitie zou moeten komen om het kaf van het koren te scheiden....

Uiteindelijk zal toch altijd kwaliteit het winnen van kwantiteit....en dat het ergenissen opwekt...ja dat is zo, maar is het op andere tereinen veel anders?

Lennart wink ;)


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-02-23 - 12:33:48

Dennis,

Dat er hier op vogelarena zoveel over kromsnavels gesproken wordt mag je denk ik de parkieten/papegaaien houders niet aanrekenen. (Kwam een klein beetje zo over wink ;), 'n beetje)

Als tropenhouders of houders van, van mijn part, kippen hier niet reageren of geen topic beginnen, daar kunnen wij natuurlijk niks aan doen.sad :(

Maar als je een topic weet over andere vogels, laat maar gaan met die bananeneters.laugh :D

Om terug te komen op het onderwerp, Ik denk dat het absoluut geen makkelijke taak is om beginnelingen ervan te overtuigen dat ervaring cruciaal is voor het behoud van vogels. En dat een papegaai dan een groter financieel verlies is dan een grasparkietje, is ook waar.

Het is alleen zoals al gezegd is; "wat hij in z'n kop heeft heeft hij nog niet in z'n kont." (mijn interpretatie)

Als iemand z'n zinnen gezet heeft op dure vogels, zal hij ook zelf de risico's moeten dragen, die kan niemand anders voor hem overnemen, natuurlijk.

En om als verkopende partij bij iedere verkoop uitgebreid naar de ervaring te vragen, wordt denk ik ook niet altijd op prijs gesteld door de koper. Alsof je twijfeld aan zijn intenties.

Ik ben het er wel direct mee eens dat het potentiele kopers die nog twijfelen wel aan het nadenken zet. Maar als iemand veel geld wil uitgeven voor een vogel, moet hij het zelf weten. De verantwoording kan je dan niet naar de verkoper schuiven. Wel is het aan te moedigen zoals al in een ander topic aangehaald is, biedt zo iemand een kopje koffie aan, maak een uitgebreid praatje over hoe jij met de vogels omgaat. Zo kom je ook erachter hoe serieus met jouw vogel omgegaan gaat worden.

Jouw vogel 'vertrouwt' immers op jouw expertise. Die verantwoording heb je wel. Waar ligt de grens? 'K weet het niet. Voor mij, bij een kopje koffie en/of een info-gesprekje.

Maar hoe groot het dilemma is, is denk ik een beetje aan jezelf. Ook aangehaald in een ander topic; Als je de vogel afgegeven hebt, is het niet meer aan jou. Daarom wel; voor koper én verkoper; bezint eer ge begint! Of op z'n Limburgs; Dink noa! laugh :D

Wijsheid.
wink ;) Peter


bob_verhagen
Oud Lid
Posts :218

Oud Lid
2005-02-23 - 15:10:21

ik zwerf hier nu al een tijdje rond en heb nog steeds geen vogels en zal ze de komende tijd ook niet krijgen. het is voor mij zelf een soort van examen. als ik het volhoud en na 1,5 jaar het nog steeds een fantastische hobby vind dan schaf ik misschien een paar papegaaien aan. u leest het goed papegaaien, want daar heb ik nu eenmaal mijn hart aan verloren. ik ben 14 ( de jeugd dus ) maar zou iedereen opzich aanraden het zo wel te doen. ik heb ondertussen ook wel door dat er geen geld in te verdienen valt. eerst kwam ik hier terecht omdat ik gewoon geinteresseerd was in papegaaien. toen zag ik dat er geld in te verdienen valt ( DACHT ik ) en toen kreeg ik door dat dat niet zo was en werd het nog veel leuker om naar uit te kijken.

wat ik zelf wel mis is eigenlijk een cursus waar je van alles kan leren. als mijn hobby was website`s maken dan kan ik daarvoor verschillende cursussen volgen. wil ik papegaaien gaan houden/kweken, dan bestaat er nergens iets waar je zoiets kan leren. er bestaan wel cursussen maar die gaan over hoe je bijvoorbeeld een papegaai moet opvoeden. ik hoop dat er misschien hier iets mee gedaan kan worden. iemand die zich aanbied en die een cursus kromsnavels houden.kweken maakt. als je 200 euro moet betalen voor zo`n cursus, maar het bespaart je daarna veel leed en een paar vogels.


