In geval van windeieren wordt doorgaans meteen gewezen op een kalkgebrek, hetgeen de oorzaak inderdaad kan zijn en in dat geval bovendien ook een tamelijk gemakkelijk op te lossen euvel is.
Kalkgebrek hoeft echter niet altijd de oorzaak te zijn!
Zo kan het fokken met jonge- dan wel te jonge vogels gemakkelijk leiden tot vorming van windeieren, maar dit beperkt zich doorgaans tot het eerst ei dan wel het eerste legsel.
Ook zaken als stress, inteelt* of in het ergste geval een virusinfectie behoren tot de mogelijkheden. De productie van windeieren is dan meestal niet incidenteel, maar structureel.
Vervolgens zou ik de genetische kant van onderhavige problematiek dan ook bepaald niet op voorhand durven uitsluiten.
In het verleden heb ik best veel ervaring opgedaan met sierhoenders en daarbij was binnen enkele 'lijnen' beslist sprake van erfelijke overdracht van dit probleem.
In dit laatste geval is het hooguit nog mogelijk om de vogels om te paren, maar beter is het om ze dan uit te sluiten van fok.
Met andere woorden: de problematiek is dus ook middels selectie op te lossen. (en tot op zekere hoogte zelfs te voorkomen)
*) Het is mij niet bekend om welke Pyrrhurasoort het gaat, maar het is al vele jaren bekend dat Zuid-Amerikaanse Papegaaiachtigen, Pyrrhura in het bijzonder, relatief snel nadelige gevolgen kunnen vertonen als gevolg van inteelt/lijnteelt/stamopbouw of hoe men het ook wil noemen. Overmatige productie van windeieren behoort tot die reeks gevolgen.