Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Kweek en verzorging. > kweekstemming Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-02-13 - 20:08:48 send message to Niltava

Marjan, kijk even bij je berichten. Ik heb 2 adressen waar je breedmax kunt kopen naar je gestuurd


leekgloster
Website Member
Posts :249

Website Member
2005-02-13 - 21:13:24 send message to leekgloster

Met name mijn mannen krijgen gekiemd zaad ter bevordering van.
Omdat de mannen meestal al wat later zijn dan de poppen.(bij de kanarie's althans)
Verder voeg ik ook breedmax toe aan het eivoer maar of dit nu een meer waarde geeft kan ik niet echt zeggen.
Gemiddeld 4 eieren per koppel en dan 2 of 3 bevrucht.
En volgens de geleerden die het breedmax ontwikkeld hebben moet je meer eieren en ook meer bevruchte eieren.
Ik gebruik het nu voor het 2e jaar maar of ik het blijf gebruiken is nog de vraag.

Marcel


mreyder
Website Member
Posts :610

Website Member
2005-02-14 - 10:27:06 send message to mreyder

ook ik heb mijn vogels (parkieten en papagaaien uit div werelddelen) jarenlang gekiemd zaad gegeven. Doe dit al vele jaren echter niet meer. 's Zomers rook ik namelijk al snel (als het warm weer is vaak al na enkele uren) dat de kiemzaden zurig begonnen te ruiken. Natuurlijk kun je de kiemzaden enkele uren na het voeren weer weghalen, maar dat vond ik geen optie. Bovendien is het laten kiemen een heel bewerkelijk proces: eerst in water laten weken en dan meerdere malen per dag langdurig spoelen. En m'n belangrijkste constatering was, dat ik in conditie van de vogels geen verschil merk tov toen ik nog wel kiemzaad voerde, ook niet in het aantal en conditie van de jongen! En eigenlijk lijkt me dat ook niet onlogisch: in de natuur zullen de meeste zaden die gekiemd zijn op de grond te vinden zijn. En maar een heel beperkt deel van de kromsnavels komt regelmatig op de grond. Verreweg de meeste Zuid Amerikanen en een behoorlijk deel van de Australischen en Aziaten komt zelden op de grond en zoekt het voedsel vooral in de bovenste lagen van de begroeiing. Meer groente en fruit voeren lijkt me dan van meer belang dan kiemzaad verstrekken. Ook het verstrekken van allerlei preparaten lijkt me de broedstemming niet te versterken: is natuurlijk goed voor de algehele conditie, maar niet direct om broedstemming op te roepen. Overigens heeft Lovebirdfarm m.i. niet geheel ongelijk als hij zegt dat het aantal lichturen wel van direkt belang KAN zijn. Dit is inderdaad afhankelijk van waar de vogels in de natuur voorkomen. Maar Neophema's bijvoorbeeld reageren hier sterk op. Proeven in Engeland hebben bewezen, dat zelfs in vorstperiodes zonder extra verwarming alleen het verlengen van het aantal lichturen (GELEIDELIJK natuurlijk) de vogels in broedstemming brachten. Het betreft dan natuurlijk vogels die in goede conditie zijn!!! Mijn PERSOONLIJKE mening: je kunt proberen met een goede verzorging je vogels tot broeden te brengen, maar je hebt dit zelf niet 100% in de hand, m.i. zelfs niet voor 50%: leeftijd, conditie, welwillendheid naar elkaar toe van de vogels onderling etc. zijn belangrijk, maar er komen ook zeker factoren bij kijken die wij moeilijk of niet kunnen waarnemen. Of, zoals m'n vader altijd zegt:"als ze het willen doen, broeden ze nog in een ouwe aardappelkist, als ze het niet willen, doen ze het niet in de meest prachtige voliere". (Natuurlijk geen reden om meteen alle vogels maar in wrakke hokken te huisvestenhappy :)


johanblok
Website Member
Posts :1971

Website Member
2005-02-14 - 11:13:10 send message to johanblok

Mijn maracana's, maar ook soms mijn muller amazones eten ook van kruidenplanten laag bij de grond. Vanwege genoemde redenen voer ik in de zomer ook geen kiemvoer. Een wondermiddel om vogels te doen kweken bestaat natuurlijk niet. De claims die diverse advertenties en fabrikanten menen te kunnen doen dien je met een enorme korrel zout te nemen.


