Vogelarena

Log In
 


Gebruikersnaam

Paswoord

Onthouden

Paswoord vergeten

Schrijf mij in!

 

 

 

 

 

 

 

   
Inhoud
   

   
Zoeken
 
   
 
   
VogelArena.com
 

E-mail


   
Reclame
 





   




Forums Home > Vogels in huis. > Nog 1x over Chica.... Moderators
agabird


Om een bericht te kunnen posten moet u ingeschreven zijn schrijf in.
Als U al lid bent log hier in.



Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-12-17 - 09:48:20 send message to Jacqueline

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

user wiped their message


wiechmann
Website Member
Posts :944

Website Member
2004-12-17 - 10:19:05 send message to wiechmann

peter wat noem je een klein bestand 30 koppels


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2004-12-17 - 10:37:32 send message to jani

Hallo
Hoe kan je in hemelsnaam van pellets meepraten als je 2 weken pellets hebt gevoerd?


Rocky4you
Oud Lid
Posts :15

Oud Lid
2004-12-17 - 11:05:14 send message to Rocky4you

2 weken voeren van pellets.......ik heb het over studie's van 2 jaar....ik denk niet dat jij (peter) ook maar een zinnig woord over pellets kan zeggen behalve wat je eventueel op het internet leest (wat je blijkbaar niet hebt gedaan)
Hawkeye...denk jij echt nog dat het wettelijk verboden is wat Pretty Bird doet? Nog het nieuws de laatste tijd gevolgd? Luchtverfrissers die dioxine en andere kankerverwekkende stoffen bevatten...worden die uit de schappen gehaald? NEE!!
Staat het op de verpakking dat die stoffen in die producten zit?
NEE!!
Word er nu serious nog gedacht dat op verpakking van vogelvoer alle toevoegingen staan? Nee toch?
Geloof die studie die Chica poste nu maar want er zijn er meer die hetzelfde verhaal vertellen.
Ik las ergens een stukje ober een kweker die zijn vogels op pellets heeft gezet, ik zal eens kijken of ik dat verslag nog kan vinden en dan post ik het wel.
Mvg, Rocky


Rocky4you
Oud Lid
Posts :15

Oud Lid
2004-12-17 - 11:16:16 send message to Rocky4you

Hier het artikel over de ervaring van een kweker met Pellets. Dus info vanuit de praktijk!!

Wij zijn geen onderzoeksinstituut dat op wetenschappelijke basis onderzoek doet naar voeding. Wij willen echter wel onze ervaringen met u delen en aangeven waar wij tegenaan zijn gelopen bij de selectie van een ‘goede’ pellet. Ook is dit geen uitgebreid benchmark onderzoek waarbij alle ins en outs worden bekeken. Vandaar dat wij hier ook geen namen noemen van fabrikanten maar volstaan met drie lettercodes voor de leesbaarheid van het artikel. Onderzocht zijn de pellets H, P en N.

Historie
Het is ruim 8 jaar geleden dat wij in aanraking kwamen met pelletvoeding. Een blauwgele ara die wij al jaren hadden, liet tijdens de rui een ‘natte’ neus zien. Om de oorzaak te achterhalen, werd een ‘vogeldierenarts’ bezocht. Deze kwam tot de conclusie bacteriële infectie. De vogel kreeg antibiotica voor twee maanden. Het leek de oplossing te zijn totdat de vogel weer begon te ruien. Wederom dezelfde ‘vogeldierenarts’ om raad gevraagd en wederom hetzelfde antibioticum meegekregen.

Na dik een jaar vertoonde de vogel nog steeds tekenen van ‘verkoudheid’. Wij besloten de vogel aan te bieden voor consult bij de faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Voordat men daar zijn vogel kan laten onderzoeken, moeten er vragenformulieren ingevuld worden die gaan over de leefomstandigheden, voeding e.d. van de vogel. Na een uitgebreid onderzoek kwam men tot de conclusie dat de vogel opgenomen moest worden voor aanvullende testen en een eventuele behandeling. De conclusie was een E-coli bacterie infectie in de luchtwegen. De eerste weken leek het goed te gaan maar na verloop van tijd kwam de ‘natte’ neus weer terug. Contact met ‘Utrecht’ leidde tot de volgende antibioticakuur en bracht ook dit keer geen blijvend succes.

