De ondersoort van de halsbandparkiet waarin de meeste mutaties voorkomen en welke dus het meest gehouden worden in de avicultuur is de manillensis volgens het boek 'Aziatische parkieten en hun kleurmutaties'.
Ik heb een studie teruggevonden waarin gevonden wordt dat de meerderheid van de exotische halsbandparkieten in Belgiƫ en Nederland bij de borealis ondersoort geplaatst kunnen worden.
Ben al meerdere keren tegengekomen dat mensen deze halsbandparkieten die nu in het wild hier voorkomen willen paren aan hun eigen halsbandparkieten omdat ze -sterker- zijn. Met de gedachte om zo sterkere en grotere nakomelingen te kweken.
Echter als de informatie klopt gaan we twee ondersoorten kruisen de manillensis en de borealis. Iets wat in mijn ogen verre van ideaal is.
Zijn er kwekers die hier meer over kunnen vertellen? Zelf heb ik verder geen kennis over de halsbandparkiet en of de borealis ondersoort hier in de avicultuur gehouden wordt.
De wilde vogels in Nederland en Belgie stammen af van ontsnapte vogels dus afhankelijk van wat er is ingevoerd qua ondersoort. De vogels die ik hier zien hebben een zwarte ondersnavel en zijn dus manillensis. Borealis heeft een rode ondersnavel.
Ik heb gelezen dat de vogels afstammen uit de vrijlating van een aantal halsbandparkieten van de Borealis ondersoort. Na DNA onderzoek bleek dat ze inderdaad meest gelijken op de Borealis. Moest iemand geĆÆnteresseerd zijn kan ik de naam van de Paper doorsturen.