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-14 - 12:55:21 send message to oranjekuif

De kiem bevat veel vitamine E,dit is volgens mij de reden om gekiemde zaden te voeren in de aanloop van het kweekseizoen;,in de vrije natuur zullen ze hier wel andere dingen voor nemen.

Je kunt ook vitamine E druppels toevoegen natuurlijk.maar de vogels zien,merken dan niet dat er een groter(ander) aanbod van voer is.

In de natuur is een (verwacht) groter aanbod van voer een reden om in broedstemming te komen.

MVG Renewink ;)



bob_verhagen
Oud Lid
Posts :218

Oud Lid
2005-02-14 - 15:36:49 send message to bob_verhagen

kun je dit dan niet nabootsen door overvloedig veel verschillende soorten groente en fruit te geven en van alles ook veel te geven ? zo boots je toch het rijpe vruchten seizoen ( ik weet even niet hoe dat heet ) na?

Bob


adriaanbaan
Website Member
Posts :154

Website Member
2005-02-14 - 15:56:23 send message to adriaanbaan

quote
Verreweg de meeste Zuid Amerikanen en een behoorlijk deel van de Australischen en Aziaten komt zelden op de grond en zoekt het voedsel vooral in de bovenste lagen van de begroeiing.



Pracht van een redenatie, geen speld tussen te krijgen…

Echter, parkieten en papagaaienvoeren de meeste van ons voor het overgrote gedeelte met een zaadmengsel van rijpe, gedroogde zaden van veelal laagblijvende grassoorten en planten zoals
Zonnebloempitten, dari, saffloorpitten, tarwe, maple peas, erwten, soya bonen etc etc.
Dit groeit in de Amazone echt niet in hoge bomen, en ook niet in Afrika of Azie

Zoals ik er tegen aankijk zijn is dit dus net zo onnatuurlijk als gekiemde zaden

Of snap ik het niet helemaal…..


ParkietenPeter
Website Member
Posts :4054

Website Member
2005-02-14 - 16:39:04 send message to ParkietenPeter

Stimulerend zijn ook de voorjaarsregens. Die kun je natuurlijk moeilijk nabootsen omdat hier de temperatuur en luchtvochtigheid bij komt kijken.

Je hebt stimulerende middelen zoals hennepzaad, maar ik heb al gemerkt dat het de ene keer wel helpt en de andere keer totaal niet.

Stimulerend is het totaalbeeld en niet afhankelijk van een of ander element.

Peter


tonnl
Website Member
Posts :3032

Website Member
2005-02-14 - 17:45:43 send message to tonnl

Breedmax kun je o.a. kopen bij Geon Schrijver Vogelhandel, zie http://www.geonschrijver.nl/breedmax.htm

Je kunt het ook laten bezorgen.
Groeten, Ton.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-02-14 - 18:52:11 send message to Niltava

[quote}
Stimulerend is het totaalbeeld en niet afhankelijk van een of ander element.[/quote]
Denk dat dit het is, een combinatie van factoren.
Echter de ene soort(of individuen) zijn meer of minder gevoelig. Dus bij de een moet je aan meer factoren voldoen dan bij de andere.