Inmiddels zijn we twee jaar verder en ontmoetten we een vogeldierenarts die onze klaagzang over het veterinaire kennisniveau in Nederland aanhoort. Twee jaar lang modderen en financieel een aardige duit te hebben uitgegeven, bracht ons op het punt dat er waarschijnlijk geen oplossing bestond. De vogeldierenarts nodigde ons uit om een keer met de ara langs te komen. Hij zag wél mogelijkheden het probleem op te lossen.

Wederom de ara voor de zoveelste keer uitgevangen en in de transportkist. Bij aankomst bij de vogeldierenarts werd ons weer gevraagd een formulier in te vullen. De vragen hierop weken echter duidelijk af van het formulier dat wij kenden uit eerdere ervaringen. De arts stelde na enkele minuten al de diagnose: conditieprobleem. Zonder de vogel ook maar te hebben aangeraakt! De vogel had aan de binnenkant van de vleugels zwart/bruin gekleurde veren. Teken van een niet optimale conditie, waarschijnlijk veroorzaakt door eenzijdige of niet goed uitgebalanceerde voeding. Behandeling bestond uit meerdere injecties ter ondersteuning van de rui en het vervangen van de oude slijmvliezen. Tevens werd aangeraden de vogel over te zetten op pellets. Pellets zouden beter uitgebalanceerd zijn en de vogel in een betere conditie brengen zodat de ‘natte’ neus zou verdwijnen.

Aan de pellets!
Met enige scepsis begonnen wij aan de behandeling. En wat schetste onze verbazing; de ara at vanaf het eerste moment zonder enige problemen de pellets. Dit was een zeer positieve ervaring aangezien wij van andere pelletgebruikers hadden gehoord dat het omschakelen vaak moeilijk zou verlopen. Ter ondersteuning van de conditie werd tevens HJ aangeboden. HJ is een poeder dat normaliter gebruikt wordt voor de handopfok van papegaaien. De pellets en het HJ poeder zorgden binnen acht weken voor een duidelijke verbetering. De rui gaf nieuwe veren die duidelijk van een betere kwaliteit waren dan de oude. De zwart/bruine veren werden vervangen door diep geel/oranje veren. Naast de verandering in kleur kwam er ook meer glans. En het gedrag veranderde: de vogel werd steeds aanhankelijker en rustiger. Blijkbaar voelde hij zich sterker en daardoor minder onzeker.

We besloten ook andere koppels op deze H pellets over te zetten. Daarnaast werd een klein experiment opgezet met andere verkrijgbare pellets in Nederland. Criteria waaraan de pellets voor ons moesten voldoen:
1. snelle acceptatie door de vogels;
2. grondstoffen moeten op de verpakking staan;
3. vrij van landbouwgif, kleur-, geur- en smaakstoffen;
4. effectieve opname moet hoog zijn;
5. ervaring leverancier met pellets moet bewezen zijn.

1. Snelle acceptatie door de vogels
Op het moment van onderzoek waren er twee andere leveranciers van pellets op de markt. Van beiden werden enkele zakken gekocht. De koppels werden verdeeld in drie groepen en er werd gekeken naar de opname van de pellets. Het meegeleverde advies van geleidelijke omschakeling had bij enkele koppels geen effect. Naast de acceptatie zagen we problemen met de effectieve opname, zie verderop in dit artikel. Pellet H werd door alle papegaaien in de groep binnen 1 week volledig opgenomen. Vogels met pellet P deden er minstens 4 weken over en dan werd de pellet door 75% van de koppels geaccepteerd. Slechts 40-50% van de vogels met pellet N namen deze op na ongeveer twee maanden proberen.

Verschillen
De pellets tonen duidelijke verschillen in vorm, kleur, hardheid en samenstelling. P kent diverse kleuren en vormen, N heeft een bruine kleur, H pellets onderscheiden zich door hun natuurlijke kleur en samenstelling. P en N pellets zijn een uit poeder geperste brok terwijl in de H pellet duidelijke bestanddelen van zaden aanwezig zijn. Deze grovere bestanddelen hebben als voordeel dat hierdoor de kropfunctie beter wordt geactiveerd en dat zorgt weer voor een beter omzetting.
De N pellet blijkt de zachtste. Deze vogels gebruikten gemiddeld 30-40% meer pellets. Een groot deel daarvan werd als kruimels onderin de kooi terug gevonden. Ook bij de P pellets zien we een zekere mate van morsen waardoor 10-20% meer pellets moeten worden verstrekt. Bij de H pellets is het morsen minimaal. Wel was opvallend dat de vogels alle pellets in de waterbak voorweken.

2 & 3. Grondstoffen
Problemen met chemische supplementen en toevoegingen in humane voeding zijn alom bekend. We zien steeds meer verschillende vormen van voedselallergieën. Daarnaast is het alom bekend dat in veel landen nog steeds insecticiden en pesticiden gebruikt worden die hier allang verboden zijn. Aan de leveranciers van onze pellets werd daarom gevraagd wat er in de pellets verwerkt was, uit welke landen de grondstoffen betrokken werden en of deze gecontroleerd werden op schadelijke toxinen. Op al deze vragen kon alleen de fabrikant van de H pellets afdoende antwoord geven.
Het gebruik van toxinevrije grondstoffen is niet alleen van belang voor de jonge vogels maar zeker ook voor oudere vogels. De toxinen slaan zich vaak op in vetweefsel en lever waarbij op termijn conditionele problemen kunnen ontstaan als deze organen niet goed meer functioneren.

4. Effectieve opname
Zoals al eerder aangegeven diende van de N en P pellets beduidend meer te worden gevoerd dan van de H pellet

De hoeveelheid voer hangt af van meerdere energiebepalende factoren zoals bijv. temperatuur. Wij zagen een toename van de behoefte bij vogels die naast een verwarmd nachthok ook de beschikking hadden over een buitendeel. Daarnaast speelt de fase waarin de vogels zich bevinden een belangrijke rol. Vlak voor het leggen van eieren zagen wij een duidelijke afname van de behoefte. Dit ging zelfs zover dat vooral de grijze roodstaarten twee tot drie dagen voor het leggen van de eieren meer dan de helft van de pellets laten staan. Daarentegen zien we een toename tijdens de rui en met name als de grote slagpennen geruid gaan worden.
Een ander belangrijk item bij de effectieve opname is het aanbieden van andere voeding. Wij hebben tijdens het onderzoek (en nog steeds) altijd toevoegingen. In het kweekseizoen zijn dit gekiemde zaden gemengd met eivoer en H opfokvoer, fruit, groente en een klein beetje zaad. (dit laatste niet meer dan drie keer per week). Het geheel van toevoegingen komt niet boven de 10% van de totale hoeveelheid voeding.

5. Ervaring leverancier met pellets
Als je als ‘leek’ overschakelt naar pellets, is het belangrijk dat uw leverancier u kan voorlichten omtrent het gebruik van pellets. Een goede en professionele begeleiding, zeker in de beginfase, is van grote waarde. Wij vroegen de leveranciers daarom hoe lang zij de pellets al verkochten, hoe lang deze op de Nederlandse markt waren en wat hun praktische ervaringen daarmee waren.
Alle pellets waren nog maar kort op de Nederlandse / Belgische markt verkrijgbaar. Praktische ervaring was dus niet aanwezig als we spreken over kweekresultaten. In onze optiek zullen vogels toch minimaal twee jaar op een bepaald voer moeten zitten om enige gegronde uitspraken hierover te kunnen doen. Wij voeren nu ruim acht jaar de H pellet en zien de resultaten verbeteren. Wij zijn van 78% bevrucht naar 98% gegaan en van 80% uitkomst naar 99% en uiteindelijk percentage op stok van 98% gemiddeld. Dit zijn resultaten die niet statistisch onderbouwd kunnen worden omdat naast de factor voeding meerdere factoren van invloed zijn op de uiteindelijke kweekresultaten. Een verder diepgaand onderzoek zou noodzakelijk zijn om tot verantwoorde conclusies te komen.

Prijzen
Zoals veel kwekers hebben wij ook in ons vergelijk gekeken naar de kosten van pellets. Als we de prijs per eenheid bekijken, is de H pellet verreweg het duurste en de N pellet het goedkoopste. Dat vinden wij echter te rechtlijnig. Als we de effectieve opname doorberekenen op de prijs, dan zien we dat de N pellet qua prijs in de buurt komt van de P pellet en gezamenlijk komen deze dichterbij de H pellet. Daarnaast dient de prijs van de conventionele voeding te worden afgetrokken van de pelletvoeding. Dan wordt duidelijk wat de meerprijs is van pellets. Uiteraard alles gebaseerd op effectieve opname. Bij het beoordelen van de kosten gaan wij daarom uit van de kosten per dag per koppel en niet van de prijs per kilo van het product.
Verder speelt mee: een verbeterde conditie van het gehele bestand wat leidt tot besparing op dierenartskosten of minder vervangen van kweekvogels. En een toename van het kweekresultaat betekent natuurlijk ook terugverdienmogelijkheden. Wij zijn van mening dat pellets zich terug verdienen en in die zin dus opwegen tegen conventionele voedermethodes.

Conclusies
In de beginperiode vonden wij het moeilijk de juiste pellet te kiezen. In onze visie is iedere pellet beter dan het conventionele voer. Wij kijken met name naar het effect van een pellet op de totale conditie van de vogels. Wij hebben gekozen voor de H pellet vanwege:
zeer goede acceptatie, vaak binnen enkele dagen;
duidelijk zichtbare verbetering in verenpak (kleur en glans)
gebruik van natuurlijk gecontroleerde grondstoffen
geen chemische toevoegingen
zeer goed effect op conditioneel zwakke vogels
duidelijk invloed op gedrag van de vogels.

Ons advies
Wij raden mensen die overwegen over te schakelen op pellets aan dit overwogen te doen. Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de pellet die u denkt te willen gaan gebruiken. Gebruik deze minimaal twee jaar om zicht te krijgen in de resultaten. De ene pellet laat eerder resultaat zien dan de andere. En een conditieverbetering heeft nu eenmaal veel tijd nodig. Mocht de prijs van goede voeding een bezwaar zijn, dan is het de overweging waard om minder vogels te houden of een keuze te maken voor vogels die minder voer nodig hebben. Bij het verminderen van het aantal vogels kunt u direct inspelen op de welzijnsaspecten. Waarbij het niet ondenkbaar is dat minder vogels op een betere voeding dezelfde of zelfs nog betere resultaten geven dan voorheen!

De namen van de pellets zijn natuurlijk Nutribird, Harrisons, en Pretty Bird , ik snap best dat een reputatie kweker geen namen gaat noemen.

Peter...gelezen dat dit een verslag is van 2 jaar pellets? Niet 2 weken...sorry hoor maar mijn broek zakt ervan af als ik zoiets lees, doe eens wat huiswerk voordat je dingen roept!
Mvg, Rocky


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-12-17 - 11:26:28 send message to Jacqueline

Dit bericht is 2 keer gewijzigd






Rocky4you
Oud Lid
Posts :15

Oud Lid
2004-12-17 - 11:27:25 send message to Rocky4you

Sorry hoor kon het niet laten, hier weer een praktijk onderzoek...lees het goed.

Het onderwerp 'voeding' is altijd een geliefd item in gesprekken tussen papegaaienliefhebbers onderling. De een vertelt heel open en eerlijk de samenstelling van het zaadmengsel waarmee hij al jaren succesvol papegaaien houdt en kweekt. De ander is daar niet zo scheutig mee en houdt de exacte receptuur liever voor zich. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de papjes waarmee we onze kuikens grootbrengen.

Traditioneel
Van oudsher kennen we allemaal de kant-en-klare zaadmengsels die door de verschillende fabrikanten op de markt worden gebracht. Het ene mengsel bevat wat meer zonnebloempitten dan de ander. In de een vind je wel pinda's, in de ander niet. Het volgende mengsel bevat juist weer rode pepertjes of andere bijzonderheden. In ieder geval bevat elk mengsel zaden van verschillende grootten, nootjes en eventueel pinda's. Daarnaast kennen we producten als eivoer, 2-componentenvoer, vitaminen- en mineralensupplementen, (gedroogde) wormen, sepiablokken etc. En niet te vergeten natuurlijk fruit, groenten, takken en 'papegaaiensnoep'.

Alternatief: papegaaienbrok
Op basis van ervaring, praten met andere liefhebbers, lezen en uitproberen, komt een ieder zo tot zijn eigen menu-samenstelling. Het kan tegenwoordig echter nog anders. Een aantal fabrikanten brengt een 'papegaaienbrok' op de markt. Onder het motto: voor onze honden en katten werkt het goed, dus waarom niet voor de papegaai?

Eerste levensbehoefte
Voeding is bij vogels (net zoals bij andere dieren en mensen) de eerste prioriteit in het leven. Onevenwichtige voeding is echter vaak de oorzaak van voederdeficiënties, vogels die in slechte conditie zijn en van onvoldoende / geen kweekresultaten. Tot een aantal jaren geleden waren de voedingsbehoeften van vogels maar weinig onderzocht. Het houden van vogels beperkte zich tot een zuivere hobby-aangelegenheid. De laatste decennia is daar echter verandering in gekomen onder impuls van de papegaaienkwekers. Door de toenemende beperkingen en verboden op de internationale handel in papegaaien en door de nieuwe trend om exotische huisdieren te houden, vonden de kwekers een groeiende afzetmarkt voor hun (met de hand gekweekte) papegaaien. Volgens recente onderzoeken worden er in Amerika nu al meer papegaaien en grote parkieten gehouden dan honden en katten!

Optimale verzorging
Aangezien een goed kweekkoppel al snel duizenden guldens waard is (naast de emotionele waarde), hebben de kwekers er alle belang bij hun vogels een optimale verzorging te geven. Natuurlijk geldt dit ook voor de liefhebbers die (nog) niet kweken met hun vogels, maar wel het beste voor hebben met hun lieveling. Een goede, gezonde voeding vormt de basis van die optimale verzorging en dus het welzijn van het dier.

In de pluimvee- en varkenssector wordt al langer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voedingsbehoeften van deze diersoorten. Collega's die in deze sectoren actief zijn, zullen zeker kunnen bevestigen dat een optimale voeding een positieve invloed heeft op de conditie, de groei en de kweek / fok.

Wetenschappelijk onderzoek
Om dus tot een betere voeding te komen, dient men gebruik te maken van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. De firma Versele-Laga (uit Deinze, België) heeft gegevens uit de pluimveesector als basis genomen. Al vrij snel bleek dat de klassieke voedersamenstellingen vrij empirisch (op ervaringen gestoeld) zijn en niet wetenschappelijk onderbouwd. Om tot een evenwichtige voeding te komen, moesten kwekers tot nog toe zelf een combinatie maken van verschillende voedermiddelen. Meest gebruikte en meest klassieke voorbeeld van zo'n combinatie is het voederen met een zaadmengsel en eivoer, al dan niet aangevuld met fruit, grit, vitaminepreparaten etc.

Mogelijke tekorten
Theoretisch zou men met een uitgebalanceerde combinatie van deze ingrediënten tot een evenwichtige voeding kunnen komen. In de praktijk is dit zeer moeilijk te realiseren. Ten eerste heeft de gemiddelde vogelliefhebber onvoldoende kennis van de chemische samenstelling en voedingswaarde van de verschillende grondstoffen, die daarenboven nog zeer sterk afhankelijk zijn van de plaats en manier van productie. Ten tweede blijft daar altijd de vogel zelf nog die de voorkeur zal geven aan bepaalde onderdelen van het rantsoen en de rest links zal laten liggen.

(Mogelijke) tekorten die door klassieke zaadmengsels kunnen ontstaan zijn:
- onevenwichtige eiwitbalans; onaangepast eiwitgehalte,
tekort aan essentiële aminozuren (lysine, methionine e.a.);
-onvoldoende vitamines (A, D, E, K, e.a.);
- onvoldoende mineralen (calcium, fosfor, natrium e.a.);
- onvoldoende sporenelementen (jodium, mangaan, selenium, e.a.).

Begin onderzoek
Versele-Laga startte begin jaren '90 met een serie onderzoeken, teneinde een volledig samengesteld voeder voor vogels te ontwikkelen. Het onderzoek stond onder leiding van dr. G. Werquin en de benodigde informatie werd ingewonnen bij enkele grote kwekers uit binnen- en buitenland. Tevens verleenden een aantal gespecialiseerde vogeldierenartsen hun medewerking.

Na rijp beraad werd beslist dat het een geëxtrudeerde korrel (oftewel pellet, brokje) zou worden. Het gebruik van extrusie als productiemethode voor diervoeder had toen reeds bij heel wat andere diersoorten zijn efficiëntie bewezen. Denken we maar aan honden, katten, konijnen, duiven, schildpadden, vissen, etc.

Nieuwe lijn met pellets
Nadat de eerste pellets bij de betrokken kwekers waren uitgetest en de nodige aanpassingen in samenstelling, vorm en smaak werden doorgevoerd, werden in 1994 NutriBird P voor papegaaien en NutriBird G voor grote parkieten op de markt gebracht.
Deze verschillende stappen in de productontwikkeling werden ook voor de andere NutriBird vogelvoeders gebruikt. Op die manier werden in 1995 NutriBird A19 en A21 handopfokvoeders en in 1996 NutriBird B en C voor de kleinere vogelsoorten op de markt gebracht.

De positieve werking van een goede en evenwichtige voeding wordt aangetoond door goede kweekresultaten die nu reeds verschillende opeenvolgende jaren worden behaald door de kwekers die NutriBird als hoofdvoer gebruiken.

Het bekende vogelpark Loro Parque op Tenerife is sinds 1995 klant van Versele-Laga. Het deed de firma dan ook veel plezier te vernemen dat het jaar 1996, met 800 jonge vogels, het meest succesvolle kweekjaar was sinds het bestaan van het park.

Ook de kwekerij Birds International van Antonio de Dios op de Filippijnen heeft besloten, na enkele voorbereidende proeven, volledig te gaan werken met de NutriBird handopfokvoeders. De firma Versele-Lage verheugt zich nu al op de dag dat de eerste Spix ara, waarvan er in de hele wereld nog slechts zo'n 40 exemplaren leven, met NutriBird gevoerd zal worden.

Meerdere aanbieders
Versele-Laga (Nutribird) is zeker niet de enige firma die pelletvoeding voor papegaaien op de markt brengt. Ook verkrijgbaar zijn de merken Harrison, Happy Bird, Pretty Bird, Kaytee, Roudybush en ongetwijfeld komt er regelmatig nog nieuws bij. Het is aan u én uw vogels wat het beste werkt!

Dit is een onderzoek uit de jaren 90, de pellets zijn sindsdien stukken verbeterd. NIET ALLE pellets zijn goed! Doe je huiswerk zoals chica dat deed en trek je conclusie op een basis van harde feiten en niet op vastgeroeste patronen!
Mvg, Rocky


Jacqueline
Website Member
Posts :1216

Website Member
2004-12-17 - 12:08:40 send message to Jacqueline

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

user wiped their message


jani
Website Member
Posts :358

Website Member
2004-12-17 - 12:28:23 send message to jani

Dat een grijze roodstaart pop 7 eieren legt heeft volgens mij niets meer met een goede en gezonde voeding te maken maar met andere faktoren
zoals hormonale produkten.


Anjolo
Website Member
Posts :81

Website Member
2004-12-17 - 12:30:58 send message to Anjolo

Bijzonder interessante discussie. Ik geniet (en hoop ervan te leren).
Ik hoor zelf tot de groep leken/beginnelingen.
Ben zeer benieuwd naar de samenstelling van "jouw"
voer Peter. Ben je bereid het recept met ons (of mij; j.loomans6@chello.nl) te delen?
Alvast bedankt voor je eventule (positieve) reactie wink ;)
Groetjes Anjolo


Rocky4you
Oud Lid
Posts :15

Oud Lid
2004-12-17 - 12:31:04 send message to Rocky4you

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Erg kortzichtig peter, Ik kan je helaas dan ook niet meer serious antwoorden...je staat nergens voor open en je blijft pellets "Wondervoer" noemen...Zie jou nestje van 1 vogel en lees de resultaten van "echte" kwekers en hun verbeteringen na pellets...de grootste kwekerij in europa en jij weet het beter? Dacht het niet peter.
Nee...zaad is het wondervoer, samen met wat fruit en groenten (alleen zal de vogel zijn eigen zaad dieet samenstellen sad :( ) Maja...we kunnen niet allemaal open staan voor wetenschappelijk onderzoek, nee laten we afgaan op onze vastgeroeste gewoonten ook al staan er zat artikelen en wetenschappelijke onderzoeken en testen van 2 jaar of meer die toch een beetje neigen naar waar we bang voor zijn. Jammer jammer...
Mvg, Rocky


oranjekuif
Oud Lid
Posts :464

Oud Lid
2004-12-17 - 12:41:03 send message to oranjekuif

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

user wiped their message


Hawkeye_nl
Oud Lid
Posts :1918

Oud Lid
2004-12-17 - 12:48:36 send message to Hawkeye_nl

Dit bericht is 1 keer gewijzigd

Kortom,

Het voeren van pellet is nu dus ineens juist weer goed? Als het maar van Harrison of Versele-Laga (Nutribird) is?

Het eerste onderzoek (engels) is een onderzoek van een pellet fabrikant die daarmee aantonen wil dat zijn pellet beter is dan de ander. Bronvermelding ontbreekt helaas!

Het tweede onderzoek is een perfecte reclame campagne voor Harrison pellet.

Het derde onderzoek is een perfecte reclame campagne voor Versele-Laga (Nutribird).

Er wordt gevraagd om praktijk ervaringen van de mensen hier maar die moeten hun mond houden omdat hun ervaring niet lang genoeg is?

Ik snap het waarschijnlijk niet maar ga mij voortaan wijs uit deze discussie houden!

Ik geef mijn vogels om de dag pellet en de andere dag een zaadmengsel. Daarnaast krijgen ze van mij elke dag verse fruit en/of groente.

Erwin


Rocky4you
Oud Lid
Posts :15

Oud Lid
2004-12-17 - 12:51:35 send message to Rocky4you

Vreemd peter, de kwekers die aan dit onderzoek meededen waren allemaal op pakara dag...
En over het negatief beinvloeden van beginnende papegaai houders, zie jij niet al die vogels die hun kostje uit zaadmix van de dierenwinkel moeten halen? Je geeft totaal niet aan wat jij dan voor wondervoer hebt...groot geheim? Dus van jou steken ze zeker niks op over voersamenstelling behalve dat "zaad" goed is. Zaad is ook niet slecht, maar liever in zeer kleine porties in combinatie met pellet voer van Harrisons (biologisch verbouwde ingredienten zonder ook maar 1 chemische toevoeging). Dus beginnende vogelaars.. lees het HELE topic en trek je conclusie. Ik hoop snel de samenstelling van peters wondervoer te zien, plus waar hij de zaden en dergelijke koopt. (reformhuis, molenaar, zaadgroothandelaren, etc etc )
Mvg, Rocky


Rocky4you
Oud Lid
Posts :15

Oud Lid
2004-12-17 - 12:59:11 send message to Rocky4you

Hawkeye, ik geef alleen maar Harrisons pellets, dit ondermeer op advies van talloze vogelartsen en nu prefereer ik dit voer inmiddels uit eigen ervaring.
Ik zal me nu terugtrekken uit dit ja\nee spelletje, ik zie hier niks waar ik persoonlijk enig voordeel uit kan halen. Mijn zegje over pellets is gedaan en men moet zelf verder zien wat ermee gedaan word.
Met vriendelijke groet, Rocky happy :)




Plaats een reactie



Er zijn in totaal 209 bezoekers op de site, waarvan 6 leden.

Aantal mensen in chat: 1
attie11,
Copyright 1998-2022,
Laatste update: 31 oktober 2022
e-mail: info@vogelarena.com
kinderopvang in Enschede