In sommige regio's is de tekendichtheid groter dan elders en datzelfde geldt overigens voor de nogal variabele besmettingsgraad.
daarnaast heeft het er alle schijn van dat diverse soorten teken gespecialiseerd zijn op specifieke soorten. Slechts enkele soorten teken komen specifiek voor op vogels.
Met andere woorden, de gemiddelde kans op een tekeninfectie bij vogels in avicultuur is doorgaans klein te noemen, maar anderzijds dus zeker niet onmogelijk.
Een risicofactor kan zijn een nestkastje voor wilde vogels aan je voliĆØre.
Hoewel geen 100% oplossing kan het wel enig verschil maken door enige afstand te creĆ«ren tussen 'wilde' beplanting en de voliĆØres.
Mijn ervaring ((ruim 10 jaar medewerking aan wetenschappelijk onderzoek aan teken bij wilde vogels) is dat een vogel niet zomaar dood gaat aan een of enkele teken. met andere woorden de infectiebestendigheid van (wilde) vogels is best hoog.
Daarnaast is het vooralsnog niet duidelijk of vogels daadwerkelijk door teken geĆÆnfecteerd kunnen worden, waardoor ze bijvoorbeeld Lyme oplopen.
Desalniettemin lijkt het me wel raadzaam om een teek of teken uit voorzorg van een (eigen) vogel af te halen.
dat kan prima met een tekenpincet en een draaiende beweging.
Kijk wel uit wanneer een teek al te dicht op een van de oogleden zit! De kans op schade bij verwijderen van de teek is daar wat groter, omdat het ooglid geen vaste ondergrond biedt.
In dergelijke gevallen is het wellicht beter om de teek te laten zitten.
Daar zijn toch druppels voor net als bij honden en katten, voor in de nek..heb het pas nog in mijn handen gehad bij de diervoedergroothandel..was voor vogels, zal het nakijken
takken die op de grond gelegen hebben never nooit niet gebruiken .
Vriend van me raapte dikkere takken voor zijn knagers en heeft meerdere dooie vogels waarop zo'n teek zat .
Erg voorzichtig zijn met de zitstokken is nodig