tonnl: ze heeft al een adres wink :)


dooren
Website Member
Posts :2443

Website Member
2005-02-14 - 22:52:32 send message to dooren

=================
Zoals ik er tegen aankijk zijn is dit dus net zo onnatuurlijk als gekiemde zaden
=================
Klopt in het algemeen wel, in de natuur worden vooral bladknoppen, vruchten, pitten ervan, nectar/pollen uit bloemen, onrijpe graszaden, knollen, bast, insekten, larven, etc. gegeten.
Zaden vormen maar een zeer klein deel van het dieet, dit is logisch omdat deze zaden maar beperkt beschikbaar zijn, vooral in het najaar als de hete zomerzon deze heeft gerijpt. Laat staan dat de zaden die wij voeren beschikbaar zijn in het land van herkomst. Regenwoudvogels ed hebben niet veel zaden tot de beschikking.
In Australië zie je vooral dat tijdens het voorjaar (regen) met de bijbehorende explosie van halfrijpe graszaden, bloemen (nectar/pollen)
de vogels tot broeden overgaan. In het najaar gaan ze zwermen en opzoek naar voedsel, droge graszaden, knollen, rijpe vruchten e.d. totdat de droge winter voorbij is en het feest weer opnieuw begint.
Gert


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-14 - 23:57:59 send message to oranjekuif

Dit bericht is 2 keer gewijzigd

Een mix van zaden,kiemzaden,groenten en fruit(aangevuld met eivoer) is zeker niet optimaal maar komt mijn inziens wel het meeste in de buurt van het aanbod in de natuur




MVG Renewink ;)

P.S een groot deel van de australischen komt wel op de grond ,en een groot deel van de zuid amerikanen komt juist op de grond voordat ze in broedstemming komen (voor mij indicatie dat er wat gaat gebeuren) of dat dit voor zaden ,wortels is of om mineralen gaat is voor mij ook een raadsel)wink ;)


rupicola
Website Member
Posts :1712

Website Member
2005-02-15 - 00:16:56 send message to rupicola

Dit bericht is 3 keer gewijzigd

In de loop der tijd heb ik nogal wat waarnemingsrapporten en literatuur doorgespit.
Het blijkt dat (vooral Zuid-Amerikaanse) papegaaiachtigen, tijdens het foerageren op diverse soorten (boom)vruchten, zich zo snel mogelijk een weg knagen door de schil of bast of wat voor beschermlaag van de vrucht dan ook, om bij de zaden in de vruchten te kunnen komen.
Met name in overvloedige situaties laten zij de pulp/het vruchtvlees in eerste instantie gewoonweg vallen, zonder dat zij er noemenswaardig van opnemen. In geval van schaarste wordt aanzienlijk meer vruchtvlees opgenomen of worden andere voedingsbronnen aangesproken.

Zoals ik in een artikel over Geophagie al eens heb geschreven bestaat een belangrijk deel van de overlevingsstrategie van papegaaien uit het vroegtijdig prederen op vruchten/zaden.
Dit om voedselconcurentie door andere diersoorten voor te zijn.
Een aanzienlijk deel van het natuurlijke papegaaienvoedsel bestaat dus uit zaden in halfrijpe toestand. E.e.a. hangt uiteraard nauw samen met het seizoen. Papegaaien hebben kennelijk een zeer groot deel van het seizoen behoefte aan het opnemen van klei ter neutralisatie van gifstoffen die zij binnenkrijgen bij het vroegtijdig prederen op vruchten. De plantaardige verdedigingstoxinen dienen eigenlijk de planten om hun zaden op het juiste (rijpe) moment te (laten) verspreiden en om voortijdige predatie te voorkomen.
Papegaaien hebben zich min of meer gespecialiseerd in het vroegtijdig prederen van vruchten/zaden. Door de opname van klei (Geophagie) overleven zij deze voedselgewoonte. Hierdoor kun je aannemen dat halfrijpe zaden een zeer belangrijk deel van het natuurlijke papegaaienmenu betekenen.


Niltava
Website Member
Posts :3071

Website Member
2005-02-15 - 12:07:18 send message to Niltava

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Kwam dit op het internet tegen.
Ervaringen van een kwekerij in Singapore.