Bob


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2005-02-23 - 15:28:32

happy :)

Er zijn verschillende verenigingen die heel goed aan de weg timmeren, en ook hier zijn houders/kwekers/vogelartsen actief om hun kennis uit te dragen.
Plus, je ontmoet de mensen persoonlijk, en je krijgt toch meer los dan via internet.
Dus, ga opzoek naar een vereniging die bij jouw past en je toekomstige vogel.

wink ;)
Peter.


Lennart
Oud Lid
Posts :721

Oud Lid
2005-02-23 - 15:39:31

Hallo Bob,

quote
ik ben 14


Sommige "kinderen" zijn soms inmens wijzer dan vele volwassenen!

Jij bent voor mij een schoolvoorbeeld van de juiste instelling en als de mogelijkheden zich voordoen een kweker voor de toekomst!
En leeftijd zegt dan niet zoveel!

Voor de overige forumleden:
Wij als "ouderen" zouden verschrikkelijk zuinig moeten zijn op dit soort jongeren met een serieuze inslag en hen niets in de weg moeten leggen om onze kennis/ervaring met hen te delen!
Overigens ben ik het eens met Peter dat hij zijn kennis natuurlijk niet alleen maar kan weghalen bij dit forum en dat er vele andere mogelijkheden zijn om die in je bezit te krijgen...happy :)

Lennart wink ;)


bob_verhagen
Oud Lid
Posts :218

Oud Lid
2005-02-23 - 15:47:46

ik ben al lid van pakara. vond trouwens het kweekverslag van de geelschouder amazone erg mooi !

Bob


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-02-23 - 15:51:59

Bob,

Absoluut mijn complimenten.

Jij bent wel de eerste die ik meemaak die zich zo goed wil voorberieden. Super wink ;)

Jij komt er wel.

Succes
wink ;) Peter


DenisdeV
Oud Lid
Posts :153

Oud Lid
2005-02-23 - 16:56:08

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

quote
Nee zo bedoel ik het niet hoor, natuurlijk zijn er vele soorten die je alsware in hun greep kunnen krijgen.

Ik was al verbaasd,vond het niet bij je meestal zeer genuanceerde postst passen wink ;) Ieder zijn afwijking hier,maar kon het even niet laten.......

quote
Dat er hier op vogelarena zoveel over kromsnavels gesproken wordt mag je denk ik de parkieten/papegaaien houders niet aanrekenen. (Kwam een klein beetje zo over , 'n beetje

Ik reken het de parkieten/papegaaien-houders ook niet aan dat ze zo'n stuk actiever zijn. Sterker nog,ik leer er erg veel van. Het ging me meer om het gegeven dat Peter (die eigenlijk Jacqueline heet) eerst suggereerde dat dit exclusief voor kromsnavels gold en niet voor andere vogels. Maar dit heeft hij reeds zeer correct opnieuw geformuleerd.

Genoeg gedoe,I made my point.....

Nu weer terug naar het echte werk
quote

als ik het volhoud en na 1,5 jaar het nog steeds een fantastische hobby vind dan schaf ik misschien een paar papegaaien aan.

Complimenten Bob ! Dat doen er niet veel van jouw leeftijd.

quote
wat ik zelf wel mis is eigenlijk een cursus waar je van alles kan leren

Topidee ! Toen ik 3 jaar terug begon heb ik de informatie ook maar uit boekjes,internet en gesprekjes bij elkaar gesprokkeld,en keek iedereen me zwaar vreemd aan als ik ook zo'n soort opleiding opperde. Nu kun je de basisbegrippen en zaken redelijk snel overdragen,daarna wordt het een kwestie van ervaring opdoen,maar dat gebeurd bij een heleboel opleidingen ook. Desnoods via een leermeester-principe (dus dat je bij een ervaren vogelhouder in de leer gaat)




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 79 bezoekers op de site, waarvan 0 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede