Ik heb een jaartje of 23 met amazones gekweekt en heb al meerderen amazones gehad die veel te zwaar waren maar heb die altijd op gewicht terug gekregen.
Sommige amazones zijn echte vreters die zitten altijd op de voerbak en dat krijg je ze niet afgeleerd.
Indien je sterk rantsoeneert in de droge voeding (zaden/pellets) moeten ze uiteindelijk overgaan op de groenten/kiemzaad mengeling.
Teveel aan zonnebloempitten is inderdaad nefast voor de gezondheid en vruchtbaarheid van amazones, MAAR deze vetten zijn plantaardig en hebben ook positieve eigenschappen.
Er is ook niks mis met zonnepitten, mijn amazones krijgen af en tie ook een schepje ara mengsel
Alleen denk ik dat je als standaard beter een amazone mengsel kan geven, en andere/vettere zaden zo nu en dan. Zo zie je ook eerder wat de vogel wel/niet kan hebben.
Wat menigeen niet weet is dat zonnepitten een van de meest complete zaden is die je kan voeren. Mits met mate. Er is geen ander zaad waar zoveel goede vitaminen en mineralen in zitten.
Wie weet hoe je het beste een Blvh Amazone verantwoord kan laten afvallen zodat hij weer op zijn normalen gewicht komt.
Gemiddeld gewicht van Blvh Amazone is +/- 500 gram.
Die ik heb zitten is een man en weegt nu 630 gram.
(voordat er weer rare opmerkingen komen zo was hij toen hij bij mij kwam).
Nu na een aantal maanden later is hij redelijk op gewicht wat hij mag hebben n.l. +/_ 500 gram.
Als die tijd heeft hij niet meer gekregen als 30 gram zaad en later wat kiemzaad erbij en nu blijft hij op hetzelfde gewicht.
Er werd wel eens geopperd dat 30 gram te weinig was voor een amazone maar het bewijst maar weer eens dat er vaak te veel zaad en aanvullend voer gegeven wordt wat niet altijd goed is voor de vogel(s).
Daarom is een goede mengeling zaad waar werkelijk alles in zit(dus geen goedkoop zaad) aangevuld met e.v.t. kiemzaad,fruit,groenten maar dit alles met mate zodat aan het einde van de dag werkelijk ook alle zaad etc op is en er weinig of niet bruikbaars overblijft.
Ik zie vaak bij beginnende kwekers dat zij als zij gaan voeren de zaadbakjes uitblazen en er weer een schep bij doen en dat gebeurd de volgende dag weer enz enz maar gerantsoeneerd voeren geeft nog altijd de beste kweekresultaten.
Ervaren kwekers weten dit ook wel maar dit is bestemd voor e.v.t. beginnende kwekers en mensen die een te zware papegaai of parkiet hebben zitten.