"De kooien zijn met een volle
wand van elkaar gescheiden, zodat de vogels elkaar
niet storen. Ter hoogte van de voedertafels echter
kunnen de vogels elkaar wel zien, wat hen net
als in de natuur een gevoel van groepsveiligheid
geeft tijdens het eten."

"Zo dicht bij de evenaar zijn er geen seizoenen en
geen verschillen in daglengte. Daardoor kan bij
goedkwekende koppels een probleem ontstaan,
dat onbekend is bij onze Europese kwekers. Hoe
kan men een koppel laten stoppen met kweken?"

"Alhoewel het Mandai Birds Sanctuary een zakelijke
onderneming is (‘Breeding Business’), zal men een
koppel nooit meer dan 4 rondes eieren na elkaar
laten produceren. Dan wordt het koppel voor minstens
3 maanden ‘stilgelegd’. Hiertoe zal men het
koppel gaan scheiden in een verschillend gebouw."

"Gezien het ontbreken van seizoen moet men
natuurlijk andere invloeden zoeken om de vogels
opnieuw in broedstemming te krijgen na zo’n rustperiode.
Het terugzien van de oude partner werkt
in vele gevallen reeds zeer stimulerend. Doch
vooral het voederschema speelt een belangrijke
rol en lijkt ons het proberen waard. Della Low liet
zich hierbij inspireren door wat zij als biologe in de
natuur vaak had waargenomen. Vogels beginnen
vooral vlak na het regenseizoen met de kweek,
gezien dan een periode van overvloedig voedselaanbod
aanbreekt. In het Mandai Birds Sanctuary
gaat men deze schommelingen in voedselaanbod
imiteren. Gedurende de rustperiode krijgen de
vogels slechts een basisrantsoen bestaande uit een
beperkte hoeveelheid zaden en pellets, met een
klein beetje fruit. Wanneer men opnieuw met de
kweek wil aanvangen, wordt de hoeveelheid zaden
en pellets verhoogd. Deze worden aangevuld met
een gekookte en/of gekiemde graanmengeling en
groenten. Dit is de situatie zoals op het einde van
het regenseizoen in de natuur, waar de zaden aanvangen
met kiemen door de hoge vochtigheid en
het eerste nieuwe groen ontluikt. Nog later wordt
ook de hoeveelheid fruit sterk verhoogd, net zoals
in de natuur enkele weken na het regenseizoen het
aanbod aan vruchten plots overweldigend wordt.
Della Low had ook nog enkele andere interessante
tips om de vogels na een rustperiode of jonge vogels
in broedstemming te krijgen. Zo worden jonge
kaketoes steeds tussen bestaande kweekparen gehuisvest,
teneinde de kweekparen ‘aan het werk te
horen’. Wanneer de jonge vogels geslachtsrijp zijn,
worden zij dan van naast het bestaande kweekpaar
weggenomen. Vogels kunnen ook sterk gestimuleerd
worden door een deel van de nestopening af
te dekken met een oude plank, zodat ze opnieuw
een toegang tot de nestbox moeten knagen."


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2005-02-15 - 12:53:13 send message to oranjekuif

Zelf begin ik half januarie met het verstrekken van kiemzaden 1 maal in de week dit bouw ik langzaam op tot ongeveer elke dag in maart/april
stop er dan weer mee als de jongen zelfstandig zijn (kiemzaden gemengd met eivoer)

normale fruit en groente wordt tijdens broedseizoen aangevuld met wat er op dat moment in tuin en bermen groeit (muur, herderstas paardebloem)aalbessen,rozebottels ,frambozen etc)

Wel alles in beperkte hoeveelheden (want overdaad schaadt)

Ik heb hier tot nu toe goede ervaringen mee>

Ben benieuwd naar wat andere doen,want je moet natuurlijk altijd trachten te verbeteren en van andere te lerenwink ;)

MVG Rene




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 124 bezoekers op de site, waarvan 3 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede