Beste lezer(es),
Ruim een jaar geleden hebben wij een jonge Lori van de Blauwe bergen (LB) aangeschaft. Deze is gesext en een mannetje. Gekozen voor de lori vanwege het karakter, erg speels en kan zichzelf ook vermaken. We hebben dan ook lang getwijfeld over het 'soort' vogel. Aan het begin ging dit dan ook fantastisch. Hij is ontzettend slim, heeft geleerd te apporteren en heeft een woordenschat van +- 20 woorden. Wel merkten we dat hij steeds meer naar de vrouw in huis toe begon te trekken. Ook werd hij wel heel aanhankelijk naar haar. Geen enkel moment kon hij zichzelf meer vermaken als hij uit de kooi was. Ook begon hij de man sporadisch te bijten, terwijl de vrouw alles met hem kon (op de rug leggen etc)
Voor ons is dit de reden geweest om naar een 'maatje' te zoeken voor hem. Uiteindelijk kwamen we uit bij een gesext vrouwtje welke een RoodnekLori (RL) is. Aangezien we geen intentie hebben om te kweken, hebben we puur gekeken naar een soort waarbij de kans is dat het goed 'klikt'. In februari hebben we haar opgehaald. Al snel bleek dat ze in haar jonge leven al veel eigenaren heeft gehad (leeftijd schatten wij op ongeveer een jaar nu), geen staart meer had en heel erg slecht gekortwiekt was. Voor ons des te meer een uitdaging om haar er bovenop te helpen. Dit laatste is heel erg gelukt! Ze is ontzettend bijgetrokken, minder bang, heeft weer een staart en begint zo waar ook weer wat te vliegen. Ook heeft ze bijna het hele vocabulair van de LB overgenomen. Ze zitten samen in een kooi, hebben soms wel hun ruzies, maar kunnen het ontzettend goed met elkaar vinden. Echter nu komt het probleem:
Voor het gros van de tijd vermaken de vogels zich buiten de kooi zelf op de playtop op de kooi. Echter soms vliegt het vrouwtje naar ons toe. Het mannetje (LB) ziet het vrouwtje (RL) als zijn partner die hij moet beschermen. Zodra de RL ergens heenvliegt, vliegt het mannetje er meteen achteraan. Als de RL naar de vrouw in huis komt is er niet zoveel aan de hand. Dan komt de LB erbij zitten. Wel is hij dan wat bijteriger. Echter als de RL naar de man in huis komt vliegen is het mis. De LB vliegt dan naar de man toe om aan te vallen. Hij zal blijven aanvallen totdat de RL weg is bij de man. Dit gaat gepaard met tot bloedens toe bijten. Het zijn gerichte aanvallen waarbij hij niet stopt, totdat de RL weer bij de mens weg is.
Wij weten totaal niet hoe we hier mee om moeten gaan. Los van elkaar uit de kooi gaat ook wat 'moeizaam' om ze apart van elkaar te trainen.
Situatie 1, LB in de kooi RL uit de kooi: Geen probleem, de RL vermaakt zich op de kooi en komt ook bij ons zitten op bepaalde tijden. Dit gaat goed.
Situatie 2: RL in de kooi en LB uit de kooi: In deze situatie komt de LB niet meer uit de buurt van de kooi. Alleen trainen is hierdoor echt niet meer mogelijk.
Onze voorkeur gaat niet heel erg uit naar kortwieken, reden is at we heel erg merken dat de vogels hun energie kwijt moeten kunnen. Dit doen ze veel door te vliegen in huis. Als ze dit momentje een dag niet hebben gehad zijn ze beiden veel drukker en iets aanvallender. Echter we weten ook echt niet wat we wel kunnen doen om bovenstaande probleem op te lossen..
Zijn er mensen die deze situatie kennen en weten wat het beste is om dit te doorbreken? We dachten eerst dat dit een periode was van de LB (Skippy, zie URL:
http://forums.avianavenue.com/index.php?threads/the-good-the-bad-the-ugly-about-lories-and-lorikeets.106665/), maar het speelt al geruime tijd. Hierdoor vermoeden we dat het helaas toch iets anders is. Alle tips zijn erg welkom!!!
Alvast bedankt!